Go to Top

Column: Beste Jelle

Column: Beste Jelle

Vanochtend maakte NAC via de officiële kanalen bekend dat clubicoon Jelle ten Rouwelaar na dit seizoen zijn kicksen aan de wilgen hangt. Joost Blaauwhof, die eerder al fijne columns schreef, klom in de pen en schreef een open brief aan Jelle. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn, al zijn we het nu volmondig met de schrijver eens.

Beste Jelle,

Een brok in de keel en armen versierd door kippenvel. Het was slechts een minuut, maar daarin vlogen negen jaren aan diepte- en hoogtepunten voorbij. Soms leedvermaak, meestal waardering. De minuut, waarin een ‘vijandig’ stadion je een hart onder de riem stak, tekende het respect voor je als mens. Een icoon voor de club, aanspreekpunt van de supporters en schild van ons allemaal naar de buitenwereld toe. Die minuut raakte, behalve mij en alle andere supporters, het hele land. Want jij Jelle, jij bent een grote.

De laatste der mohikanen. Het eind van een tijdperk. Ronnie Stam, Rob Penders, Patrick Zwaanswijk, Anthony Lurling, Jordy Buijs en wederom Ronnie Stam. Je hebt ze allemaal overleefd. Het verhaal van een beschermengel, die er altijd is, maar waarvan je dat pas doorhebt als hij weg is. Zo ook jij Jelle, onze beschermengel. Wat een onvoorstelbare leegte moet dat zijn. Geen oneindig, oeverloos geschreeuw na een tegendoelpunt. Geen frustrerend interview waarin uitgelegd moet worden waarom het zo kut was. Geen ‘keepers met rooie haren’ meer. Het ‘Avondje NAC’ wordt anders zonder jou.

Een kloteseizoen was het vorig jaar. De emotie rond jouw persoon, ten tijden van de degradatie trok me aan. Natuurlijk, na zeven goede jaren had ook jij flink gedeeld in de malaise. Maar jij staat dichter bij dan alle passanten. We kennen jou op een of andere manier allemaal, als een soort goede vriend. Een vriend die er altijd was en altijd stond. Altijd strijdbaar was. In goede, maar vooral in slechte tijden. Of het nou bij Oranje was, in de binnenstad van Breda na behalen van Europees voetbal, of na een 1-6 nederlaag tegen PSV. Jelle, jij was altijd Jelle. Zoals iedereen je kent.

Nog één keer richt jij je op. Aan de vooravond van een loodzware cyclus. Het laatste kunststukje van een topkeeper. Behalve symbool voor de club, kan je nu symbool worden voor iets anders. Symbool voor de wederopstanding. De wederopstanding van de club NAC. Na een lange lijdensweg die de Jupiler League heet te hebben afgelegd, breng je ons terug. Terug naar waar we horen. Het zou de kers op de taart van een schitterende NAC-carrière zijn. Afscheid nemen op de Grote Markt, voor duizenden mensen. De trots van de stad Breda terugbrengen. Jelle Redt. Een sprookje.

Negen jaren lang ben jij, Jelle ten Rouwelaar, een waardig boegbeeld geweest voor de club NAC en de stad Breda. Iedereen die aan NAC denkt, denkt aan Jelle. Elk denkbaar record is verslonden door een roodharige keeper uit Joure, Friesland. Een onafgebroken reeks van 280(!) wedstrijden illustreert de onverzettelijkheid van een karakterman. Jelle, je stond er altijd en overal. En dat is passie. Dat is NAC. Dat is NOAD.

Bedankt namens ons allemaal. Alles en iedereen die NAC een warm hart toedraagt, en zelfs namens heel voetbalminnend Nederland. Bedankt dat jij NAC was, bent en blijft. We gaan je missen ‘vriend’.

Bron: B-Side Rats, Joost Blaauwhof

25 Reacties op "Column: Beste Jelle"

 • Croky
  4 mei, 2016 - 12:02

  Mooi geschreven!

  0

  0
 • Beek
  4 mei, 2016 - 12:11

  Heel mooi stukje, sluit ik me volledig bij aan!

  0

  0
 • Maarten Akkermans
  4 mei, 2016 - 12:15

  Top Joost👍

  0

  0
 • Rijen
  4 mei, 2016 - 12:18

  Topp, kippenvel! Bedankt Jelle voor de mooie jaren, weet iemand of dat spandoek er nog is van Jelle redt?

  0

  0
 • hansiehansie
  4 mei, 2016 - 12:23

  Godsamme Joost… Denk je net van de kou af te zijn, zit je nog met kippenvel.

  Mooi stuk weer!

  0

  0
 • naccer076
  4 mei, 2016 - 13:12

  prachtig!

  0

  0
 • nacenzo
  4 mei, 2016 - 13:13

  Heel mooi stuk. En eens met het beschreven feit dat hij NAC is, was en blijft. Maar om hem nu een contract voor 5!!! jaar te geven als keeperstrainer vind ik teveel van het goede. Ik gun hem het beste maar wat als blijkt dat hij nu niet zo,n goede trainer is? Dan is hij in mijn ogen nog steeds een NACCER voor altijd maar zitten ze bij de club misschien met een trainer die er niks van bakt. En een hoop geld kost want Jelle heeft niet voor 20,25k getekend hoor. Maar goed, succes met de laatste wedstrijden en ik hoop dat hij een paar hele goede keepers gaat afleveren. We zullen het zien de komende jaren

  0

  0
 • BreDaN
  4 mei, 2016 - 13:16

  Mooie column Pope!

  Jelle bedankt!!

