Go to Top

Nieuwe column: Het Afscheid

Nieuwe column: Het Afscheid

Het is vrijdag en dus weer tijd voor een stukje leesvoer van onze vaste columnist Just D.

_________________________________________________________

Ik mag hopen dat NAC nog op een fatsoenlijke manier afscheid neemt van de vertrekkende spelers. Vermoedelijk zal er volgend seizoen wel een dubieus wedstrijdje uitgekozen worden om een voormalige held uit te luiden. Lekker in de rust van NAC – VVV Venlo met je kinderen het veld oplopen terwijl iedereen een halfzachte kroket naar binnen werkt. Daar komen weinig hartverwarmende momenten uit voort. En dat is toch wel de bedoeling. De longen uit je lijf schreeuwen om die kerel op het veld aan het janken te krijgen. Daar doe je het voor. Tranen willen we zien. Maar het zijn vaak de supporters die er iets moois van moeten maken.

In de meest ideale situatie zou een speler afscheid moeten nemen tijdens een wedstrijd. Niet ervoor, niet erna maar gewoon midden in het spel. Wanneer het leeft. Fikse tackle op de enkels. Een daaropvolgend opstootje. En dan hup, Van der Leegte het veld opduwen. Ereronde lopen. Moet je eens opletten wat voor afscheid hij dan krijgt. Huilende supporters. Kippenvel. Zo moet het zijn.  De passie van een wedstrijd nog eenmaal gunnen aan iemand die het niet meer zal meemaken. Pure poëzie. Maar ik geef het weinig kans. Zullen vast wel regeltjes voor zijn.  Maar laten we dan in elk geval afscheid nemen van het huidige draaiboek.

De eerste verandering die gemaakt moet worden is het buitensluiten van de voorzitter van de supportersvereniging. De beste man is ongetwijfeld geliefd en verricht vermoedelijk bergen met werk maar geef hem geen microfoon. Laat hem vooral voorzitter van de supporters zijn maar laat hem niet in het openbaar praten. Onzin kraamt hij uit. Keer op keer. En ook nog op onverstaanbare wijze. Microfoon lekker dicht tegen de mond zodat je meer adem dan woorden hoort. Een hijgend dankwoord. Niemand is daar ooit beter van geworden. Maar onze vertegenwoordiger kan rustig zo’n tien minuten aan het woord zijn. Hele verhalen ophangen. Maar na afloop heb je alleen ‘NAC’ en ‘bedankt’ verstaan.  Althans, dat denk je dan.

Vervolgens mag de speler zelf nog iets zeggen. Leuk. Als je van clichés houdt. Ik wacht op de eerste die eens eerlijk zegt dat hij zich genaaid voelt omdat zijn contract niet werd verlengd. Dat Maaskant een onmogelijke man is om mee samen te werken en dat de materiaalman verdomme iedere keer weer zijn shirt verkeerd opvouwt. Maar dat soort verhalen krijg je niet. Eerst wordt het publiek bedankt voor de fantastische steun. En dan wordt de wens uitgesproken om ooit weer eens terug te keren. In welke hoedanigheid dan ook. Menen ze niet. Is een leugen. Ga maar vragen of ze over tien jaar hier koffiejuffrouw willen zijn. Voelen ze zich te goed voor. Nee, terugkeren moet je niet willen. Het wordt nooit zoals het geweest is. En waarom afscheid nemen als je toch terugkomt?

En spelers krijgen ook altijd iets mee. Een aandenken. Moet je ook niet doen. Oogt ongemakkelijk. Een beest van een verdediger zien rondwandelen met een knuffelbeertje in clubkleuren. Dat moet je niet willen. Of een foto in een lijst. Ook zoiets frappants. Niets is meer nietszeggend dan zo’n foto. ‘Bedankt voor de jaren bij ons. Hier heb je een plaatje waar jij opstaat. Jij en een bal. Mooi he?’ Bos bloemen. Zelfde verhaal. Niemand wil dat onkruid. Daar is ook niet over nagedacht. Je krijgt een bos bloemen. En dan moet je daar vervolgens twee keer drie kwartier mee op de tribune gaan zitten. Schuin afgesneden takjes die op je schoenen druppelen. Daar gaat je Italiaans leer. Spelers gooien die bloemen echt niet in het publiek omdat ze ons zo lief vinden. Het is gewoon verrekte onhandig. Dat rondzeulen met een stel tulpen. Weg ermee.

