Go to Top

Gastcolumn: “Misstap op de Weg Terug”

Gastcolumn: “Misstap op de Weg Terug”

Raaskal is weer eens in zijn GeelZwarte pen geklommen voor een column. De veelzijdige bourgondiër doet dat veel vaker, maar deze keer doet de vriend van B-Side Rats en Zoon van Breda dat ook speciaal met ons aller NAC Supporters delen. Een interessant stukje leesvoer wat voor velen het gevoel van afgelopen vrijdag weergeeft/kan weergeven, al hoeft de mening van Raaskal niet de mening van B-Side Rats te zijn (zoals we dat dan mooi schrijven ;-). Geïnteresseerd in meer van zijn schrijfselen? Die vind je op Raaskal.com. Meer herkenbare columns en gebundelde papieren versies van zijn dagelijkse avonturen; jouw moeite waard!

“De hoogtijdagen van mijn supporterscarrière liggen alweer een poosje achter me. Dat waren de seizoenen onder de beste trainer die we ooit hadden: Henk ten Cate. Die kwam naar Breda om te winnen, niet om vrienden te maken. Wie zich na een verliespot al te olijk in het feestgedruis stortte, kreeg ervan langs. Ik ben iets milder maar na deze pot had ik geen zin meer in een pilske. Ik liep verdoofd het stadion uit. Vol ongeloof fietste ik huiswaarts, mijn hoofd gevuld met kopzorgen over mijn geliefde clubje.

Clubs die een duw naar beneden hebben gehad, die moet je rustig weer opbouwen. Alleen met kleine succesjes is de weg terug naar boven stabiel. Met grote sprongen kom je soms een heel eind, maar je springt geheid een keer mis. Met die wijsheid in petto vond ik het beschamend dat men de hele zomer in misplaatste euforiestemming verkeerde, alsof het feestje op de Grote Markt al binnen handbereik was. Dat we de eerste twee wedstrijden keihard op onze bek gingen vond ik vreselijk. En de euforie smolt als sneeuw voor de zon.

Deze pot had anders moeten zijn. We speelden onze beste wedstrijd van het seizoen. Veel beter dan de tegenstander. Met zulk voetbal en zoveel kansen hing de geur van overwinning in de lucht. Mijn club speelde zoals ik ze zo graag zie spelen: aanvallend, sterk en dominant. Ik kon niet anders dan harder en harder schreeuwen. De twee Affligem Tripels die ik even tevoren in de stad dronk hadden daar niets mee te maken.

Met ons spel creëerden we kansen te over maar de enige die werd benut, viel ten prooi aan onkunde van de arbitrage. De belangrijkste drie punten tot nu bleven liggen. De periodetitel ging aan onze neus voorbij. En juist die periodetitel was, in mijn beleving, een van de eerste kleine stapjes op de weg terug.

Ik gruwelde bij de gedachte aan gesprekken op maandagochtend bij de koffieautomaat. Zogenaamde fans van eredivisieclubs, niet in het bezit van een seizoenskaart, maar wel van een grote waffel over voetbal zouden weer op sarcastische toon bij me informeren naar het door mij zo geliefde clubje. Ik zou op mijn beurt weer gaan doen alsof me dat geen reet kan schelen. Ik weet het, we zijn geen topclub en het beste aan mijn club is dat het mijn groepje vrienden aan elkaar gelijmd houdt. Ik ben daar blij mee en voor topvoetbal kijk ik wel Champions League. Maar met de sportieve successen van weleer is het heden een harde dobber. Van een promotiespook is nog geen sprake, wij moeten het doen met leuke feitjes over bieromzet en bezoekersaantallen.

De weg terug omhoog is er een van een met taart aanblijvende trainer, die later toch het veld moet ruimen, het bezoeken van de diepste krochten van de eerste divisie en een algemeen directeur wiens positie niet ter discussie staat. Daar kan het op een haar na missen van de zo fel begeerde periodetitel nog wel bij. Zuchtend probeerde ik daarin te berusten maar toen ik bij de Gamma linksaf sloeg, stond er plotseling een auto voorgesorteerd op het fietspad. Voor ik het besefte ontschoten me enkele onflatteuze benamingen die ik welgemikt naar het hoofd van de bestuurder slingerde.

Tering, wat ben ik hier ziek van…”

Bron: B-Side Rats, Raaskaldotcom

31 Reacties op "Gastcolumn: “Misstap op de Weg Terug”"

 • F8Hipster
  15 december, 2015 - 08:08

  Prima stukkie weer Raas!

