Go to Top

Met jullie zal NAC nooit verloren gaan

Met jullie zal NAC nooit verloren gaan

Vroeger was ik nog een klein Ajaciedje, geïndoctrineerd door mijn Amsterdamse ome Eric die AFCA in mijn DNA wilde meenemen als jong oriënterende voetballiefhebber. Kneedbaar als ik was werd ik meegetrokken in deze filosofie en heb ik me tot mijn 9e geprofileerd als een geboren ajacied. Job wel done Eric. Hij vertelde wel altijd over de wedstrijden die hij mee had gemaakt van zijn tijd in Breda. Het avondje NAC was ongeëvenaard vergeleken met de sfeer in de Amsterdam ArenA. De mooiste herinneringen waren daar geboren, en daarna ook nooit meer overtroffen.

Zaterdag 22 April, dat was de dag dat heel mijn opgebouwde mening en geloof de grootste optater kreeg op voetbalgebied. Mijn vader stelde voor om een wedstrijd bij te wonen bij NAC, gewoon omdat het kon. Helmond Sport was de tegenstander in de Toto-divisie, en ook al had ik nog nooit van de mannen uit Helmond gehoord, ik ging samen met mijn vader en moeder op de eretribune van het Fujifilm stadion zitten. Nou ja, ik dacht dat ik zou gaan zitten, want dat doen ze in Amsterdam ook ongeveer de gehele wedstrijd. Op het veld stond de broer van Shota Arveladze, dus 1 naam van de spelers zat al gebeiteld in mijn geheugen.

100 en 5 minuten… In dit korte tijdsbestek kan er veel gebeuren. 5 doelpunten, waarvan 3 van N.A.C. gemaakt door Archil Arveladze, die N.A.C. tot 3 maal toe op een voorsprong schoot. Waar mijn billen in de ArenA 90 minuten lang het plastic stoeltje raakte, heb ik naar wat ik me nog kan herinneren 5 minuten tijdens de rust even op het stoeltje gezeten om bij te komen. De rest van de tijd heb ik mijn ogen uitgekeken. Zo veel beleving en energie als er vanaf de tribunes het veld op werden geschreeuwd en gezongen… onder de indruk is nog zacht uitgedrukt.

Nu is het op 8 dagen na 16 jaar geleden dat ik mijn hart heb verkocht aan de mooiste club van Nederland. 16 Jaren van met knikkende knietjes me voorbereiden om naar het stadion te rijden samen met mijn vader. Steevast het ritueel om voor de wedstrijd in de garage we’re gonna win van Bryan Adams waar vakkundig HUP NAC van Albert Brosens aan vast werd geplakt met mijn ontzettende sterke Ipod skills. Als de wind in de goede richting stond dan hoorde je vanaf Ferry’s eetcafé het stadion al zingen, ook al was de wedstrijd nog niet eens begonnen.

In alle jaren heb ik nooit echt uitgedokterd wat mij toch steeds naar het stadion toetrok. Dit seizoen heb ik voornamelijk op de perstribunes samen met Da Pope gebivakkeerd, wat normaliter mijn drankmisbruik maatje was op de B-side. Voor ons betekent dit nog wel eens dat we de laatste minuten af kijken in de persruimte omdat we snel naar de catacombe moeten om te gaan interviewen.

Afgelopen week stond de wedstrijd thuis tegen RKC Waalwijk op het programma, business as usual inmiddels voor Da Pope en de Praatpapegaai. Lekker tweets sturen naar supporters of ze ook bier naar ons willen brengen en onze trouwe volgers bedienen van slechte grappen en live twitterverslag. Waar normaal 20 bier en een stortvloed aan scheldwoorden en af en toe mannelijk geknuffel en gejuich de standaard was is dat nu koffie en worstenbrood tijdens de wedstrijd. Maar toch zitten we er nog graag. Maar waarom? Wat is nu de bindende factor bij NAC? Zoals met veel dingen kwam dit antwoord ook met een aaneenschakeling van toevalligheden op zijn plek. Nieuwendaal en Verkoelen werden van het veld gestuurd door Kooij, maar nog veel belangrijker, het stadion barstte uit zijn voegen. De platen bovenaan de tribune gingen alle kanten op, een fatsoenlijk gesprek was niet meer aan te knopen, welkom in de hel van Breda.

