Go to Top

Nieuwe column: De Discipline

Nieuwe column: De Discipline

Het is vrijdag en dus weer tijd voor de column van Just D.

_____________________________________________________________

Als er een voetbalsoap zou bestaan dan werden Robert Maaskant, Ferne Snoyl en Robbert Schilder per omgaande aan de cast toegevoegd. Het zijn roerige weken in Breda. Weken met allerlei opmerkelijke gebeurtenissen buiten het veld. Overgewicht hier, stapavondje daar. Op zijn zachtst gezegd komt de selectie nou niet bepaald als heel professioneel naar voren.

Tik het adres in van een willekeurige voetbalsite en je kan lezen dat Snoyl uit de selectie is gezet. Druk eenmaal op F5 en Snoyl is weer in genade aangenomen. Consequent zijn is vooralsnog niet een van de pijlers van NAC. Maar toegegeven, niemand weet wat de oorzaak is van de tweede verbanning van Snoyl. De eerste stond niet ter discussie. Het is verwonderlijk dat een profvoetballer dezelfde fout kan blijven maken. Nou zijn voetballers doorgaans niet de hoogst opgeleide wezens op deze aardkloot maar zelfs een ezel schijnt zich niet tweemaal aan dezelfde steen te stoten. Snoyl wel. Bij vorige werkgevers presteerde hij doodleuk hetzelfde grapje. Snoyl lijkt te lijden aan een soort goudvis-syndroom. Goudvissen staan er om bekend dat ze een heel beperkt geheugen hebben. Iets als ‘blub blub.. leuk rondje dit.. blub blub.. kijk, een plastic kasteel.. blub blub.. leuk rondje dit..’ Vertaald in het Snoyls: ‘vroem vroem.. kijk, een MCDrive.. vroem vroem.. lekkere Big Mac.. vroem vroem.. kijk, een MCDdrive..’

Een profvoetballer met overgewicht. Dat kan eigenlijk helemaal niet. Dat is net als een tandarts met een kunstgebit. Of een opticien met staar. Het past niet bij elkaar. Vetrollen en een bal trappen. Toch was Maaskant coulant. Openlijke excuses van Snoyl en een paar kilo die in recordtempo verdwenen waren bleken genoeg reden om Snoyl als een verloren zoon te verwelkomen. En wat schetst de verbazing? Snoyl ontbreekt opnieuw in de selectie. Ditmaal voor het duel met Vitesse. Vanwege disciplinaire redenen. Mooie term is dat. Ik houd daar wel van. Die vage begrippen waarbij je automatisch gaat gissen. En ook bij Snoyl ga je fantaseren. Zowel trainer als linksback zeggen dat de kilootjes dit keer geen rol hebben gespeeld. Maar wat dan wel? Geen professioneel gedrag. Dat kan werkelijk alles zijn. Het laatste velletje wc-papier gebruiken en geen nieuwe rol terughangen? Als laatste weg gaan en het licht in de kleedkamer laten branden? Of midden in een wedstrijdbespreking opstaan en een polonaise inzetten? Geen professional die dat in zijn hoofd haalt maar bij NAC zou dit zomaar al een keer eerder gebeurd kunnen zijn.

En dat is nou net het hele punt. NAC heeft niet de reputatie van meest professionele club. Allemaal jongens die wel een biertje lusten. Vrienden onder elkaar. Na een wedstrijd onder de douche tegen elkaars been pissen. Een soort café-elftal dat toevallig op hoog niveau speelt.. Dat idee. En een Schilder die toch een kouwe klets achterover tikt terwijl Maaskant net nog had gezegd dat het niet mocht..Het past perfect in het plaatje. Is ook niet zo heel schokkend. Verbazingwekkender was het verhaal van Zwaanswijk. Die stond op de bar te dansen maar ontliep zijn straf. En waarom? Omdat Patrick er niet was toen Maaskant zijn regeltjes opdreunde. Ongekend. Waar was Zwaanswijk? Nog steeds bezig met die ereronde? Of wist hij al wat er ging komen en sloop hij snel de kamer uit toen hij hoorde ‘Jongens, ik als trainer wil nog even zeggen wat jullie wel en niet mogen doen in aanloop naar het duel met Vitesse..’ Even op de gang staan en wanneer Maaskant klaar is weer doodleuk binnen komen wandelen. ‘Zo, biertje iemand?’

Er is ook helemaal niks mis mee. Het past bij deze club. Maakt NAC anders dan andere clubs. De spelers staan zo ook dichter bij de supporters. Soms zie je het verschil niet eens meer. ‘Hey, waar is Arie heen?’ Daar staat ie, met dat gele shirt.’ Nee joh, dat is De Graaf.’ Prima. Niks mis mee. Maar laat dat rare gedoe met disciplinaire maatregelen dan ook achterwege. Kom er dan gewoon voor uit. Speel het afsluitende partijtje op de training dan ook met twee kratjes Jupiler als doelpalen.  En dan over twintig jaar kunnen zeggen: ‘Die playoffs in 2010? Straalbezopen waren we. En toch winnen he.’

