Go to Top

NAC gaat terug naar 4-3-3

NAC gaat terug naar 4-3-3

Sensationele kop, minder sensationeel verhaal. De 4-4-2 waar NAC de rest van het seizoen gebruik van zal maken, is van tijdelijke aard. De bedoeling is dat komend seizoen gewoon weer in 4-3-3 gevoetbald wordt.

De reden voor het omgooien van het systeem is de personele bezetting. Volgens de technische staf is er maar 1 echte buitenspeler en dat is Danny Verbeek. Dat is niet genoeg voor een 4-3-3 systeem. Hans Smulders gaf kort geleden al aan een voorstander van 4-3-3 te zijn.

Om die reden is NAC voor komend seizoen op zoek naar spelers die wel aan 4-3-3 kunnen voldoen. Eerder al mochten we melden dat Daryl van Mieghem hoog op de verlanglijst staat.  “We hebben inderdaad belangstelling getoond. Van Mieghem houdt het simpel, heeft diepte in zijn spel en een goede voorzet. Hij is een pure buitenspeler, een klassieke linksbuiten”, vertelt Marinus Dijkhuizen, die tevens vertelt dat er alleen contact met de zaakwaarnemer is geweest en niet met de speler. De verwachting is overigens dat er meer kapers op de kust zullen zijn, omdat Van Mieghem transfervrij wordt komende zomer.

Terug naar 4-3-3 dus in de zomerstop, maar voorlopig nog even 4-4-2.

Bron: B-side Rats, BN DeStem

35 Reacties op "NAC gaat terug naar 4-3-3"

 • nacman
  7 maart, 2016 - 13:54

  4-3-3 is al jaren een mislukt spelsysteem bij nac.
  wil je zo spelen haal er dan de juiste spelers voor oeps dat kost geld dus heren sponsoren dat wordt de portemonnee trekken een paar miljoen euries

  0

  0
 • TheBeek
  7 maart, 2016 - 14:02

  Als het maar GEMOTIVEERDE gasten zijn die zichzelf nog moeten bewijzen of gearriveerde spelers die de boel op sleeptouw nemen en coachen! (ipv uitschelden en publiekelijk afkraken ronnie)

  0

  0
 • Zjost
  7 maart, 2016 - 14:04

  Wat nacman eigenlijk bedoelt te zeggen is dat hij het eens is met de inhoud van het artikel. En ik denk dat hij zich opwerpt om mee te helpen sponsoren te vinden die ‘een paar miljoen euries’ overhebben om een buitenspeler voor NAC te halen, een worstelende club in de Jupiler League.

  0

  0
 • Jamie
  7 maart, 2016 - 14:06

  4-3-3, 4-4-2, het zal me allemaal een wordt wezen.

  Wij verwachten NOAD, maar in hoeverre kunnen we nog van 11 spelers NOAD verlangen? Ik denk dat er in de Eredivisie an sich misschien 20 spelers in totaal te vinden zijn die aan deze term voldoen.

  Ik hoop op een selectie die in balans is, want dat moet voor dit jaar wel de les geweest zijn. Achterin 2 bakbeesten die, weliswaar gecontroleerd, trappen naar alles wat beweegt in een andere kleur shirt. Maar ook mensen met opbouwend vermogen, zodat onze voorhoede niet constant met nekkramp rondloopt.

  Op het middenveld idem dito, gooi daar een stofzuiger weg die het werk opknapt voor de man(nen) met creactieve drang naar voren. Dat soort zaken. Trek buitenspelers aan die een voorzet kunnen geven op een spits als Ars, in plaats van een linkspoot op rechts en een rechtspoot op links die alleen voor eigen succes gaan. Dat soort zaken..

  Als die balans gevonden kan worden door Smulders, zal het mij een rotzorg zijn welk systeem er wordt gespeeld. Als er maar weer eens een herkenbaar elftal staat waarmee wij supporters onszelf kunnen identificeren! Succes Hans!

