Go to Top

Nieuwe column: Patrick Zwaanswijk

Nieuwe column: Patrick Zwaanswijk

Niet alleen Just D klom in zijn toetsenbord, ook D’n Witte zond ons een column.

_____________________________________________________

Patrick Zwaanswijk, een vriendelijke en sociale voetballer die terecht de favoriet is van het NAC-publiek. Maar nu komt de tijd dat Patrick en wij aan afscheid moeten gaan denken. Patrick wordt 36 jaar en zijn carriere loopt op een einde.

Zijn contract loopt af en NAC gaat niet verlengen. Een schok voor een groot deel van de NAC-aanhang. Zij scanderen elke thuiswedstrijd dezelfde woorden als Patrick voorbij de tribunes trekt. “Patrick moet blijven, Patrick moet blijven” Maar is dit wel terecht….?

Ik denk van niet. Waarom? Omdat Patrick een grootverdiener is bij NAC. En als je om heen kijkt laat de crisis zijn sporen na, ook bij NAC. En om pak em beet 3 ton per jaar te betalen aan een speler op de bank, is wat te veel van het goede. Want hoe je het ook bekijkt, NAC moet verjongen.

En om Patrick een prestatiecontract aan te bieden is eigenlijk ook geen optie. Patrick is een redelijk dominante speler in de groep. Ook is Patrick te goed voor de bank. En dat weet hij ook, met als gevolg dat er spanningen gaan ontstaan. Spanningen die een speler kan veroorzaken die 36 jaar oud en met zijn laatste jaar bezig is. Nee, dat kan het niet waard zijn. Zeker niet als je gaat bouwen aan een jonger elftal.

Ook is Zwaanswijk minder in het begeleiden van jongere spelers als Rob Penders. Rob Penders die iets jonger is en volgend jaar aan een afscheid moet gaan denken. Dus ook dit is geen reden om met Patrick door te gaan. Om nu Rob en Patrick nog een jaar te laten staan, (wat ze zeker nog aan zouden kunnen) en dan volgend jaar de hele centrale verdediging in 1 keer te vervangen,lijkt me helemaal niet verstandig.

Kees Kwakman is gehaald als centrale verdediger en moet het nu waar gaan maken. Natuurlijk zal hij zijn fouten maken, maar hij verdient ook de steun van het NAC publiek. En als Rob afscheid neemt, neemt Kees Luijckx het stokje over. Zo gaat NAC geleidelijk en verstandig verjongen.

Zoals ik het dus zie, is het terecht dat NAC het contract van Patrick niet verlengt. Ondanks dat Patrick die sociale en vriendelijke jongen is en ook mijn favoriete speler. Maar in het huidige tijdperk van een betaald voetbal club kan je maar 1 keer geld uitgeven en is geen plaats voor sentimenten.

Gelukkig heeft men bij NAC geleerd van fouten uit het verleden en staan we er nu redelijk goed voor. En uiteindelijk is er maar 1 ding belangrijk en dat is NAC.

HUP NAC

22 Reacties op "Nieuwe column: Patrick Zwaanswijk"

 • Rick
  20 maart, 2010 - 12:13

  Goede column! Helemaal gelijk ook, maar toch sta ik volgende wedstrijd weer te roepen: Patrick moet blijven. Gouwe vent en een echte NACcer inmiddels. En ik weet dat het verstandiger is om hem weg te doen, maar het doet wel pijn!

  0

  0
 • Ultimate!
  20 maart, 2010 - 12:15

  D'n Witte dit is 't spijkertje op z'n kop!!!! Prima column!!!!

  0

  0
 • www.voetbalvoorspellen.nl
  20 maart, 2010 - 12:32

  Je punt is duidelijk en klopt ook wel denk ik.. Al kan de onderbouwing beter. Het zijn vooral aannames de worden gebruikt als argumenten.

  Respect voor het schrijven van een column!

  grtz

  0

  0
 • hedu
  20 maart, 2010 - 12:46

  Het colum klopt bijna helemaal, met 1 uitzondering.
  Waarom laat je Patrick niet de ene en andere week voetballen met Kees naast hm.
  Dus de ene week met Rob en de andere week met Patrick.

  Gisteren bij de training in Zundert geweest en daar zat Maaskant een tijd met Patrick te praten en Zwaantje vertelde dat e deur wel degelijk nog open staat.

  Patrick je blijft een NAC jongen die we voor de club moeten behouden.

  Ga NIET naar de Stillempies want daar ben je niet op je plaats.

  Een Naccer

  0

  0
 • Wanny
  20 maart, 2010 - 12:57

  @ Hedu

  Omdat Zwaanswijk daar veel te duur voor is. NAC moet bezuinigen, dus is het logisch dat je een paar dure gasten vervangt.

