Wij gaan niet opzij

Jorn Brondeel over zijn carrière, NAC, Jelle en transfer

Jorn Brondeel is in de VI van deze week vol lof over zijn vorige trainer Jelle ten Rouwelaar en onze club. Een wereld van orde en netheid, zo omschrijft de Belg zijn indruk van NAC. Hij had in zijn leven nog niet eerder zulke nette kleedkamers gezien en kreeg ook nog nooit zijn salaris op tijd gestort. In ruil daarvoor kreeg hij wel te maken met Jelle ten Rouwelaar die niet gecharmeerd was van de houding van de jonge Belg. 
Over zijn periode in België is Jorn wat minder te spreken. Brondeel speelde bij Antwerp op een semi-prof waarna Lierse SK hem met een laag salaris probeerde naar de club te halen. Toen Jorn weigerde kon dit niet rekenen op erg veel support vanuit Antwerp dat volgens hem een smerig spel speelde omdat zij dachten een transfersom op te kunnen halen van 100.000 euro. In deze transfer was op dat moment zijn oude manager betrokken van wie hij daar voor afscheid had genomen. In 2015 ging Jorn alsnog naar Lierse SK en kwam op de bank te zitten in het jaar dat Lierse degradeerde naar de Tweede Klasse in België. Het seizoen hierop heeft de doelman vrijwel alle duels gekeept waarop hij een nieuw vierjarig contract aangeboden kreeg van Lierse SK. Bijzondere voorwaarde hierin was dat hij zich wel direct liet verhuren aan NAC. Brondeel koos voor zekerheid en tekende het contract voor vier jaar. Ook deze transfer eindigde voor hem bijna te klappen. "Een makelaar vroeg een flinke commissie voor mijn verhuurovereenkomst, terwijl NAC en Lierse SK die zelf hadden geregeld. Echt, die mannen proberen je te bedriegen waar je bijstaat." aldus Jorn Brondeel. Het werkklimaat in Breda was heel anders dan Jorn gewend was van zijn tijd in België. Bij NAC is het gewoonte om om half negen op de club te zijn en pas om vijf uur weer richting huis te vertrekken. Twee trainingen per dag met tussendoor vaak nog een krachtsessie. Jorn dacht tijdens de voorbereiding nog dat het gedurende het seizoen wel minder zou worden, maar de trainingen bleven zwaar.
"Jelle heeft bij mij voor een complete verandering van de mindset gezorgd. Ik was bij Lierse niet lui, maar ik was ook geen trainingsbeest. Alleen voor de wedstrijden kon ik me echt motiveren. Bij NAC kwam ik binnen met een bepaalde onbekommerdheid. Mijn insteek was: Ik ga mijn seizoentje spelen en we zien wel. Die houding werd door Ten Rouwelaar bepaald niet geapprecieerd. Ik was altijd moe en wilde na een training zo snel mogelijk naar huis. Jelle spoorde me aan om echt meer te gaan doen. Anders zou ik altijd op hetzelfde niveau blijven hangen, zei hij erbij. Vaak gingen we in de namiddag weer het veld op. De spelers mochten dan naar huis, maar wij werkten nog een half uur tot drie kwartier aan één bepaald aspect van het keepen. In de dagen voor kerst gebeurde hetzelfde. De spelers zaten al lang bij de familie, de keepers moesten van Ten Rouwelaar gewoon trainen. De ommekeer kwam direct na de winterstop. In de eerste wedstrijd tegen Jong FC Utrecht pakte ik een penalty. Een week later sleepte ik er tegen MVV een gelijkspel uit. Ik realiseerde me dat ik dat alleen kon doen omdat ik in de weken voorafgaand extra had getraind. Toen ook kwam het besef: Dit is mijn leven, dit is mijn werk, ik krijg er voor betaald. Als ik echt goed mijn best ga doen, kan ik ooit nog een grote klapper maken." Jorn zijn tweede seizoenshelft leverde hem uiteindelijk een prachtige transfer op met een vierjarig contract bij FC Twente. Bij deze club is hij veel meer op zichzelf aangewezen door de lange afstand tussen Enschede en zijn vrienden en familie in Antwerpen. De verhuizing viel hem zwaar maar nu deze achter de rug is kan hij zich volledig richten op het voetbal. In Enschede wacht hem nu de taak om FC Twente legende Sander Boschker te doen vergeten. Jorn zit vol vertrouwen: "Bij NAC ben ik bovendien een completere keeper geworden, ik ben beter mee gaan voetballen. Bij FC Twente wil ik nu de volgende stap zetten en toewerken naar mijn beste niveau ooit. Ik wil niet alleen wedstrijden spelen omdat aantallen leuk staan op mijn cv. Ik wil bij FC Twente wedstrijden spelen waarin wat op het spel staat. Beker, hoog in de competitie, Europees voetbal. En ik wil die wedstrijden ook beslissen. Ik had het er laatst over met Jelle ten Rouwelaar. Ik voel dat ik er klaar voor ben om binnen een club een rol van betekenis te spelen."