5 minuten voor het einde moesten we naar beneden, de camera pakken en op gaan stellen voor de interviews. Als een echte gentleman zei ik tegen Da Pope dat ik wel alleen zou lopen en dat hij -omdat het zo spannend was- best wel kon blijven zitten. Wat ik nog niet wist was dat ik onbewust loog. De eerste trap naar beneden was al genomen waar ik rechts van me Ünal de paal zag raken via de keeper. Een personeelslid van de persafdeling klettert me bijna omver tijdens het balen, het geluid van de tribunes werd nu ondragelijk hard waardoor ik het doel van mijn tocht was vergeten en alleen nog maar naar de wedstrijd kon kijken. Mijn hart klopte in mijn keel, net als 16 jaar geleden. Het kwam niet door de voetballers op het veld, op het moment dat het stil was geweest dan had ik al lang beneden gestaan. Voor mij is het duidelijk waarom ik doodziek ben als ik een thuiswedstrijd mis, waarom ik doodziek ben als ik NAC op de TV moet kijken in plaats van in het stadion. Een uitzinnig publiek in het Rath Verlegh stadion is onevenaarbaar. Het is de reden waarom ik al jaren op de tribune zat, nu nog steeds op de tribune zit, en zeker de reden waarom ik daar ook nooit meer weg zal gaan.

Ik ben gezegend met hele fijne dromen. NAC is de afgelopen maanden al vele malen legendarisch kampioen geworden tijdens mijn schoonheidsslaapjes. Maar bij tijd en wijle heb ik wel eens een nachtmerrie, dit komt door dat ik de beelden van het Fortuna stadion heb gezien. Een schim van een club van formaat. Spooktribunes en een echo als je iets roept door het stadion. Al zou het stadion al met een paar duizend minder mensen gevuld zijn dan zou ik van binnen wel kunnen huilen. Dan zie ik dat kleine aankomende praatpapegaaitje voor het eerst op de tribune staan, 90 minuten zittend op het blauwe plastic stoeltje, en weer huiswaarts keren zonder de belevenis van zijn leven. De belevenis die zoveel Breda-naren zo ontzettend koesteren. Dan zie ik dat kleine praatpapegaaitje weer naar huis gaan met een rood-wit hart, terwijl deze voor de rest van zijn leven geel-zwart bloed door zijn lichaam had moeten voelen gieren.

De afgelopen jaren: winst op Ajax en PSV in de beker, in de polonaise op het veld nadat Feyenoord werd opgerold met onder andere een legendarische stift van Glen Salmon, het ‘you never walk alone’ met duizenden sterretjes in het stadion nadat de stadionverlichting was uitgevallen tegen Heracles. De enige reden dat dit zo indrukwekkend was waren de feestende, schreeuwende en zingende supporters die NAC een warm hart toedragen. Volle bak achter NAC.

Tot aan 16 Mei kan je alweer je seizoenkaart verlengen, met als bonus dat je de kaarten voor de nacompetitie dan al (gratis) binnen hebt. Daarnaast ben je ook al verzekerd van Ere- of jupiler-league voetbal volgend seizoen, maar vooral verzekerd van een plek bij NAC. NAC is 80% supporters en 20% voetbal, laten we die verhouding ook zo houden. Passie op de tribune zorgt voor passie op het veld en andersom. Staan we niet dit jaar op de grote markt te vieren dat we naar de eredivisie zijn gegaan dan gebeurt dat sowieso volgend jaar. Daarvoor is Hans Smulders een te goeie aankoop voor NAC geweest.

Dus verleng snel je seizoenkaart door hier het formulier in te vullen.

Bron: bsiderats, NAC.nl

30 Reacties op "Met jullie zal NAC nooit verloren gaan"

 • N. Aukesss
  14 april, 2016 - 17:46

  Die seizoenkaart wordt blind verlengd. Ongeacht divisie, schadelijke passanten of ongeinspireerde spelers. Dit is mijn club.

  0

  0
 • Andre
  14 april, 2016 - 17:49

  Pffff en zo Ist..

  0

  0
 • Andre
  14 april, 2016 - 17:50

  Ook al aan het bestellen. Kan naar gedaan zijn. Dit is voor altijd,,,,,,,,

  0

  0
 • Fan uit zevenbergen
  14 april, 2016 - 18:02

  besteld

  0

  0
 • Van "taajlaand
  14 april, 2016 - 18:06

  Schitterend verhaal, Praatpappagaai.