  0

  0
 • Mafkees
  15 december, 2015 - 08:12

  Whoppa!

  0

  0
 • Nicky
  15 december, 2015 - 08:52

  Had met de laatste zin begonnen en daar een punt achter gezet en het was ook duidelijk geweest…

  Hallo het is alweer dinsdag.. tijd om voorruit te kijken..

  0

  0
 • oosterhout3
  15 december, 2015 - 09:48

  goeie column na zo’n teleurstellend resultaat….

  we speelden de eerste helft vol druk, met welgeteld 13 voorzetten vanaf de zijkant, wat geblockt of weggewerkt werd… 2 helft nog een schepje erbovenop met 17! voorzetten van de zijkant….

  ik denk dat je elke wedstrijd zo hoog druk zet als afgelopen vrijdag, en tevens ook de voorzetten geeft….
  je gewoon alles wint na de winterstop
  nogmaals, dit was zo’n wedstrijd dat weer alles tegenzat… en de bal er gewoon niet in wilde!!

  speel je 1000 keer van dit soort wedstrijden win je er 990, speel je er 9 gelijk en verlies je er 1…. dit was die ene keer!!

  0

  0
 • RaraNAC
  15 december, 2015 - 09:55

  Kom je wel op 1-0 voor win je gewoon makkelijk. We waren al goed, met nog meer ruimte beter.

  0

  0
 • Bart
  15 december, 2015 - 10:11

  Het gaat niet over, het blijft hangen en ook ik weet het geen plaats te geven , het blijft malen en ik kan het geen plekje geven .
  Ik stuur van frustratie mijn vraag aan een van de ouwehoeren aan de tafel bij Voetbalinsite , wat zij vonden van de arbitrage , maar als gewoonlijk kom je niet aan bod .
  Ik erger me aan de publiciteit over de schandalige arbitrage van dit weekend maar in elk artikel ontbreekt de naam van NAC of van die eikel Mulder , het is maar Jupiler en dat bemerken we nu.
  Ik zit 15 X per dag op deze site , in de hoop iets positiefs te lezen om afgelopen vrijdag te vergeten, ik reageer nooit maar lees wel alles , maar nu reageer ik een keer in de hoop het van me af te schrijven .
  Nog steeds vragen mensen me hoe die uitslag van vrijdag mogelijk is, zovéél beter en dan nog verliezen .
  Ik vraag me af waarom bij ons meestal het kwartje de andere kant uitvalt, ik vraag me af waarom wij ons altijd zo druk maken om het randgebeuren , ik vraag me af waarom spelers die jaar in jaar uit de boel verzieken en geen 100% geven het hand boven het hoofd wordt gehouden, ik vraag me af waarom de arbitrage vaker tegen dan met ons is , ik vraag me af waarom er elke wedstrijd een omschakelpunt komt waardoor we volledig het hoofd verliezen ?
  Het is nu dinsdag en ik ben er nog steeds niet los van , een slechte prestatie tegen Almere kan er denk ik niet meer bij .
  In vergelijking tot 99-2000 staan we er na het zelfde aantal wedstrijden een stuk slechter voor , we hadden toen 35 punten en stonden tweede met een geringe achterstand nu hebben we 30 punten en staan we 5e met een aanzienlijke achterstand.
  Toen hadden we die keeper met een snor en weinig haar , de keeper van het jaar , die je om een boodschap kon sturen , toen verloren we slechts een thuiswedstrijd , toen hadden we Arveladze , en toen hadden we…….geluk en viel het kwartje wel andersom .
  Geluk afdwingen is ook een kwaliteit zegt men , ik hoop dat die kwaliteit dan gauw wordt bijgebracht want de kater gaat maar niet weg .
  Langs de ene kant denk je onrecht, langs de andere kant …..het gebeurt ons te vaak dus het kan geen toeval zijn .

  0

  0
 • buurman
  15 december, 2015 - 10:47

  Een goeie column. In feite vraagt iedereen zich af hoe we de nederlaag van vrijdag j.l. moeten inschatten?

  Wat hoop ik dat mensen die stellen dat deze nederlaag pure pech was en dat et allemaal goed komt gelijk gaan krijgen.
  Maar er zijn wat zaken die me niet bevallen. Ook tegen rkc werd er de tweede helft door NAC druk gezet en wisten we niet te scoren. 7 Dagen laten maakte jong ajax met twee vingers in de neus vijf goals in waalwijk ! Het is maar een voorbeeld dat we periode al eerder verloren. Als men stelt dat vrijdag de beste wedstrijd van NAC was ben ik het daar wel mee eens, we lieten namelijk deze competitie de meeste wedstrijden (te) weinig zien.