  0

  0
 • signase
  7 maart, 2016 - 14:12

  Dan moet je dus met de toch al beperkte (en bij mislopen promotie nog beperktere) middelen minimaal 2 buitenspelers halen, wellicht 3 om een beetje back-up te hebben voor als er eentje geschorst/geblesseerd/uit vorm is en zeker 3 als je vindt dat Verbeek sowieso niet voldoet. Lijkt me beter om de huidige selectie door te ontwikkelen en gezien het overtal aan middenvelders uit te blijven gaan van 4-4-2 en Verbeek in de etalage te zetten.

  0

  0
 • H.K.
  7 maart, 2016 - 14:23

  No comment!

  0

  0
 • Jeroen Remie
  7 maart, 2016 - 14:26

  @Jamie: Jij zoekt slopers van verdedigers, die ook kunnen opbouwen. Volgens mij doen de andere 38 clubs in het nederlands betaald voetbal dat ook…. Mooie wens, maar in praktijk dus errrrrrrrrrug lastig.

  Fijn zo’n wensenlijstje, maar kommop ey, wij zijn “maar” NAC.

  0

  0
 • Jamie
  7 maart, 2016 - 14:29

  Jeroen Remie:

  Ik zoek een gezonde mix, niet iemand die alles al heeft. Ik snap dat dat voor NAC niet haalbaar is ;-)

  0

  0
 • Fred
  7 maart, 2016 - 15:06

  4-3-3 spelen met een stelletje wat geen enkele wil heeft en niet weten wat NOAD is heeft geen enkele zin , het brengt ons alleen maar verder in de shit.
  Het is niet meer van deze tijd en alleen aan de topteams besteed .
  De jaren onder Karelse , Hellemons en vooral Gudelj hebben zware sporen achter gelaten die ook Maaskant niet weg kon wissen .
  Grotendeels terug te voeren naar een fout systeem met foute spelers .
  Ik zag van de week hier iets over Gillissen , inderdaad hadden we die nog maar , achteraf zwaar onderschat maar zonder dat soort spelers red je het niet .
  Je moet een team hebben wat moeiteloos van 4-33 naar 4-4-2 over kan schakelen , dat ging perfect in het Van Hooijdonk, Lammers , Remie, Lokhoff , Brusselers tijdperk , neem dat maar eens als voorbeeld als TS zou ik zeggen .
  Een keertje bij DIA gaan kijken hoe Brands het ook alweer deed is ook n goede optie !

  0

  0
 • Buddha
  7 maart, 2016 - 15:12

  Te triest voor woorden (competitie vervalsing!) maar ik neem aan dat er ook gekeken wordt naar het type kunstgras voetballers. Zeker als we niet promoveren.

  0

  0
 • Bredafun
  7 maart, 2016 - 15:22

  Wat boeit het nou toch welk systeem dat we spelen? Het ga erom dat we spelen op een manier waardoor er overtuigend, en door een goed overzichtelijk spel gewonnen kan worden. Marinus kan het best bepalen wat dat dan ook mogen zijn.
  Ook al speelde we 4-4-2 zoals afgelopen vrijdag, het is schijnbaar nog steeds moeilijk dat spelers op hun aangewezen positie blijven spelen. Begrijpen de spelers wel wat 4-4-2 of 4-3-3 inhoudt? :)
  Vrijdag gaan we het weer eens zien, stop voor de wedstrijd n paar Spaanse pepers in Seuntjes zijn reet zodat dat ie eens voor 100% actief op dat veld rent ipv een oud wijf n bal op te wachten!
  En Brands erin!!

  0

  0
 • GAOPERD
  7 maart, 2016 - 15:44

  spelers met NOAD…volgens mij hadden we de kamps……

  0

  0
 • Badeend
  7 maart, 2016 - 16:10

  “Hans Smulders gaf kort geleden al aan een voorstander van 4-3-3 te zijn.”

  En wat is de reden daarvoor precies? Dat heb ik Hans Smulders namelijk nog niet horen zeggen. Iemand die er op de technische avond bij was???

