Go to Top

Fortuna Sittard in het nauw

Fortuna Sittard in het nauw

Afgelopen vrijdag waren we vol lof over de supporters van Fortuna, die na 5-0 achter te staan nog vol gas gaven met de nodige zelfspot. Die zelfspot is een aantal dagen later omgeslagen in een noodkreet.

Want zoals we allemaal wel weten verkeert Fortuna Sittard in acuut bijzonder zwaar weer en staat de club op financieel omvallen. Iets dat ons Bredanaars niet vreemd in de oren klinkt, want we hebben zelf al vaker in deze situatie gezeten en zijn meerdere keren door het oog van de naald gekropen via verschillende oplossingen (gemeente, aandeelhouders). En vrij recent hebben we in Breda ook nog de actie Red NAC gehad. Dat laatste is een beetje waar men in Sittard momenteel mee bezig is, alleen dan genaamd Red Fortuna. En daarnaast hebben ook zij een plan met aandelen verzonnen. Uit respect voor afgelopen vrijdag volgt hier een stuk vanuit de Supportersvereniging van Fortuna Sittard waarin zij voetbalminnend Nederland om hulp vragen.

Liefde voor je clubkleuren: Aandacht voor Fortuna Sittard

Hierbij moeten we de noodklok luiden voor het bestaansrecht van onze club en vragen wij om de steun van alle supporters en clubs in Nederland, symbolisch dan wel financieel. Kennen jullie dat gevoel van onmacht? Je club die op de rand van de afgrond balanceert en op het punt staat in het ravijn te vallen? Dit geldt gelukkig niet voor iedereen, maar we kennen allemaal de onvoorwaardelijke liefde voor een logo, shirt en stadion. Dezelfde liefde, alleen verschillende clubkleuren. En wij gaan die liefde ook nu niet opgeven!

We moeten een acuut liquiditeitsprobleem verhelpen én onze licentie veiligstellen bij de KNVB. Concreet moet er op 1 maart € 900.000 zijn opgehaald onder bedrijven en supporters, in ruil hiervoor worden er aandelen uitgegeven. Wij zetten in op € 50.000 en hebben reeds € 20.000 opgehaald. Wanneer we dit streefbedrag halen kunnen we 40% van de Raad van Commissarissen invullen. De oude Raad van Toezicht maakt plaats voor vers bloed, en als Supporterscollectief krijgen we eindelijk invloed op het beleid van de club. Sterker nog, met een Gouden Aandeel verkrijgen we zelfs vetorecht over wijzigingen die van invloed zijn op onze cultuur, zoals speelstad, clubkleuren en clubnaam.

Gezien het extreem korte tijdpad vragen we maximale aandacht voor onze acties en de mogelijkheid om via Fortuna SC aandelen te kopen. Een oproep op jullie website, een collectebus in jullie supportershome of stadion, we juichen alles toe! Meer informatie over het kopen van aandelen via Fortuna SC. Donaties kunnen overgemaakt worden op NL54RABO0150430175 t.n.v. Fortuna Supporters Collectief en onder vermelding van naam en telefoonnummer (voor uitreiken eventuele certificaten).

Help ons mee en voorkom dat we in het rijtje SC Veendam, FC Wageningen, RBC, HFC Haarlem en AGOVV komen te staan. Laat ons weten of en hoe jullie willen bijdragen aan onze acties, iedere vorm van steun wordt ontzettend gewaardeerd. En wanneer we dan weer eens in jullie stadion spelen zorgen wij dat het uitvak als vanouds een feestje viert.

Bedankt en met sportieve groet,
Rick Gruijters
Bestuurslid Fortuna SC”

Het zou jammer zijn als er weer een profclub omvalt, ongeacht de situatie. Fortuna Sittard speelt in de kleinere versie van het Rat Verlegh Stadion, heeft ook een fanatieke aanhang (als ze er zijn, tenminste) en de meeste supporters gun je dit niet. Daarnaast kan je ook denken in eigen belang. NAC heeft twee keer gewonnen van Fortuna en als ze uit de competitie worden gehaald scheelt dit zes punten in rang en een doelsaldo van +6 (in totaal is het onderling 7-1 voor NAC). Doe ermee wat je wilt, wij hopen in ieder geval Fortuna Sittard volgend seizoen gewoon weer te zien spelen! Het liefste wel in een andere divisie dan wij, maar dat terzijde.. Succes dames en heren!

Bron: B-Side Rats, Fortuna SC

29 Reacties op "Fortuna Sittard in het nauw"

 • since1912
  24 februari, 2016 - 15:10

  Oke, er moet dus voor 1 maart 900.000 euro op tafel komen, maar het streefbedrag van deze actie is 50.000 euro, met als doel meer zeggenschap. Kan iemand mij dit verschil uitleggen? Waar gaan ze de andere 8,5 ton vandaan halen? Louter van sponsoren/bedrijven/supporters??