  Deze competitie is de competitie van de zwakke broeders. Er staat geen enkele club tussen die er boven uit steekt. Als dit seizoen een club als nec had meegedaan waren we al helemaal kansloos geweest.
  Nu zitten we min of meer nog in de race voor de titel, maar een achterstand van 9 punten…. ik ben er niet gerust op.

  In ieder geval mogen we vanaf nu niet verder achterop geraken want dan wordt het echt onbegonnen werk. Dus drie punten in almere en hopen dat sparta punten laat liggen.
  Misschien krijgen de optimisten wel gelijk en gaan we niet jaren rond dobberen in de juup. Ik hoop het zo.

  0

  0
 • kees4
  15 december, 2015 - 11:25

  RaraNAC
  als ja dat bestaat niet in hewt voetbalwereldje

  0

  0
 • scheppioni
  15 december, 2015 - 12:22

  @ Rara NAC
  Helemaal mee eens, we laten ons toch niet uit het veld slaan zeker, vrijdag zelf winnen en mvv pakt een punt, met nog belangrijker, de eerste wedstrijden na de winterstop !!! In deze juup is zeker nog niks verloren !!
  WIJ ZIJN NAC, WIJ GAAN TOCH NIET OPZIJ !

  0

  0
 • Peppie&kokkie
  15 december, 2015 - 13:15

  4 dagen niet naar deze site geweest, voel me murg gebeukt net als een bokser die nog steeds staat,
  wachtende op de laatste gong en wetende dat er meerdere klappen komen.
  NOAD onthou ik daarom maar in mijn hoofd ,het seizoen is nog niet gespeeld!

  0

  0
 • Van "taajlaand
  15 december, 2015 - 14:11

  Goede column van Raaskal, waaruit maar weer blijkt dat ik niet alleen nog steeds met een klote gevoel na vrijdag rond loop.
  Er komen ook steeds weer verslagen, krantenstukjes of t.v. uitzendingen langs, waarbij we ook nog steeds keihard met de feiten op de neus gedrukt worden.
  Ik geloof dat alles en iedereen onderhand wel gezien heeft dat de grens er compleet naast zat met de buitenspelregel……Jammer dat VI daar, ondanks Bart’s vraag geen aandacht aan wilde besteden.
  Mooie regel in de column die mij opviel; ‘NAC is ook een club die verschillende vriendengroepen bij elkaar houdt’.
  Geldt ook zeker voor mij en andere ‘uitwonende’ NAC fans, die zodoende op en rond NAC wedstrijden elkaar blijven ontmoeten, liefst met een pilske voor en na afloop van de wedstrijd.
  Ik heb er nog enkele genomen, maar smaken nee dat niet meer….

  Hoi Bart,

  Ook een goede en persoonlijke reactie.
  Van mij ‘mag je blijven’!

  0

  0
 • Rainer
  15 december, 2015 - 17:44

  Het gaat gewoon niet goed met ons goeie ouwe N.A.C.. Teveel klojos in het bestuur die er niets van begrijpen.

  0

  0
 • Voske
  15 december, 2015 - 21:18

  @ Raaskal

  Prima stuk. Heel herkenbaar. Blijft fantastisch dat er zoveel mensen ook in de juup actief NAC-gek blijven. Glory Hunters, maar dan de andere kant op….

  @ Bart

  Hier precies hetzelfde gevoel. Het enige dat me op de been houdt is het feit dat ik ons NAC in de eerste helft bijna “Ten Cate-achtig” goed vond spelen. De beste wedstrijd van NAC die ik ooit heb gezien, was de wedstrijd onder Ten Cate tegen FC Twente. Waanzinnig voetbal. Maar uiteindelijk geen winst. Maar het is dat seizoen uiteindelijk wel helemaal goed gekomen. Da’s dan ook mijn lichtpuntje/houvast. Misschien dat het jou ook een beetje helpt ;-)….

  @ Rainer

  Oud nieuws. Voor het eerst sinds heeeeeeel lang (misschien wel voor het eerst) lijkt het er op dat we zowel financieel als op technisch gebied een visie hebben. En dat is al heel wat voor NAC….

  0

  0
 • Hugo
  15 december, 2015 - 21:18

  Mooi man. En op het einde van de rit staan we gewoon op de grote markt. Mark my words. Hup NAC hugodver!

