Go to Top

NAC in gesprek met topclubs over samenwerkingsverbanden

NAC in gesprek met topclubs over samenwerkingsverbanden

NAC is in gesprek met een aantal topclubs over mogelijke samenwerkingen. Voorbeelden van lijntjes die al liggen zijn Enes Ünal en Divine Naah (beiden aan NAC tegen een schappelijke overeenkomst verhuurd door Manchester City).

Waarschijnlijk is ook de huur van Menno Koch van PSV afgelopen seizoen tot aan zijn blessure goed bevallen, want NAC bezocht In januari PSV in Eindhoven om eens te zien wat de clubs voor elkaar zouden kunnen betekenen. NAC wil geen satelliet club worden en ook geen opleidingsinstituut voor PSV of welke willekeurige topclub dan ook. “Zie het meer als het delen van kennis. Wij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van hun spelers en hun expertise.”

Een kleine twee weken terug was Hans Smulders in Manchester voor overleg daar en afgelopen vrijdag was Fergal Hankins (scouting and recruitings operations manager) van City bij de wedstrijd FC den Bosch tegen NAC. Hij houdt de voortgang van Naah en Ünal nauwgezet en zelfs per wedstrijd in de gaten, ofwel in levende lijve, ofwel via videobeelden. Hankins is de man die spelers van City elders in Europa stalt en in de gaten houdt. en dat dan hele dagen voor zijn broodwinning doet. Hij was dus niet alleen in Den Bosch, maar gebruikte de trip ook gelijk om bij Cambuur en Twente te kijken naar zijn pupillen (Byrne aen Agyepong)
Anders dan met Perica (die twintig wedstrijden moest spelen van Chelsea) is er geen minimumwedstrijdspeelverplichting (3x woordwaarde) voor Naah en Ünal. “Wij moeten Divine en Enes goed ontwikkelen door trainingen en wedstrijden. De trainer bepaalt uiteindelijk of iemand speelt.”

Toch is het wel van belang om er voor te zorgen dat de jongelingen van Manchester City aan spelen toekomen. NAC zou in de toekomst graag meer spelers van City naar Breda halen op een huurcontract.  “De mogelijkheden tot samenwerken in de toekomst met topclubs hebben we in het beleidsplan opgenomen. Dat onderzoeken we en is één van de punten in datzelfde beleidsplan”, vertelt Justin Goetzee in BN DeStem.

We wachten af welk konijn er uit de hoge hoed van Smulders en Goetzee getoverd gaat worden.

Bron: B-side Rats, BN DeStem

33 Reacties op "NAC in gesprek met topclubs over samenwerkingsverbanden"

 • Arie
  22 maart, 2016 - 12:22

  Er schiet mij zo maar 1 ding te binnen, waarom heeft Naah in godsnaam zoveel krediet?

  0

  0
 • S.HB.NAC
  22 maart, 2016 - 12:28

  Prima ontwikkeling

  0

  0
 • scheppioni
  22 maart, 2016 - 13:00

  Er was een tijd terug een keer sprake van Borussia Dortmund, dat had ik wel heel graag gezien( mede enige mooie club in het geel zwart), niet alleen dat ik daar ook sinds jaren ’80 samen met Gladbach een zwak voor heb, maar gezien hun elke keer weer presteren op een hoog niveau en spelers voortbrengen door prima scouten zou dit toch geweldig zijn voor ons NAC !!
  En ja sorry, die duitse mentaliteit 90 minuten lang ervoor voetballen, zou weer eens bij ons NAC zeker niet misstaan, is toch mijn voetballende gedachte dan dat maar weer telkens laf gaan hangen voetbal !!
  Dat laf anti hangen voetballen met name nu in uitwedstrijden hoort niet bij ons NAC, bah !!

  0

  0
 • ECG
  22 maart, 2016 - 13:01

  Naah heeft krediet,omdat hij een ijzersterke speler is die zich uitstekend ontwikkelt.Wordt nog belangrijk in de nacompetitie.

  0

  0
 • G00ser
  22 maart, 2016 - 13:05

  Gunstige ontwikkelingen!
  Als NAC het podium kan bieden voor talent van grote clubs lijkt me dat een win/win. Echter, ben je links of rechtsom toch een satelietclub van de grotere clubs, maar is dat erg?

