Go to Top

Column: Breda gelooft

Column: Breda gelooft

Joost Blaauwhof, die we inmiddels wel onze vaste huis columnist kunnen noemen, kroop weer eens in zijn pen. Dit keer heeft hij het over de derby der derby’s en de afgelopen wedstrijden. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Het stormde, als een orkaan van geluid. Het trilde, als een aardbeving van kabaal. Het Rat Verlegh-stadion barstte uit haar voegen. Ontplofte. Binnen één minuut was alles vergeven en vergeten. Via een ouderwetse scrimmage vloog de vlam in de pan. Zestig seconden waren nodig geweest om te laten zien dat de boodschap helder was. Dat er werd gestreden, met borst naar voren, voor elke grasspriet. Dat er werd gevochten, ten koste van alles, voor dat ultieme doel. Breda geloofde weer, meer dan ooit tevoren.

NAC betekent lijden. Een volle krat gifbekers weg moeten werken, voordat we een hoogtepunt meemaken. Jezelf starnakel drinken, omdat er niets te genieten valt. Pijn lijden. Pijn waar geen pijnstillers voor gemaakt zijn. Maar wat NAC vooral betekent, is hoop. Steeds weer jezelf opladen voor een eventueel hoogtepunt. Jezelf thuis met beide handen uit het moeras van teleurstellingen moeten trekken. Alles voor dat ene moment van glorie. Steeds voor die grote hoop, dat je grote liefde je eens flink verwent. Na lange tijd in een sleur te hebben geleefd.

Altijd blijft er die hoop. Altijd zal de NAC-supporter zich weer kunnen opladen. Het is als de liefde van je leven. Door diepe dalen. Dat ene, fijne, ongeëvenaarde geluksmoment maakt alles echter weer goed. Dat ene moment van euforie, dat komt eraan. Het is een gevoel. Je weet het gewoon, het gaat gebeuren. Dat zaligmakende idee, dat er een tijdelijk einde aan die laatste gifbeker is gekomen. Het sprookjesachtige verhaal, dat je grootste rivaal een flinke uitglijder maakt voor de neus van je droomvrouw. Een fascinerend scenario dat in het geniale hoofd van Shakespeare, Roald Dahl of Kluun niet bedacht zou kunnen zijn. Het gaat zich voltrekken. En wij staan aan de vooravond hiervan.

De buren, aangevoerd door een infiltrant, een overloper, iemand die ons hart brak. Ze komen langs, de buren. Anderhalf uur lang zullen ze het bloed onder onze nagels halen. Onze droom aan diggelen proberen te helpen. Negentig minuten zullen ze alles doen om ons te laten lijden. Maar wij hebben gewacht. Gewacht op dit ene moment. Onze messen zijn geslepen. Onze munitie is oneindig. Wij zijn de baas. De baas in eigen huis. Het zal beven, als in die ene minuut op maandagmiddag. Sjoerd, Mats, Jelle en de rest. We staan voor ze klaar. Ze brengen ons naar dat ene, ongeëvenaarde geluksmoment. Daar waar we op kunnen blijven teren. Samen zijn wij NAC. Alleen wij weten wat dat is, want NAC kunnen alleen wijzelf voelen. Het is niet te beschrijven, verklaren of uit te leggen.

Het gaat beginnen. Dat waar we voor hebben geleden. Een gigantisch slotstuk van een dramatisch verhaal, met een sensationele, positieve wending. Hoe pijn werd omgezet in tranen van vreugde. Hoe de aartsrivaal werd geliquideerd in een zinderend, onderling duel. Hoe een fort belegerd werd, maar vechtend voor elke meter stand hield. Het Rat Verlegh-stadion is nog negentig minuten lang een onneembare vesting. Een vesting waar bijna twintigduizend broeders, gewapend met een bulderende stem, een muur van geluid vormen. En waar de elf beste soldaten met passie, trots en gevoerd door emoties de overwinning binnen slepen. Het gaat beginnen. Een slotstuk van een verhaal, wat nog niet eerder vertoond is. Die ene minuut. Die zestig seconden. Ze hebben voor een onoverwinnelijke kracht gezorgd. Breda gelooft.

Bron:B-Side Rats

27 Reacties op "Column: Breda gelooft"

 • Dennis
  17 mei, 2016 - 16:01

  Kippenvel … De Gouden Griffel, de Oscar, de EMMY en het plaatselijke Gouden Worstenbroodje voor deze man!

  0

  0
 • Andre
  17 mei, 2016 - 16:03

  Pffff dit is meer dan kippenvel. En mijn gevoel na 35 jaar supporter zijn. Maar een ding wel met zijn alle en allemaal elke minuut. Niet net als gisteren na de 2-0 dat bier belangrijker was m vanaf de warming up met ze alle. Gek gekker gekst. Ik rijd vanochtend langs Willem twee stadion pfffff….. Allemaal nog een maal…….. En volgend jaar pakken.ee feyenoord………

  0

  0
 • nacman
  17 mei, 2016 - 16:04

  klasse verhaal wij winnen wij zijn onoverwinnelijk wij zijn NAC met heel veel noad

  0

  0
 • H.V.M.
  17 mei, 2016 - 16:04

  Geweldige Column!

  0

  0
 • H.V.M.
  17 mei, 2016 - 16:06

  Het is kort dag, maar mogen we nog een sensationele sfeeractie verwachten?

  0

  0
 • S.HB.NAC
  17 mei, 2016 - 16:09

  Spannend, heel spannend gaat het worden. Maar we gaan winnen, het moet wel.

  0

  0
 • Talent
  17 mei, 2016 - 16:11

  Prachtig…de vulkaan staat op uitbarsten mensen, bier in plaats van lava zal de uitzinnige menigte overspoelen. Een zee van geluk het resultaat.