  En ik kan ook moeilijk uitleggen wat mij al zo veel jaar ((zomer 1993) naar NAC Breda doet afreizen vanuit Goeree-Overflakkee.
  Is het de twee wekelijkse ontmoeting met mijn Brabantse maten, waarbij we ook al een zeer lange vriendschappelijke band op de NAC-se manier hebben…
  Is het inderdaad het NAC publiek wat, hoewel een stukje minder de laatste jaren, vaak als één blok achter de club stond en er voor zorgde dat de tegenstander met angst in de schoenen het veld betrad….
  Zijn het die spaarzame momenten van enorme vreugde na een onverwachtse winst op de ‘grote mannen’ als Ajax, de nerts of PSV, dan wel de winst in de laatste seconden en de vreugde uitbarsting die daarbij los kwam. (niet te vergeten de gelijkmaker van Diba in 2006, mijn ‘harste juig’ ooit denk….)
  De bekerkrakers die, soms in verlenging gewonnen werden, maar ons nog nooit naar een finale brachten….
  DE ludieke acties van o.a. de Loco’s voor of tijdens de wedstrijden….
  Het pilske voor de wedstrijd in de Bea of het Hoekske, dan wel na de wedstrijden in een volle Bea…..

  Het is gewoonweg niet uit te leggen.
  Feit blijft wel dat ALS je er niet bij bent, of in mijn geval er op vrijdag haast nooit bij KAN zijn je het hele verhaal wat hierbij beschreven staat ENORM mist…
  En daar kan ik dit seizoen jammer genoeg veel te vaak over mee praten.

  Met je maten in Breda een (slecht) NAC zien verliezen is, gewoonweg minder erg dan dat je via een scherm op welke manier dan ook op 70 k.m. van Breda vandaan moet lezen/horen dat het inderdaad weer eens kut was…
  En daarom hoop ik zo verrekte hard dat NAC na dit seizoen afscheid van deze stomme competitie in de Juup gaat nemen.
  Vrijdagavond HOORT NAC niet te spelen voor een betaald publiek, laat staan op maandag.
  Waarom mocht de kampioen Sparta dit wel een paar keer op hun vertrouwde zondag dit seizoen?

  En daarom wacht ik helaas nog even op het verlengen van mijn kaart die dus al weer 24 jaar ‘loopt’, en waarbij ik er tot 5 jaar geleden zelfs drie had, nog even tot na de play-offs.
  Want slechts 5 wedstrijden ‘kunnen’ bezoeken omdat je club op een ‘onmogelijke dag’ speelt vanwege mijn werk(keuze) vind ik na dit seizoen te ‘kostbaar’.

  Maar ik zal er weer bij zijn in de play-offs en hoop dan niet weer het verdriet mee te maken van de laatste wedstrijd van de vorige weizoen…..
  Jongens wat mis ik ‘mijn avondje’……….

  0

  0
 • Praatpapegaai
  14 april, 2016 - 18:09

  @van “taajland, Da Pope zou zeggen: Amen!

  0

  0
 • Baske
  14 april, 2016 - 18:34

  Prachtig geschreven van “Taajland”

  0

  0
 • pierre
  14 april, 2016 - 19:35

  super mooi verwoord

  0

  0
 • HoogeveenseNACcer
  14 april, 2016 - 19:39

  Dat Ajax verhaal komt me bekend voor.
  Ook al woon ik in Hoogeveen.
  Die kaart word verlengd.
  Geweldige club met geweldige supporters.
  Bedankt allemaal voor al jaren tot nu en die komen gaan👍

  Were gonna win today it’s for NAC!

  0

  0
 • scheppioni
  14 april, 2016 - 19:53

  Ik deel je mening volkomen Van “taajlaand, het enigste verschil in je tekst is 25km ! haha
  Verder voor mij hopen dat mijn dertig jaar voetbal wat minder parten gaat spelen op dit moment en volgend seizoen !! Maar zolang onze club NOAD 90 minuten uit en thuis op het veld legt, kan ik het nog enigszins relativeren, de tijd komt vanzelf weer om af te kunnen reizen naar BREDA, gewoon om het feit W.G.N.O. !!
  HUP NAC en de ‘verre’ NAC supporters, sjappoo Hoogeveense NaCCer !!