  0

  0
 • Becherovka
  22 maart, 2016 - 13:27

  @G00ser

  Bij een satelietclub geef je ook een stuk autonomie weg, dat is NAC niet van plan. Effectief door het huren van spelers heb je wel een vergelijkbare situatie.

  Ik hoop dat Divine zich goed blijft ontwikkelen en dat we dankzij hem naar de Eredivisie terug gaan. Zou erg mooi zijn dat we deze campagne dan liefkozend de Naahcompetitie kunnen noemen

  0

  0
 • enjoy.
  22 maart, 2016 - 13:36

  Dan ook maar in de slipstream de huis sponsor meenemen.

  0

  0
 • HenkTank
  22 maart, 2016 - 13:39

  @ECG
  ik begrijp je verwoording, ontwikkelen in deze doe je echter niet op cruziale momenten, want dan kies je voor zekerheid.
  Naah laten ontwikkelen? prima! Maar kies daar wel de juiste gelegenheid voor.

  0

  0
 • Oldskool
  22 maart, 2016 - 14:07

  Naah speelt op rechts prima. Goede voetballer met ook nog eens veel loopvermogen. Gewoon laten staan. Maar niet op 10.

  0

  0
 • TpT
  22 maart, 2016 - 14:33

  Ben hier niet zo kapot van. Dit is weer een valkuil waardoor politiek straks belangrijker wordt dan voetbal omdat er weer 1 perse moet spelen.

  Ik hoop dat NAC onafhankelijk wordt en blijft. Dit soort constructies zijn al te vaak verkeerd gegaan. Dan maar geen Naah en Unal. Zeker aan Naah mis je niets. Unal is denk ik wel een goede maar die is ook in de zomer weer weg als hij er hier een paar maakt.

  0

  0
 • Oldskool
  22 maart, 2016 - 14:45

  @ TpT

  Waar moet Unal naar toe dan? Zeker als NAC zou promoveren zie ik die nog wel een jaar blijven. Volgens mij mag hij nog niet in UK spelen (dan moet je A-international zijn volgens mij). Te koop is ie ook zeker niet.

  0

  0
 • Braze
  22 maart, 2016 - 14:58

  Het enige nadeel dat ik zie dat het voor de supporter steeds moeilijker wordt om zich te identificeren met zijn eigen club. Gehuurde/geleende voetballers vertrekken als ze goed zijn .Ze zijn niet echt met NAC bezig maar vooral met zichzelf.
  Maar ja, geld voor echte aankomende toppers heeft NAC niet.Dus scouten en lenen.
  Want je ziet, uitgerangeerde broodvoetballers die nu bij NAC zitten missen ook de passie om zich in te zetten voor de club en zijn supporters.

  0

  0
 • RV
  22 maart, 2016 - 15:25

  Hoe kun je nou wensen in de huidige tijd en de huidige situatie dat NAC onafhankelijk werkt?
  De jeugdopleiding is niet op niveau en als er potentiële samenwerkingen met andere jeugdopleidingen in de regio opduiken dan stelt iedereen zich ook zeer conservatief op. Er moet dus keihard gewerkt worden aan het verbeteren van de jeugdopleiding en het slim (transfervrij) oppikken van spelers met enige transferwaarde. Het is namelijk gebleken dat we zonder transfers geen gezond resultaat kunnen draaien.

  We moeten daar dan ook wel de trainer voor hebben die af en toe de jeugdspelers een kans geeft. Onder Maaskant had geen enkele jeugdspeler een kans, nu zie ik al iets meer verbetering daarin. Is broodnodig want jonge spelers maken om die reden hun keuzes. Als ze niemand van hun generatiegenoten een kans zien krijgen in het eerste vertrekken ze ook stuk voor stuk.

  Verder prima om ieder jaar 1 of 2 spelers van Man City te huren.
  Aangevuld met 6 tot 7 gemiddelde spelers (met een top mentaliteit, intelligentie en groepsgevoel) en nog een aantal creatievelingen of jeugdspelers er omheen.

