Go to Top

Column: NAC, dat zijn wij

Column: NAC, dat zijn wij

Joost Blaauwhof, die we inmiddels wel onze vaste huis columnist kunnen noemen, kroop weer eens in zijn pen na aanleiding van afgelopen weekend. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn, maar wat beschrijft hij wederom ons gevoel goed.

Beste hondstrouwe medesupporter,

Ontluisterd. Ontgoocheld. Ontredderd. Het voelde oneerlijk. Het deed pijn. Tranen wegdrukkend zag ik de tribunes langzaamaan leeglopen. Het clublied rustig, maar trots zingend, neuriënd of mompelend koos eenieder zijn uitweg richting het verwerkingsproces. Duizenden mensen hadden hun grote, gezamenlijke liefde in de laatste ronde knock-out zien gaan. En al deze duizenden mensen namen het verlies op grootse wijze. Hondstrouw, rechtop, met borst naar voren.

Het voelt gek deze morgen. Zittend achter een bureau dat eigenlijk niet op mij had gerekend. Met gedachten nog bij de even dramatische als bijzondere dag van gisteren. Vreemd genoeg komt de kans van Kevin Brands, de ‘buitenspelgoal’ van Sjoerd Ars  of het overdreven gedrag van Erik Falkenburg nauwelijks in de herinnering aan 22 mei naar boven. Steeds weer schieten andere beelden in mijn hoofd voorbij. Springende mensen voor een tv, luid schreeuwend voor hun passie. Zingende en uitbundige mensen voor een bus. Mensen die gezamenlijk, ongeacht afkomst, opleiding of achtergrond zich kunnen identificeren met één en dezelfde club.

De NAC-supporter is strijdvaardig, ongeëvenaard en passioneel. Op Zuid-Europese wijze werd een groep passanten uitgezwaaid. Verwend word je niet als supporter van NAC. Je wint geen prijzen. Je siert geen krantenkoppen.  Toch ben je altijd trots. Trots op een club die sportief op zijn gat heeft gelegen de laatste jaren. Die nu onder gedreven aanvoering van Hans Smulders en Marinus Dijkhuizen aan het schaven is aan topsportcultuur. Een club die onder bezielende leiding van Justin Goetzee financieel schoon schip gemaakt heeft. Maar bovenal trots op een club die wordt gedragen door de mensen op de tribune, die er altijd zullen zijn. Sterker, trouwer en luider dan wie dan ook.

Denkend aan die groep mensen, waar ik mezelf apetrots een minuscuul onderdeel van waan, voel ik een brok in de keel opkomen. Het is oneerlijk. Na een karrenvracht aan decepties had de trouwe NAC-supporter een succes verdiend. Had Jelle op de schouders naar de Grote Markt gedragen moeten worden. Had Sjoerd Mossou een trilogie over die knotsgekke avond op de Grote Markt moeten schrijven. Maar het is niet zo. Wij steunen NAC. Daar moet je voor lijden. Je moet het voelen. Wakker liggen, omdat je supportershart bloedt. Samen vloeken, samen tieren, samen een gifbekersyndroom oplopen. Maar NAC is meer dan dat. NAC is emotie in de puurste vorm. NAC is eeuwige trouw, tot in d’n dood. Nooit opgeven, altijd doorzetten.

Hoewel de pijn door onze lijven snijdt, wordt het overstemt door een warm gevoel. Een gevoel dat wordt aangewakkerd door de saamhorigheid die er getoond is. Een gevoel dat alleen de NAC-supporter in deze mate kent. Samen kunnen we deze club maken en breken. En we hebben hem gemaakt. Het gevoel voor de sportieve liefde van mijn leven is weer gegroeid. Geholpen door een ongeëvenaarde steun die aan onze jongens is gegeven. Een derby is verloren, maar de echte slag hebben we geslagen. We stonden klaar voor elkaar en voor de club. Die gedachte, aan deze 22 mei, die gedachte is uniek. Deze 22 mei zal door mij altijd met een lach en een traan herdacht worden.

Het wordt een lange zomer, zonder NAC. Er zullen oneindig veel mutaties binnen de club plaats vinden. Banen worden geschrapt, spelers komen en gaan. In de clubleiding is opportunistisch en emotioneel beleid echter vervangen door serene rust en gezond verstand. De toekomst van NAC ziet er florissanter uit dan ooit. Gesteund door trouwe sponsoren, clubmensen en  deze geweldige twaalfde man komen wij terug. Het stadion zal ook komend seizoen weer vollopen. De bierkraan zal ook volgend jaar weer overuren maken. De nieuwelingen in de gele shirts zullen ook volgend jaar weer onze massale, vocale en uitbundige support genieten. Want wij zijn NAC. Die mooie club die wordt gedragen door een waanzinnige supportersschare. Breda geloofde en blijft geloven. Altijd en overal, in welke divisie dan ook. Sjoerd Mossou beschreef ons ooit met de perfecte woorden: ‘We winnen nooit wat, maar ooit misschien wel. En tot die tijd lijden en lachen we samen. NAC, dat zijn wij.’

