Go to Top

Geen ogen in, maar ogen óp je achterhoofd

Geen ogen in, maar ogen óp je achterhoofd

Het is een hellegat, het Rat Verlegh Stadion. Tweewekelijks komen hier uit de diepste krochten van de Bredase samenleving de meest ongure types naartoe gekropen om het elkaar, NAC, management en vooral de bezoekende supporters en politie tot een ware hel te maken die niemand ooit meer zal vergeten. Amok en bloedvergieten. #sarcasme-off.

Zo komt in ieder geval de berichtgeving over een deel van de Bredase aanhang over. Deze creatieve, bloeddorstige lieden dienen in het gareel gehouden te worden, en daarom is besloten dat er cameratoezicht komt aan de Stadionstraat. Zo valt te lezen in een brief van burgemeester Paul Depla aan de gemeenteraad.

De directe aanleiding hiertoe is zondag 31 mei, de dag dat we thuis degradeerden tegen Roda JC en een aantal mensen de emoties niet goed onder controle hadden als het gaat om woede. Dit uitte zich in rellen en richtte zich toen op de Rat Verleghstraat/Stadionstraat met name tegen de politie.

Vanuit dat oogpunt is het eerlijkheidshalve ook niet zo vreemd, maar men haalt er meer voorvallen bij, zonder deze specifiek te benoemen. Zoals valt te lezen, is ‘al enkele keren gebleken dat relschoppers nu proberen via de Stadionstraat bij de bezoekende supporters te komen.’ De bezoekers komen aan en vertrekken met bussen via de Rat Verleghstraat (langs de Mac en dan achterlangs over de Steenakker), de straat achter het stadion die parallel aan de spoorlijn loopt. De Stadionstraat is de weg langs de hoofdtribune/hoofdingang richting Stada Stores.

En dat klinkt wat vreemd. Volgens Paul Depla zijn er ‘rondom het stadion al voorzieningen getroffen om rivaliserende supporters van elkaar te scheiden en die werken op zich goed.’ Hiermee worden die poorten bedoeld aan de achterzijde die bij de stormvloedkering over waren. Daar ga je niet makkelijk overheen (tenzij je World Z-achtige taferelen er op los laat), langs of onderdoor. Er voor het gemak even van uitgaande dat de dwaze meute op Vak G zit, moeten zij dus of een tunnel graven of óm (of er doorheen, net iets korter) het Stadion heenjoggen voordat ze bij de bezoekende partij zijn.

Ik ben vaak licht tot veel te ver aangeschoten en krijg niet altijd alles mee (..) maar ik heb weinig gehoord over het feit dat NACCERS op die manier de confrontatie zochten en zo al enkele keren slaags geraakt zijn met de politie op en langs de parkeerplaatsen bij de Stadionstraat, op die schijtzondag eind mei na dan. Maar dat kan aan mij liggen.

Er hangen momenteel al camera’s. Deze zijn van NAC zelf en staan gericht op de ingangen van het Stadion. De nieuwe camera’s zijn een soort van CCTV van de gemeente welke gebruikt worden voor de openbare weg. De werking ervan moet tweeledig zijn: agenten op straat beter kunnen aansturen (ik zie ze vaak nog net niet tegen een frietkar of lantaarnpaal leunen, zo druk ze ’t altijd hebben) en na ongeregeldheden kunnen daders worden geïdentificeerd en eventueel omgevingsverboden op worden gelegd. Depla: “Dit past in het streven naar een meer dadergerichte aanpak van het hooliganisme”, in de brief aan de raad. Hoer zal ook een afschrik-tactiek achterzitten. De camera’s worden in februari volgend jaar geplaatst.

Ik praat niks goed hier en ben zeker wel voor de openbare veiligheid van iedereen, maar -en zoals gezegd mis ik misschien de helft- ik moet op de wedstrijd tegen Roda na toch ver terugdenken over incidenten rondom ons Stadion (klein opstootje op F7 tegen provoceremde Ajaxieden daargelaten). Zijn er dan echt meerdere incidenten geweest als totaal-aanleiding, of is zondag 31 mei voldoende geweest om onze negen maanden oude burgemeester en zijn wethouders te doen besluiten dat het té onveilig is rondom het Rat Verlegh Stadion, met name aan de Stadionstraat? En staan die camera’s dan enkel aan tijdens wedstrijden? Bekijken ze bijvoorbeeld ook de rellende Jumbo- en Action-bezoekers op woensdagmiddag? Dat is niet helemaal duidelijk nog. Je bent tegenwoordig nergens meer alleen. Overal waar we komen.. kèkt oew gròòte broer meej oew meej.. Een ‘geruststellende’ gedachte.

Bron: B-Side Rats, BN/De Stem

 

21 Reacties op "Geen ogen in, maar ogen óp je achterhoofd"

 • RaraNAC
  22 december, 2015 - 09:03

  Ach, als we nog steeds ons pilsje mogen drinken op het plein hoor je mij niet klagen.

  Volgens mij is dit meer zodat Depla zichzelf niks kan verwijten als het mis gaat.
  Ik zie tegenwoordig meer opstootjes op de B-Side dan er buiten helaas.

  0

  0
 • De Lange
  22 december, 2015 - 09:18

  Is wel fijn voor Ruud op G,heeft ie toch nog steeds het gevoel dat ie in Big Brother zit.