  0

  0
 • nacman
  24 februari, 2016 - 15:23

  ik wens ze veel succes maar zie dit wel erg donker in sterkte mannen uit Sittard

  0

  0
 • Fortuna
  24 februari, 2016 - 15:31

  De 50,000 euro is vanuit de Supporters alleen. Er worden zowel Certificaten als Aandelen verkocht.

  Aandelen zijn bedoeld voor de zakelijke klanten. Deze vertegenwoordigen 1% zeggenschap en kosten 36.000 euro.
  Certificaten zijn bedoeld voor supporters en particulieren. Deze kosten 36 euro.

  Het pakket met aandelen mogen 2 leden vertegenwoordigen in een nieuw te vormen RvC.
  Het pakket met Certificaten mag een lid naar voor schuiven.
  De Supportersvereniging heeft ook een zetel in het nieuwe RvC.

  Deze 4 leden kiezen vervolgens een voorzitter en daarmee ook het 5de persoon van de nieuwe RvC.

  De andere 8,5 ton komt dus voort uit Aandelen, Sponsoren, Leningen etc. Waar de 50.000 euro opgehaald wordt door supporters.

  WAARONDER DUS HOPELIJK OOK JULLIE!

  Super Awayday gehad met mijn favoriete clubje in Breda. Ik hoop dat er veel Nac’ers zullen zijn die mijn clubje helpen!

  0

  0
 • broekpoeper
  24 februari, 2016 - 15:36

  vrijdag met een collectebus rondgaan in t uitvak dan?

  0

  0
 • FSC
  24 februari, 2016 - 15:43

  @since1912

  “Voor de supporters is in het reddingsplan voor Fortuna Sittard en de nieuwe juridische structuur een significante rol weggelegd. Er komen namelijk drie categorieën aandelen:

  A) Het Gouden Aandeel waarin onder andere de naamgeving, vestigingsplaats, het logo en de clubkleuren zijn veiliggesteld;
  B) Een aandeel van 1% á € 36.000 of een veelvoud hiervan, met name bedoeld voor zakelijke relaties;
  C) Voor supporters en particulieren wordt een Stichting Administratiekantoor Fortuna Sittard (STAK) opgericht. Deze stichting geeft certificaten uit die € 36,- per stuk gaan kosten.
  De Fortuna SC verkrijgt automatisch conform eerdere afspaken het Gouden aandeel en dus een positie in de RvC. De Fortuna SC wil echter ook meehelpen, net zoals andere supporters initiatieven dat met veel overgave doen, om 50.000 euro op te halen om een grote rol van betekenis te spelen in het nieuwe Stichting Administratie Kantoor (STAK) van de club.
  Hierdoor kunnen wij als supporters iemand benoemen in de nieuw te vormen Raad van Commissarissen. Dit houdt concreet in dat 2 van de 5 (40%) posities in deze RvC, op gelijkwaardige basis, in handen komen van de Supporters van onze mooie club. De eerste zetel via FortunaSC in de Gouden Aandeel positie en een tweede via het nog op te richten STAK.”

  Inmiddels is door Fortuna Sittard, de club, reeds €450.000 opgehaald en staat de teller van het Fortuna Supporters Collectief op dik €35.000.

  Groet

  0

  0
 • Corne
  24 februari, 2016 - 15:51

  De Zwarte Panter is overleden :(

  0

  0
 • Wanny
  24 februari, 2016 - 16:20

  Hopen dat Fortuna blijft bestaan, is toch een mooie naam met een fraaie historie.

  Wat betreft doneren geef ik mijn geld dan liever aan NAC gerelateerd initiatieven. Dat zal wellicht ook weer nodig zijn als het sportief wat tegen zit.

  0

  0
 • NAC Breda FC
  24 februari, 2016 - 16:33

  Met dank aan Theo M … zonder hem is het waarschijnlijk nooit zover gekomen.

  0

  0
 • Nacdictive
  24 februari, 2016 - 16:43

  Triest dat er steeds meer clubs sneuvelen, vooral door wanbeleid. Fortuna is een club met grote historie en heeft veel grote spelers voortgebracht. De laatste jaren is het echter kommer en kwel. Ik hoop voor jullie het allerbeste in Zitterd!!

  0

  0
 • Dutchbird
  24 februari, 2016 - 16:50

  JW van Dijck eat your heart out

  0

  0
 • Spionkop
  24 februari, 2016 - 16:52

  Als er nu een paar duizend man zat, wil ik best wat over maken. Maar ze halen er amper 1000.

