Go to Top

Al 20 jaar aan de Stadionstraat

Al 20 jaar aan de Stadionstraat

Vandaag, exact 20 jaar geleden werd de openingswedstrijd tegen Grêmio gespeeld in het toen nieuwe en nu huidige NAC Stadion. Op 11 augustus 1996 speelde NAC (met onder andere Ton Lokhoff, John Karelse en Graham Arnold) 0-0 tegen de vice wereldkampioen.

In het FUJIFILM-stadion, MyCom-stadion en tegenwoordig Rat Verlegh-stadion zijn hoge pieken en diepe dalen bereikt. Denk aan het Europeese voetbal tegen Villarreal of Newcastle en de derde plek in de Eredivisie die onder Ernie Brandts werd gehaald. Maar ook de degradatie twee en zestien jaar geleden en het bijna degraderen onder leiding van Ton Lokhoff/Cees Lok/John Karelse bijna degradeerde.

Maar denk bij de diepe dalen ook vooral aan 2003 en 2011, de jaren dat NAC op het randje van de financiële afgrond bungelde. In 2003 verkocht NAC het stadion aan de gemeente waardoor de naam officieel veranderde naar NAC Breda. In 2011 was daar RedNAC, waarmee de supporters NAC behoedden voor de afgrond.

Maar ook de eerste jaren waar iedereen zijn plekje nog moest vinden, waardoor de sfeer heel anders werd dan aan de Beatrixstraat. Want NAC ging toch “buiten de stad” spelen. Toch voelt het Rat Verlegh voor de meeste supporters weer aan als thuis. Andere supporters weten niet beter dan dat ze hun eerste avondje in dit stadion meemaakte.

Toch heeft ons Stadion ook al genoeg meegemaakt. Van twee wekelijks bijna 17.000 mensen, naar 17.750 in 2009 en in 2010 naar de 19.000 supporters. Dit leverde ook een aantal records op. Een recordomzet aan bier, thuis tegen VVV in 2011. Maar ook een bezoekersrecord in de Jupiler League is er een die is behaald in het huidige Stadion.

Bron: B-Side Rats, NAC

15 Reacties op "Al 20 jaar aan de Stadionstraat"

 • Maarten
  11 augustus, 2016 - 09:37

  En wat ook een negatief feit is dat NAC torenhoge huur moet betalen voor dat vervallen pand. Het stadion heeft met stoelen, vloeren van de grachten en muren een ernstige upgrade nodig. Dat NAC ook de onderhoudskosten moet betalen is zwaar aso van de gemeente Breda. Lekker melkkoeike eej dat NAC. Vieze diknekken.

  0

  0
 • de muzikant
  11 augustus, 2016 - 09:44

  Stationstraat?

  0

  0
 • Dnwitte
  11 augustus, 2016 - 09:49

  Ben een beetje klaar met de gemeente Breda. Als NAC slim is geweest, is de huurder een andere BV als de voetbaltak. Dan dreigen die BV failliet te laten gaan en een investeerder vinden om een nieuw stadion net buiten de stadsgrenzen te laten bouwen.

  Maar NAC en slim.. ;-).

  Zag volgens mij gisteren een voorstel volgens mij van Spionkop. Is ook een idee.

  0

  0
 • Eddy W
  11 augustus, 2016 - 09:52

  @de muzikant
  Fixed it.

  0

  0
 • Nicky
  11 augustus, 2016 - 10:39

  Hoogtepunt…. hoogste bier omzet van Nederland.. en ik denk ook heel ver daarbuiten..

  Dieptepunt is ondanks dat het moet voorkomen als hulp van de gemeente is NAC in die deal met de rug tegen de muur keihard van achter genaaid.. niet letterlijk want dan kan je beter de handen tegen de muur zetten.

  0

  0
 • Arie
  11 augustus, 2016 - 10:45

  @ Dnwitte

  Met je verhaal eens, behalve dat buiten de stadsgrenzen. Op de plek van de oude suikerfabriek is nog ruimte zat voor een mooie nostalgische voetbaltempel. Probleem is dat die investeerder daar wat meer centjes voor moet neerleggen.