  0

  0
 • wolfmanjack
  22 maart, 2016 - 15:29

  Spelers die gehuurd worden van City willen zich graag bewijzen omdat ze (terug) naar de top willen. Dat kunnen we niet zeggen van al die mislukte huurlingen van de afgelopen jaren (op enkelen uitgezonderd, zoals Koch) die alleen maar hun zakken vulden en geen binding met NAC hadden.

  0

  0
 • ennoajseejer
  22 maart, 2016 - 15:32

  nog meer spelers die verplicht een aantal wedstrijden MOETEN spelen als voorwaarde voor verhuur?

  0

  0
 • Oldskool
  22 maart, 2016 - 15:43

  Nog meer supporters die niet kunnen LEZEN en denken dat NAC geld zat heeft om 20 volwaardige spelers te halen?

  0

  0
 • RV
  22 maart, 2016 - 16:20

  Laten we eerlijk zijn, het niveau van de spelers vanuit City is een stuk hoger dan dat van onze eigen jeugd.
  We kunnen kritisch zijn op Naah maar hij is op deze leeftijd wel twee stappen verder dan bijvoorbeeld Grad Damen. Dat Naah dan nu ook die kritiek krijgt is in mijn ogen niet terecht.

  Wat verwacht men dan van zo’n jonge gast?
  Goede speler, werkt hard, is enthousiast, wil zich ontwikkelen en is zelfs trots als hij door de binnenstad van ons Breda loopt. Dat het qua type (postbode, onrustig) misschien niet helemaal past op het huidige middenveld dat is een terechte opmerking, maar toch zie ik Naah graag spelen.

  0

  0
 • WW
  22 maart, 2016 - 17:00

  @Oldskool

  Niet kunnen LEZEN zeg je, en denken dat NAC geld zat heeft?
  Ik zou eerder zeggen dat die supporters de afgelopen pakweg 6-7 jaren onder een steen geleefd hebben.

  Anyway; om aan een NACwaardige selectie te komen moeten we creatief zijn. Die samenwerkingsverbanden met zo’n Man. City en/of Dortmund kunnen die creatieve ideeen zijn. Even aankijken hoe dit gaat lopen voordat we meteen – ongefundeerd – naar de conclusie springen dat we een satellietclub worden.

  Want als we het hebben over je identificeren met een elftal: Unal bevalt mij alvast prima. Ik identificeer me meer met hem (of Naah, wat dat aangaat) dan met sommigen in de selectie die niet gehuurd zijn maar gewoon een contract bij NAC hebben.

  0

  0
 • die ne gast
  22 maart, 2016 - 17:02

  @Braze
  Perica was ook gehuurd, maar liet toch echt wel zien dat NAC hem wat deed. Lurling werd in zijn eerste jaar ook gehuurd. Bogdanovic was ook gehuurd. Dus ook met gehuurde spelers kan je je ‘identificeren’.

  0

  0
 • Henri
  22 maart, 2016 - 17:09

  Sta er van te kijken dat bij België specialist HS geen Anderlecht op zijn lijstje staat. Ik hoop wel dat de samenwerking ook betrekking heeft scoutingnetwerken en moderne trainingsmethodieken. Wat het huren van spelers betreft ben ik altijd wat sceptisch. Het aantal moet je altijd beperkt houden, max. 2 à 3. Het zijn altijd tijdelijke oplossingen die geen enkele (transfer)warde vertegenwoordigen. maar goed als tijdelijke oplossing kan het voldoen. Ik ben ook benieuwd of ze bij NAC aan samenwerkingsverbanden aan de onderkant werken. Clubs waar NAC spelers aan uitleent om ervaring op te doen. In het totaalplaatje een schakel die niet mag ontbreken.
  Ook dit kun je in verschillende niveaus en internationaal opbouwen. Tenslotte wordt er in de Belgische eerste Klasse anders en fysieker gespeeld dan in onze JL.

  0

  0
 • Oldskool
  22 maart, 2016 - 17:53

  @ henri

  Als NAC 5 spelers zou huren die het niveau flink omhoog halen en je dat aanvult met 1 of 2 sterkhouders en verder eigen jeugd of aankopen met doorgroeipotentie (kapitaal), dan bouw je juist kapitaal op. Dan kunnen spelers zich optrekken aan de rest.
  Ik zeg niet dat NAC dat moet willen ivm identiteit maar dat is wel hoe eigen spelers ook beter worden. Dus transferwaarde is geen argument.

