Go to Top

B-Side Cabrio

B-Side Cabrio

Vandaag is het een historische dag, want vandaag exact 20 jaar geleden was het laatste avondje NAC aan de Beatrixstraat. Op zaterdag 30 maart 1996 kwam een eind aan een avondje dat door de jaren heen gegroeid was en hebben we afscheid genomen van een stadion dat voetbal ademde. 

Het avondje NAC begon zoals niemand het verwacht had. Een vuurpijl raakte het dak van de B-Side, waarna de tribune in vuur en vlam kwam te staan. Nadat de tribune leeg was kon de brandweer aan de slag om de brand te blussen. Dit verliep voorspoedig zodat de B-Side na drie kwartier weer vol kon lopen om zo NAC naar een overwinning te schreeuwen. In totaal waren, minimaal, 10.000 man getuige van het laatste avondje aan ons oude stadion.

De wedstrijd was bijna net zo’n spektakel als de brand. SC Heerenveen kwam en druipte na een vroege voorsprong (na 9 seconden) met 5-1 af naar Friesland. Tijdens de wedstrijd werd er meerdere malen B-Side Cabrio ingezet, verwijzend naar het ontbrekende dak op de tribune. Veel supporters missen de tijden aan de Beatrix, daarom willen wij jullie deze beelden van het laatste avondje NAC aan dit mooie stadion niet onthouden. Geniet nog een keer van de sfeer van toen en van de prachtige doelpunten.

 

Bron: B-Side Rats, BN deStem

25 Reacties op "B-Side Cabrio"

 • RV
  30 maart, 2016 - 12:21

  Mooie tijd, herinner het me nog als de dag van gisteren die avond.
  Inmiddels is het Rat Verlegh Stadion overigens toch ook wel heel erg mijn thuis geworden, en dat had ik niet verwacht na de eerste 1-2 jaar in het nieuwe stadion.

  0

  0
 • Dnwitte
  30 maart, 2016 - 12:34

  Wat ik me nog zeer goed kan herinneren was het een fakkel die tegen de golfplatendak werd gehouden…
  Nog steeds een godswonder dat iedereen zo rustig bleef, want het vuur greep razendsnel om zich heen.

  0

  0
 • HenkTank ©
  30 maart, 2016 - 12:36

  Moet je eens voorstellen dat zoiets nu gebeurd.
  De bside zou 3maanden ontoegankelijk worden verklaard de dader krijgt de doodstraf, NAC een boete van 5ton en het publiek zou KLOOTZAKKEN scanderen ipv cabrio.

  Gezien ik nog een gup was en niet vaak aanwezig was aan het ei heb ik de wedstrijd vanaf het huis van een tante die aan Celi kazerne staat in geluid gevolgd. Geweldig was dat. Als er werd gescoord juigde ik de hele straat in paniek. Helaas geen uitzicht, wat hadden de mensen die er in de beatrixstraat vanaf hun kamer raampje mee konden kijken toch een geweldige jeugd!

  0

  0
 • HenkTank ©
  30 maart, 2016 - 12:40

  Dun witte

  Na mijn weten was het inderdaad een fakkel.

  0

  0
 • dippo
  30 maart, 2016 - 12:51

  Oei, ik word oud! Geweldige wedstrijd, alles erop en eraan. Ff blussen en ballen hugodver. Kan echt niet in deze tijd helaas. Ik had een seizoenskaart voor de beatrix/ei, te voet een kilometer of 5 lopen als 12 jarige naar t stadion kwam er moe aan en glipte door het hek bij de lichtmast (jaja toen kon ik dat nog) ff uitrusten op de onoverdekte zwarte stoeltjes naast onze gigantische eretribune. Had een goed zicht op t vuurtje destijds.

  0

  0
 • wolfmanjack
  30 maart, 2016 - 13:00

  En wat een spits hadden we toen. Graham Arnold.

  0

  0
 • Judge M.
  30 maart, 2016 - 13:25

  De enige keer ooit dat ik ipv op de B-Side ooit op de hoofdtribune zat aan de Beatrixstraat en dan voor je ogen dat drama zien voltrekken. Eerst dachten we dat het een fakkel was maar snel kwamen we tot de conclusie dat er van een fakkel witten en geen steeds dikker wordende zwarte rook. En toen kwamen de vlammen uit het dak, verliet iedereen redelijk kalm de B-Side en kwam de brandweer eraan te pas.. En nog even snel in de kantine met de telefoon met draaischijf naar huis bellen om te melden dat met mij alles goed was (pa en ma hadden het inmiddels al via de radio vernomen) en dat ik logischerwijs wat later thuis was..

  En dan de wedstrijd. Graham Arnold is in die wedstrijd voor mij de beste NAC speler ooit geworden. Wat een held! Zoals hij de boel op sleeptouw nam na de achterstand en rode kaart van Abdellaoui heeft alleen Lurling hem nog maar na gedaan tegen Roda..