  0

  0
 • Rainer
  15 december, 2015 - 21:39

  En met welke kutsmoezen komt Dijkhuizen na afloop van Almere-NAC weer aanzeilen ? RKC uit was zo’n avond, GAE thuis ook. En zo kunnen we wel doorgaan. Nog een jaar Jupiler ? Bah bah !!

  0

  0
 • Rattatar
  16 december, 2015 - 00:14

  @Rainer,

  Dijkhuizen is een heel nuchtere trainer. Dat betekent dat Dijkhuizen eerlijkheid wil. Geen lulsmoesjes maar zeggen wat hij oprecht denkt en wat verbeterd moet worden.

  Maargoed, er wordt nogsteeds bier gedronken op de tribunes. Begrijpelijk dat iedereen hier op internet weer eens loopt te zeiken. Dat is voor mij allang geen verrassing meer :)

  0

  0
 • Nicky
  16 december, 2015 - 00:46

  😒😒 is er een of andere Lemmington op mij aan t schelden in het volgende topic.. kan ik daar niet meer reageren… wtf?

  Als je niet begrijpt uit die eerste reactie dat uit naar Volendam een evenement is en deze jongen daar zin in heeft. Snap je volgens mij niet veel van NAC.

  Maar zal wel iets zijn van zoals de waard is interpretateerd hij de ander zijn reacties…

  0

  0
 • henk
  16 december, 2015 - 06:40

  @Nicky @Henk @/-/
  Reken maar niet op vrij vervoer naar Volendam. Dat krijgt bijna geen enkele club meer. Wij dus ook niet.

  0

  0
 • van Flieger in Frankfurt
  16 december, 2015 - 07:53

  Het is ontluisterend om steeds maar weer te moeten lezen dat de zaak organisatorisch en financieel op de rit zou staan. Niets is minder waar. Als jij weigert fatsoenlijk te investeren is het altijd makkelijk een klein plusje te laten zien. Het gaat helemaal niet financieel geweldig omdat de revenue kant als een dolle draait, maar omdat er bezuinigd is (niet genoeg overigens) en omdat er een klein bedrag is bijgelegd. De omzet is stevig gedaald en ook het gemiddeld aantal toeschouwers ligt ver achter op het laatste waardeloze eredivisiejaar.

  Gielen en Goetzee hebben er een puinhoop van jewelste van gemaakt. Eerst die klotedegradatie en nu weer kansloos voor directe promotie terug naar de ere. “Ere wie ere toekomt” staat er nog altijd op het cultshirt uit de jaren 80 met de selectie op de ene kant en Ceesje Schapendonk op de andere zijde. Dat elftal had de toeschouwers nog achter zich staan. Dit elftal is matig en er is nauwelijks wisselwerking met het publiek. De stemming in het stadion tijdens pak m beet NAC-Den Bosch was afwachtend, geroezemoes en slechts af en toe een opleving. Bizar dat de club onder de 2 G’s zover afgedreven is van de kernwaarden en dat de hele beleving aan het doodbloeden is.

  Van Aalst en kornuiten weigeren nog altijd de aandelen over te dragen. We zitten met deze aandeelhouders muurvast. Verlies willen ze niet nemen dus blijven ze rondhangen en blokkeren iedere vooruitgang. En is die zaakwaarnemer van Seuntjes nog aandeelhouder ? Gaan we het tijdens de winterstop meemaken dat die gast zijn investering over de rug van ons NAC wil goedmaken ?

  0

  0
 • van Flieger
  16 december, 2015 - 08:14

  En voordat Dijkhuizen hier helemaal heilig wordt verklaard: hij was wel verantwoordelijk voor de grootste zeperd in het afgelopen jaar, het drama in Waalwijk. Hierdoor zijn we en de tweede periode kwijt en hebben we geen ansluiting meer met Sparta. Achter dat nuchtere droge masker zit net zo’n droogkloot als ervoor. Het was technisch en tactisch zwaar onder de maat wat meneer liet zien tegen RKC en ook tegen GAE had er wel eens wat eerder gewisseld mogen worden.

  Op deze site werd al onthuld dat er niet om gaat hoe je als trainer bij ons NAC begint, maar hoe je eindigt. Karelse begon zelfs nog beter dan Dijkhuizen en die man is nu zelfs helemaal klaar in het betaalde voetbal. Als meneer Nuchtermans vrijdag opnieuw in de fout gaat tegen Almere op dat plasticveldje in de regen en de wind, dan blijft er van zijn imago maar weinig meer over. De achterban eist 3 punten van die kleine club.