  0

  0
 • Stadionkenner
  11 augustus, 2016 - 10:54

  Het stadion is al aardig aan het aftakelen. Denk aan de versleten geluidsinstallatie en de kapotte verwarming. Toch is het een fijn stadion omdat het lekker stijl is.
  Wat ik echt lelijk vindt en geen uitstraling hebben zijn die vreselijk lelijke lichtmastjes. Als daar echte masten hadden gestaan (zoals bv bij Roda) dan was het stadion veel mooier,

  0

  0
 • Maarten
  11 augustus, 2016 - 10:59

  @ arie,
  Lokatie oude suikerfabriek, ja dat zal geweldig zijn. Stadion van 22.500 met uitbreidingsmogelijkheden. In een oude engelse style met grachten voor de alcoholische versnaperingen. Indrukwekkende lichtmasten en niet die voelsprietjes die we nu hebben.

  0

  0
 • Dnwitte
  11 augustus, 2016 - 11:20

  @ Arie.

  Denk alleen niet dat de gemeente toestaat dat NAC een nieuw stadion laat bouwen als je onder het huurcontract van het huidige stadion moet komen. ;-)

  0

  0
 • RV
  11 augustus, 2016 - 11:30

  Vooral met de zin dat het inmiddels ook als thuis voelt ben ik het volkomen mee eens.
  Kan me die eerste wedstrijd tegen Gremio nog goed herinneren.

  Soms begrijp ik weleens dat mensen terug verlangen naar de Beatrixstraat maar het is wel heel erg nostalgisch en ouwe koeien uit de sloot halen. Die hele tijd was toen anders en niet meer te vergelijken. Ik kan niet per definitie zeggen dat het toen altijd beter was. Als jong broekie heb ik aan de Beatrixstraat ook dramatische wedstrijden met nog geen 4.000 man meegemaakt.

  De jeugd blijft komen bij NAC, misschien beleven ze het soms anders maar ze zijn even fanatiek.
  Met name de uitwedstrijden zijn naar mijn mening niet meer wat het geweest is.

  Maar goed, als ik dan nog even vers in mijn geheugen graaf en die thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven bekijk. De ontlading bij de snelle 1-0 was zo geweldig en doet voor mij niets onder aan de vele ontladingen aan de Beatrixstraat.

  0

  0
 • JK
  11 augustus, 2016 - 11:43

  Toch blijf ik het vreemd vinden dat NAC als huurder verantwoordelijk is voor het onderhoud en de OZB. Dat zijn normaliter verplichtingen die op de schouders van de eigenares rusten.

  Goed, het Rat Verlegh Stadion is ons thuis en ik kom er met veel plezier. Volgende week tegen us MVV’ke ben ik er weer.

  Liever naar vrijdagavondjes NAC uitkijken dan een leven lang in een kruik moeten zeiken.

  0

  0
 • Arie
  11 augustus, 2016 - 12:38

  @ Dnwitte

  Vandaar ook mijn kanttekening van een investeerder met heel veel centjes in zn zak. En die mag dan alleen het stadion bouwen/exploiteren, niet de club overnemen, want dan gaan we naar de haaien.

  0

  0
 • scheppioni
  11 augustus, 2016 - 12:50

  Waar blijft de tijd, destijds begonnen we qua namen ook aan en seizoen vol verwachtingen, maar stond er ook nooit een team, laat het nu anders zijn, minder namen en wel een team ook in UITWEDSTRIJDEN !!

  0

  0
 • Spionkop
  11 augustus, 2016 - 17:57

  Ben nu 40+, 20 jaar Rat Verlegh en heb dus zo een jaar of 12 ongeveer oude NAC stadion te pakken in mijn NAC leven.

  Toch voelt het nog steeds alsof ik veel langer in de Beatrix stadion rondgehangen heb. Vaag is dat. Het was dan ook een fantastische tijd.

  Ik zal dat nooit vergeten. Maar ik wil ook weer door. Op naar betere tijden.

  Hup HAC !!!!

  0

  0
 • Jurgen
  11 augustus, 2016 - 20:46

  Beatrixstraat die houten kantine, frietkot bij Vak A, trainingsvelden achter vak A, B Side en vak C waar massaal op gepist werdt.
  Uitsupporters die onder de hoofdtribune naar dat wegje in het park moesten, rennen voor de ME in het park, vloeken voor een parkeerplek.
  Maar ook graham Arnold, Bob Latchford. De 10-1 tegen Telstar of Veendam dat waren tijden.

  0

  0