  Je moet ook realistisch zijn. Dit valt niet meer te redden, hoe pijnlijk dat ook is voor die paar honderd die hard FS supporters.

  Wens ze toch alle succes.

  0

  0
 • since1912
  24 februari, 2016 - 16:58

  Duidelijk verhaal Fortuna & FSC,

  veel succes, we weten hier allemaal hoe jullie je nu voelen..

  0

  0
 • Zitterd Allein
  24 februari, 2016 - 17:08

  Dank voor het plaatsen super!

  Over die 1000 toeschouwers: zeer triest, maar ook dat trekt wel weer aan als het gedonder in de bestuurskamer eens eindelijk voorbij is en de focus op voetbal komt te liggen.

  Bedenk ook dat we een club zijn die al 15 jaar in de kelder van het betaalde voetbal bivakkeerd. Dan vind ik 1000 toeschouwers nog akelig veel en het uitsupport ongekend, haha.

  Zou mooi zijn als we vrijdag een busje NAC fans mogen verwelkomen in ons sfeervak, we hebben lekker bier, houden jullie van toch?

  0

  0
 • Fortunees uit Breda
  24 februari, 2016 - 18:20

  Ook in Breda wonen Fortuna supporters. Heb nu een NAC seizoenskaart omdat ik al jaren in Breda woon. Vanuit historisch perspectief zou het echt zonde zijn als Fortuna zou verdwijnen, het betaald voetbal is hier ontstaan met Fortuna 54. Ik hoop dat het de club lukt om te overleven op de korte en lange termijn en dat oud-topspelers zoals Van Bommel en Hofland een rol krijgen in de nieuwe organisatie.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  24 februari, 2016 - 18:45

  Moeilijk hier als NAC supporter, die ook al vele keren ‘water naar zee’ heeft moeten dragen, op te reageren.
  Natuurlijk schreef ik vorige week al dat er bij IEDERE club, supporters zitten/staan die dag en nacht met hun voetbal club bezig zijn, en dat ik er niet aan moet denken dat ons NAC ook weer in zo’n situatie terecht zal komen….
  Maar na 11 jaar in deze shit competitie……wat zou er dan in Breda nog te doen zijn op betaald voetbalgebied?

  Ik hoop van harte dat de (kleine) achterban in het Limburgse een manier weet te bedenken hoe je, ook deze roemrijke club van de ‘dood’ kan redden, zonder inbreng van finaciele middelen van mijn kant, (wie weet waar ‘wij’ over twee/drie jaar staan mits we niet promoveren….) en dat er voor de Fortunezen, waaronder de die hards van afgelopen vrijdag bij ons, nog betaald voetbal in de toekomst te bewonderen zal zijn in hun stadion!

  Collecte bij thuiswedstrijd zal denk ik wel een eurotje of één twee per supporter op kunnen leveren denk.

  Succes met jullie reddingsoperatie!

  0

  0
 • HenkTank
  24 februari, 2016 - 19:00

  Hoeveel clubs zou de KNVB nog laten sneuvelen alvorens de helpende hand toegereikt word.

  Het is wel duidelijk dat je in Nederland moeilijk een club kan runnen wat financiël rendabel is.

  Clubs als Barcelona staan op 100 miljoen schuld maar kloppen elke jaar moeiteloos weer aan bij de banken (die overigens ook op instorten stasn) voor nog een 100 miljoen.

  Hier vallen clubs voor een ton om. De KNVB staat erbij en kijkt er na. ( met je fair play)

  Feit is dat als dergelijke clubs het zelfde reglement als hier na moeten leven, de salarissen ook daar een stuk lager zullen gaan liggen met positieve gevolg voor clubs als ons.

  Natuurlijk is dit niet heel het probleem, maar er moet wat gebeuren, en de KNVB is hier verantwoordelijk voor de gezondheid van de competities.

  Wake up KNVB

  Fortuna sterkte ik zal 5 Eu doneren om het Nederlands voetbal te helpen. Al heb ik er een hard hoofd in.

  0

  0
 • 2meter10 Casual
  24 februari, 2016 - 19:55

  @ Boys van FS

  Ik hoop van harte dat t jullie gaat lukken!

  Hoe komt het eigenlijk dat zo’n voetbal bolwerk zo naar de klote is gegaan?

  Sterkte!

  0

  0
 • Kinderkaartje
  24 februari, 2016 - 20:08

  2meter10 Casual

  Twee woorden: Theo. Mommers.

  Da’s een versimpeling, uiteraard, maar deze man heeft zeker ook een aandeel gehad.
  Las pas een uiteenzetting van het debalce door een fan op Voetbalzone.
  Matchtsmisbruik, een gemeente die tegenwerkt, misamangement. Goh, waar kennen we dat van?