  0

  0
 • Rbull
  14 april, 2016 - 19:58

  Zojuist verlengt en direct maar het kaartje uitgeprint voor de play-off pot

  0

  0
 • Lejad
  14 april, 2016 - 20:07

  Heb sinds dit seizoen een 1912 kaart maar zou hem zo nog 10 jaar bij verlengen als het kon!

  0

  0
 • Belg van vak g
  14 april, 2016 - 20:21

  Ik ben ook lid van 1912 en zou het ook zo terug opnieuw doen hoe slecht het soms ook is !!!
  Ik ben veel te graag op nac

  Hup nac

  0

  0
 • oosterhout3
  14 april, 2016 - 20:28

  ik kom niet voor dieun zigeuners op het veld,,, ik kom voor de vriendenclub van nac!

  0

  0
 • Nac
  14 april, 2016 - 20:59

  Rbull
  Hoe doe jij die bestellen dan want ik zie alleen jong PSV en Almere

  0

  0
 • Nac
  14 april, 2016 - 21:02

  Als je geen seizoenskaart heb

  0

  0
 • RV
  14 april, 2016 - 21:04

  Verlengeuuuh!!
  Is er al een thermometer?

  Stuk of 8.000 voor de nacompetitie?

  0

  0
 • NAC de Parel
  14 april, 2016 - 21:39

  Pff wat een verhaal, prachtig. Zo herkenbaar… Zojuist meteen mijn seizoenskaart verlengd en het kaartje voor de eerste play off ronde erbij besteld

  Hopelijk zijn er al enkele duizenden die hem verlengd hebben voor de play offs. Clubliefde kent geen divisie!

  0

  0
 • Johan o
  14 april, 2016 - 21:40

  Verlengd ! Kaartje ook gelijk uitgeprint. … je zou verdorie net misgrijpen voor de NACompetitie … Want ik neem wel aan dat het dan helemaal uitverkocht zal zijn!!

  0

  0
 • Peer11
  14 april, 2016 - 21:41

  Done.

  0

  0
 • de muzikant
  14 april, 2016 - 21:42

  @Praatpapagaai: was volgens mij tegen De Jules aller Julen, Oftewel Jules Ellerman. Die wedstrijd was een van mijn kinderen er voor het eerst bij, genoot met volle teugen van de sfeer.
  Was dat ook niet dat de Boswachters in de rust tijdens het vertolken van hun bananenlied bijna onthoofd werden door hun eigen CD’s omdat de B-Side de CD tjes terug zeilden richting het veld? Humor!

  0

  0
 • Praatpapegaai
  14 april, 2016 - 23:06

  @de muzikant, verrek je hebt gelijk! Het is zo’n verre herinnering maar de bijna onthoofding staat nog op mijn netvlies gebrand. Hadden de boswachters bijna vroegtijdig hun ellenlange hit carrière vroegtijdig geëindigd zien worden.

  0

  0
 • Someren NAC
  14 april, 2016 - 23:30

  Vanuit Someren (Oost Braban) zijn we al sinds 1992 / 93 – promotie in de Vliert, betrokken bij ons NAC. Kaarten worden, ongeacht divisie, uiteraard weer verlengd.

  0

  0
 • scheppioni
  14 april, 2016 - 23:37

  ook voor jullie mede ‘verre’ NaCCer’s sjapoo Someren NAC !!
  Jullie blijven promoten in zuid oost brabant, wij hier in noord oost brabant !
  echte NaCCer’s kom je overal tegen !! HUP NAC

  0

  0
 • Someren NAC
  14 april, 2016 - 23:40

  Zo is t Scheppioni! Het NAC virus grijpt je en laat je niet meer los

  We’ll keep the yellow flag flying high!