Fijne supporters, Ik eindig met een traan. Een traan van trots. Bedankt. Bedankt dat ik deel mag uit maken van deze gigantische club. We zien elkaar snel, in een vol en kolkend Rat Verlegh-stadion. Want wij gaan never nooit opzij!

37 Reacties op "Column: NAC, dat zijn wij"

 • Zjost
  24 mei, 2016 - 16:55

  Juist.

  0

  0
 • Laura
  24 mei, 2016 - 17:02

  Prachtig geschreven!

  0

  0
 • Zand in je ogen
  24 mei, 2016 - 17:09

  Amen

  0

  0
 • Talent
  24 mei, 2016 - 17:10

  Hulde👍

  0

  0
 • pmds
  24 mei, 2016 - 17:10

  Klasse!
  Heerlijk verwoord, recht uit het hart!

  0

  0
 • ForzaNAC
  24 mei, 2016 - 17:26

  Jammer van de dt fouten en de overdaad aan bijvoeglijke naamwoorden. De kern is dan weer wel raak.

  0

  0
 • ennoajseejer
  24 mei, 2016 - 17:31

  Helemaal raak. Net wat ik nodig had. Hup NAC! In goede en in slechte tijden

  0

  0
 • Ed
  24 mei, 2016 - 17:38

  He forza zut niet te zeiken. Gewoon een klasse stuk!!

  0

  0
 • NACcer71
  24 mei, 2016 - 17:57

  Prachtig!!!!

  0

  0
 • NACisLiefde
  24 mei, 2016 - 18:16

  Niets aan toe te voegen, zelfs al halen ze mijn hart eruit zit NAC nog in mijn aderen! WIJ GAAN NIET OPZIJ!! Geweldig hoe de kruikjes puur op divisie clubliefde kennen en zij niet en nooit niet zullen snappen hoe echte clubliefde voelt. Als klein menneke al meegenomen in deze magische club en waar we ook spelen deze club, mijn NAC, zal ongeevenaard blijven. Ongeacht divisie zal ik er altijd zijn! Mij raken ze niet door te zeggen dat ik Juup moet gaan drinken, nee dan zal de trots altijd overwinnen. Ik sta vol passie en trots ook volgend jaar weer op de planken voor onze jongens! Wat is het prachtig iets te hebben wat nooit verloren zal gaan: NAC! Hup NAC!

  0

  0
 • Tilburg 013
  24 mei, 2016 - 18:19

  Wat een geweldig stukje tekst!!!!
  Mooie passie voor een club uitstekend verwoord!
  Daarom is het zo ontzettend jammer dat de derby (nog) niet terug keert.
  Ik was in het stadion en de kopbal van Brands scheidde de beide teams 10 cm van een jaar juup of ere.
  Natuurlijk ben ik heeeeel blij dat we hebben gewonnen, maar had ook anders kunnen aflopen…. dat is voetbal.
  NAC hoort natuurlijk absoluut in de ERE, grote supporters aanhang, beleving, en niet te vergeten geweldige derby’s.
  Veel van mijn collega’s zijn die hard NAC fans en we dissen elkaar…. hoort er allemaal bij.
  Op bijv Excelsior zitten we niet te wachten. Kunstgras uit, handvol supporters nemen ze mee…..geef mij maar de echte derby.
  Vanuit Tilburg leven meer mensen mee met NAC dan menigeen denkt. Puur voor de derby en de beste wint.
  Ik hoop dan ook oprecht dat NAC volgend jaar promoveert en dat de burgermeester niet moeilijk gaat doen.
  Zodat we weer kunnen genieten van de ouderwetse derby….

  0

  0
 • Nelis
  24 mei, 2016 - 18:20

  NOAD!

  0

  0
 • Dos
  24 mei, 2016 - 18:31

  Prachtig!

  0

  0
 • 4lantijntje
  24 mei, 2016 - 18:42

  Amen!!

  0

  0
 • Andre
  24 mei, 2016 - 18:44

  Ik was stoer em trots zonder een traan. Maar nu zit ik te janken.. Dit is nac… Wat mooi

  0

  0
 • Van "taajlaand
  24 mei, 2016 - 18:54

  Mooi geschreven Joost, dank je.