19 Reacties op "Nieuwe column: De Discipline"

 • the don
  16 april, 2010 - 09:03

  Das maakt het net leuk bij NAC.
  Gewone jongens, geen arrogantie, NAC is gewoon gewoon en dat zijn wij ook….

  0

  0
 • Toke
  16 april, 2010 - 09:09

  Haha, leuke column weer! Het begin was imo niet zo heel sterk, daarna was ‘ie opnieuw van goed niveau. Goed geschreven!

  0

  0
 • Hugo
  16 april, 2010 - 09:47

  WIJ ZIJN NAC!

  0

  0
 • NBFC
  16 april, 2010 - 10:16

  Haha ik heb hier wel om moeten lachen. Dat is gewoon NAC inderdaad. Dallas en GTST is er niks bij.

  Anderzijds NAC zit momenteel in een spagaat gaan we op de weg door die we altijd doen of willen we gaan professionaliseren. Het mes snijdt aan twee kanten. Een veredelde amateurclub werd NAC genoemd toen ze nog aan de beatrixstraat speelde. Gaande weg naar de verhuizing van het nieuwe stadion is er een nieuw elan ontstaan: professionalisatie. Beide heeft zijn voordelen. Zoals Just D hierboven aangeeft bij een 'amateur elftal die op het hoogste niveau speelt' maar als professioneel voetbal wilt spelen en voor het kampioensschap wilt gaan (wat elk team wilt worden in het begin van de competitie) moet dat 'bourgonidisch' gedoe wel gedaan zijn.

  Moeilijk, moeilijk ik denk dat de kunst is om hier een gulden middenweg te vinden. Als dat stukje verdwijnt het laatste stukje menselijkheid en emotie zijn we niet beter als elke andere grijze club zoals Heerenveen en Stillem nix.

  0

  0
 • Nil
  16 april, 2010 - 10:40

  Mooie column, ga vooral zo door!

  0

  0
 • Dave
  16 april, 2010 - 10:50

  @NBFC

  Vind jij dan dat NAC kampioen zou moeten worden? Ik vind 3e eigenlijk wel leuk genoeg. Kampioenschappen, CL etc. is toch niks voor ons?

  0

  0
 • NBFC
  16 april, 2010 - 11:15

  @ Dave,

  Ik zeg ook niet dat NAC kampioen MOET worden. Maar het is toch zowiezo de doelstelling van 18 clubs om kampioen te worden aan de vooravond van de competitie. Anders zou ik er niet eens aan beginnen.

  Je kan kampioen worden en nog een veredeld cafe en amateur elftal hebben. Zou ik alleen maar leuker vinden. Ik zeg al een gulden middenweg waar bij emotie en ratio met elkaar in balans zijn. Lekker stappen zou moeten kunnen tot op zekere hoogte met hier en daar excessen (dat hoort nou eenmaal bij NAC, vind het alleen maar leuk). Anderzijds samen als groep toch ook voor een bepaalde doelstelling gaan (europees, kampioensschap of ontlopen nacompetitie).

  0

  0
 • D'n Reem
  16 april, 2010 - 11:20

  Als alles goed zou gaan en de club professionaliseert dan wordt het per saldo waarschijnlijk alleen maar saaier :)

  0

  0
 • wolfmanjack
  16 april, 2010 - 11:30

  Als ze maar presteren , dan mogen ze van mij door de week lekker op de bar dansen.
  Is toch eigenverantwoordelijkheid van de spelers. En als ze niet presteren komen ze er gewoon naast te staan, makkelijk zat.

  0

  0
 • Gampel
  16 april, 2010 - 12:26

  Geweldig verhaaltje om de vrijdag mee door te komen. Top…

  0

  0
 • Hoi
  16 april, 2010 - 12:43

  HAHAHA, ge-wel-di-ge column weer. Echt, meneer D, u is een grote aanwinst voor deze site. Kostelijk.

  0

  0
 • Elmo
  16 april, 2010 - 14:43

  Haha mooi stukje.. en als je het zo leest dan weet je eigenlijk niet of je hier nou echt om moet lachen, of dat het stiekem allemaal gewoon te triest voor woorden is voor een profclub.

  0

  0
 • jannes
  16 april, 2010 - 14:43

  amen

  0

  0
 • since1912
  16 april, 2010 - 17:26

  This is NAC and we're proud of it!

  0

  0
 • Leur Noord
  16 april, 2010 - 18:52

  En zo hoort het ook! goeie column !

  0

  0
 • Ultimate!
  16 april, 2010 - 19:22

  Wederom m'n complimenten zeg! Leest heerlijk weg en klopt als 'n zwerende vinger!

  0

  0
 • jamel
  16 april, 2010 - 21:40

  Leuke column maar ben het er totaal niet mee eens.
  Disipline is de 1e vereiste als je goed wilt presteren.
  Als er geen disipline is buiten het veld is er ook geen disipline binnen het veld en dat zie je bij Nac.
  Rode kaarten en een elftal met los zand.

  0

  0
 • Marco
  17 april, 2010 - 10:09

  Zal heus wel een keer kunnen gebeuren maar ze moeten het niet herhalen.

  0

  0
 • 076chaam
  17 april, 2010 - 16:49

  hij is weer geweldig!

  0

  0