Go to Top

Gastvrijheid: Speciale NAC-kroeg in Volendam

Gastvrijheid: Speciale NAC-kroeg in Volendam

In Breda zijn we niet de enigen die uitsupporters gastvrij willen (en doen) ontvangen. Zo deden we dat bij de Spartanen en ook de Eindhovenaren van de plaatselijke FC zijn aanstaande maandag welkom. In Volendam zijn ze dat gespast omtrent de combi’s ook een beetje beu en laten ze zien dat het ook anders kan.

Café ’t Gat van Nederland op de Volendamse Dijk wordt speciaal gereserveerd voor de Bredase aanhang en kleurt Geel met Zwart. dat zal mooi afsteken tussen dat oranje-zwart. Dit heeft initiatiefnemer Winnie Bogers afgesproken met de kroegbaas. Bogers is een die-hard NACCER en is de Parel al vaak achterna gereisd, ook naar Volendam. Zoals meerderen had hij al een tijd van tevoren zijn trip gepland en geboekt.

Bogers vertelt van zijn plan met z’n maten: “We hebben met een man of twintig al maanden van te voren een hotel geboekt. En we willen daar natuurlijk lekker bourgondisch een pilsje drinken en een hapje eten. Maar er komen nog veel meer supporters en die willen dat natuurlijk ook. Dus ik ben op zoek gegaan naar een café. Nou, ’t Gat van Nederland heet ons graag welkom. Ik denk dat er tussen de vier- en vijfhonderd man naar Volendam komen uit Breda. Volle bak dus, we gaan ervoor.”  En was dit een hele missie met Koude Oorlogse taferelen om dit stiekem geregeld te krijgen zonder dat de overheid hier lucht van kreeg en de Noord-Hollandse grens dicht zou gooien? “Ik heb ze gewoon gebeld en ik kreeg Kees aan de lijn. Die vond het top, maar moest nog wel wat dingen regelen. Hij belde daarna snel terug en zei dat we welkom zijn. Het wordt echt een NAC-café aan de de Dijk, we gaan het GeelZwart maken. Uiteraard wel op een leuke en ludieke manier.”

De Kees in het verhaal van Winnie is Kees Jonk, uitbater van ’t Gat van Nederland. Hij vertelt: “Ik heb contact gehad met de politie van Volendam en die vinden het ook wel leuk (leest iedereen mee?!?! BSR). Het is altijd gezellig met NAC en ze zijn ook blij dat alles dan gecentreerd is. We houden er wel een beetje rekening mee, maar in principe verwachten we geen narigheid. We gaan ervan uit dat het gezellige bourgondiërs zijn, die NAC’ers.”

De politie vindt het prima, maar de Volendamse burgervader zit toch nog aan de Norrit. Van hem zijn NAC supporters pas na zes uur ’s avonds welkom in het dorp. De wedstrijd is volgens de vrijdagavond-standaard twee uur later. Echter, het hele feest tegengaan lijkt geen optie volgens Bogers: “Er zijn er zo’n 250 of 300 die al een hotel of kamer geboekt hebben, dus die zijn er al vrijdagochtend. Die lopen er toch al, dus die kan je beter centreren. Dat is toch ideaal voor een feestje.”

Daar lijkt het wel op! Een heel erg mooi initiatief dat hulde verdient! En ook zeker richting Kees Jonk en dat er medewerking (of is het gedogen?) is vanuit de sterke arm van de wet. Samen met de omwisselcombi moet dit niet anders dan één groot feest worden. Een thumbs up dat we nu laten zien hoe het ook kan en een dikke middelvinger naar lokale overheden en hun overdreven combimaatregelen. Zorg er dan ook voor dát het één groot feest wordt en laat zien dat al die achterlijke combi’s bezopen, onnodige maatregelen zijn en NAC supporters gewoon ‘Overal waar we komen!’er een feestje van maken! Omroep Brabant had er ook een kleine special over gemaakt:

Verder valt er op site het standpunt van onze Clubraad te lezen omtrent de buscombi’s en hun acties bij monde van voorzitter Sander Rademaker. Voor het gemak is dit even één-op-één overgenomen.

“De uitwedstrijd van NAC tegen Volendam kan een mooie testcase zijn. Onder de aanhang van de Bredase club heerst namelijk al een tijdje flinke ontevredenheid over de manier waarop zij naar uitwedstrijden moeten reizen. Vaak zijn de supporters -met als argument veiligheid- verplicht om dat georganiseerd te doen, via de zogenaamde combi-regeling. Daarnaast krijgt NAC vaak erg weinig toegangskaarten van de andere clubs uit de Jupiler League voor de uitduels. De clubraad van NAC maakt er flink werk van om dat te veranderen.

“De burgemeesters en politie moeten zorgen dat wij gewoon naar de uitwedstrijden kunnen”, zegt Sander Rademaker, voorzitter van de Clubraad. “99,9 procent zijn gewoon goedwillende supporters en ik zie daarom het probleem niet. De laatste jaren zijn er geen incidenten geweest, dus er is geen reden om niet met NAC mee te mogen reizen. Dat is erg gefrustreerd en we moeten met z’n allen in gesprek om te kijken naar een reële oplossing voor dit probleem.”