  Zal eens kijken of ik dat verhaal kan vinden. Misschien niet objectief, maar geeft wel een inkijk hoe het mis kan gaan bij een club.

  0

  0
 • Kinderkaartje
  24 februari, 2016 - 20:09

  @Detail

  Oud nieuws, die zedendelinquent staat inmiddedels al op non-actief.

  0

  0
 • oosterhout3
  24 februari, 2016 - 20:19

  wordt lastig voor fortuna denk ik!!

  ik hoop niet dat die 9ton is voor het seizoen af te maken… want dan sta je in de zomer weer te kijken….

  ik denk ook dat fortuna last heeft van die klote speeldagen vrijdagavond en vooral maandagavond… ik weet zeker… als je fortuna op zaterdagavond zet, komt er veel meer volk

  0

  0
 • 2meter10 Casual
  24 februari, 2016 - 20:20

  @ (Oldskool) kinderkaartje

  Thanks, ik zal het eens lezen. Blijft toch bezopen dat het zo makkelijk mis kan gaan en mag blijven gaan in de voetbalwereld. Daar moet zich toch ook comformeren aan behoorlijk bestuur?

  0

  0
 • scheppioni
  24 februari, 2016 - 21:06

  Succes daar in sittard, grote oud voetballers zouden een belangrijk steentje bij kunnen dragen, ik leef verder alleen voor ons NAC BREDA, maar na wageningen, veendam en zeker haarlem zou het wel zonde zijn mocht de stekker eruit gaan in sittard !

  0

  0
 • streak74
  24 februari, 2016 - 21:34

  Beste NAC supporters
  Bedankt.
  Super stuk.

  0

  0
 • BJ
  24 februari, 2016 - 23:25

  Misschien good old John Linford vragen 1 van zijn afgevijlde stalen 6-noppers van Adidas ter beschikking te stellen voor de veiling. Levert vast een mooi bedrag op.

  0

  0
 • Nuujsjtadt
  24 februari, 2016 - 23:28

  Ik lees hier een aantal posts van “er zitten nog geen 1000 man” met de strekking “geen bestaansrecht”.
  Ik begrijp deze stelling en aanname volledig echter je moet niet kijken naar de absolute bezoekers maar naar het potentieel! In potentie zitten er heel wat supporters die graag willen komen kijken maar het droeve spel niet meer kunnen aanzien. Ik zit er ook al wat jaartjes maar zo’n trieste sfeer en spel als de laatste 2 seizoenen heb ik ook nog niet meegemaakt en ook ik heb op het punt gestaan om niet meer te gaan kijken. Maar dat betekent niet dat ik geen supporter meer zou zijn als ik niet meer zou gaan. Je kan natuurlijk zeggen dat je ook in slechte tijden achter je club moet blijven staan maar dik 15 jaar ellende met een kleine opleving zo nu en dan gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Dit is dus wat er nu aan de hand is: veel potentieel maar de supporters komen pas terug als er structureel een betere pot voetbal wordt voorgeschoteld. Wat de draagkracht betreft, in 3 dagen tijd hebben heeft Red Fortuna en FortunaSC meer als 50.000 euro opgehaald met donaties en uitgifte van certificaten. Ook is door de club zelf nu meer als 500.000 euro opgehaald. Aanstaande vrijdag is de thuiswedstrijd tegen FC Oss en daar is de operatie “volle bak” voor gelanceerd met als bedoeling om de tent uitverkocht te krijgen ( 5 euro entree!! ).
  Als je ziet wat er voor een krachten vrijkomen door deze situatie, ga je vanzelf enthousiast worden om Fortuna te helpen! Dus draagkracht en potentieel voorradig!!!
  P.s.: zorg dat jullie mooie club weer promoveert want NAC hoort niet thuis in de Juup! (Net als Fortuna…..op termijn;) )

  0

  0
 • streak74
  25 februari, 2016 - 00:55

  @Nuujsjtad

  Mooi geschreven, zo is het maar net!!
  Als je ziet wat zo`n situatie voor een daadkracht neerzet….en hoe groot de aanhang van ons clubje toch wel is.
  En ook als je ziet hoeveel NAC supporters met ons meeleven en ons een steuntje in de rug willen bieden, top.

  Fortuna supporter ben je niet voor even maar voor je hele leven!

  0

  0
 • scheppioni
  25 februari, 2016 - 12:26

  @ BJ
  Hahaha John Linford ja, wat een kerel en spits was dat !
  Had hij trouwens nog meer clubs hier in Nederland gehad dan Fortuna en ons NAC, daar twijfel ik eigenlijk over, volgens mij wel !

  0

  0