Go to Top

Column “Weet je nog..?”

Column “Weet je nog..?”

Onderstaande column is van Joost Blaauwhof. De mening van Joost hoeft niet per sé de mening van B-Side Rats te zijn. 

31 mei 2015. Het moet een uur of zes zijn geweest. Met nog enkele tientallen anderen hing ik een uur na de wedstrijd nog steeds vol ongeloof over mijn stoel heen. Het huilen een stuk nader dan het lachen. Als rasoptimist en fanatiek aanhanger van wonderdokter Robert Maaskant, had ik geen moment rekening gehouden met het scenario wat zich een dik uur eerder had voltrokken. Een dertien in een dozijn voetballer had diep in de verlenging, op aangeven van notabene de verguisde Frank Demouge, mijn geliefde geel-zwart richting de meest ondankbare competitie uit het mondiale voetbal geschoten. Een pijnlijker, dramatischer en mensonterender slot van vijftien jaar Eredivisie had de schrijver van dit plot niet kunnen bedenken.

Binnen slechts enkele dagen zette het gevoel van ongeloof, teleurstelling en woede zich om in strijdlust. De bezoeken bij Henrico Drost en Robert Maaskant, mensen met hart en binding voor de club, zorgden voor veerkracht bij de achterban. NAC gaat terugkomen, sterker en groter dan ooit voorheen. NAC is meer dan voetbal. NAC is een uitlaatklep, een passie én een way of life. NAC is onverzettelijkheid van 12.000 fanatiekelingen die tweewekelijks hun seizoenkaart scannen voor weer een afgrijselijk affiche. Want Fortuna Sittard, Achilles ’29 en FC Oss hebben we niet verdiend. Maar wij blijven komen, want wij komen voor NAC. NAC is pure trots.

Afgelopen maandag stond ik, samen met nog circa tachtig andere slachtoffers, in het Rabobank IJmond Stadion. Telstar-uit. Vroegtijdig uitgeschakeld in de strijd om de titel, op maandagavond, op de treurigste accommodatie van het betaalde voetbal. Leger kan de gifbeker van de NAC-supporter niet gaan. Daarom wilde ik hem voelen. Zodat ik altijd kan relatieveren. ‘Weet je nog, destijds in Velsen-Zuid?’ Er volgde echter een andere avond dan gepland. In plaats van lijden werd het genieten. Genieten van de verhalen van de supporters op leeftijd. Genieten van het positivisme van de zingende en schreeuwende jongeren. Genieten van een jonge, grillige en scorende Turkse huurling. Maar bovenal genieten van de saamhorigheid. Samen vloeken, samen juichen. In goede, maar bovenal in slechte tijden. Dat is NAC.

We staan aan de vooravond van de play-offs. Die verschrikkelijke play-offs, waar ik nog de kriebels van krijg. 4-3-3, 4-4-2, 4-2-4. Het interesseert me niet. Aan Marinus Dijkhuizen de taak om elf krijgers klaar te krijgen voor een gevecht. Een gevecht dat verder gaat dan tactiek. Het grote gevecht waar wij zeker klaar voor zijn. Als twaalfde man. Er zal een familie van 19.000 fanatiekelingen staan. Saamhorigheid, onverzettelijkheid, veerkracht, strijdlust en passie. Alles waar wij, de achterban, de laatste twee seizoenen in uitgeblonken hebben, is nodig om te winnen. Het voortouw nemen, onze jongens het voorbeeld geven. Als twaalfde man een niet te passeren muur vormen. Dat kunnen de B-Side, Vak G, F7 en alle anderen samen bereiken. Met knikkende knieën zullen ze naar Breda komen. Want wij zijn NAC. Wij kunnen lijden, heel lang, heel hard, maar wij staan er altijd. Laten we in die verdomde play-offs het voortouw nemen. Van het Rat Verlegh-stadion een onneembare vesting maken.