Bron: B-Side Rats, VI

Volgend bericht
Weijs nieuwe trainer NAC onder 19 38 reacties
39 Reacties
0   0  
De Knoest

Zonder Brondeel zaten we nog in de JL, ik ben hem eeuwig dankbaar.

0   0  
Zand in je ogen

Europees voetbal? Vriendschappelijk dan? twente is de komende jaren geschorst voor Europees voetbal ????

Toch succes daar, ondanks dat het twente is!

0   0  
Van "taajlaand

Opvallend hoe vaak hij Jelle hierbij ook aanhaalt. Ten teken dat die minstens zo belangrijk is (geweest) in de vorderingen die Jorn gemaakt heeft, en misschien dus ook wel in de promotie maar zéker voor NAC.
En die zit gelukkig nog wél bij ons!!!

0   0  
Nico

.

0   0  
Breda

Die had bij NAC legendarisch kunnen worden. Jammer dat ie weg is gegaan maar snap wel dat
Ie dat op dat moment niet kon weigeren.

0   0  
knurft

Brondeel voor ons een meer dan geweldige keeper
jammer dat hij gegaan is

en dan nota bene naar FC Fraude , momenteel met afstand de grootste SCHIJTCLUB van Nederland !

0   0  
Bart

Net als cyriel ben ik Jorn zo ontzettend dankbaar! En wanneer ze tegen nac spelen in Breda krijgen ze van mij een iig een ontzettend warm welkom! Als je moet zeggen wie is het meest verbeterd dit seizoen vind ik dat brondeel die prijs mag ontvangen! Goed om te zien dat Jelle ze echt beter maakt en dus een prima keeperstrainer is. Jorn het gaat je goed! Succes bij Twente en kan niet wachten om je nog is te zien op de b Side!

0   0  
Maarten

Ik denk dat Jorn toch een beetje spijt heeft dat hij weg is gegaan.

0   0  
7

Ik verwacht dat zowel Brondeel als Dessers een meer dan warm onthaal krijgen wanneer zij terugkeren met hun nieuwe club in Breda. Dat verdienen ze allebei, laten wij ons nogmaals maar eens van onze beste kant zien.

0   0  
knurft

als de KNVB en nadien de rechter gewoon gedaan had , wat ze hadden moeten doen
had FC Fraude niet meer bestaan !!
en had Brondeel nog bij NAC onder de lat gestaan

KNVB = Maffia
Twente = criminele kutclub
en Grolsch is uilenzeik

0   0  
Sjef de gevulde koek

Wat had ik die graag zien blijven zeg. Nu maar afwachten Noppert is 2 klasse minder en totaal ongeschikt voor de eredivisie. Bertrams kan ik niet over oordelen dan een paar minuten. Ook daar werd ik niet echt vrolijk van. Dit kan nog wel eens een probleem worden dit jaar.

