Go to Top

Nieuwe column: De verjonging

Nieuwe column: De verjonging

Een dag later dan geplanned (onze schuld, excuses!), maar het is weer tijd voor de wekelijkse column van Just D.

De verjonging

April. Dat is de maand dat de mutaties langzaam op gang komen. Het gonst weer van de geruchten. Nieuwe spelers komen en voor oude vertrouwde gezichten valt het doek. Het is ieder jaar hetzelfde tafereel. Dit jaar plakt NAC er echter een stempel op. ‘Operatie verjonging’. En deze onderneming is in volle gang. Elke kans die onze beleidsbepalers krijgen reppen ze over verjonging. Een vies woord. Ga maar eens kijken hoeveel paniek je kan zaaien binnen het bedrijfsleven wanneer je met die term gaat wapperen. Blinde angst wekt het daar op.

In het voetbalwereldje is dat anders. Daar is verjonging een bekend verschijnsel. Voetballers hebben nou eenmaal niet het eeuwige leven. Maar zolang ze presteren zijn ze goed genoeg. Heel simpel. Vijftien of negenendertig jaar. Doet er niet toe. NAC lijkt dat tegendraadse weer wat te ver door te voeren. Bij NAC kan je prima presteren maar als er teveel kaarsjes op je taart staan houdt het gewoon voor je op. Tenzij je een clubicoon bent, met je gezicht op de seizoenskaart staat en een kleine burgeroorlog teweeg zou brengen met je gedwongen vertrek. Maar het blijft een raar verhaal. Menig NAC-supporter kijkt liever naar een beperkte verdediger. Eentje van 36 jaar, kaal en een lui oog. Die iedere wedstrijd gewoon even, heel vlug, in de adamsappel van zijn tegenstander bijt om hem uit de wedstrijd te halen. Maar de leiding ziet liever een jong ventje die van de zenuwen zo nu en dan een traantje over zijn wangetje vol acne laat biggelen. Want jong heeft de toekomst. Daar zit nog geld in. En dus moet oud wijken.

En daar komt een Patrick Zwaanswijk om de hoek kijken. Het is duidelijk wat de supporters er van vinden. ‘Patrick moet blijvuh!’ Geen woord van gelogen. Patrick is binnen een paar weken tijd omgedoopt tot martelaar. De personificatie van die verdomde verjonging. Want hij voldoet nog. Sterker nog, hij presteert prima. En toch moet Patrick weg. Alleen maar omdat papa en mama Zwaanswijk elkaar in een bepaald jaar heel lief vonden. Vanwege zijn leeftijd dus. Patrick acteert de teleurgestelde clubspeler maar vindt het stiekem allemaal wel best. En geef hem eens ongelijk. Een mooier afscheid is niet denkbaar. Krijsende supporters die hartstochtelijk smeken om je contractverlenging. Een laatste ereronde. Een paar schoenen die tribune op. Misschien een vooraf geoefende traan. Bosje bloemen. Een onverstaanbaar dankwoord van de supportersvereniging. En iedereen kan weer met een goed gevoel naar huis. Patrick trapt nog ergens anders een balletje en vervult vervolgens een leuke functie binnen NAC. Zo zal het gaan.

Schrijnender is de kwestie Kurt Elshot. Sympathieke vent. En nee, daar win je geen wedstrijden mee. Maar toch is het zuur. Voor Kurt. Na elke thuiswedstrijd weer diezelfde lijdensweg. Een Kurt die wat schaapachtig het publiek bedankt terwijl de meute enkel oog heeft voor een shirtkussende Zwaanswijk. Van het gezicht is het af te lezen. De wanhoop. En de wens om heel hard te schreeuwen ‘maar ik ga ook weg hoor!’ Kurt krijgt die steunbetuigingen niet. Elshot is het ongewenste kind onder de vertrekkende spelers. Je weet dat hij er is maar niemand geeft Kurt aandacht. Iedereen heeft zijn vertrek voor kennisgeving aangenomen. En toch is het jammer. Kurt is een mooie speler. Die drive naar voren. De dreiging van een vlammend afstandschot. Maar toegegeven. Door blessures is het de laatste tijd armoe troef. Maar toch is het weer de leeftijd die de doorslag geeft. Was Elshot 25 jaar geweest dan had het bestuur het nog wel een jaartje aangekeken met hem. Had nu ook gemogen. Want Kurt is het voetballen heus niet verleerd.

De opvolgers staan echter al te trappelen. Prima jongens hoor, die Luijckx en Janse. Lekker jong ook. Maar het blijft altijd maar afwachten. Of ze wel voldoen. Onder het vakkundig toezicht van Penders zal het uiteindelijk wel goed komen. Maar dat is volgend seizoen pas. Dit seizoen kunnen we nog een paar potjes genieten van Kurt en Patrick. En laten we nou eens iets afspreken. Als we Zwaanswijk na de wedstrijd voldoende veren in zijn achterste hebben gestopt, laten we dan heel even de aandacht vestigen op Kurt. Een ‘we love you Elshot, we do’. Mijn voorspelling: als een kind zo blij. En dat voor een dertiger.

