Go to Top

NAC neemt het op voor haar supporters

NAC neemt het op voor haar supporters

Zoals we recent al aangaven: in Eindhoven zijn ze gek. Een beetje een combi op gaan leggen voor een wedstrijd tegen Jong PSV in het stadion van FC Eindhoven op maandagavond… het staat symbool voor het volslagen doorschieten van de combimaatregel.  De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel zou de ogen uit zijn kop moet schamen, ze daarna terug sin hun kassen toppen en ze dan open moeten doen, maar zal dat vermoedelijk zelf niet zo goed beseffen.

Ook bij NAC zijn ze er nu klaar mee. De ene na de andere achterlijke maatregel wordt opgelegd om het de bezoekende NAC-aanhang zo moeilijk en onaantrekkelijk mogelijk te maken. Het idee dat ergens schijnt te bestaan van een deel van de NAC-aanhang om met 1000 man -al dan niet met kaartje- naar FC Emmen te gaan uit protest, komt dus niet geheel uit de lucht vallen.  “O jee”, zien wij de Emmense burgervader al denken nu hij dit leest, “waar haal ik zo snel 1000 ME en 10.000 ME’ers busjes vandaan?”
Sander Rademaker (voorzitter van de Clubraad) is dan ook niet helemaal verbaasd als hij met dit gerucht geconfronteerd wordt.  “Ik heb er nog niet van gehoord, maar ik kan me voorstellen dat sommigen op deze manier een statement willen maken”

Wij snappen dat ook. De huidige maatregelen zijn totale kolder en volstrekt onnodig. Er is, op een enkel incident na, al jarenlang geen gesodemieter meer geweest met NAC-supporters bij uitwedstrijden. Toch zijn de maatregelen rond de meeste uitwedstrijden van NAC niet van de lucht.  “We gingen met vier bussen naar FC Oss. Daar werden we opgewacht door vier busjes van de ME”, vertelt Rademakers over de gang van zaken rond veel wedstrijden. “Ik snap echt niet waarom er zoveel ME moet worden ingezet. Je wordt behandeld als een halve crimineel.”

Waar de wedstrijd Jong PSV-NAC voor ons al aanleiding was om even uit onze plaat te gaan en het Eindhovense stadsbestuur richting de psychiatrische KIB van Inforsa te verwijzen, is de opgelegde combiregeling voor deze wedstrijd bij NAC ook de druppel die de emmer doet overlopen. Alle gemeentes waar een eerste divisie club binnen de stadsgrenzen hebbe, hebben een brief mogen ontvangen met het NAC-logo er op. In die brief wordt dringend verzocht de regels te versoepelen. “Omdat wij als club met zo veel mogelijk goed willende supporters op pad willen gaan”, vertelt Justin Goetzee. “Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik schat dat drie à vier keer zoveel supporters de uitwedstrijden willen bezoeken dan dat nu het geval is. Dit is ook jammer voor de thuisclubs, die hierdoor de nodige inkomsten mislopen. En het is beter voor de uitstraling van de eerste divisie wanneer de stadions voller zitten.”

Goetzee, die zo af en toe wel eens wat contact met supporters heeft of in een uitvakje terug te vinden is, weet dat sommige mensen belachelijke omwegen moeten maken om met een combi een wedstrijd te bezoeken. Een Amsterdamse NAC-supporter (en daar zijn er best veel van) die bijvoorbeeld met de combi naar Telstar in Velsen Zuid zou willen, moet met een dergelijke regeling eerst naar Breda en dan weer terug omhoog.  “De combiregel op zich schrikt daarom veel mensen al af”, weet Goetzee. Bovendien ziet hij de noodzaak van al die veiligheidsmaatregelen niet in het geval van NAC. “Op een enkel incident na, is er in al die jaren niets meer gebeurd. En toch zeggen ze in Eindhoven dat ze op basis van incidenten uit het verleden tot de combiregeling zijn gekomen.” Volslagen willekeur dus van paniekerende burgemeestertjes en überbelangrijke politiebaasjes, die ook wel eens in de krant willen komen.

Rademakers beaamt wat Goetzee al zei: “Er zal best een enkeling zijn die af en toe over de schreef gaat, maar het gros van de mensen die meegaan, bestaat uit goedwillende supporters. Nu schiet men (is de te bezoeken gemeentes, BSR) nog te gemakkelijk in de schrikmodus.”