0   0  
Frits

Volgens de prognoses(zie Omroep Brabant) wordt ons clubje 17e.

Eens te meer een reden om iedere wedstrijd 150% te geven. Geef de "experts" maar het nakijken

0   0  
knurft

@Frits

ADO zou 11e worden...
heb je gezien wat een leger kneuzen die momenteel in hun selectie hebben ?

no way Jose

NAC eindigt net boven de streep , punt uit

0   0  
buurman

Wat mij opvalt in dit mooie en eerlijke verhaal is dat NAC een goed georganiseerde club is geworden. Je houdt het niet voor mogelijk, want dat is echt altijd anders geweest. Laten we eerlijk zijn; Smulders en Goetzee zetten wel iets weg. Vette complimenten.

Daar staat tegenover dat je altijd afhankelijk blijft van de kwaliteit van de 11 op het veld. Als we de promotie niet hadden gehaald waren de reacties hier 180 graden andersom geweest.
Ik heb nog wel twijfel of deze selectie van NAC de ere aan kan. We gaan het zien. Met onze steun blijven we erin. En misschien zit er wel meer in (hoop ik.)

0   0  
NAC4Ever

Is vorig jaar echt beter geworden. Hij is is duidelijk toe aan de Eredivisie!
Succes Jorn, ik zal je in Breda met applaus ontvangen!

Door de ontwikkeling die Brondeel vorig jaar heeft gemaakt onder ten Rouwelaar heb ik goede hoop dat ten Rouwelaar ook Bertrams of Noppert (ligt eraan wie er eerste keeper word) echt beter kan maken.

0   0  
Hb.naccer.Hb

Kan me de kritiek nog goed herinneren over brondeel na een aantal wedstrijden op deze site. Smulders kon er niks van en brondeel was een te kleine onzekere keeper die ons niks ging brengen nadat hij er bij een aantal vrije trappen en afstand schoten die erin gingen niet goed uitzag.

Vervolgens is hij wel de held van het seizoen geworden dus ik geef bertrams die kans ook ongeacht of hij een aantal blunders maakt of niet want Jelle krijgt dat er wel uit!

0   0  
Dn denny

Wel vreemd als ik aan geef dat we een keepers probleem hebben dat ik tig duimpjes omlaag krijg en bij Sjef de duimpjes omhoog gaan zoals ik al zei met deze keepers gaat het heel lastig worden kost ons veel punten

0   0  
knurft

@dn denny

hint......

volgende keer reageren onder de naam Sjef de gevulde koek :-)

0   0  
NAC4Ever

@Frits
Zo zal iedereen zijn/haar eigen verwachtingen hebben.
Omroep Brabant heeft dit van Euro club index. Zij verwachten dus dat de nummer 17 33 punten haalt. Dat vind ik voor een nummer 17 vrij veel. Toen wij degradeerden werden we 16e met 28 punten. Volgens mij in 28 punten vrij laag voor een nummer 16, maar 33 punten dan weer vrij hoog voor een nummer 17.

Veder vind ik het bijvoorbeeld opvallend dat zij denken dat Roda en VVV boven de streep gaan eindigen. Dar verwacht ik van beide niet.
Sparta eindigd misschien wel onder de streep, maar of ze laatste gaan eindigen betwijfel ik.
Ik verwacht dat ook wij netjes boven de streep eindigen.
En ik vind de 11e plaatst van ADO opvallend hoog.

Zo zie je maar, iedereen heeft zijn eigen verwachtingen. Als NAC boven de streep eindigd (en misschien nog wel iets hoger dan dat) vind ik alles best.

0   0  
TpT

Jorn verdient het allerbeste.

Wel is het zo ontzettend jammer dat hij naar Twente is gegaan. Had nog even geduld gehad en gewacht tot einde seizoen. Een transfer had hij toch wel gepakt en wellicht was bij NAC blijven dan nog een optie geweest. Ik kan me niet voorstellen dat je bij een Twente gelukkig wordt met al die negativiteit, onbetrouwbaarheid en schijnheiligheid om je heen.