  Aan alles komt bovendien een eind. Wij hebben een paar jaar een goeie verdediger gehad aan Patrick en hij heeft lekker kunnen verdienen bij NAC. Waarbij beide partijen vooraf weten dat het een keer ophoudt. Dat heeft NAC keurig op tijd aan Patrick laten weten, dus er is geen enkele reden voor enige onvrede.

  0

  0
 • chris
  20 maart, 2010 - 14:14

  Zit wat in, al zou ik Patrick zeker nog een jaar behouden! Het gaat om de resulaten en een betere dan Patrick vind je niet. Is weer aan een top seizoen bezig, is gewoon de baas in 't veld. Laat Kwakman en Luijckx maar geleidelijk wennen door igv blessures en schorsingen het centrum te vormen. Verder ga je ze hard genoeg nodig hebben op het middenveld (TvdL weg, Luijckx vervanger)

  0

  0
 • Fullham
  20 maart, 2010 - 14:27

  Ik ben het totaal NIET met de inhoud eens van je column eens. Het is een opeenstapeling van aannames en waar wordt er gesproken over zijn voetbalkwaliteiten en dat Zwaanswijk een van de meest stabiele factoren in dit zwengelend team is??! Nee, er wordt alleen maar geschreven over zijn leeftijd… WTF ?! Zolang hij zo staat te spelen gewoon elk jaar verlengen, desnoods met prestatiecontract. Ik snap dat hij flink op de begroting drukt, maar in deze huidige zal ook Zwaanswijk begrijpen dat hij zal moeten inleveren. Dat zal hij sowieso bij een andere (toekomstige) club moeten.

  Maaskant moet de jonge garde meer minuten gunnen naast een Zwaanswijk, Penders of een Kwakman. Niemand van de jeugd krijgt een echte kans en zodoende mogen ze allemaal weer naar een andere club uitkijken en gaat NAC weer vissen in de jong-Ajax, F'nerd en PSV teams of erger… in de WILLEM II vijver, alsjeblieft zeg!!

  Succes met je volgende column, hoop dat ie beter is!

  Hup NAC

  0

  0
 • rinie
  20 maart, 2010 - 14:41

  niet eens met de column, want waar we steeds praten over verjonging worden de contracten van elf spelers niet verlengd en de contracten met kolkka en feher wel. Denk dat dat ook grootverdieners zijn bij nac. ben er van overtuigd, dat je naar de prestaties moet kijken en niet naar de leeftijd.

  0

  0
 • Twister
  20 maart, 2010 - 14:46

  Je vergelijkt Zwaanswijk te veel met Penders. Vergelijk hem dan liever met een mogelijke vervanger voor de links-centraal verdediger positie. Nu beargumenteer (speculeer is misschien een beter woord) je alleen dat we meer aan Penders hebben dan aan Zwaanswijk.
  Ook neem je aan (ik weet niet hoe je aan deze info komt) dat Zwaanswijk volgend jaar een bankzitter wordt. Mochten we hem behouden, dan lijkt dat me niet verstandig. Nee, als hij blijft wordt hij waarschijnlijk gewoon weer naast Penders opgesteld.
  Pas in een latere alinea haal je Kwakman naar voren als vervanger. De hele vergelijking met Penders is in principe niet interessant.

  Sorry voor de vele kritiekpuntjes, maar zie het als leerstof voor de volgende column.

  0

  0
 • Rutger
  20 maart, 2010 - 15:00

  Ik ben het wel met de column.
  Zwaanswijk heeft de laatste weldegelijk crusiale fouten gemaakt.
  Tegen een ploeg die hun spits aanspelen door de lucht kan hij prima mee, maar een ploeg die de bal op grond houd en een snel combinatie spelletje speelt valt hij de laatste tijd erg door de mand.
  Het is ook niet vreemd als je ongeveer 10 jaar ouder ben als de gemiddelde eredivisie speler.
  Het blijft echter wel een feit dat PZ een NACer is in hart en nieren.
  Dit mag echter geen rol spelen in het technische beleid van de club.

  0

  0
 • MV
  20 maart, 2010 - 15:05

  NAC moet verjongen hoe zit het dan met Feher en Kolka?
  Overigens denk ik dat Patrick volgend jaar nog beter mee kan als Penders. Penders is een held maar zijn valkuil (snelheid) wordt steeds groter en maakt dat hij mijns inziens echt niet meer mee kan..