De Grote Markt is en blijft ons ultieme doel. Een nog ‘gewoon’ haalbaar doel. De Grote Markt, die symbool gaat staan voor de saamhorigheid, trouw en onverzettelijkheid van de achterban. De Grote Markt is de afsluiting van een jaar vol pijn. De eeuwige afsluiting van Frank Demouge. Van 31 mei. De laatste slok uit de gifbeker is geweest. Met z’n allen leeggedronken. Samen voor NAC. Nu is het tijd om terug te gaan naar waar we horen. Zodat ik voor altijd kan relatieveren: ‘Weet je nog, destijds in Velsen-Zuid?’  

Bron: B-Side Rats, Joost B.

23 Reacties op "Column “Weet je nog..?”"

 • Nacir
  14 april, 2016 - 01:01

  Heel erg sterke column. Mijn complimenten!

  0

  0
 • D
  14 april, 2016 - 01:29

  Dit is precies hoe al die 12.000 fanatiekelingen zich hebben gevoeld en nog steeds voelen. Hoe verschrikkelijk die play-offs afgelopen jaar zijn geëindigd, hoe mooi we ze dit jaar kunnen afsluiten. Nog een aantal wedstrijden alles geven en we staan met zijn alle onze prijs op te halen op de grote markt.

  0

  0
 • IKKe
  14 april, 2016 - 06:51

  Prachtig stuk !! Chapeau

  0

  0
 • oosterhout3
  14 april, 2016 - 08:08

  wat nog dramatscher is dat je waarschijnlijk alle clubs die je treft, de toeschouwers bij elkaar optelt, gewoon net aan de 19.000 komt (excelsior,volendam,mvv, emmen en eindhoven)

  oohja, als we fceindhoven treffen, kan er dan geen busreis voor die sporthal geboekt worden? met zijn allen achter een hek, op de openbare weg… met een mannetje of 500?!

  0

  0
 • oosterhout3
  14 april, 2016 - 08:10

  kippenvel van deze column!!

  0

  0
 • Oirschot
  14 april, 2016 - 08:42

  WoW , super mooie column! Heb er al zin in

  0

  0
 • RooieThomas
  14 april, 2016 - 09:11

  De tranen rollen over mijn wangen, Joost for president!

  0

  0
 • anoniempje
  14 april, 2016 - 09:19

  Ongelofelijk mooi column en zeer herkenbaar we moeten weg uit deze hel en dat moeten wij doen met dit team heel het publiek moet er in de play-offs achter staan uit en thuis zodat wij volgend jaar eredivisie spelen, en er is maar een club die dat kan en dat zijn wij dus laat maar komen de play-offs we vreten ze allemaal op

  0

  0
 • D'n Beuk
  14 april, 2016 - 09:23

  Mooie Column, Echter de treurigste accommodatie in het Nederlands betaald voetbal is toch wel bij Achilles’29

  0

  0
 • Van "taajlaand
  14 april, 2016 - 10:03

  Met mooie woorden het gevoel van denk wel elke NAC supporter hier weg gezet, hulde.

  Maar waar sommigen al weer de ‘strijdlust’ van het supporter zij hebben terug gevonden tijdens dit klote seizoen (wederom), zit ik hier in Middelharnis mij nog steeds te verbijten achter een computerscherm, voor het feit dat ik wéér niet tussen mijn maten in het stadion kan staan.
  Val misschien te vaak in herhaling, maar het is niemand uit te leggen hoe ik hier dan zit te balen, omdat mijn cluppie, mijn belangrijkste ‘bijzaak’ in het leven, ‘onbereikbaar’ is vanwege mijn werk hier…..
  Wat zou ik weer graag mij seizoenskaart laten scannen elke twee weken, en tussen die 18/19000 ‘gekken’ in willen staan met mijn pilske in de hand.
  Daarom alleen al moet die promotie voor mij er komen dit seizoen om dan van die verschrikkelijke vrijdag af te komen.
  Sinds 1993 slechts 4 thuiswedstrijden gemist…..en nu ‘al’ 5 keer geweest inclusief de maandag……..