14 Reacties op "Nieuwe column: De verjonging"

 • Mafkees
  10 april, 2010 - 09:38

  Skitterend weer :)
  Elshot mocht al op mijn adoratie rekenen toen ie nog voor Groningen naar voren rende. Man wat was ik blij toen ie naar Breda kwam.
  Jammer, dat vertrek nu.

  0

  0
 • Freek
  10 april, 2010 - 09:44

  Ìk krijg gewoon kippenvel bij de gedachtte dat we straks met zijn alleen dat nummer in zetten na een 2-1 overwinning.

  Goed stuk!!

  0

  0
 • WHUFC
  10 april, 2010 - 10:03

  Totaal mee eens, Kurt is een ondergeschoven kind van de rekening…

  0

  0
 • Marco
  10 april, 2010 - 10:31

  ik heb ff geen zin om te lezen xd

  0

  0
 • Johan
  10 april, 2010 - 10:41

  Het zal allemaal wel maar las je vooruit wil zal je toch eens moeten verjongen. Dat is hard voor de jongens die weg moeten, dat snap ik ook wel. Maar zo heel veel medelijden hoeven we ook niet te hebben, want ze hebben hun zakken goed gevuld!

  0

  0
 • wessel
  10 april, 2010 - 10:54

  Ken lekker schrijven ,da ventje.
  Goeie stukskes!!

  0

  0
 • eric
  10 april, 2010 - 11:50

  Zeer mooi stukske tekst. Daar kan menig overbetaalde columnist nog van leren. Ben weer benieuwd naar de volgende. En o ja, ZWAANSWIJK MOET BLIJVEN.

  0

  0
 • sjaak
  10 april, 2010 - 12:15

  Kurt was 2 jaar geleden nog de beste rechtsback van Nederland volgens de meeste supporters. En nog steeds is kurt een uitstekende rechtsback voor NAC en komt hij nog lang geen snelheid te kort zoals Feher dat helaas wel komt.

  0

  0
 • Mau
  10 april, 2010 - 12:31

  Je blijft me verassen D. Leuk geschreven.. Ben benieuwd of Kurt zijn
  bedankje krijgt die hij verdiend !

  0

  0
 • Wanny
  10 april, 2010 - 12:43

  Matige speler, die Elshot. Daar missen we niet veel aan. Zeer verstandig van NAC om zijn contract niet te verlengen ook, want hij is veel te vaak geblesseerd. Heeft daardoor ook nooit langere tijd kunnen brengen wat we ervan verwacht hadden toen ie van Groningen kwam.

  0

  0
 • Rick
  10 april, 2010 - 13:11

  Wat een onzin. Maar goed dat de columnschrijver het beleid niet maakt bij nac.

  Zwaanswijk en Penders willen beide nog 1 jaar blijven en dan is in 1 klap het centrale duo weg. Wat moet je na dat jaar?? Ineens een geheel nieuw centraal duo opstellen en daarvan verwachten dat ze het net zo goed doen als Penders en Zwaanswijk nu…

  Nee het is goed dat Zwaanswijk vertrekt (jammer is het wel) dan kan er alvast 1 nieuwe centrale verdediger komen die de kneepjes van het vak kan leren van Penders. En zo als Penders er ook mee stopt de andere centrale verdediger kan instromen en er een goed centraal duo komt te staan.
  Want daar gaat het om, denken aan de lange termijn en niet kortzichtig alleen naar het komend seizoen.

  0

  0
 • ZNDRT-FanaticZ
  10 april, 2010 - 13:37

  Heerlijke column! En mensen die de schrijver ervan afzeiken om zijn mening snappen het principe van een column niet ;)

  Anyway, goed geschreven en goed leesbaar! hulde!

  Ik zing mee vanavond :)

  0

  0
 • danielle
  10 april, 2010 - 16:48

  mooi stukske weer!

  0

  0
 • Hans
  10 april, 2010 - 18:28

  de column heet 'verjonging' . Geen woord over Hofstede, Prat en die andere jonkies die weg moeten. En waarom? De jonkies die mogen blijven hebben nooit in NAC-1 ingevallen op Bayram na. Vreemd.
  Patrick moet inderdaad blijven en in de huidige vorm is hij beter dan Penders. Die jonkies moet Maaskant maar in de wei gooien als we ruim voor staan.
  Kurt krijgt niet die toejuichingen omdat hij te weinig heeft gebracht om als icoon gezien te worden, en zijn opvolging staat al klaar; niet voor de centrale verdedigers, dus is het logisch dat de fans Patrick willen laten blijven. En aangezien we 17.500 trainers per wedstrijd op de tribune hebben, zou het verstandig zijn als het bestuur nog een keertje nadenkt of de technische staf wel gelijk heeft.

  0

  0