  0

  0
 • Arie Ripzaad
  20 maart, 2010 - 16:50

  Tsja, leuk hoor een stukje schrijven.
  Maar wat hier al eerder is aangehaald , de aannames …. mn. deze:

  "En om pak em beet 3 ton per jaar te betalen aan een speler op de bank, is wat te veel van het goede. …"

  Ten eerste zit hij nog steeds niet op de bank, behalve thuis bij Doortje en mag ik je er op wijzen dat Patrick vorig jaar al flink wat 'water bij de wijn' heeft gedaan zodat hij lekker bij NAC kon blijven voetballen. Dus die 300 K. is schromelijk overdreven. Het effect van die zin van jou is dat mensen het voor waar gaan aannemen. Btw. wel eens van het salaris plafond bij NAC gehoord ?

  Mvg,

  Arie

  enne oprollen die Heraclieden vanavond !

  0

  0
 • Willem
  20 maart, 2010 - 17:53

  Een goede centrale verdediger laat het nooit toe dat zijn tegenstander hem passeert. Hij geeft de tegenstander dan een forse schouderduw of brengt hem SUBTIEL uit evenwicht. Als Kwakman dat nu ook nog leert, is het een klassenvoetballer! Kom op Kees, laat je nooit zo makkelijk voorbij lopen, zoals Amrabat dat bij jou deed!!!

  0

  0
 • de elep
  20 maart, 2010 - 18:33

  ik ben het hier helemaal mee eens… een goede realistische visie die ook nog eens onderbouwd is… goede column!

  0

  0
 • scheppioni
  20 maart, 2010 - 19:18

  Ja en toch gaan we hem missen, waarom Penders is nogal blessuregevoelig, dus qua ervaring vond ik het wel verstandig om hem erbij te houden, mits een goeie verstandhouding, al heeft de column wel ergens een punt ! Patje is een echte NACCER !

  0

  0
 • donnythebest
  20 maart, 2010 - 19:36

  met chris eens,
  Patrick een vd stabiele factoren bij NAC dit seizoen. zou hem zeker nog een jaartje behouden ook gewoon omdat het een echte NACCER is!! bedoel waarom zou feher en kolka wel verlengen dan?? die zijn minder als patje,
  Vanavond ff heracles op en dan weer op naar europa samen met Patrick!!!

  PATRICK MOET BLIJVEN!!

  gr

  0

  0
 • kees
  20 maart, 2010 - 22:48

  zwaanswijk verdient gwn meer dat is de hele kwestie drm moge feher en kolkka wel blijven die verdienen geen 3 ton per jaar

  0

  0
 • Ivo
  21 maart, 2010 - 15:01

  Patroick verdient helemaal niet zoveel meer, of zijn jullie vergeetachtig, de man heeft een ton ingelverd pj.

  0

  0
 • kees4
  21 maart, 2010 - 16:39

  nee ik vind dit erg waardeloos.
  het gaat niet om nac hoe idioot kan je denken zo ga je niet met spelers om nee die es die moet weg

  0

  0
 • Junior
  21 maart, 2010 - 21:39

  Laat hem dit seizoen nog zoveel mogelijk spelen. Blijft het goude duo met Penders, maar zoals inderdaad gezegt. Hij kan niet voetballen tot zijn pensionleeftijd en in de voetbal ligt die leeftijd veel lager (34 word je vaak afgeschreven), dus hij mag zich gelukkig prijzen met 36 dat hij bij een (sub)topper nog wekelijks in de basis staat. Ik ben het dan ook helemaal eens met je colum, behalve dat Kwakman een verdediger is. Ik zie hem het liefst op het middenveld, omdat hij daar het beste speelt. Loran zie ik liever achterin dan Kwakman..

  over de salaris van Zwaanswijk weet ik sowieso niks. Van mij mag hij best een jaar nog eventueel bijtekenen als hij flink in wil leveren..

  0

  0
 • Fred K
  22 maart, 2010 - 07:53

  Feher en Kolkka hebben verlenging gehad,daardoor vind ik elk argument over de leeftijd van Zwaanswijk en verjonging grote onzin!

  Penders kan nog makkelijk 2 of 3 jaar mee,dus Patje zeker ook nog 1 jaar…
  Verder denk ik niet dat Luijkx naar Breda komt om in de verdediging te staan,hij had de clubs voor het uitkiezen maar koos voor Nac omdat hij daar op zijn favoriete stek op het middenveld zou komen te staan…

  De ploeg verjongt nu ja,door inkrimping van de selectie…
  11 spelers weg,Schaken en Axwijk afgezegd,Amoah nog steeds niet verlengd (die zie ik nog wel naar Groningen,Twente of Feyenoord gaan…) en alleen nog Luijkx als versterking.
  Kees is een aanwinst,maar hij kan niet 11 spelers vervangen…

  0

  0
 • kwek
  22 maart, 2010 - 09:29

  Mooi dat er word gezegd dat Patrick te duur is. Weet niet waar iedereen dat vandaan haalt?Er is namelijk nooit gesproken over financieen. Patrick is alleen mede gedeeld dat zijn contract niet verlengd word.

  0

  0