Op persoonlijk vlak veel succes Jorn, dat je maar snel een nieuwe transfer mag maken!

0   0  
mmm

Snap niet waaron hij is weggegaan. Twente beter dan Nac?? Lachertje zeker................

0   0  
knurft

@mmm

de zwarte centjes van Munsterman en huidige opvolger criminelen ?

0   0  
Het kind van de club

Mmm hij ging net na de winterstop en toen zag het er verre van uit dat wij gingen promoveren en het was duidelijk dat fc fraude erin bleef.

0   0  
Debredeaa

Ik begrijp het eigenlijk wel waarom hij is weggegaan. Vergeet niet dat hij eind maart al z'n transfer naar Twente had afgerond. Op dat moment zag het er zeker niet naar uit dat wij dit seizoen, net als Twente, ook in de Eredivisie zouden spelen. Brondeel heeft toen de kans gepakt om zich te verzekeren van Eredivisie voetbal wat ik heel goed kan begrijpen. Ik denk ook dat als toen al bekend was dat NAC in de Eredivisie zou spelen dat hij dan voor NAC had gekozen en gewoon was gebleven.

0   0  
Nognedje

@Nico 9:24

Ik snap je punt

0   0  
Henk

NAC huurde Brondeel van Lierse. Ik denk dat hij vooral van Lierse afwilde en dus de eerste kans pakte. Twente was bereid de afkoopsom te betalen, dus gaat hij daarheen.

0   0  
NAC4Ever

Sorry dat ik het zeg maar als ik eerlijk ben zie qwa Twente nog wel als een stap hoger op. Maar dan heb ik het puur over wat er op het veld je beurt. Zijn vorig seizoen (volgens mij) 7e geworden. Dat schat ik voor dit seizoen nog niet in voor ons. Twente heeft ook niet meer de aanvallers van vorig seizoen, maar ik verwacht wel dat zij hoger eindigen dan NAC.
Qwa organisatie vind ik Twente wel (veel) lager staan.

0   0  
Dutchbird

Jelle, ook na zijn actieve keepersloopbaan een held waar NAC trots op mag zijn. Die gaat echt wel zorgen dat Noppert of Bertrams op het niveau van Brondeel gaan keepen.

0   0  
scheppioni

Ik heb argwaan voor Brondeel dat het bij de tukkers een tegenvaller gaat worden, die club deugt voor geen kanten en dat is echt niet ineens allemaal omgekeerd, dat maak je mij niet wijs !!
@ Frits
Ik zag het ook, ik heb dit liever eigenlijk dan andersom, of het moet destijds Mikey Zonneveld zijn die het voorspelt, die zat toen nog dichtbij, we werden derde ipv tweede hahaha !
In 1993 promoveerde we ook en we werden toen in dat jaar erop zesde of zevende !
Een grote groep eredivisie clubs zal dicht bij elkaar liggen alleen welke heeft de langste flow, de meeste spirit in overtuiging ! Ik trek liever ook een lange neus naar diegene die denken dat we weer bij 17de worden !!
HUP NAC, gvd wa heb ik er zin in !

0   0  
geelzwarthart

Mooie kerel, fatsoenlijk en goede zelfreflectie. In t begin van vorig seizoen vond ik hem niet best, iedere vrijetrap rond de 16meter tegen was een tegentreffer. Hij is echt enorm gegroeid. Respect voor Jorn maar zeker ook Jelle.

0   0  
Michiel

Wel mooi dat Jelle zo'n grote rol heeft gespeeld in het uitstekende seizoen van Brondeel!

Jelle gaf eerder in interviews al aan dat hij zelf veel te gemakzuchtig is geweest in zijn carrière. Hij dacht dat ie het wel helemaal zou gaan maken op basis van zijn talent en dat hij zich niet bovenmatig zou hoeven in te spannen. Achteraf heeft hij daar veel spijt van, omdat hij bij lange na er niet uitgehaald heeft wat er wel in zat.