  0

  0
 • Van "taajlaand
  30 maart, 2016 - 13:47

  Het was inderdaad een fakkel die zeer onschuldig (haast) naast mij omhoog gehouden werd net voor aanvang van de wedstrijd.
  Nog steeds gek eigenlijk dat er niemand, ook ik dus!, het besef had om het vrij ‘onschuldig’ stukje brand wat er te zien was in het dak, met een jas o.i.d uit te drukken.
  We stonden bovenin de oude B-side, maar niemand raakte in paniek op het moment dat het vuur toch echt serieus begon te worden, en liepen ook vrij rustig de tribune af naar het trainingsveld.
  Gelukkig maar, want mede daarom is deze wedstrijd er alleen al een om nooit meer te vergeten, waarbij er geen slachtoffers zijn gevallen.

  Maar het scoreverloop alleen al was van historische waarde…
  Zeer vroeg op 0-1, en toen stond good-old Graham op!
  Waar de rode kaart van Yassine nog even de spanning terug bracht, zorgden publiek en de hechte selectie er voor dat de Noorderlingen er niets meer van bakten…
  Gelukkig hebben we toen wel meer ‘geluk” gehad, o.a. met snippers en w.c. rollen die in de fik gingen, maar wat een avondje was dit zeg.

  Buurman haalt het vaak aan, maar mochten we niet promoveren, dan heel graag het avondje weer terug naar zaterdag a.u.b.

  0

  0
 • Henk
  30 maart, 2016 - 14:06

  Als je dat filmpje ziet… wat zijn de tijden veranderd. Wat zou ik NAC graag zo zien spelen!

  0

  0
 • Oldskool
  30 maart, 2016 - 14:25

  Ik weet nog dat ik op het muurtje stond en dacht dat het wel mee zou vallen. (in die tijd was dit niet echt iets om van in paniek te raken. Niet zo lang daarvoor viel ajaks nog met biljartballen en geslepen paraplu’s de b-side binnen bijvoorbeeld). Toen iedereen rustig naar buiten liep begon dat dak opeens te druppelen. Van die kokende druppels plastic. Toen was het wel even doorlopen….

  Volgens mij was het hele vak al leeg toen de brandweer kwam. Was eigenlijk wel grappig gewoon, al zullen er wel wat mensen bij politie en brandweer zwaar stress hebben gehad toen ze hoorden dat er een tribune in brand stond.

  Top wedstrijd daarna. Mooiste tijd van mijn leven die jaren op Vakkie-B.

  0

  0
 • Braskovic
  30 maart, 2016 - 14:29

  Legendarische avond die ik nooit zal vergeten, blij dat ik er bij was!!!

  0

  0
 • steefl
  30 maart, 2016 - 15:33

  Nostalgisch.
  Fijn dat ik daar bij was. Met mijn pa en vrienden op de ij-tribune. Legendarische avond. Die tijd komt helaas nooit meer terug.
  Hopelijk komen er weer nieuwe goede tijden voor in de plaats.

  HUP NAC!

  0

  0
 • karel
  30 maart, 2016 - 16:55

  Dat waren nog eens tijden. Als je dat weetr zo ziet dan besef je pas hoever ons Nac achteruit is gefietst!!

  0

  0
 • scheppioni
  30 maart, 2016 - 18:47

  Dat was nog eens echt NAC team een echte eenheid, net als die paar jaar ervoor, die ploeg stond werkelijk op het veld waar ons NAC voor staat, maar ja wat wil je ook in die jaren met de aanvoerders als grote voorbeeld eerst mr NAC en toen onze geweldenaar Graham Arnold !! Heerlijke tijden, trouwens was ik hier niet bij aanwezig, zat voor mijn werk in Munchen aan pullen bier en kon het op een mini wereldontvangertje redelijk stiekum volgen, had destijds twee seizoenskaarten en die twee die erop gingen hadden ook nog iemand bij en die was er met de brand eruit genaaid !!! Dat hebben ze ook geweten hahaha !
  Laten we weer ooit zo’n NAC zien zeg, dat zou geweldig zijn !!

  0

  0
 • Arie
  30 maart, 2016 - 19:01

  Mijn eerste wedstrijd met pa mee op de B-Side als 8 jarig jochie. Zal wel aan de jeugdige bevlogen onbezonnenheid hebben gelegen, of aan het NAC-DNA, maar ik vond het ook allemaal prachtig en onschuldig tot de vlammenzee toch ietsje groter werd.
  Prijs mezelf gelukkig dat ik in ieder geval 1 Avondje hebben mee mogen maken aan de Beatrix.

  0

  0
 • Naccer in mokum
  30 maart, 2016 - 19:07

  Zucht..één van mijn eerste NAC-herinneringen ooit..staand op dat vieze ovale heuveltje onder de lichtmast tussen de bea en de ere, zag ik Romeo wouden na 9 seconden scoren. Nog veel gezien een meegemaakt erna, maar dit blijft een legendarische herrinnering. Nostalgie tot op het bot!

