Go to Top

Advies: laat Brussel naar bouwplannen NAC kijken

Advies: laat Brussel naar bouwplannen NAC kijken

Welja, gaan we nou dat weer krijgen. Gaan de uitzuigers die vastgekleefd lijken te zitten aan het pluche van Brussel (Europese Commissie) misschien naar de bouwplannen rond het NAC-stadion kijken. Althans, dat is het advies van VVD-europarlementariër Toine Manders. Sterker: hij adviseert tegenstanders van de plannen om te protesteren bij de Europese Commissie tegen de bouw van winkels en kantoren op grote schaal.

Aanleiding zijn klachten van de winkeliers van de Bredase binnenstad (Retail Platform Breda). Hun woordvoerder, Jos Koniuszek, verdenkt de gemeente Breda ervan louter mee te werken aan de plannen om zo de financiële positie van NAC te verbeteren.  De eredivisionist kreeg in het verleden van de gemeente de zogeheten ontwikkelrechten voor het gebied rond het stadion. De club zette de rechten naderhand om in klinkende munt door ze te verkopen aan het Bredase bouw- en ontwikkelbedrijf Heja. In onze optiek mag dat. De grond moet ontwikkeld worden, NAC heeft die expertise niet, dus verkoop je die rechten op ontwikkeling aan een bedrijf dat dat wel kan. Heja-directeur Jan Hoppen heeft NAC vervolgens de helft van de winst op het project Stadionkwartier aan NAC over te maken, met een minimum van 5,7 miljoen euro. Lijkt ons niets mis mee. Goeie deal.

Europarlementariër Manders ziet dat anders. Hij ageert al jarenlang tegen financiële ongelijkheid binnen het betaalde voetbal. “Ik kan zelf geen oordeel geven over de situatie in Breda, daarvoor ben ik onvoldoende op de hoogte”. Houd dan gewoon stil. Dit gaat alleen maar extra tijd kosten. Daar zit niemand op te wachten. Maar dat is Manders niet van plan. “Ik zeg in dit soort gevallen wel altijd: laat partijen die menen dat een overheid op een verkapte manier een club probeert te helpen, een klacht indienen bij de Europese Commissie. Die kan besluiten een onderzoek in te stellen. Laat maar duidelijk worden of er wat aan de hand is.”
De gemeente Breda heeft altijd gezegd dat er in het geval van het plan Stadionkwartier géén sprake is van staatssteun.

Koniuszek weet nog niet of hij gehoor geeft aan het advies van Manders. “Dat zal ik eerst in het platform moeten bespreken.” In totaal hebben zes partijen officieel bezwaar aangetekend tegen de plannen. Wij vragen ons af of het het Retail Platform gewoon niet te doen is om de angst op mogelijke concurrentie. Stiekem wel he, meneer Koniuszek?

, , , , ,

10 Reacties op "Advies: laat Brussel naar bouwplannen NAC kijken"

 • Lee
  3 april, 2010 - 14:20

  laten we het maar niet door de europese comissie bekijken!
  Heuuul rap beginnen met bouwen. Ben bang dat zoiets weer veel vertraging gaat opleveren, kunnen we niet gebruiken en dan valt Mommers straks helemaal van zn stoel af.

  0

  0
 • Marco
  3 april, 2010 - 15:35

  Amaj hup gewoon beginnen, het zijn zulke mooie plannen ;D

  0

  0
 • van Oeffelen
  3 april, 2010 - 15:40

  Hij hoefde er niets aan te verdienen liet hij zelf weten. Nu opeens toch helft van de “winst” plus onkosten zeker. Jan je valt me tegen !

  0

  0
 • Thies
  3 april, 2010 - 16:07

  Misschien kunnen we nog wel wat europese subsidie krijgen met een mooi project van de EU we wonen tenslotte in een grensregio…

  Daarnaast moet Koniuszek stil houden en lekker sportschoentjes gaan verkopen bij Runnersworld… De pannekoek

  0

  0
 • Wanny
  3 april, 2010 - 18:23

  Die Koniuszek heb ik nog nooit ergens positief over gehoord. Die kerel moet gewoon zorgen dat hij zo'n goede zaak heeft, dat alle klanten daarheen komen. In plaats van te voorkomen dat er concurrenten komen.

  0

  0
 • Willem
  3 april, 2010 - 18:35

  wat krijgen wij de laatste weken (te)veel negatief nieuws te verwerken zeg. Normaal gebeurd dit alles in 3 seizoenen man

  0

  0
 • geelzucht
  3 april, 2010 - 22:34

  Koniuszek, zijn zaak Runnersworld in Breda is ook geen vetpot, maar al bij voorbaat al bang voor concurrentie gaat me te ver.

  0

  0
 • danny b
  3 april, 2010 - 23:14

  "Welja, gaan we nou dat weer krijgen."

  Knappe openingszin als je als BSR zijnde die op handen zijnde fusie niet afgeknald heb. Boehoefokkinghoe! Durf nou toch eens stelling te nemen als de lijdende voorwerpen gesprekparters zijn of ga gewoon gewoon lekker veilig op de EU knallen hehe! Tsja, keuzes..

  Toch vind ik de BSR lief! Kan er niks aan doen.

  0

  0
 • nac
  4 april, 2010 - 09:37

  Manders kop dicht

  0

  0
 • Leur Noord
  4 april, 2010 - 17:45

  beter nieuw stadion bouwen

  0

  0