  Volgens mij kunnen er eigenlijk globaal gezien maar 2 redenen zijn:

  1. Je vindt dat de veldbezetting hierdoor het beste is. Copy-paste van Johan Cruijff. Iets met ‘driehoekjes over het hele veld’. Vergeet niet dat je hiervoor bepaalde spelers nodig hebt; buitenspelers met een voorzet (die we al jaren niet meer hebben, de laatsten waren figuren als Glenn Helder en Kevin Bobson – misschien vergeet ik voor het gemak Julian Jenner nog even). Maar je hebt ook spelers met voetbalinzicht en een bepaalde mate van techniek nodig. Dat je die bij Ajax of in het Nederlands Elftal gaat vinden, ok, maar bij NAC? Je zult je hele organisatie zo moeten inrichten dat ieder team altijd en overal 4-3-3 speelt. En dan moet je nog het ‘geluk’ hebben dat die spelers de stap naar het eerste maken. Als je het dan hebt over jeugdspelers die een specifieke 4-3-3 rol hebben, dan zie ik er geen die doorgebroken zijn in de afgelopen grofweg 10 jaar – de periode dat we al aan het aanmodderen zijn met die zogenaamde huisstijl.

  2. Je hebt er de spelers voor. Dat is niet het geval, en dat geeft de trainer nu ook toe. Het is ook al HEEL lang het geval niet geweest, maar blijkbaar was dat nooit aanleiding om een normaal systeem te gaan spelen.

  Nee, dit 4-3-3 is gedoemd te mislukken bij een club als NAC. Werkt alleen als je als team zo goed op elkaar bent ingespeeld dat je de tegenstander alle hoeken van het veld kan (en wil!) laten zien.

  0

  0
 • JM
  7 maart, 2016 - 16:14

  Mocht de motor nu ineens écht gaan draaien, mochten we promoveren en mocht er een groot deel van de selectie blijven…. waarom dan niet verder bouwen op dit 4-4-2 systeem? Utrecht doet het er in ieder gevaal heel aardig mee. Maar eerlijk gezegd acht ik de kans dat dit allemaal gebeurt erg klein. Iets in mij zegt dat we volgend jaar nog een jaar JL spelen, en dat we dat jaar wél promoveren. Het trouw bij sponsoren (en ongetwijfeld ook bij supporters) blijft in ieder geval. Ik ben er van overtuigd dat Hans Smulders, die de JL natuurlijk door en door kent, echt wel een kampioenswaardig elftal weg gaat zetten. Dat spelersbudget niet alles zegt, hebben we dit jaar kunnen zien.

  0

  0
 • Dutchbird
  7 maart, 2016 - 17:20

  4-4-2 of 4-3-3 is een basiskeuze bij het samenstellen van een team. Bij 4-4-2 heb je meer en vooral ook aanvallende middenvelders nodig. Bij 4-3-3 heb je op de flanken twee snelle behendige spelers met een goede voorzet in de benen nodig, eigenlijk vier als alle posities dubbel bezet moeten zijn. En ook een echte spits zoals Ars vorig jaar bij NEC. Prima dat Smulders in zijn aankoopbeleid kiest voor 4-3-3 want dat past prima bij een club als NAC waar doorgaans meer supporters op de tribune zitten dan bij andere teams. Supporters die meer genieten van snelheid en handigheid over de flanken dan eindeloos gebrei op het middenveld.

  0

  0
 • jvt
  7 maart, 2016 - 17:48

  Onze TD houdt ervan om ver vooruit te kijken, over een jaartje of 8 spelen wij voor een Europees ticket en het voetbal is nu niet om aan te gluren maar volgend seizoen wordt alles beter. Dan gaan we weer voor 433. Het is allemaal zo wisselvallig. Wat heeft onze AD onder zijn leiding er een enorme puinhoop van gemaakt. En maar roepen, we gaan voor plaats 9 tot 12 en promotie is het doel. Kiezersbedrog noemen ze dat elders.

