Go to Top

Nieuwe column: De Commissie

Nieuwe column: De Commissie

Martijn Reuser wordt niet geschorst voor zijn actie in het duel met FC Groningen. De middenvelder ging boven op de knie van de gillende Luciano staan. Donny Gorter kreeg drie wedstrijden aan zijn broek. Voor natrappen. Puur willekeur op het eerste oog. Die schorsingen.

De vraag rijst wie zo’n beslissing maakt. Geen gemeen spel of wel gemeen spel. Een arbitragecommissie van de KNVB. Ik probeer daar vaak een beeld van te krijgen. Wat zijn dat voor mensen? Mijn beste gok zou zijn ongetrouwde en gefrustreerde kalende mannen van midden vijftig. Altijd profvoetballer willen worden. Nooit gelukt. Ergens jarenlang op een bijveldje van een zaterdag zesdeklasser  wissel gezeten. Water moeten dragen en hesjes uitdelen.

Toch bleef dat voetbal knagen. Op feestjes noemen de mannen het ‘een virus waar geen medicijn voor bestaat’.  Op een goede dag lezen ze een advertentie van de KNVB in de krant. ‘Altijd al iets voor het Nederlandse voetbal willen doen?’ Henk Kesler die als een Uncle Sam naar ze wijst. Nou, daar hoeven ze geen seconde over na te denken. Huidige baan opzeggen en aanmelden. Vandaag nog. Een intakegesprekje met Henk Kesler volgt. Op Zeist. Maakt indruk. Kesler in een los polootje met dat logo op zijn borst. Hij vraagt of ze wel eens voetbal kijken. Of ze weten wat buitenspel is. En of ze snappen dat je wel de bal mag schoppen maar niet een andere speler.

Ze knikken en krijgen een boekje met spelregels in de hand gedrukt. Voor het geval dat. De maandag daarop mogen ze zich melden. ‘Wel even een net pak aantrekken’, zegt Kesler nog. ‘En kijk ook even naar de samenvattingen dit weekend.’ Maandag negen uur stipt staan ze daar dan. In pak en met een blocnote onder de arm. Kesler heeft een Ikea bureautje genaamd Lindsøl klaar gezet. Of ze willen plaatsnemen. Dan komt de eerste zo binnen. Zenuwachtig schuiven ze met hun pen heen en weer. Een echte profvoetballer. Die gaat zo binnen komen. Een droom.

Dan komt Martijn Reuser binnen. Hij gaat zitten. De mannen achter het bureau kijken wat teleurgesteld. Martijn Reuser. Niet bepaald een Suarez. Het dossier gaat open. Geen noemenswaardige eerdere vergrijpen. ‘Laten we de beelden even bekijken’, zegt een van de kalende mannen. Had hij Kesler horen zeggen. Beelden zijn belangrijk. Had hij ook opgeschreven in zijn blocnote. Vier maal wordt de actie van Reuser bekeken. Ze kijken nog eens naar Reuser die ontspannen op een stoel zit. Ze kijken elkaar aan en denken hetzelfde. Leuk gezicht. Mooi haar ook. ‘Geen opzet.’

Dan komt Gorter binnen. Ander kapsel. Valt ze gelijk op. Gorter heeft ook een stukje kauwgom in zijn mond. Onbeschoft vinden de mannen dat. Geen respect voor de autoriteit. Je zit hier verdomme wel bij de KNVB met je asociale harses. De beelden doen er eigenlijk niet meer toe. Wanneer het minuscule trapje van Gorter op de beeldbuis voorbij komt hebben de mannen alleen nog oog voor de sportschoenen waarop Donny de zaal mee binnen is gekomen. Een man bladert wat in zijn boekje. Op zoek naar een benaming. ‘Spelbederf’, roept hij. Een andere man kijkt raar op. Spelbederf? Hij zou toch zweren dat het niet zo genoemd wordt. Hij begint ook te zoeken waarop de verwarring toeslaat. Binnen enkele tellen zitten alle kalende mannen druk te bladeren tot er een schreeuwt. ‘Ik heb het! Ik heb het! Wat jij deed heet natrappen.’

Even later loopt Gorter met drie wedstrijden schorsing de zaal uit. Op de gang staat Ibrahim Afellay. Die komt zich verantwoorden voor zijn arm waar die domme Enoh zomaar tegenaan liep. Binnen klinkt geroezemoes en neurotisch geschuif van stoelpoten. ‘Afellay? De Afellay? Echt? Bert, help me herinneren een handtekening voor mijn zoontje te vragen…’

11 Reacties op "Nieuwe column: De Commissie"

 • F7 Gekkelijke
  19 maart, 2010 - 07:24

  Mooie column! Vraag me ook al jaren af wat er zich afspeelt daar in Zeist… Eigenlijk te bizar voor woorden dat zo'n miljoenen spel nog altijd door een paar nitwitten wordt bestuurd.

  0

  0
 • Toke
  19 maart, 2010 - 08:02

  vermakelijk stukje met serieuze ondertoon

  0

  0
 • SBO
  19 maart, 2010 - 08:29

  Mooi geschreven Just D!

  0

  0
 • mister b
  19 maart, 2010 - 09:17

  heerlijke column!
  dat er nog vele mogen volgen

  0

  0
 • De Stamgast
  19 maart, 2010 - 10:13

  Dat valt weer niet tegen. Goede binnenkomer D!

  0

  0
 • rinie
  19 maart, 2010 - 11:04

  deze kun je zo inzenden naar V.I. als lezerscolum, is heel goed, kan zo meten met dijkshoorn.

  0

  0
 • Dave
  19 maart, 2010 - 12:48

  Weer een mooi staaltje Calimero gezeik van de bovenste plank. Kap toch eens met dat KNVB gejank, het komt echt zo zielig over.

  Volgens mij is de schrijver een gefrustreerde ongetrouwde 20-er van 1,50m die zich loopt te jammeren achter zijn PC. GAAAAAAAAAAAAAAP

  0

  0
 • Thessa
  19 maart, 2010 - 13:03

  Leuk stuk D! zit ik zowaar op bsiderats om jouw column te lezen, dat is al een prestatie op zich;)

  0

  0
 • Popeye aka rooftop
  19 maart, 2010 - 14:11

  Ik vind hem leuk geschreven, echter een volgende column met iets meer diepgang liefst.

  Als je dan toch de tuchtcommissie aan de kaak stelt, schrijf dan ook een vergelijking tussen Enoh en Affelay, dat vind ik persoonlijk nog een grotere farce dan de Reuser-Gorter story.

  0

  0
 • breda
  19 maart, 2010 - 22:59

  zou hem inderdaad naar vi sturen, goed stuk

  0

  0
 • Ultimate!
  20 maart, 2010 - 10:58

  Geheel eens met de reactie van rinie en had ik ergens gelezen dat er wekelijks zoiets komt…..doe 't alleen als er iets zinvols te melden is!

  Gorter: gewoon dom dom dom!
  Reuser: voordeel van de twijfel (want iets teveel ervaring en is geslepen genoeg om het eruit te laten zien als iets onschuldigs)

  0

  0