  0

  0
 • Dutchbird
  15 april, 2016 - 01:33

  Toen ik 20 jaar geleden in Breda kwam wonen keek ik als PSV supporter heel anders tegen NAC aan. Leuk cluppie met mooie geschiedenis en een keurig nieuw stadion aan de rand van de stad. Met een laag verwachtingspatroon ging ik een paar jaar later voor het eerst toch maar eens naar een wedstrijd kijken. Ik geloofde mijn ogen niet. Het voetbal was matig maar die tribune met die supporters, wat een sfeer. Vooral die over en weer spreekkoren van vak E en G maakten indruk. Bij PSV kunnen ze ook tekeer gaan maar nooit met die saamhorigheid die ik in Breda zag.
  .
  Die ene wedstrijd werden er twee en al snel volgden er meer. Inmiddels ruim de helft van de thuiswedstrijden en als ik die andere wedstrijden er ook bij zou kunnen zijn, had ik inmiddels al een seizoenkaart. Ik volg NAC al jaren op de voet en heb me grote zorgen gemaakt toen Theo Mommers directeur was en later toen die hoogleraar voorzitter was. Ik dacht echt dat mijn club om zeep zou worden geholpen door deze twee heren met hun adjudanten. Toen HeJa failliet ging en JWvD (SpaarSelect) zich vervolgens meldde als redder in nood gaf ik geen cent meer voor mijn club.
  .
  Gelukkig is het tij gekeerd. De financiën zijn weer op orde, al zal de begroting nog jaren aan de schrale kant blijven vanwege het verleden. Ik maak me nog wel zorgen over de aandeelhoudersconstructie want de combinatie van drie met elkaar samenwerkende meerderheidsaandeelhouders en achttien minderheidsaandeelhouders zal nooit resulteren in stevige investeringen en dat heeft NAC wel nodig. Ik vind het knap zoals het management (Goetzee, Smulders, Dijkhuizen) de club inmiddels runt. Ze zetten de tering naar de nering, zijn realistisch, maar ook trots en gemotiveerd om zowel op commercieel/financieel gebied als op sportief gebied steeds te verbeteren. Die deal met Manchester City bewijst dat.
  .
  Maar het meest geniet ik nog steeds van de supporters. Met het grootste gemak minstens 15.000 hondstrouwe supporters op de tribune en vaak nog veel meer. Supporters uit Breda en de dorpen rond Breda. Eigenlijk heel West Brabant en ook een groot deel van Zeeland. Maar ik ben niet de enige supporter die afkomstig is uit het PSV gebied. Ook dorpen als Oirschot en Someren bevolken de tribunes en dat bewijst volgens mij dat NAC iedere voetballiefhebber onder de rivieren aanspreekt. Als je buiten West Brabant woont moet je toevallig tegen het NAC virus aanlopen, maar als je die spreekkoren een keer hoort ben je verkocht. En als dat manneke een paar keer met een nieuwe stand op de vlag door de gracht voor vak F rent is je weekend weer helemaal goed en smaakt het pilsje in de Bea nog beter.

  0

  0
 • die ne gast
  15 april, 2016 - 08:36

  @van’t Taajland
  Herkenbaar probleem, maar ik heb toch verlengd. NAC is als een goed doel: ik geef geld zonder dat ik er wat voor terug verwacht. Als teveel mensen niet gaan verlengen, krijgen ze minder geld en gaan ze sowieso nooit meer promoveren. Ik zie wel hoeveel wedstrijden ik ga bezoeken, maar de SCC is binnen!

  0

  0
 • RaraNAC
  15 april, 2016 - 13:11

  Ook hier is het Ajax verhaal herkenbaar.
  De gouden jaren van die club waren als tv supportertje van 10 jaar geweldig.
  Ik ging ook eens mee met m’n vader -op uitnodiging- naar Ajax. Ajax was toch alles, de jaren rond 1995 waren heel mooi, ik had geen idee wat NAC deed omdat heel de klas naar champions league keek. Wereldbeker finale werd zelfs tijdens schooltijd uitgezonden.

  Totdat ik een keer mee mocht naar NAC… Om vervolgens aan mijn tweede 1912 kaart te zitten..

  Dan zie je wat beleving kan doen met een klein mannetje.

  0

  0
 • Realist
  15 april, 2016 - 17:21

  Mooi verhaaltje maar het klopt niet helemaal. De sfeer was tegen RKC 85 minuten zwaar ruk. Alleen de laatste 5 min ging t spoken.
  Dit was vroeger wel anders.

  0

  0
 • Eric
  18 april, 2016 - 23:25

  Oom Eric.

  Eigenlijk ging ik vanaf 1964, 11 jaar oud, op zondagmiddag half 3 naar elke thuiswedstrijd van ons aller NAC. Avondje NAC kwam pas in de zeventiger jaren. Vanaf 1973 woon ik in Amsterdam. Logisch dat ik op een gegeven moment een seizoenkaart van Ajax nam, dichterbij. Maar NAC blijft mijn cluppie!
  Met zulke en zoveel echte supporters moet Breda nog dit jaar weer de eredivisieclub hebben die ze verdient!

  0

  0