Ook de capaciteit van sommige stadions in de eerste divisie lijkt vaak niet beducht op de aantallen NAC-supporters die willen komen. “Ze beschikken over kleine uitvakken of hebben niet de capaciteit om meer dan 250 fans te begeleiden.”
Vroeger kregen we nog wel eens een lange zijde aangeboden bij een uitwedstrijd (remember Volendam) of werd er een groter vak beschikbaar gesteld. NAC zou graag zien dat te bezoeken clubs die mogelijkheid ook eens bekijken en voordragen aan hun gemeentebestuurders.

Wij zijn blij dat NAC eindelijk wat directere actie begint te ondernemen. Ga zo door en intensiveer die acties zo nodig. Er is momenteel een minister die het tegengaan van ridicule maatregelen tegen voetbalsupporters toejuicht. Waar na de winterstop het beleid bij een aantal voetbalclubs versoepelt wordt, lijken wij van NAC vooralsnog echter tegen achterblijvende burgmeestertjes aan te rennen. En dat, beste burgemeesters, dat zuigt enorm.

Bron: B-side Rats, Stem

19 Reacties op "NAC neemt het op voor haar supporters"

 • Dr. Z
  27 november, 2015 - 13:01

  Kijk zo hoort het, opkomen voor je achterban!
  Had na fortuna uit besloten om een juup uitwedstrijd boycot te houden. Mochten er versoepelingen plaats vinden en schappelijke prijzen gehanteerd worden is het al weer intressanter.Aan NAC en de achterban ligt het niet!

  Ik zeg 800 man naar het tata steal stadion, wij gaan niet opzij!!!

  0

  0
 • Captain Haddock
  27 november, 2015 - 13:02

  Dan spreekt de burgervader van Eindhoven in halve waarheden:

  “Het is in overleg met NAC gegaan, in vooroverleg toonde de club begrip voor argumenten politie.” aldus van Gijzel.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  27 november, 2015 - 13:14

  Goede instelling van NAC uit, en gelukkig ook al jaren geen vervelende incidenten.

  Hopelijk hebben ze onderin de brief geschreven, “Dat deze gemeentes ook maar één seizoen met NAC supporters te maken hebben….”.
  Of laat ze anders even naar Villareal of Newcastle bellen!

  0

  0
 • Ouwe Jos
  27 november, 2015 - 13:15

  Al die burgemeesters moeten zich eens afvragen waarom Bunschoten-Spakenburg wel honderden NAC fans kan ontvangen en dat in hun stad (met betaald voetbal) niet mogelijk is.

  0

  0
 • Bsidefan
  27 november, 2015 - 13:18

  Zou mooi zijn als we een keertje de mogelijkheid hebben om met 1000 man te gaan naar een uitwedstrijd

  0

  0
 • Judge M.
  27 november, 2015 - 13:21

  Ik ga gewoon lekker op het fietske naar de Aalsterweg. Het is me wel gezegend

  0

  0
 • Rick
  27 november, 2015 - 13:22

  Het is gewoon kiezen voor de makkelijkste weg. Deze clubs ontvangen al jarenlang week in week uit gemiddeld 40 uitsupporters. Wanneer NAC langs wilt komen met 500 man is het gelijk paniek, want dat maken ze nooit mee. Zeg dat dan gewoon, dat je zelf niet in staat ben om het te regelen en daarom kies voor de makkelijke weg. In plaats daarvan gebruiken ze onzinnige argumenten, zoals FC Oss dat er risico bestaat door de rellen van 2006 terwijl ze zelf midden in een verbouwing zitten en geen grootse activiteit kunnen regelen tegelijkertijd. Jong PSV hetzelfde verhaal; niemand geeft een fuck om dat beloftenelftalletje, de wedstrijden interesseert niemand daar. Dus waarom moeilijk doen en van alles gaan regelen om uitsupporters te verwelkomen? Lekker alles zo duur en onmogelijk mogelijk maken, zodat ze niet naar zo’n ‘wedstrijdje’ hoeven om te kijken.
  In plaats van dat eerlijk toe te geven, dat het allemaal niet zo belangrijk is en dat ze geen zin hebben om veel te regelen, schuiven ze het op de NAC supporters. Zolang iedereen maar blijft roepen dat die heel gevaarlijk zijn, kunnen alle clubs dat mooi als dekmantel gebruiken. Amateurs!