  0

  0
 • Peerke1984
  22 december, 2015 - 09:47

  Als ze al hoeren met afschrik-techniek in moeten zetten dan is het wel slecht gesteld met ons :p

  0

  0
 • Baske
  22 december, 2015 - 10:31

  Wat ik niet terug zie komen (waardoor het logischer klinkt) is dat hierdoor er minder politie inzet nodig is. Dat met zijn allen achterover hangen week in week uit met 50 wouten tegelijk slaat eigenlijk ook nergens op.

  0

  0
 • kinderkaartje
  22 december, 2015 - 11:29

  Hingen er ook camera’s in het Nijmeegse fietsenhok waar Paultje zich liet pijpen door zijn VVD collega?
  En is dit zijn ultieme wraakactie?

  Wat een overdreven gedoe weer.

  0

  0
 • scheppioni
  22 december, 2015 - 12:47

  Het waren twee ‘zwarte’ dagen 28 en 31 mei, maar gauw op het blik voorruit !
  Enne, BreDaN is wel een echte aanwinst voor de BSR, dat is in ieder geval positief !

  0

  0
 • Bertus-89
  22 december, 2015 - 13:22

  Niks mis mee. Zo lang je je gewoon gedraagt heb je er ook geen last van.

  0

  0
 • JM
  22 december, 2015 - 13:51

  Wat Bertus-89 zegt, gewoon gedragen dan merk je er niks van. Kunnen we nu dan ook stoppen met die onzin als politie op knollen voor een thuiswedstrijd tegen Emmen?

  0

  0
 • Mafkees
  22 december, 2015 - 14:16

  Openbaarheid van bestuur eisen en een lijst met voorvallen opvragen. Al is het maar omdat dit een onzinnige maatregel lijkt die Breda geld kost.

  0

  0
 • F4
  22 december, 2015 - 14:32

  Hoe zit het met de voorverkoop voor Volendam? Er staat nog een rekening open. Tijd dat we die bij Kwakman en consorten gaan innen. Met z’n allen gas er op en hopelijk gaan we met een heuse Houdini-act alsnog richting de bovenste plaats. Hup NAC!

  0

  0
 • poolshark
  22 december, 2015 - 18:36

  Wat maakt het uit dat die dingen er hangen, als mensen zich gedragen zijn ze ook snel genoeg weer weg.

  Wel weer typisch deze symbool politiek : krampachtig daden willen stellen om maar resoluut over te komen, terwijl er genoeg plekken in Breda zijn waar camerabewaking veel gewenster is voor de veiligheid van ouderen en vrouwen. Maar met die te monitoren doelgroep gaan we liever thee drinken dan hard in te grijpen.

  0

  0
 • Ad B uit Roosendaal
  22 december, 2015 - 19:08

  Van belang is dat alles bij ALLE wedstrijden ordentelijk verloopt, zowel in en nabij het NAC stadion. Dat is in het belang van de club, ook voor de successen van het team en voor de bezoekersaantallen. Incidenten zijn schadelijk en leiden tot o.a. minder toeschouwers.
  Als aan het goed en netjes verlopen van alle wedstrijden cameratoezicht bijdraagt, dan vind ik dat prima.

  0

  0
 • e. ricvan
  22 december, 2015 - 21:41

  ligeon gaat terug naar Amsterdam, klaar bij Willem 2. snel halen die man, de beste rechtsback in jaren

  0

  0
 • BreDaN
  22 december, 2015 - 22:30

  Thanks Schepp!

  0

  0
 • oosterhout3
  23 december, 2015 - 10:52

  wat grappig is……

  tegen rodajc stonden de relschoppers helemaal niet aan de stadionstraat maar helemaal achteraan bij het spoor(volgens mij heet het daar al een tijdje verleghstraat)
  ook op het tunneltje richting westerpark was het mis…..

  stom vraagje maar wat heeft dit alles te maken met de stadionstraat??

  bullshit verhaal dus!!

  0

  0
 • Joris
  23 december, 2015 - 12:49

  @oosterhout3: Helemaal niks, maar het was (na lang wachten) het enige excuus om toestemming voor een camera te krijgen. Met deze toestemming wordt automatisch toestemming verkregen voor het onbeperkt inzetten van cameratoezicht in het aangewezen gebied. Camera’s mogen hierdoor dus ook op andere plaatsen in het gebied worden geplaatst, maar ze mogen hierdoor ook vanaf auto’s en zelfs vanuit drones worden ingezet.

  Het lijkt dus vooral op een geniepig excuus om de politie nieuw speelgoed met camera’s boven de zone bij Vak G en het uitvak in te laten zetten.

  0

  0
 • Andre
  23 december, 2015 - 19:43

  Stort er straks een drone op seuntjes als hij de winnende wil maken . Weer een jaar Jupiler hi hi

  0

  0
 • poolshark
  23 december, 2015 - 19:57

  Een “kerel” die hi hi typt, dan heb je toch de verkeerde genen meegekregen en moet je wel een zusje zijn uit de stad van Roy Donders. Btw andreetje , trust me : als er mensen in jouw omgeving zijn die zeggen dat je een grappig meisje bent dan liegen ze tegen je hoor. Sterkte verder !!

  0

  0
 • De Lange
  23 december, 2015 - 23:44

  Wat wil je eigenlijk zeggen André , of is dit t maximale wat je kan brengen? Betwijfel dat je uit 013 komt ,daar is de ontwikkeling nog niet zo hoog als jij kunt schrijven. O ja ,en het is SeuntjeNs

  0

  0
 • scheppioni
  24 december, 2015 - 16:20

  haha zwembadhaaike !
  En idd vriend De Lange tis “SeuntjeNs”, maar dat zegt al genoeg over zo’n gast !

  0

  0