  0

  0
 • GAOPERD
  17 mei, 2016 - 16:18

  als er 1 moment is om die kneuzen uit Tilburg voor eens en altijd stil te krijgen is het NU
  donderdag aanstaande is het D-Day

  WE GAAN ZE PAKKEN !!

  0

  0
 • Samp
  17 mei, 2016 - 16:22

  Higler (don) en Makkelie (zon) de scheidsrechters!!!! Bron:VI

  0

  0
 • GAOPERD
  17 mei, 2016 - 16:25

  @ Samp

  donderdag de doelpuntenmakers : Ars en Seuntjens
  zondag : Unal

  0

  0
 • Henktank
  17 mei, 2016 - 16:26

  Hier kan menig columnist nog wat van leren. Goosebumps!

  0

  0
 • O vak G
  17 mei, 2016 - 16:32

  Kippenvel! Prachtig.
  Wij gaan niet opzij!

  0

  0
 • dikke rat
  17 mei, 2016 - 16:41

  joost blaauwhof ga met pensioen jou stukjes zijn waardeloos. val ons hier niet mee lastig.

  0

  0
 • Mafkees
  17 mei, 2016 - 16:49

  Een dikke Rat uit Tilburg? Isdawadan?
  Of ben je gewoon lekker tegendraads?

  0

  0
 • Nacir
  17 mei, 2016 - 17:04

  Dikke Rat is een Tilburgs losertje. Dat zie je aan zijn gebrekkige grammatica wat ze alleen daar in het Oosten kunnen produceren. Niveautje Roy Donders.

  Donderdag gaan we ervoor! Erop klappen, geen laf gedoe. Maak er een vechtmachine van zoals Atletico. Dat is wat we hier willen zien, vechten voor iedere grasspriet, alles over hebben voor de winst! Geef Jelle dat afscheid! Geef ons Breda de trots die het verdient jongens! NOAD

  0

  0
 • ennoajseejer
  17 mei, 2016 - 17:15

  Dan moeten wij er zondag ook 90 minuten vol voor gaan. Begin en eind waren top maandag, maar in het middenstuk was het af en toe angstvallig stil. De longen uit ons lijf donderdag. Het is nu of nooit. We hebben nog 1 kans om ons NAC 90 minuten lang vooruit te schreeuwen dit seizoen….

  0

  0
 • Maarten 7
  17 mei, 2016 - 17:33

  Zijn er nog filmpjes van het prachtige you’ll never walk alone van gisteren?

  0

  0
 • Voske
  17 mei, 2016 - 17:35

  Benner klaar voor. Net even kokhalzend de sfeer geproefd op tilbo.com. Daar hebben ze het voornamelijk over “het gekkenhuis in Breda zien te overleven” en vinden ze dat Stillem 0 te weinig strijd levert. Natuurlijk allemaal met een licht arroganr sausje. Maar dat ze er niet gerust op zijn is overduidelijk…

  0

  0
 • Dutchbird
  17 mei, 2016 - 17:40

  mooi NOAD verhaal Joost, allemaal zorgen dat we donderdagavond om kwart over acht zo schor en hees zijn dat we twee dagen lang niet te verstaan zijn.

  0

  0
 • Monkeyrocker
  17 mei, 2016 - 18:39

  Our day will come ! Dat spandoek mag donderdag ter hoogte van de middenlijn hangen !

  0

  0
 • Stigmaat47
  17 mei, 2016 - 19:05

  Uitstekend verwoord Joost.
  Het Blauw-wit en Geel-zwart zijn de mooiste kleurcombinaties en jij geniet van beiden.
  Het NAC gevoel leeft bij veel mensen en zal altijd overwinnen.

  0

  0
 • scheppioni
  17 mei, 2016 - 19:28

  Prima Joost, Breda gelooft en buiten Breda ook, maar scheppioni zelf hoopt !!
  Wij voetballen moeilijk, het gaat niet vanzelfsprekend, werkt ons NAC net als gisteren delen van de wedstrijd(altijd alleen thuis) dan kan men veel compenseren, maar zondag uit verwacht ik weer een behoudend/passief NAC en dan ebt het geloof een heel eind weg en moet er niet aan denken wat dat voor een middag dan kan worden !! Nogmaals, de spanning werkt door, zal heel blij zijn op een mooie zondag voor ons NAC maar gezien vooral de laatste uitwedstrijden kan ik het weinig baseren !!
  Goh wat kan een mens zich nerveus voelen, zelden zo gehad zoals nu !! HUP NAC, mag het echt hopen dat !

  0

  0
 • Cor Taxi
  17 mei, 2016 - 19:35

  @dikke rat.Wat kom je hier dan doen?Kruip lekker door de kiertjes van dat naar de pis stinkende zielige stadionnetje van jullie.

  0

  0
 • Johan o
  17 mei, 2016 - 21:49

  COME ON NAC!!!

  0

  0
 • Dutchbird
  18 mei, 2016 - 00:27

  @Cor Taxi
  Ik ben er een keer geweest maar het stinkt echt naar pis van die kruikezeikers daar.

  0

  0
 • NAC4EVER
  18 mei, 2016 - 01:05

  Alles gaat op zijn plek vallen!
  Betekend dit dat ten Rouwelaar nog een penalty pakt waardoor ‘het’ een feit is?
  En hij dus een droom einde van zij cariere heeft?
  Nog ‘maar’ 3 uur+ zijn we van ‘dat ene’ verwijderd.

  0

  0
 • Cor Taxi
  18 mei, 2016 - 16:11

  Absoluut Dutchbird:-))

  0

  0