  Het stadion is leger en leger. Hij had natuurlijk al voor het ontslag van Maaskant allang een andere trainer en TD in het vizier en plan B met toptalent. Nee dus. Hij is wel eindverantwoordelijk! En als ie alleen een marionet van het bestuur is dan moet je al helemaal opstappen. Dan ben je de naam AD niet waard. Met deze directie en de volgende onervaren trainer is Nac verloren. Ze leren het bij Nac nooit, ze willen het niet leren want men is bang voor een gelouterde trainer die korte metten met dat pluche maakt. We hebben ervaren management en technische staf nodig. Daar begint het mee heren. Niet met mensen die het allemaal nog moeten leren en niet teveel geld kosten. Dit kost meer.

  0

  0
 • scheppioni
  7 maart, 2016 - 19:17

  Belangrijker dan 4-3-3 is …….. juist ja voor de zoveelste keer !!
  Een gretig elftal ipv een labiel zooitje op zijn tijd !

  0

  0
 • RV
  7 maart, 2016 - 20:01

  Waarom is er dan in de winterstop geen buitenspeler gehuurd maar een spits (Unal) en een creatieve aanvallende middenvelder (Duarte)? Dat dwingt je inderdaad nu al te switchen naar 4-4-2.

  Of was het netwerk van Smulders toch beperkter dan we allemaal hoopten en hadden we na het afhaken van Tarik Kada geen alternatief meer voor de buitenpositie?

  Weer een TD die zich laat leiden door het aanbod van zaakwaarnemers?
  Weer een TD die zich laat verleiden door een grote club als Man City door rare contracten af te sluiten waarin Unal en Naah moeten spelen?

  Heeft het goed gedaan bij Eindhoven en zal vast wel iets neer kunnen zetten als we volgend jaar teruggaan naar 1.5 miljoen maar heeft hij ook het netwerk om een kampioensmachine in elkaar te sleutelen?

  Allemaal weer van die doemscenario’s en ik ga Smulders absoluut een kans geven volgend jaar, net als Dijkhuizen. Maar ik ben er zo ontzettend klaar mee dat het zover is gekomen dat ik voor het eerst in al die jaren met tegenzin naar mijn eigen club ga verdomme. Vrijdagavond was voor mij persoonlijk dan ook het absolute dieptepunt, wat een dooie boel in het stadion (nog nooit meegemaakt) maar ik kan het niemand kwalijk nemen.

  Maar goed, vrijdag staan we er weer en gaan we er weer voor!

  0

  0
 • am
  7 maart, 2016 - 20:50

  Laat ze eerst maar eens leren om de bal fatsoenlijk naar een medespeler te spelen. In de voeten, in de loop en niet zoals nu achter de man, of erger nog naar een tegenstander. Dat noemen ze basiskwaliteiten. Dan praten we daarna wel over het systeem!

  0

  0
 • Dippo
  7 maart, 2016 - 21:23

  Oké, dat betekent dat wanneer we promoveren we gelijk weer zullen degraderen, jammer. Vanwaar die hoogmoed die totaal nergens op gebaseerd is ? Zolang je geen kwaliteit én geen hecht team hebt mag je zelfs nog niet eens aan 4-3-3 denken…

  0

  0
 • De Rechter
  8 maart, 2016 - 05:12

  Het is niet voor niks dat zo veel subtoppers en lagere clubs geen 4-3-3 meer spelen. Je hebt veel kwaliteit nodig om effectief met 3 aanvallers en een relatief open middenveld te spelen. NAC moet, naar mijn mening, 4-3-3 afschaffen als ”grondwet’ van de club. Zolang we geen top 3 club zijn in de eredivisie kunnen we beter 4-4-2 of 4-5-1 spelen zoals de rest van de wereld al lang weet en doet.

  0

  0
 • badeend
  8 maart, 2016 - 07:35

  Dutchbird

  Tot het woordje NEC ga ik met je mee. Daarna helemaal niet meer. Het is natuurlijk onzin om te stellen dat je met 4-4-2 ‘eindeloos gebrei op het middenveld’ krijgt.

  We kunnen het nog wel eens over die ‘driehoekjes over het hele veld’ hebben – we spelen al jaren volgens die verachtelijke huisstijl die nergens op is gebaseerd, en wanneer zagen we een eerste fatsoenlijk ‘driehoekje’? Juist, afgelopen vrijdag, bij de kans waarbij Lazic dankzij de Groesbeekse keeper niet in de rechterkruising schoot.