Op basis van die ervaring heeft hij Brondeel goed kunnen coachen om te zorgen dat hij niet dezelfde fout zou gaan maken. Al die extra training en motivatie heeft van Brondeel in korte tijd een echte topkeeper gemaakt. Hulde voor beiden!

0   0  
Die ne gast

@Frits / NAC4ever
Het zijn maar statistieken en heel verfijnd lijkt het onderliggende model niet te zijn. Als statistieken altijd goed voorspellen, was Leicester nooit kampioen van Engeland kunnen worden. NAC heeft bijna alleen maar jonge jongens zonder Eredivisie-ervaring in de selectie. Als je ervaring in je model meeneemt, scoort VVV inderdaad beter. Daarbij staan er volgens dit model 5-6 clubs maar 1 punt boven NAC, dus kansloos zijn we zeker niet. Maar NAC is bij de start van dit seizoen het grootste 'dark horse'. Het is gewoon nog niet duidelijk hoe Eredivisie-waardig deze selectie is.
NAC en Man City komen op basis van hun data en statistieken tot 40 punten. We gaan het zien. Duidelijk is dat handhaving niet vanzelfsprekend is, dus dat onze steun (juist als het tegenzit) extra belangrijk zal zijn.

0   0  
NAC4Ever

@Michiel

Dan neem ik aan dat je vooral op het begin van de carrière van ten Rouwelaar doelt?
Volgens mij stond hij bij NAC juist (zeker de laatste jaren) bekend als een trainingsbeest.

0   0  
Ad B uit Roosendaal

Wederom blijkt het belang van goede trainers, in dit geval onze Jelle.
Goede trainers verdienen zichzelf ruimschoots terug.
Jelle zal ook het komend seizoen heel belangrijk zijn.

0   0  
reflektor

Be-dankt ...bron-deel .

0   0  
Fritske d'n Olifant

Fantastische kerel en talentvolle keeper die Brondeel! Ik kon ook wel begrijpen dat hij bij een andere eredivisieclub tekende omdat op dat moment niemand kon bevroeden dat we nog zouden promoveren. Dat het dan uitgerekend Twente is maakt t wel zuur. Die club zit al jaren extreem hoog in mijn allergie. Niet vanwege de fans of de spelers. Niet vanwege het financiële wanbeleid daar op zich. Maar eigenlijk doordat de hele club zich jarenlang heeft voorgedaan als braafste jongetje van de klas en zich als zodanig het lievelingetje van Zeist maakte. Elke club zou een Munsterman moeten hebben, werd gezegd. Dat bleek niet alleen een zeepbel, maar men weigerde ook nog eens de hand in eigen boezem te steken en fraudeerde er nog lustig op los. Dat zie je overigens bij meer megalomane clubbestuurders, wij hadden Mommers. Daarvoor heeft NAC overigens wel jaren aan de geeuwhonger gezeten. Enfin, ze hebben vanwege een opzichtige procedurefout dankzij de KNVB hun verdiende straf ontlopen, maar een spiegel schijnen ze niet te hebben in Enschede. Of het moet die glimmende kale kop van Van Halst zijn. En dat irriteert mij en vele voetballiefhebbers met mij mateloos.

0   0  
Prager

@ Reflektor,

Dat was ook het eer-ste wat mij op-viel to-en ik het ber-icht las. Ev-en na-lez-en en cor-ri-ger-en vo-or je het po-st is er ni-et me-er bij...

0   0  
buurman

Goei stukske van Fritske...

0   0  
Rotterdammert

Wat heb ik de eerste weken lekker lopen schelden op die gast, dat hij er niks van kon. In de tweede seizoenshelft snoerde hij toch aardig mijn mond en ik snap zijn keuze voor Twente op dat moment wel. Niks leek erop te wijzen dat NAC de eredivisie in zou gaan. Nu zal ie toch wel een beetje spijt hebben gok ik..

Laad alle berichten na dit bericht in