  Ook een sportieve reactie vanuit het Tilburgse hierboven, waarbij ook weer aangetoond wordt dat je voor een ‘leuke, spannende’ pot voetbal ook tegenstanders nodig hebt, liefst met een flinke en fanatieke supportersschare.
  En die gaan we ook komend seizoen weer missen, meer dan helaas.
  Want hoe je het ook wendt of keert, een NAC wat tegen de top drie en andere vollere stadions speelt is voor de moderne prof én sponsoren altijd aantrekkelijke dan een volksclub met (nog steeds) een grote aanhang die helaas in de Juup speelt tegen,…. Almere, psv2, jong ajax, Achilles en of Telstar uit…., noem er maar een paar waar totaal géén voetbalsfeer heerst op vrijdag of nog erger maandagavond.
  En daarom verbaas ik me over één zin in de verder steengoede column: “De toekomst van NAC ziet er florissanter uit dan ooit”.
  Waar wordt dit op gebaseerd dan?
  Natuurlijk hebben we, gelukkig trouwens wederom vrij veel verlengingen voor de seizoenskaarten.
  Maar hoe lang nog mocht NAC in deze verrekte klote divisie, die haast nergens normale aandacht krijgt!!!, blijven vertoeven?
  (Slechte samenvattingen, klote speelavonden, haast niet in voetbalprogramma’s, veel te weinig in landelijke dagbladen, in de telegraaf van zaterdag helemaal niets over de allesbeslissende derby in de Telegraaf….)
  De NAC supporter is zoals Cassius Clay vroeger was, na vele verrekte harde opdonders weer opstaan om de strijd op te pakken…(alleen kwam de latere Muhammed Ali vaker winnend de ring uit….)
  Ook ik heb verlengt, maar weet eerlijk gezegd niet of dat ik dat na 4/5 jaar in de Juup en op grote afstand van Breda, waarbij ik op vrijdagavond werk nog zal doen.
  Heb afgelopen seizoen slechts 5 wedstrijden thuis meegemaakt en dat zal komend seizoen niet veel meer worden ben ik bang.
  Maar ik zal denk niet alleen staan in deze, mocht NAC niet op zéér korte termijn promoveren.
  En we hebben met z’n allen kunnen zien hoe moeilijk dat is…(al was het maar 10 c.m.)

  0

  0
 • Altijd zo
  24 mei, 2016 - 19:25

  @Tilburg 013.
  Grote klasse.respect..
  Ook ik kom uit Tilburg.

  0

  0
 • Altijd zo
  24 mei, 2016 - 19:30

  @Zusje 013 tieft lekker op naar je eigen kut site waar je in moet loggen hahaha.
  Inloggen is hier niet nodig omdat het hier open en gemeend is.
  Das het verschil met kruik en Breda.
  Lul hannes.

  0

  0
 • Oosterhout3
  24 mei, 2016 - 19:31

  Schrijver haalt de woorden uit de mond!
  Ook ik voel de trots dat we eerst met ruim 2.000 man de spelers uitzwaaien en daarna met 8.000 man in het stadion gezamelijk de wedstrijd kijken!

  0

  0
 • Oldskool
  24 mei, 2016 - 19:35

  In tilburg hebben ze ook een column. Van kruikenzeikert, de knip en plak knutselaar. Die komt hier spammen omdat daar geen hond zijn stukjes leest.

  Rare club dat w2. Zijn meer met NAC bezig dan met zichzelf…

  Dat ze derby missen snap ik dus wel. Zonder NAC zijn ze de helft van hun bestaansrecht kwijt.

  0

  0
 • scheppioni
  24 mei, 2016 - 19:42

  Complimenten Joost !!!
  @ Van “Taajland
  Ik zal ook verlengen, al zal ik regelmatig een wedstrijd moeten laten schieten, maar je wilt je club toch steunen en de hoop hebben om ene zin te verlengen aan Joost, “NAC ook graag weer eens uitwedstrijden dominant leren zijn”, want tot het laatste toe is dat weer gebleken waarom we niet promoveerde !!!
  Wanneer je zo uiterst belabberd in e’hoven speelt dan kan je dus nooit ineens de pannen met overtuiging van het dak spelen in de finale, wat we eigenlijk al zeker wisten, al deed hoop leven, helaas ijdele hoop !
  Nu sleen eindelijk weg is hoop ik dat Jelle wel kan toevoegen aan spelvreugde binnen de selectie, want dat is zo belangrijk, dit seizoen op een carnavals fotoke na, was dat naar mijn mening ver te zoeken en hierin kan Marinus zeker door iemand worden bij gestaan !!
  Teveel zuurpruimen in de staf en selectie de laatste tijd is ook dodelijk, dan gaat alles stroever !
  Goed voorbeeld is weer de kampioen van engeland !

