Go to Top

Nieuwe column: De Praatsessie

Nieuwe column: De Praatsessie

Het is vrijdag en dus een nieuwe column van Just D:

___________________________________________________________

Crisisberaad met dikke letters. Er wordt gesuggereerd dat het einde van onze prachtige club nabij is. Donkere wolken. Een ferme windvlaag die het clublogo boven de hoofdingang doet wankelen. Mommers die in allerijl de inhoud van zijn bureau in een koffer schuift. Redden wat er te redden valt. Vrouwen en kinderen eerst.  Het zal allemaal wel meevallen. NAC speelt eens een keer wat minder. En het is niet dat we dat nog nooit eerder hebben meegemaakt. Waar hebben we het over?

Maar toch houdt het de gemoederen bezig. Het bestuur wilde een cultuuromslag in Breda. Structureel tegen de subtop aanschurken. En meer van dat soort ambities. Vooralsnog lijkt de omslag gemaakt te zijn in de denkwijze van iedereen die NAC een warm hart toedraagt. Verliezen van Groningen en een Heracles in vorm. Een schande! NAC moet dat soort wedstrijden winnen.. De realiteit is echter dat het je kan gebeuren. Maar het gaat dan vooral om de manier waarop. Die kan niet door de beugel. Zonder passie. Zonder inzet. Dat mag niet. En wat doet een volwassen spelersgroep dan in zo’n situatie? Praten.

Heel goed. Praten lucht op. Zei mijn moeder al toen ik klein was. ‘Krop het niet op, jongen.  Maar toon je emoties’. Vervolgens heel mijn kamer aan gort geslagen. Was het ook weer niet goed.  Zo zal het bij NAC niet gegaan zijn. Feher die krijsend met zijn schoen staat in te rammen op een douchekop. Nee, dit zijn professionals. Na de training worden de koppen bij elkaar gestoken. Iedereen is het er mee eens. Zo kan het niet langer. Er worden wat stoelen verzameld. Mooi gezicht. Volwassen kerels, bezweet. Modder nog aan de broekjes. Met z’n allen in een kring. Maaskant in het midden. Iedereen mag zeggen wat hij op zijn lever heeft. Wel eerst je vinger opsteken. Niemand zegt wat. Penders neemt dan maar weer het woord. Je bent aanvoerder of je bent het niet. ‘Ik, als aanvoerder, vind dat we weer eens een wedstrijd moeten winnen.’ Iedereen schreeuwt en slaat zichzelf op de borst. Oerkreten. De groep is het er mee eens.

Maaskant vraagt of iemand anders nog wat wil zeggen. Het blijft stil. Maaskant staat op en loopt naar het bord. Hij schrijft heel groot ‘winnen’ op het zwarte schoolbord. Daaronder zet hij ‘concentratie’ en ‘goalen maken’ Dat laatste had hij wel eens in Tilburg gehoord. Klonk best goed. Hij trekt pijlen naar  het woord ‘winnen’. Iedereen snapt het. Concentratie en goalen maken zorgen ervoor dat je wint. Een openbaring. Daarna krijgt iedereen een sticker. Iedereen gaat opgelucht naar buiten. Blij dat ze dit besproken hebben. Klaar voor ADO.

Laat me toch niet lachen. Zo’n praatsessie is de reinste onzin. Praten. Waarom? Iedereen weet wat er aan de hand is. Je wint niet. En hoe komt dat? Omdat je tegenstander beter speelt. Einde gesprek. Zolang een Lurling tegenstanders in stelling blijft brengen, zolang een Kollka een zesje haalt door balletjes terug te tikken en zolang de creativiteit geblesseerd op de tribune zit hebben we het gewoon lastig. Het collectief wordt bij NAC vaak geroemd en dat is precies waar het om draait. Strijden. Met z’n allen. Dan kan je het iedereen lastig maken. En nog meer van dat soort clichés. Maar ze kloppen wel. Die clichés.