  Wat je alleen echt niet moet doen is als je een eigen talent hebt op positie X dan je dan een huurling laat spelen die op dat moment beter is, maar niet van jou is.

  Helaas zie ik bij NAC alleen niet zoveel (geen?) posities op die manier bezet. Alleen Pedro en Damen zijn jong en hebben wellicht ooit die potentie. Seuntjens heeft een aflopend contract… De rest ga je niet met winst verkopen.

  Zon samenwerking is een goede oplossing -in ieder geval tijdelijk- om een fatsoenlijk elftal neer te kunnen zetten en het geld dat je dan hebt te besteden aan nieuwe eigen spelers en de jeugdopleiding.

  Ik ben van de oude stempel en zou het liefst 20 spelers uit de regio zien, maar dit 100x liever dat een chinees die de club moet redden… Of nog 8 jaar in de juup spelen ofzo….

  0

  0
 • Dun Diëe
  22 maart, 2016 - 18:36

  Goed om te lezen dat de theorie is ontkracht dat Naah een bepaald aantal wedstrijden moest spelen van City. Zeer goede zaak.

  0

  0
 • Peer11
  22 maart, 2016 - 19:06

  Smulders is goed bezig. Vooral het delen van kennis spreekt mij erg aan. Als NAC bij topclubs in de keuken mag meekijken en gebruik kan maken van talenten kunnen we er alleen maar beter van worden. Hopelijk wordt nu echt de stap naar een professioneel NAC gezet. Laat het bourgondische gedeelte maar aan de supporters over.

  0

  0
 • HenkTank
  22 maart, 2016 - 19:27

  Dun diee

  Ontkracht? Dit is natuurlijk wat wij willen horen. En dat weten ze daar boven heel goed.
  Nou beweer ik niet dat het tegendeel het geval is, maarik sta nergens meer van te kijken.

  0

  0
 • Sjef de gevulde koek
  22 maart, 2016 - 20:19

  Eerst maar eens promoveren en uit de werkelijke graf competitie komen. Want niemand zit te wachten om in deze troosteloze ambiance te spelen. En een club als Dortmund zal z’n spelers eerste na de tweede Bundesliga sturen daar word namelijk de nummer laatste met 2 vingers in z’n neus kampioen in deze droeftoeter competitie van ons

  0

  0
 • Dhr.
  22 maart, 2016 - 20:21

  Het is de structuur van de samenwerking die het wel of niet interessant maakt. Als NAC bouwt op eigen kapitaal en enkel huurlingen binnenhaalt die gaten opvullen op posities die oo deze manier niet zijn te bezetten zijn PSV, Man City en (het eveneens genoemde) Dortmund zeer interessant. NAC bepaalt dan dys wat ze nog nodig hebben en kloppen hiervoor aan. Dus ook voor verbreden van selectie. Dan is het aan die gehuurde gast zelf om zich in de basis te knokken. Dan zie ik ook geen problemen mbt indentiteit etc. Je moet geen praktijken gaan krijgen als Vitesse/Chelsea waar het team leunt en afhankekijk is van voornamelijk huurlingen die door Chelsea opgedragen worden. Baas blijven in eigen huis en verder gebruik maken van kennis op vortbal, maar ook zeker op scouting vlak van deze grote jongens. Dan is het in potentie een prachtige samenwerking met deze partij(en)

  0

  0
 • Dutchbird
  23 maart, 2016 - 00:49

  Spelers die zijn gecontracteerd door Europese topclubs zijn doorgaans talentvoller dan spelers afkomstig van jupiler clubs en het tweede rijtje eredivisie. De vraag is hoe lang je op hen kunt rekenen want elk nieuw samengesteld team heeft een half jaar nodig voordat de chemie tussen spelers ontstaat.