  De winterstop komt er aan en zoals gebruikelijk zijn de bestuursleden dan 2 weken op vakantie. Gaan de rolluiken naar beneden en zal ons NAC aan het lot zijn overgelaten. In plaats van keihard 24×7 te werken voor ons NAC nemen zij een pauze. Geen mens weet wat lieden als van Mierlo en dat VARA vrouwtje uitvreten. Ons NAC wordt er niet beter van, al die passagiers in bijraden en committeetjes. Het is echt genant aan het worden. Gielen heeft nul draagvlak als je een beetje rondvraagt en iedereen zit maar naar die van Aalst te koekeloeren. “Wim regelt het wel”. Voorlopig regelt Wim helemaal niks.

  0

  0
 • Nicky
  16 december, 2015 - 08:56

  @henk

  #combiloos #awaydays

  0

  0
 • Voske
  16 december, 2015 - 09:42

  @ de Vliegeraar

  Veel te veel tekst. In combinatie met de wetenschap dat er toch elke keer hetzelfde staat, laat ik de vliegerbeker voortaan aan me voorbij gaan. Scrrrrrrrrrrrrrollem maarrrrrr!

  0

  0
 • enjoy.
  16 december, 2015 - 11:36

  Voor dat we denken aan Volendam, eerst maar eens een nieuwe keeper ( Piet Veldhuizen kom maar met de duimpjes)
  Dan proberen Koch te halen van PSV , al was het maar voor de rest van het seizoen.
  En Brands naast van As, Seuntjes ????? kleingeld van maken.

  0

  0
 • Rooie Jo
  16 december, 2015 - 12:03

  @enjoy als je van de drie spelers die je noemt er twee fout weet te schrijven….

  Van As speelt al een tijdje niet meer hoor. Mats Seuntjens is, misschien samen met Ronnie Stam, met afstand de beste voetballer van de Juup League. En Brands functioneert gewoon onvoldoende in dit elftal. Het beste team speelt en dat zijn niet noodzakelijk de beste elf individuele voetballers.

  0

  0
 • enjoy.
  16 december, 2015 - 12:07

  @ Rooie jo

  Geweldig is ook de bedoeling, valt nu op.

  0

  0
 • scheppioni
  16 december, 2015 - 12:43

  @ BSR
  Waarom is er bij de scheids in almere niet te posten ?!
  @ Martijn (de scheids in almere)
  geef mij Polleke van Boekel maar, elke scheids is zoals die kale blanke illegale mulder van afgelopen vrijdag !
  @ buurman (de scheids in almere)
  niet zo pestimistisch vriend, zoals NAC afgelopen vrijdag voetbalde, komen er nog genoeg punten binnen, wat ik je al meer dan een jaar aanhaal, bijna geen kans kunnen creeeren dmv achterover hangen is een veel kwalijker zaak, let maar op sparta verspeelt vrijdag alweer punten, dus NAC – WEET WAT TE DOEN !!

  0

  0
 • scheppioni
  16 december, 2015 - 12:44

  @ Martijn
  sorry, NIET elke scheids, foutje bedankt !

  0

  0
 • Eddy W
  16 december, 2015 - 13:35

  scheppioni
  Ik heb geen idee, ik ga kijken of ik het kan fixen

  Edit:
  Is gefixed.

  0

  0
 • Martijn
  17 december, 2015 - 00:00

  @ Van Flieger , die ” zaakwaarnemer ” vind ik ook een walgelijk mannetje , past goed bij Seuntjens want van zijn karaktertrekjes ben ik ook niet zo gecharmeerd .
  Te gek dat zo’n kerel met verschillende petten bij NAC rond struint .
  Eens met Enjoy , met gang een nieuwe keeper en kleingeld ( desnoods gratis ) van Seunjens maken , schoon schip in de winterstop .
  Ook die kale zombie laat een onmisbare indruk in Brabant achter, die kan het dus nooit meer goed doen , ik heb de wedstrijd van Kozakken boys gezien en kan niet anders zeggen dat hij die op zijn zachtst gezegd ook geen plezier heeft gedaan.
  Dat vreselijke irritante loopje in de middencirkel ik kreeg er een dejavue gevoel van , wat een verschrikkelijk figuur zeg, ik beleefde het bijna weer opnieuw .

  0

  0
 • Billie
  17 december, 2015 - 08:07

  Mooie column, goed geschreven!
  Maar ik dacht dat de gewone nac supporter tegenwoordig alleen maar naar het stadion komt voor zijn biertjes

  0

  0
 • Dutchbird
  17 december, 2015 - 17:35

  oooowwww die mopperkont bij de GAMMA was raaskal :-)

  0

  0