  0

  0
 • Breda2016
  24 mei, 2016 - 19:46

  Tranen springen in me ogen geweldige woorden
  NAC voor altijd in mijn hart
  Volgend seizoen staan wij allemaal weer op de tribune om ze aan te moedigen
  NAC = NOAD 💛💛💛

  0

  0
 • Andre
  24 mei, 2016 - 19:55

  Hoeveel. Seizoenkaarten zijn er verlengd.. Pffff wat een waar en terecht verhaal. Zo trots bij de bus….

  0

  0
 • Kruik
  24 mei, 2016 - 20:01

  @Oldskool

  De Kruikenzeiker zelf zet die stukjes hier niet neer, dat heeft een andere Tiilburger gedaan en de Kruikenzeiker heeft vandaag nog duidelijk gemeld dat zijn stukjes niet op NAC sites geplaatst mogen worden! Moest deze correctie even melden!

  0

  0
 • Peer11
  24 mei, 2016 - 20:41

  Wederom mooi stukje tekst!

  0

  0
 • Zagge
  24 mei, 2016 - 20:57

  Mooi geschreven

  voor het eerst heb ik nu het gevoel dat er bij NAC ergens aan (op)gebouwd kan worden. Een soort rust en bezinning dat we vanaf nu stappen gaan maken.

  Technische staf laat het zien!

  0

  0
 • La pelota
  24 mei, 2016 - 21:11

  En zowist!!! Moussou kan hier een puntje aan zuigen😉😉

  0

  0
 • Nacman
  24 mei, 2016 - 21:28

  Een prachtig stukje Joost hopelijk haalt het nog wat twijfelaars over de streep voor een seizoen kaart te nemen.
  Dit is echt ontroerende mooi 1000 procent noad

  0

  0
 • Boz
  24 mei, 2016 - 22:14

  Mooi stuk tekst.

  0

  0
 • NAC4evah
  24 mei, 2016 - 22:14

  Na afgelopen zondag en dit stuk kan ik maar één ding zeggen … COME ON NAC!!!!!

  0

  0
 • Breda
  24 mei, 2016 - 22:29

  @ kruik

  Ach gut, echt waar joh? Stel je voor.
  Goed je het rechtzet man!

  Wat een knuppels zeg, onvoorstelbaar

  0

  0
 • Dutchbird
  25 mei, 2016 - 02:10

  @Joost Blaauwhof
  Je hebt al veel fraaie columns geschreven maar dit vind ik de mooiste. Deze is minimaal eredivisie waardig, eigenlijk Champions League niveau. Ik voelde dit, jij pent het ff neer alsof het niks is. Chapeau!!!

  0

  0
 • jojo
  25 mei, 2016 - 09:14

  Normaal zou ik nooit reageren, maar hooguit meelezen en denken jaaa mooi stukske.
  Nu is dat anders. Je omschrijft het NAC-gevoel goed en zo voel ik het ook.
  Were you go we follow.
  Eens zien of de 12de man het weer op kan brengen om onze club te steunen en naar het goal te schreeuwen.
  Ondanks het verlies heb ook ik genoten van de saamhorigheid, die wij NAC-supporters hebben uitgestraald.
  Daar wil iedereen aan tippen, maar dat kan niemand.
  Mijn NAC hart is sterker geworden en we gaan er weer volle bak voor.

  Amen!

  0

  0
 • NAC Breda F.C.
  25 mei, 2016 - 11:49

  Mooi stuk. Zelfs als je aan de andere kant van de aardbol woont.

  Ik maak graag de vergelijking met FC Sankt Pauli of Union Berlin. Niet vanwege het gedachtegoed maar omdat de fans zo trouw zijn. Met recht worden wij de cultclub van Nederland genoemd ongeacht welke divisie.

  0

  0
 • Freek
  25 mei, 2016 - 15:27

  Prachtig stuk….dat werd ook bijna op identieke wijze geschreven toen Eskes aantrad en schoon schip zou maken. Of toen de redder Rutjes het voor het zeggen had. Man man ik vind het beschamend worden hoe de NAC supporter als kudde en volgdier alles maar pikt onder het mom van NOAD en andere bullshit. Als mijn bedrijf naar de klote zou gaan dan zou ik me als aanhanger of belanghebbende laten gelden en zelf zorgen voor veranderingen ipv treurig als een Calimero ‘wij zijn NAC’ te roepen!

  0

  0
 • Oldskool
  25 mei, 2016 - 18:18

  #zonderfreek

  0

  0