  DAT is het soort voetbal wat ik wil zien, als het even kan. En niet dat vervelende 4-3-3 gepruts met zogenaamde buitenspelers waarvan er een ‘hele perioden tijdens een wedstrijd afwezig is’ en de ander de afgelopen 23 jaar nonstop op 1 beweging heeft geoefend. En áls er dan een voorzet komt, dan is alleen Ars er, omdat er nul komma nul aansluiting is vanaf het middenveld.

  Nee, jij ziet het wat mij betreft helemaal verkeerd. 4-4-2 is wat past bij ‘een club als NAC’. Behalve om de redenen die hierboven door verschillende mensen al worden aangegeven, ook nog eens omdat voetballers bij NAC het over het algemeen van hard werken moeten hebben, en niet van weergaloze techniek (wake up – die spelen niet bij NAC). Je hebt dus meer aan ruimte voor je waar je in kunt duiken en twee spitsen voor de goal die oorlog maken dan aan het meer statische (want dat is het!) 4-3-3 waarbij de buitenspelers een actie moeten kunnen maken én een voorzet moeten kunnen geven.

  En nogmaals, en het heeft natuurlijk te maken met de kwaliteit van Achilles, ik heb vrijdag meer goede voorzetten gezien dan in de rest van de wedstrijden dit seizoen.

  Maar goed, is er nu al iemand die weet waarom Smulders de voorkeur geeft aan 4-3-3?

  0

  0
 • badeend
  8 maart, 2016 - 07:37

  Laatste toevoeging – wellicht is het je opgevallen dat NAC al jaren de slag op het middenveld verliest, en daar elke bal kwijtraakt? Iets wat je met een extra middenvelder misschien wat minder snel gebeurt?

  0

  0
 • Zjost
  8 maart, 2016 - 08:05

  @badeend: volgens mij wordt vastgehouden aan 4-3-3 omdat de club flink ingestoken heeft op het ontwikkelen van de jeugd. En die wordt opgeleid volgens het 4-3-3 systeem. Natuurlijk zouden we allemaal graag 11 exponenten van de jeugdopleiding in het eerste zien staan, maar zover is het (nog) niet. Willen ze echter een kans krijgen, moet er in het eerste wel herkenbaar gespeeld worden. Blijkbaar is er, en daar vertrouw ik Gillissen en (tot voor kort) Brusselers op, voldoende materiaal en reden om in de jeugd te kiezen voor 4-3-3

  0

  0
 • Wanny
  8 maart, 2016 - 08:38

  11 goede, gemotiveerde spelers moeten we hebben. Dan maakt het systeem niet zo heel veel uit.

  0

  0
 • Fred
  8 maart, 2016 - 09:23

  Het denken en opleiden in één enkel systeem is te ridicuul voor woorden , hieraan is het Nederlandse voetbal op achterstand gekomen ten opzichte van de rest van de wereld .
  Een voetballer moet elk systeem beheersen .

  0

  0
 • Fritske d'n Olifant
  8 maart, 2016 - 09:24

  4-3-3 of 4-4-2, wat maakt het uit? Met 4-3-3 werden we ook 4e en 3e in de eredivisie. Met 4-4-2 (Hoewel Remie eigenlijk ook een soort rechtsbuiten was) speelde NAC halverwege de jaren ’90 als promovendus fris, aanvallend en gedurfd. Maar ik denk ook met weemoed aan de 8e finale KNVB-beker tegen Ajax in 2008. Met 4-3-3, opkomende backs, werkers op het middenveld en individuele klasse voorin.

  0

  0
 • buurman
  8 maart, 2016 - 12:00

  Wel lachen (niet uitlachen!)
  Eerst wordt er door de supporters massaal geroepen om 4-4-2 en nu het er is roepen we dat het er niet toe doet. Tsja.