De clubraad van NAC ondernam dan ook al actie. “We hebben een brief gestuurd naar alle directies van de clubs en alle burgemeesters van de Jupiler League-speelsteden. Vanuit de clubs is er door geen enkele directie gereageerd. Wel door de burgemeesters,maar die reacties zijn vaak standaard.”

“We hebben ook met de KNVB om de tafel gezeten en ik weet dat de KNVB ook staat voor gastvrij en toegankelijk voetbal. Maar het gaat met hele kleine stapjes, naar mijn mening veel te langzaam. Ik zie liever op dat gebied dat er minder gepraat wordt en dat er meer actie volgt. De praktijk blijkt nogal eens anders dan dat er aan tafel gezegd wordt. Ik kan me voorstellen dat als het niet anders wordt er acties of statements gemaakt gaan worden door de NAC-fans”, zegt voorzitter Sander Rademaker.”

Voetbalweekend tegen concurrenten Volendam en Eindhoven voor de deur. Wa denkte?

Bekijk de resultaten

Laden ... Laden ...

Bron: B-Side Rats, Omroep Brabant

14 Reacties op "Gastvrijheid: Speciale NAC-kroeg in Volendam"

 • Seh
  12 januari, 2016 - 21:52

  ALLES OP DE THUISVAKKEEEEEEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  0

  0
 • Seh
  12 januari, 2016 - 22:08

  Intercity Direct naar Damsko, Busje van IJzijde naar Zeddeweg, Marinapark of Junoplantsoen…………….

  PIECE OF CAKE!

  0

  0
 • Johan o
  12 januari, 2016 - 22:15

  Hier krijg ik nou zo’n naar gevoel van….De zaak vantevoren opleuken en onder de aandacht brengen van de media. … maar uiteindelijk draait de wedstrijd op een teleurstelling uit en gaan we zonder overwinning naar huis……. al hoop ik dat ik er naast zit…

  0

  0
 • De Lange
  12 januari, 2016 - 22:37

  @johan o,ja denk dan gelijk al aan Waalwijk,maar goed,nieuw jaar,nieuwe kansen we duiken er positief in

  0

  0
 • Mafkees
  12 januari, 2016 - 22:47

  Ik denk dat je dit een klein beetje los moet zien van het resultaat van de wedstrijd, johan o.

  0

  0
 • Breda*076
  12 januari, 2016 - 23:04

  Ik hoop dat deze dag ook echt zonder incidenten zal verlopen waardoor het ook daadwerkelijk een statement is naar alle lokale driehoeken in Nederland.
  Gebeurd er wel iets dan is het alleen maar meer reden om met combi’s te blijven strooien. Ik neem aan dat iedereen die afreist zich dat beseft.

  Maar ik weet wel zeker dat het voor de aanwezigen een top dag zal worden! Zorg ervoor dat de beelden van de NAC supporters positief de wereld over gaan met al die toeristen in dat dorp!

  0

  0
 • Svenbreda
  12 januari, 2016 - 23:22

  Oeioei 3-2 nederlaag tegen waasland beveren…
  Heeft iemand de opstelling?

  0

  0
 • Bpi
  13 januari, 2016 - 00:01

  @svenbreda

  “Er stond een jeugdig NAC op de grasmat van het Freethielstadion in Beveren. De elf van NAC waren Noppert, Meijers, Van Bezooijen, Dingsdag, Kazanci, Naah, Damen, De Graauw, Hooi, Borahsasar en Wesdorp. ” – NAC.nl

  Niet te veel waarde aan hechten dus behalve dat het goed is om te zien dat de trainer ook bij de jeugdige spelers wil kijken van wat voor waarde ze kunnen zijn voor NAC.

  0

  0
 • Oldskool
  13 januari, 2016 - 00:02

  Politiek en politie gaat alleen luisteren als massaal de combi wordt ontdoken. Tot vrijdag!

  0

  0
 • zlatan1993
  13 januari, 2016 - 00:31

  Is dat café ook na de wedstrijd geopend voor nac supporters?

  0

  0
 • krakaka
  13 januari, 2016 - 08:21

  de locale driehoek wordt hiermee wel zo hard voor lul gezet.

  is de burgemeester van volendam trouwens niet uitgenodigd, kan hij zelf zien hoe gevaarlijk het allemaal is!!!!???

  0

  0
 • scheppioni
  13 januari, 2016 - 12:33

  Wij gaan gvd niet opzij, schijt aan 2014 en 2015, nieuw jaar 2016, we willen NAC terug, als we gaan ……. !!

  0

  0
 • Henk
  13 januari, 2016 - 15:04

  Kunnen we dan ook niet gewoon achter het uitvak omwisselen?

  Wel zo gunstig voor de netto bier-drink minuten en voor Keesie Jonk zijn omzet

  0

  0
 • Peer11
  13 januari, 2016 - 18:20

  Goed geregeld!

  0

  0