  Roep daarom net als Buurman dat mits we niet promoveren astemblief weer enkele keren op zaterdag kunnen spelen.
  De huidige kampioen mocht ook enkele zondag wedstrijden, hun vaste speeldag, afwerken.
  Hoe raar??

  0

  0
 • Van "taajlaand
  14 april, 2016 - 10:05

  supporter zijn.

  0

  0
 • Geeltje
  14 april, 2016 - 10:21

  Onze NAC groepschat:

  Pietje: ‘hey, als je verlengt kunnen we gratis naar play-offs’
  Jantje: ‘Ik verleng sowieso. Ere of eerste. Wie doet mee’
  Klaas ‘Ik’
  Pietje: ‘Ik’
  Daan: ‘Ik’
  Tom: ‘Ik’
  Chefke: ‘Ik’
  Pietje: Mooi. Pilsje dan maar weer jongens?

  Ik vind mooi.

  0

  0
 • maarten
  14 april, 2016 - 10:40

  Goei stukske. Ik ben er van overtuigd dat ALS NAC het dit jaar niet haalt er gewoon aankomend seizoen ook weer ruim 13000 supporters komen. Supporters ja, geen bezoekers. NAC leeft in elke divisie. Saamhorigheid is het juiste woord. Altijd hopen op meer. Lukt het vandaag niet dan lukt het morgen wel. NAC is een way of life and I love it.

  0

  0
 • Los Pollos Hermanos
  14 april, 2016 - 10:46

  HUP NAC!! EROP KLAPPEN!!!

  0

  0
 • O
  14 april, 2016 - 10:51

  Column naar mijn hart!
  Hup NAC wij gaan niet opzij

  0

  0
 • S.HB.NAC
  14 april, 2016 - 11:00

  Wat een nieuws!!! Samenwerking met Manchester City!

  0

  0
 • NAC4EVER!
  14 april, 2016 - 12:29

  Goede colum!
  Laten we idd een 12de man gaan vormen en met 19000 man naar zowel de 1/2 finale als naar de finale gaan.
  De tegenstander moet (bij wijze van spreken) met knikkende knieën op het veld staan. En NAC moet een extra boost voelen.
  Dan kunnen wij nog weleens net dat verschil tussen wel of geen promtie zijn!
  Samen naar de EREDIVISIE!

  0

  0
 • scheppioni
  14 april, 2016 - 12:55

  Briljant BreDaN !!
  Ik zou zeggen dit ophangen in de kleedkamer van ons NAC BREDA !!
  Dat dan ook echt iedere NAC speler nu niet alleen in mooie woorden maar vooral op het veld laat zien, wat er bvan hen verwacht wordt, dan moet het goed komen in de nacompetitie, want dan trek je uitendelijk alles naar je toe en wordt het factor toeval dat het misgaat wel heel gering voor ons NAC en zo hoort het !!! NAC we follow !

  0

  0
 • Mafkees
  14 april, 2016 - 13:48

  Die column is niet van BredDaN, maar van Joost Blaauwhoed (ere wie ere toe komt)

  0

  0
 • NAC Lady
  14 april, 2016 - 16:57

  Pracht column, met kippenvel.

  Het begin met pijn in m’n hart gelezen, wat een ellende was dat vorig jaar, wat heb ik me beroerd gevoeld…
  De zenuwen voor de play offs beginnen weer te komen, maar dit keer komt het goed.

  Hup NAC!

  0

  0
 • Bredaaaa
  14 april, 2016 - 17:27

  Prachtige column. Deze nachtmerrie moet snel ophouden. Alleen hebben we de pech dat onze selectie niet goed is samengesteld. Elke keer wanneer het moest verloren we keihard. Ik hoop op een NAC feest, maar heb weinig vertrouwen in het huidige bestuur. Ik kan het nog steeds niet verkroppen dat sparta kampioen is geworden.

  0

  0
 • scheppioni
  14 april, 2016 - 19:34

  Briljant Joost, alleen jammer van je kleur hoed, zag die liever geel/zwart !

  0

  0
 • Guy de Leeuw
  14 april, 2016 - 23:36

  Geen woord aan toe te voegen!

  0

  0