Go to Top

Opbouw van het NAC-huis

Opbouw van het NAC-huis

Op BN/De Stem is vandaag een uitleg van Willem van der Hoeven verschenen, over hoe het NAC-huis, of toch het financiële deel ervan, is opgebouwd. We nemen het even 1-op-1 over, want het is een hele uitleg. Komt ie:

Interim-directeur Willem van der Hoeven legt uit hoe de club in elkaar zit en wat er gaat veranderen. Maar eerst de uitleg over hoe de club nu eigenlijk in elkaar steekt. Bovenaan de piramide staat de Stichting NOAD Advendo Combinatie (STAC), die het eigendom en winstrecht van de club heeft. Daaronder staat de STAN, de Stichting Administratiekantoor NAC, ofwel het bestuur. STAN heeft de zeggenschap over de club en bepaalt het beleid. De uitvoerder van het beleid en de dagelijkse gang van zaken is de algemeen directeur. Dat is nog steeds Theo Mommers, die ziek thuis zit en tot 1 juli belangeloos wordt vervangen door Willem van der Hoeven. Mommers is de baas van de Houdstermaatschappij NAC en de drie BV’s die daar onder vallen. De Houdstermaatschappij heeft als algemene taak ‘het bevorderen, uitoefenen en verbreiden van en belangstelling voor de voetbalsport’.

Per 1 juli gaat Bernard Ouwerkerk, oud-gemeentesecretaris van Breda, aan de slag als interim-directeur. Hij krijgt de taak om het saneringsplan verder uit te voeren en te trachten meer inkomsten te generen.

Drie bv’s hebben hun eigen taak. Rat Verlegh bv heeft als doel het verwerven van rechten en opbrengsten uit spelerscontracten. De bvo NAC Breda bv heeft hetzelfde doel als de Houdstermaatschappij. Horeca bv beheert en probeert winst te maken uit de horecavoorzieningen, en de ruimtes die van NAC zijn.

De directeur is de baas van deze vier bv’s en heeft daarmee veel bevoegdheden, macht in gewone mensentaal. De directeur moet het bestuur wel vooraf zaken voorleggen als de benoeming van een trainer, overschrijden van vastgesteld budget en het aangaan van verplichtingen over spelers en huur.

Tot dusver heeft de directeur volgens de statuten grote bevoegdheden en hoeft hij zich niks aan te trekken van de aandeelhouders, tot ze hem eruit gooien. “Daarmee zit het bestuur eigenlijk achter in de tram”, vindt van der Hoeven.

Van der Hoeven verzet zich tegen het beeld van Ouwerkerk als puinruimer. “Het bedrijf werkt, maar we moeten straks scherper naar de kosten kijken”, stelt hij. Het verlies van 3,1 miljoen is volgens hem al een flink deel teruggebracht door de spelersgroep terug te brengen. “Het bestuur heeft kostenbesparingen op een rijtje gezet. De vraag is welke haalbaar zijn.” NAC heeft twee adviesorganen, die ook ongevraagd mogen adviseren. De Raad van Advies adviseert het bestuur. De adviezen zijn niet bindend. De Clubraad adviseert de directie namens supporters over het fameuze ‘Avondje NAC’ en over financiële zaken. De huidige structuur wordt op twee punten gewijzigd. De directeur raakt een deel van zijn bevoegdheden kwijt, omdat er een nieuwe structuur komt met drie directeuren. Nieuwe bestuursleden worden straks niet meer door zittende leden benoemd. De SNAC krijgt vetorecht.

Hoofdzaak is om een dergelijke organisatie te bedenken dat het nooit meer mogelijk wordt dat een directeur bestuur, supporters en sponsors verbijstert met een opduikend tekort van 3,1 miljoen.

Bron: BN/De Stem

5 Reacties op "Opbouw van het NAC-huis"

 • Sander P
  10 juni, 2010 - 14:13

  Ben benieuwd, eerst zien dan geloven:0

  0

  0
 • f7
  10 juni, 2010 - 14:29

  eindelijk een beetje duidelijkheid en dan reageert meteen niemand meer ;)

  0

  0
 • Rattack
  10 juni, 2010 - 15:03

  @ F 7. Ben het met je eens dat er nu duidelijkheid is. Het is nu nog echter de vraag of het in de praktijk zo uitgevoerd gaat worden. Ik kan daar pas een oordeel over gaan geven als je in de toekomst kijkt hoe het uitgevoerd gaat worden. Wel netjes dat er duidelijkheid gegeven wordt. Ben benieuwd, mijn zegen hebben ze. Weet iemand toevallig of de Bernard Ouwerkerk betaalt gaat worden vanuit NAC, een derde partij als de gemeente of dat sponsoren zijn salaris op hem nemen. Heb hier meerdere versies over gehoord. Ben wel benieuwd of iemand dat weet!

  0

  0
 • Johan
  10 juni, 2010 - 15:33

  Ja heel duidelijk allemaal…ahum.

  0

  0
 • nacforever
  10 juni, 2010 - 17:17

  Schiet niet op.
  Soms dooit het soms vriest het.

  0

  0