  Volgens mij gaat het inderdaad niet zo zeer, en dat heb ik steeds gezegd, om 4-3-3 of 4-4-2 maar om sportfactoren als werklust (noad) – automatisme- kunnen schakelen- -vertrouwen- discipline- duidelijkheid-wisselwerking met publiek etc. etc.
  Als met 4-3-3 een buitenspeler zich op tijd terug laat vallen speel je op dat moment toch 4-4-2 ? Maar hij moet wel weten wanner hij dat moet doen. En hij moet er de conditie voor hebben.

  Naast deze factoren is kwaliteit/capaciteiten bepalend. Uiteindelijk bepaalt dat hoe ver je kunt reiken.
  Verbeek kon in de ere bij NAC niet echt mee. Bij utrecht heeft hij maar een keer of vijf in de basis gestaan, reden, komt tekort. En dat is nu inderdaad onze enige echte buitenspeler.
  Is het dan nog nodig meer te zeggen?

  Nou ja nog 1 ding. Bij mij komt het niet prettig over wat er bij NAC naar buiten komt. Ik heb de indruk, maar ik kan me, hoop ik, vergissen, dat men met de handen in het haar zit. Bij mij komt het de laatste weken wel zo over.

  0

  0
 • buurman
  8 maart, 2016 - 12:01

  wanneer

  0

  0
 • Fred
  8 maart, 2016 - 12:49

  Het is heel simpel er lopen gewoon te weinig echte voetballers rond , kerels die weten waar het om gaat wat er van een prof wordt gevraagd , die willen werken, die beseffen in wat voor bevoorrechte positie ze zitten en die beseffen wie hun dure salarissen betaald .
  In een ploeg met werkers zou een Verbeek wel tot ontplooiing komen Buurman daar ben ik zeker van .
  Onder voetballers verstaat men meestal de technicus op het veld maar daar red je het tegenwoordig niet meer mee , je moet completer zijn als voetballer .
  Je ziet het aan alles dat de gedrevenheid er niet is , dat zie je terug in details , een vrije trap nemen ze gerust 5 meter achter de plek waar het is gebeurd , een corner draait altijd in , ” makkie voor de keeper ” , een vrije trap vrijwel altijd uit stand , terwijl iedere kenner weet dat je passen moet meten om zuiver en hard te kunnen schieten , balverlies niemand gaat er direct achteraan om dat goed te maken , hier hebben we al veel goals door tegen gehad , corners weggeven op cruciale momenten .
  Het valt mij zelfs op dat men bij een inworp blijkbaar denkt buitenspel te staan , nooit gaat er iemand diep, daar kun je zoveel voordeel uit putten .
  Ik ben het ver met Buurman eens dat ze het ook niet meer weten , het verhaal Brands is niet te verklaren , Naah hangt als een molensteen om onze nek net als Seuntjens en Suk .
  Niemand snapt nog iets van het verhaal Duarte , het is een grote warboel .

  0

  0
 • buurman
  8 maart, 2016 - 15:18

  Beste Fred,

  Maar Verbeek kreeg het bij standard en utrecht ook niet voor elkaar ! Dus ik twijfel over hem.
  Verder geheel met je eens. (Alleen krijgt Naah veel over hem heen van iedereen. Hij heeft geen inzicht maar wel techniek. Voor de selectie geen verkeerde maar hoort nog niet in de basis.Jongen zit nu ook in een ellendige situatie.)

  0

  0
 • Cor Taxi
  8 maart, 2016 - 18:37

  Man man man.Die Badeend is nu al getroffen door botulisme.Wat een wartaal.

  0

  0
 • badeend
  9 maart, 2016 - 00:15

  Ah, mijn favoriete reageerder Cor Taxi. Het zijn maar zes alinea’s hoor kerel, dat zou toch nog moeten lukken?

  0

  0
 • Balletje
  9 maart, 2016 - 11:56

  4-4-2 heeft voorkeur, maar 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 is ook niet slecht….GEMOTIVEERD kan je alles spelen!

  0

  0
 • Cor Taxi
  9 maart, 2016 - 18:15

  @Badeend.Doe niet zo populair en bijdehand sukkel.U staat bij mij als hufter nummer 1 in het boekje.Normaal doen hoor!!

  0

  0