  0

  0
 • HoogeveenseNACcer
  27 november, 2015 - 13:47

  NAC’S argument is 100% de waarheid.
  Ik moet voor elke wedstrijd al naar Breda reizen dat is voor mij een uitwedstrijd op zich.
  Zoals vanavond maakt dat niet zoveel uit.
  Maar Emmen uit is voor mij een half uurtje rijden dan zou het van den zotte zijn als ik eerst naar Breda moet.

  Hup NAC!

  0

  0
 • Captain Haddock
  27 november, 2015 - 14:05

  @HoogenveenseNACcer, ik ken dat gevoel maar wat goed. Iedere thuiswedstrijd is voor mij al een fikse reis. Daarom prefereer ik de “Frans Tebak Tribune” boven de absurde combi volgende week maandag.

  0

  0
 • henkie
  27 november, 2015 - 14:45

  ik stem voor! Met 1000 man op naar het hoge Noorden

  0

  0
 • Swiffer
  27 november, 2015 - 14:47

  Kunnen we geen actie met PSV opzetten dat wij op hun SCC kaarten kunnen kopen. Ze pretenderen daar ook tegen het moderne voetbal te zijn, dus mooi moment voor een statement dacht ik zo!

  0

  0
 • TheBeek
  27 november, 2015 - 15:47

  Helaas heeft nac nog altijd (hoe lang gaat het nog duren) een ‘naam’ als het om incidenten gaat.

  Echter is die naam volledig gebasseerd op gebeurtenissen uit het verre verleden.

  Elke gemeente schrikt zich blijkbaar nog altijd een hoedje als nac op bezoek komt

  Word inderdaad hoog tijd dat nac zelf eens een statement maakt!

  De laatste jaren gebeurd er vrijwel niks (en ja er gebeurd weleens wat maar bij noem mij een eens club waarbij er nooit iets gebeurd mbt supporters )

  0

  0
 • /-/
  27 november, 2015 - 15:47

  NAC neemt het op voor haar supporters?? HAHA WAT EEN GRAP
  Ze blijven maar stadionverboden geven en brieven sturen, flikker toch op

  0

  0
 • Nicky
  27 november, 2015 - 16:31

  “Er is, op een enkel incident na, al jarenlang geen gesodemieter meer geweest met NAC-supporters bij uitwedstrijden.”

  Is zoiets van mijn vrouw gaat niet meer vreemd…… Jaaa zo af en toe…. Maaaaar alleen oraal…

  Gewoon anti combi… Goed plannen, met een aantal kleine groepen en dan verzamelen in de speelstad. Zonder te laten provoceren door ME naar dat stadion… Als we wachten op de lokale overheid gaan we dit seizoen nooit meer een leuke uitwedstrijd meemaken.

  0

  0
 • @l-l
  27 november, 2015 - 16:38

  Dit doen ze natuurlijk niet voor de grap. Het merendeel zal deze verboden wel aan zichzelf te danken hebben.(uitzonderingen daar gelaten)

  0

  0
 • /-/
  27 november, 2015 - 16:40

  Politie die groepjes met jonge mannekes (jaar of 18) net voor stadion aanhouden, triest hoor

  0

  0
 • Koen
  27 november, 2015 - 16:46

  Ik zat dit stuk te lezen op BNdestem.

  Kon mijn aandacht er toch niet aan onttrekken, dat dit stuk heel erg lijkt op alle artikelen voor de vluchtelingen stroom. Alleen schijnt men banger te zijn voor die enkele supporter dan die enkele terrorist die er tussen zit.

  0

  0
 • D.kocx
  27 november, 2015 - 17:10

  Ik ben de afgelopen 2 uitwedstrijden naar PSV niet mee geweest maar daar voor konden we met de auto er naar toe parkeren bij de Philips en dan tussen liepen we tussen de PSV supporters richting het stadion ik kan me geen enkel incident herinneren met de PSV supporters. Na de wedstrijd liep je omringt door ME en stewards naar de auto toe en ook dit was vaak een feestje met de stewards en ME. Dus waar hij zich zorgen om maakt weet ik niet maar het verleden laat zien dat het zeer zeker wel goed gaat.

  0

  0
 • Lejad
  27 november, 2015 - 17:29

  Nicky, je bent echt grappig haha

  0

  0