  0

  0
 • Van "taajlaand
  30 maart, 2016 - 19:08

  Hoi Schepp,

  Dat je van een Carnavalsfeestje houdt was mij al bekent, maar ik ben benieuwt bij welk werk je in Munchen aan de pullen bier kan gaan zitten?
  Daar had ik ook wel voor door willen leren ;-)

  Hoi RV,
  Je refereerde hierboven aan de avondjes die nog moesten ontstaan in het Rat Verlegh, maar ook ik heb gelukkig vaak genoeg in dit stadion kunnen genieten van de ‘unieke’ NAC sfeer.
  Echte oude tijden zullen niet meer herleven, kan ook niet vanwege strengere regels betreffende veiligheid, maar de NAC supporters kunnen gelukkig nog steeds een dusdanige sfeer wegzetten waardoor de woorden van Cruyff, over het vergelijk van de sfeer tijdens Barca-Madrid met ‘het avondje NAC’, nooit zullen verdwijnen.
  Maar dan zal er op het veld toch écht het een en ander moeten veranderen.
  Het is gebleken dat er altijd een wisselwerking tussen spelers en publiek die strijd én inzet willen zien, zal blijven bestaan.
  En ik zeg het hierbij ook nog een keer; “Wat zal IK alleen al blij zijn mocht onze club, desnoods nog een jaar in de Juup, weer een aantal keren op zaterdag gaan spelen.
  Het is moeilijk uit te leggen hoe klote het is als je vanwege je werk haast nooit meer naar je club, en de daarbij behorende gezelligheid met je maten, kan afreizen
  Ja, zelfs in zo’n ‘matig seinzoen’ als dit……..

  0

  0
 • oosterhout3
  30 maart, 2016 - 19:31

  wat ik me nog kan herinneren aan deze avond, is dat ik op de ei-tribune stond,,,, en dat achter de beide goalen het liedje

  DE BSIDE STAAT IN VLAMMEN!!! NAC WORDT KAMPIOEN!!

  en meteen daarna……. ooooooh wat is de b-side stil!!

  wat zou het toch mooi zijn….lange staantribunes terug in de stadions!!

  0

  0
 • scheppioni
  30 maart, 2016 - 19:55

  @ Van “Taajlaand
  Om de zoveel jaren is het farbe in duitsland, tenminste in die jaren’90, om de drie jaren was het of koln of munchen en was het overdag wat zakelijkheden en ‘savonds tja je kunt het raden en ik heb toen wel lang getwijfeld, maar ja werk is ook belangrijk zeker nu deze tijd en ik ben nog bij steeds bij dit moi bedrijf net als ons moi NAC !

  0

  0
 • Spionkop
  30 maart, 2016 - 20:03

  Stond er vlak bij, volgens mij was het bengaals vuurwerk dat een golfplaat aan stak. Begon heel klein maar werd snel groter.

  Achter het vak gewacht, op de bijvelden. Terwijl er echt een grote brand uitbrak.

  Ff blussen….. En weer naar binnen, hahaha! Waanzin!

  Overal rookte het nog, stukken hout vielen naar beneden.

  En dan zo een wedstrijd! Een van de mooiste thuis wedstrijden ooit.

  En kijk eens naar die namen van spelers…. Oei…. Wat een elftal!

  0

  0
 • RV
  30 maart, 2016 - 21:32

  Natuurlijk was het oude stadion fantastisch maar ook daar heb ik draken van wedstrijden gezien en stonden we weleens met een paar schapenkoppen op de tribunes. Ik heb in beide stadions qua sfeer geweldige wedstrijden meegemaakt en heel veel is er voor mij qua beleving niet veranderd.

  Heeft ook niet zoveel zin om naar vroeger te kijken, het was mooi maar ook niet altijd beter.
  Het enige wat wel beter was naar mijn idee was de interactie met die elf op het veld, zwarte schoentjes, te groot shirt met veter maar allemaal gasten die er op zaterdag 100 procent voor gingen (nooit 90 procent). En die interactie is zeker de laatste jaren echt verdwenen.

  Zo’n Graham Arnold was écht oprecht trots om zaterdag voor ons in de spits te staan.
  Helaas kan ik er nu niet meer dan drie of vier bedenken die dat trotse gevoel echt zullen hebben.

  0

  0
 • G-Lati
  30 maart, 2016 - 21:49

  Mooie momenten. Wellicht een idee om de dvd samen te stellen met al dit soort momenten er op. Of bestaat dat al?

  0

  0
 • Rooie Jo
  30 maart, 2016 - 22:11

  @RV Kenny, Jelle, Ronnie (jazeker!), Gradje waarschijnlijk, en veel verder kom ik ook niet.

  0

  0
 • ennoajseejer
  31 maart, 2016 - 10:01

  Tranen in mijn ogen als ik het weer terugzie. Dat waren echte mannen, die streden voor iedere meter…

  0

  0
 • the observer
  31 maart, 2016 - 10:21

  Vuurpijlen werder er niet afgestoken. Wel fakkels. Dat was ook de oorzaak van de brand.
  Deze wedstrijd staat voor mij in de top 5 van historische wedstrijden. Zowel op als naast het veld.

  0

  0