Allemaal afschaffen. De ereronde mag blijven. Een ontroerde speler blijft een lust voor het oog. Vervolgens een kort woordje van Stewart en dan na de wedstrijd rondjes geven in de Beatrix. Lijkt me meer dan voldoende. Niets is beter dan een ladderzatte oud-speler die op de bar het clublied staat te blèren. Dan weet je tenminste dat hij het echt meent.

Bron: B-Side Rats, Just D

20 Reacties op "Nieuwe column: Het Afscheid"

 • NACmuts
  7 mei, 2010 - 08:31

  Amen !

  0

  0
 • SBO
  7 mei, 2010 - 09:13

  Idd Amen!

  0

  0
 • Talent
  7 mei, 2010 - 09:19

  Niets aan toe te voegen, heerlijk geschreven.

  Moeten we binnenkort niet eens met z´n allen bij de administratie voor de deur gaan staan en persoonlijk om helderheid vragen bij Van der Hoeven en consorten. Wij hebben recht op duidelijkheid…ik wil straks op de markt staan om iets te vieren en niet weer met -10 op besluiten van de Raad staan wachten…

  0

  0
 • pet
  7 mei, 2010 - 09:29

  oprotten dat bestuur
  die maken nac kapot in plek dat ze iets opbouwen

  0

  0
 • Ritchie
  7 mei, 2010 - 09:32

  Wat is nac ?

  0

  0
 • Willemf5
  7 mei, 2010 - 09:42

  Network Access Control (NAC) is an approach to computer network security that attempts to unify endpoint security technology (such as antivirus, host intrusion prevention, and vulnerability assessment), user or system authentication and network security enforcement

  0

  0
 • Eljé
  7 mei, 2010 - 09:43

  Helaas horen die formaliteiten er ook bij. Maar ik geloof dat ik nog nooit een dankwoord heb gehoord door onze geweldige geluidsinstallatie, blijkbaar mis ik dus niet veel. :-)

  Goed stuk weer, zeker ook als je de airhead-posting van 'pet' leest wat een mooi contrast oplevert!

  0

  0
 • B-side Joske4
  7 mei, 2010 - 10:23

  Perfect verwoord weer!!
  Klasse!!

  0

  0
 • flappy
  7 mei, 2010 - 10:41

  Hoe gaan we het afscheid van Mommers doen?

  0

  0
 • Popeye
  7 mei, 2010 - 10:45

  Met koffie en worstebrood!

  0

  0
 • SBO
  7 mei, 2010 - 10:54

  @Willemf5 das een heleboel Engels! Het was toch een eurooke per woord boete? ;)

  0

  0
 • bpb
  7 mei, 2010 - 11:24

  @SBO
  Voor een euro heb je toch al gauw een worstenbroodje in de aanbieding

  0

  0
 • SBO
  7 mei, 2010 - 11:36

  @bpb weer een gevalletje van 'flits..en weer weg' maar mmmhhh worstenbroojke..

  0

  0
 • Hoi
  7 mei, 2010 - 13:28

  Van het lachen heb ik nu een tandvermalen worstenbroojke op mijn scherm hangen…

  0

  0
 • Willemf5
  7 mei, 2010 - 13:38

  Wederom een goede column trouwens!

  @SBO
  Neem jij worstenbrood mee volgende week zaterdag?

  0

  0
 • SBO
  7 mei, 2010 - 14:49

  @Willemf5 ik denk dat volgende week zaterdag de worsten sowieso wel rijkelijk in de rondte gestrooid gaan worden..en vooruit, dan doe ik voor jou ok nun broojke omheen!

  0

  0
 • brędå4ever
  7 mei, 2010 - 14:53

  @Hoi, jij ook al:)

  0

  0
 • Mitchel
  7 mei, 2010 - 15:12

  Veel columns van Nico Dijkshoorn gelezen Just;)?

  Lekker leesvoeier

  0

  0
 • HEDU
  7 mei, 2010 - 16:25

  PATRICK MOET BLIJVEN

  0

  0
 • bazzer
  9 mei, 2010 - 15:26

  Just D, makkelijk hoor onder een synoniem. Daarnaast is dit gewoon slecht jatwerk van Nico Dijkshoorn.

  0

  0