  0

  0
 • Christ
  4 mei, 2016 - 13:24

  Jelle bedankt voor de mooie jaren die je ons geschonken hebt.

  Voor NAC snel Jo Coppens van MVV halen.

  0

  0
 • die ne gast
  4 mei, 2016 - 13:33

  @nacenzo
  Ik denk dat ze afgesproken hebben dat een deel van het salaris van Jelle van zijn nog één jaar doorlopende contract over die vijf jaar uitgesmeerd gaan worden, zodat we komend jaar (Zeker als we weer Jupiler League moeten spelen) meer lucht in de spelersbegroting krijgen.
  En dat is de tweede keer dat Jelle dat doet en dat tekent ook de clubman Jelle.

  Jelle redt!
  Iedereen gunt hem zo de promotie dat ik hoop dat dat hemzelf, de spelers en supporters niet te veel verlamd. Het is toch weer een klein beetje extra druk erbij en dat kan dit mentaal zwakke team niet hebben.

  0

  0
 • JM
  4 mei, 2016 - 13:48

  Keepers met rooie haren, die kunnen keepen, dat is niet mis! Dat zal ik wel missen ja..

  0

  0
 • Van "taajlaand
  4 mei, 2016 - 13:52

  Een keeper die zo lang in het doel heeft gestaan bij NAC gaat hopelijk stoppen bij onze club na een spannende maar gewonnen nacompetitie.
  Zal voor deze clubman een mooi afscheid zijn, en voor ons een goede blijvende herinnering.

  Je hebt deze bloed fanatieke kerel hierboven op een mooie manier weg gezet Da Pope.

  0

  0
 • drs Marcellus
  4 mei, 2016 - 13:57

  Zo, niks meer aan toe te voegen. Amen!!!

  0

  0
 • paul Spijkerman
  4 mei, 2016 - 14:08

  P.S.
  Godsamme als iedereen van de selectie zo mooi en goed gaat spelen als dit stukje geschreven is, dan kan het niet mis in de nac(ompetitie).
  Dan krijgt onze Jelle een afscheid dat hij verdiend.

  0

  0
 • jantje076
  4 mei, 2016 - 14:25

  Ronnie Stam, Rob Penders, Patrick Zwaanswijk, Anthony Lurling, en….. Jordy Buijs… aaa oke haha

  Voor de rest een mooi stuk natuurlijk.

  0

  0
 • TheBeek
  4 mei, 2016 - 14:38

  Niks aan toe te voegen!

  0

  0
 • GJ
  4 mei, 2016 - 16:18

  Wauw…gewoonweg wauw!

  0

  0
 • D'n Beuk
  4 mei, 2016 - 16:29

  Geen woord aan toe te voegen, precies zoals het is!
  Jelle bedankt voor de mooie jaren en succes met je trainerscarierre , hopelijk blijf je nog vele jaren aan onze mooie club verbonden!

  Jelle Redt, Hup NAC!!

  0

  0
 • BreDaN
  4 mei, 2016 - 17:18

  Het was nog vroeg…. Mooie column Joost! Vond het al zo gek dat Da Pope zo goed schreef… ;-)

  0

  0
 • scheppioni
  4 mei, 2016 - 19:39

  Heel eerlijk hadden we denk ik liever niet die 280 wedstrijden gezien en dat we nu nog in de ere voetbalden, maar door het behouden voetbal en vaak ook met concentratiegebrek verdedigen kwam Jelle ook niet goed uit de verf vorig seizoen, maar hopelijk gaat hij nu ons NAC mede terugbrengen, al ben ik wat weifelend in deze situatie want het ‘gevoelensgedeelte’ bij ons NAC is vaak niet goed in balans, dat is het mooie aan ons NAC maar ook het grootste gevaar ! Hopelijk komt het goed nu in de nacompetitie, maar ontzettend graag willen en het ook in een lastige tijd waar kunnen maken, zijn nog altijd twee verschillen, ander voorbeeld hierin Lurling was zovaak weergaloos, maar juist tegen dordt noord wilde hij te graag, waardoor het tegen zich keerde, hopelijk maakt de staf in deze lastige tijd voor Jelle, voor ons NAC de juiste beslissing !!
  Want iconen in deze van ons NAC zijn prima, maar de club zelf is van grootste belang in mijn ogen !!
  Hup de NAC iconen, maar vooral HUP NAC !!!

  0

  0
 • scheppioni
  4 mei, 2016 - 19:43

  Begrijp me niet verkeerd, ik hoop dat Jelle zijn steentje prima bij gaat dragen, maar zo als Penders in het veld was … vul maar in !! Maar wel echte NAC iconen, zeker weten !! NAC mag nooit verloren gaan !

  0

  0
 • Los Pollos Hermanos
  4 mei, 2016 - 20:57

  Jelle, je bent voor mij altijd NAC. Als ik NAC denk, denk ik Jelle en andersom. Jij bent 1 van de weinige bij wie ik nog binding voel. Ik ben blij dat je binnen de bvo NAC actief blijft.

  Jelle, bedankt!

  0

  0
 • NAC what else?
  5 mei, 2016 - 00:54

  Jelle, bedankt voor al die mooie jaren. Hopelijk gunt de rest van de selectie jou ook een fantastisch afscheid door met ongekende NOAD de NACompetitie in te gaan!!

  0

  0
 • Sonja
  5 mei, 2016 - 13:36

  Echt heel mooi geschreven

  0

  0
 • prof dr nakkermans
  5 mei, 2016 - 15:58

  Prima column, hadden ze in het veld dezelfde mentaliteit… waren we allang kampioen van de Juup.
  Hup NAC, Hup Jelle!

  0

  0