  0

  0
 • S.HB.NAC
  23 maart, 2016 - 08:52

  Ik ben dusdanig voor deze ontwikkeling dat ik dit zeer hard zal toejuichen. De proffesionalisering moet zo gaan plaatsvinden, maak van NAC een proffesionele structuur met prachtige samenwerkingsverbanden waar de club een fikse vinger in de pap blijft hebben. Ik krijg namelijk een zeer warm gevoel van een proffesioneler NAC, dat betekent dat er in Breda veel beter zal worden gepresteerd in de toekomst. Wat natuurlijk wel moet worden behouden is de bourgondische cultuur, maar doe dat maar lekker onder de supporters. Borussia Dortmund is hier een perfect voorbeeld van, super proffesioneel maar de supportersschare is erg bourgondisch (op een Duitse manier weliswaar). Laat NAC maar een 2e Dortmund worden!

  0

  0
 • ennoajseejer
  23 maart, 2016 - 09:55

  noem mij maar wat je wilt, maar ik sta niet te springen om een vreemdelingenlegioen met merendeel buitenlandse spelers zoals bij Heerenveen en Vitesse. Er moeten toch minstens een paar jongens uit de eigen opleiding of streek bij zitten. En over dat lezen: ik weet echt niet of dat waar is over Naah, dat de trainer bepaalt of hij speelt. Als ik de afgelopen wedstrijden heb gezien twijfel ik daar toch sterk aan. Maar dat zullen we nooit zeker weten.

  0

  0
 • RV
  23 maart, 2016 - 10:18

  @ dutchbird

  Die chemie is niet afhankelijk van 1 of 2 huurlingen.
  Nogmaals, als er gewoon een stuk of 7 hardwerkende, fitte, gedreven en intelligente teamspelers bij de eerste elf zitten (de types als Penders, Zwaanswijk, Gilissen, de Graaf) dan is het inpassen van creatieve flegmatieke spelers en huurlingen geen enkel probleem.

  0

  0
 • scheppioni
  23 maart, 2016 - 12:38

  Henri en Oldskool, ik kan me in beide wel van jullie standpunt iets in vinden, hopelijk gaan we met HS er eens echt slim op voorruit, wat JvA een lange tijd deed was ook prima en knap (heb ik altijd gezegd, alleen vond ik zijn houding niet des NAC’s), daar hebben we ook een paar jaar mooie tijden mee gehad, vooral de tijd met o.a.VDl en Reuser, dat was prima, maar ik denk wanneer we een goeie mix hebben met ook eigen jeugd en ervarene ene of twee huurlingen (liefst ervaren spelers) zou voor langer termijn beter zijn !!
  Voor nu eerst maar eens zien tweede of derde te worden en dan echt knallen in de N.C. en niet dat berekende/behoudende en maar gokken op thuis af te maken wedstrijden !!
  Toch niet dat ezel stoot zich scenario mag ik gaan hopen voor ons NAC BREDA !

  0

  0
 • die ne gast
  23 maart, 2016 - 13:01

  @Sjef de Gevulde Koek
  De Jupiler League is inderdaad een graf-competitie, maar iets is beter dan niets: Ik had graag gezien dat NAC dit weekend gewoon had moeten spelen… De Jupiler League (en zeker zolang NAC daarin in speelt) is beter te pruimen dan Oranje in een spek-en-bonen wedstrijd.

  0

  0
 • Fritske d'n Olifant
  24 maart, 2016 - 10:11

  Als kleine club (ja, dat is NAC sportief en organisatorisch gezien nu) met ambities zijn dergelijke samenwerkingen cruciaal. Dan heb ik liever dat NAC 1 of 2 jonge talenten van City huurt dan afvallers van de Nederlandse top. Bovendien is de mentaliteit van deze gasten vaak stukken beter. Daar kunnen bijvoorbeeld jeugdspelers zich ook weer aan optrekken.

  Terugkijkend op de afgelopen seizoenen is het bij NAC niet alleen op voetballend gebied mis gegaan, maar vooral qua mentale en fysieke fitheid vond ik de ‘onzen’ vaak een stuk minder. Misschien is het wat dat betreft ook slim om eens bij de ‘grote jongens’ te gaan kijken of misschien eens een hengel uitgooien bij onze Australische oud-NAC’ers.

  0

  0