In Breda loopt geen speler rond die een wedstrijd op slot kan gooien.  En dat is geen schande maar dan moet je wel realistisch blijven. NAC is inderdaad een ploeg die het iedereen lastig kan maken. Maar het is ook een club die het lastig kan hebben tegen iedereen.  Tegen ADO was dat echter anders. De eclatante overwinning stond al vast. Onze jongens hadden dat namelijk besproken.

13 Reacties op "Nieuwe column: De Praatsessie"

 • F7 oh hoh
  27 maart, 2010 - 00:25

  Wel gewonnen in een slappe wedstrijd, moet je na gaan hoe je als ado sjappie moet voelen :P

  0

  0
 • aNAConda
  27 maart, 2010 - 10:56

  amen

  0

  0
 • Scarface
  27 maart, 2010 - 11:01

  Heerlijk vermakelijk stukje. Ben het niet overal met je eens, maar heb het met een glimlach gelezen.

  0

  0
 • Ultimate!
  27 maart, 2010 - 12:52

  Al 'n stuk beter dan de vorige column….dit is al beter dan 't nivo van die bredaase AD-sjappie !!

  0

  0
 • MLbredaa
  27 maart, 2010 - 14:36

  Ik vind juist wel dat een praatsessie goed kan doen!

  misverstanden die ontstaan zijn door verwaterde afspraken uit de weg ruimen! de afspraken opnieuw kenbaar maken aan de groep, vragen of zij suggesties hebben!

  communiceren is een belangrijk wapen in de team sport..

  0

  0
 • El B
  27 maart, 2010 - 14:41

  Geweldig stuk!

  0

  0
 • scheppioni
  27 maart, 2010 - 15:31

  Na regen komt zonneschijn, maar we hebben nu een aantal jaren zonneschijn gehad, nu pakken er weer donkere wolken boven het RAT VERLEGH, die kunnen overdrijven, sportief gezien heb je zelf in de hand, door op zijn BREDAAS in ieder geval strijd te leveren en druk naar voren te zetten, zeker in thuiswedstrijden, maar ook gewoon uit vind ik, gedurf voetballen ! Het financiele aspect, daar wanen ook nog wat spookachtige verhalen rond, twee maanden geleden is ons NAC weer gezond en nu dreigt er weer een financiele debacle te ontstaan ivm de bouw van het stadion ! Het leven van een NACCER zorgt er in ieder geval voor, voor een gezonde spanning in je leven ! Blij met deze 3-0 en nu een goed vervolg !

  0

  0
 • Mau
  27 maart, 2010 - 15:51

  Lekker stukje D., heeft de praatsessie in de stad
  toch resultaat opgeleverd

  chapeau ! ;)

  0

  0
 • hedu
  27 maart, 2010 - 17:43

  Zwaanswijk heeft voor 2 jaar getekend bij de club van Graham Arnold in Australie.
  Patje succes jongen, wij vinden het heeeeeeeeel jammer dat je weggaat.
  Je was de enige speler die nog met passie speelde

  0

  0
 • de muzikant
  27 maart, 2010 - 21:17

  ons jeugdteam heeft vanavond van Vitesse verloren :)

  0

  0
 • JAAP
  27 maart, 2010 - 23:49

  Eerste 5 minuten met de ruggen naar het veld gaan staan zo laten WIJ NAC SUPPORTERS blijken wat wij van dit bestuur( van ass,staewart en die mommers vinden!!!)

  HET IS NU OF NOOIT!!!

  0

  0
 • aNAConda
  28 maart, 2010 - 00:14

  @ jaap
  ik draai niet mee zie er nu geen aanleiding voor

  0

  0
 • Toke
  28 maart, 2010 - 00:41

  @jaap Slecht plan: hier heb je meer de spelers mee dan het bestuur/directie. Als je actie wilt voeren, doe het dan wat meer rechtstreeks aan hun adres.

  0

  0