Go to Top

Club mag opleidingsvergoeding vragen bij vertrek jeugdspeler

Club mag opleidingsvergoeding vragen bij vertrek jeugdspeler

Europese clubs mogen een opleidingsvergoeding vragen, wanneer een jonge speler vertrekt naar een andere Europese club en daar vervolgens een profcontract tekent. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag bepaald.

In de zaak van Olivier Bernard, die in 1997 Olympique Lyonnais voor Newcastle United verliet, oordeelde het Hof dat een opleidingsvergoeding geen belemmering van het vrij verkeer van personen vormt, aangezien het opgeworpen obstakel (de vergoeding) een legitiem doel (het aanmoedigen van clubs om jeugdspelers op te leiden) nastreeft.

Clubs ontvangen reeds een opleidingsvergoeding, wanneer een door hen opgeleide speler wordt getransfereerd. Zo heeft NAC al enkele malen geld ontvangen voor Orlando Engelaar, die voor zijn 23e bij NAC speelde.

Voor de liefhebbers: klik hier voor de volledige uitspraak.

3 Reacties op "Club mag opleidingsvergoeding vragen bij vertrek jeugdspeler"

 • scheppioni
  16 maart, 2010 - 12:13

  Nou laat daar dan maar onze eerste winst liggen voor de komende jaren , al is dat natuurlijk makkelijk gezegd, want ik vernam gisteren dat juist de club die dit de laatste vijftien jaar het beste heeft gedaan 'de diepfriezen' weer helemaal terug bij af zijn ! Als dat echt waar is, dan is dat natuurlijk kapitaal vernietiging van de bovenste plank !

  0

  0
 • Ivo
  16 maart, 2010 - 13:55

  @ Scheppioni, wat bedoel je terug bij af? Heerenveen heeft in de loop van jaren enorm veel spaargeld opgebouwd. Dit jaar is inderdaad verloren en komend jaar moet de begroting paar miljoen terug ivm het niet behalen van Europees voetbal.

  0

  0
 • Popeye op land
  16 maart, 2010 - 14:31

  Pim is een Chinees

  0

  0