Go to Top

Schalk de held in Schotland, maar alleen in 4-4-2

Schalk de held in Schotland, maar alleen in 4-4-2

Alex Schalk, je weet wel, met pek en veren Breda uitgejaagd vanwege uitblijvende prestaties om vervolgens te mislukken bij Jong PSV en Go Ahead Eagles, is dé man in Schotland momenteel. Niet alleen knikkerde hij Celtic uit de halve finale van de League Cup met een assist en een goal, maar bovendien was hij matchwinnaar in de finale voor  Ross County.

De enige man die enigszins kan inschatten hoe dat is, is mede-Prinsenbeker en vriend Pierre van Hooijdonk.  “Zijn status gaat omhoog nu. Fantastisch voor hem. Ik kan daarvan genieten. Zeker als je ziet waar hij vandaan komt en hoe hij zich herpakt heeft.” Zou het? Het is ‘maar’ Ross County en het is ‘maar’ de League Cup. “Vergis je niet. Deze prestatie van Schalk mag zeker niet onderschat worden. Ross County is een redelijk ploegje, maar dat is geen garantie op succes. Dat zij überhaupt in de bekerfinale staan, is een grote verrassing, omdat ze in de halve finale Celtic verslaan. De alleenheerser in Schotland. Eerst kegelt hij Celtic uit de beker met een assist en een goal. In de finale is hij beslissend met de winnende. Een droomscenario”

Als het aan Van Hooijdonk ligt is nu de tijd gekomen voor Schalk om weer te vertrekken bij Ross County. “Het klinkt misschien raar zo vlak na de bekerwinst, maar het is voor hem tijd om te gaan. Dit is het maximale voor hem. Hij heeft zichzelf eeuwige roem bezorgd. Beter wordt het niet. Het kan volgend jaar alleen maar minder worden. De kans is aannemelijk dat de beste spelers vertrekken.”

In BN DeStem legt Pi-Air ook nog even uit waarom het niet lukte met Schalk in Nederland. “Schalk is de ideale spits voor een 4-4-2-systeem met een lange targetman bij hem. Ik heb hem vorig jaar daarom ook geadviseerd naar Schotland te gaan, omdat de meeste ploegen daar met twee spitsen spelen.” Ja, hallo, stel dat er straks een prachtclub komt die alleen 4-3-3 speelt, wat dan?  “Schalk zit nu in de gelukkige positie om rond te kijken en eisen te stellen. ‘Hoe speelt een team?’, dat is de eerste vraag die hij moet stellen. ‘Speel je met drie spitsen? Dan kom ik niet.’ Zo zou ik denken. Ik heb al vaker gezegd dat hij niet geschikt is voor 4-3-3.”

En hop, daar is het vermoedelijk ook fot gegaan met Alex hier in Nederland. Bij Go Ahead werd hij zelfs op de flanken geposteerd. “Daar snap ik helemaal niks van… …De meeste teams moeten zo nodig volgens de Hollandse school spelen. Daar past Schalk niet in. Trainers maken spelers kapot met het halsstarrig vasthouden aan een speelwijze (maar wij hebben Marinus, BSR). Ik denk dat Schalk het beste een stap kan maken naar een Engelse league. Als je het daar ook waar maakt, word je zo weggekocht.”

Het volledige artikel kan je lezen door hier te klikken (wel inloggen verplicht).

Bron: B-side Rats, BN De Stem

18 Reacties op "Schalk de held in Schotland, maar alleen in 4-4-2"

 • F4
  15 maart, 2016 - 10:35

  Dat Schalk geen target-man was, zag elke blinde. Hij was ook altijd het beste als er wat geforceerd moest worden en hij als invaller naast een andere spits kwam. Mocht het ventje graag. Hij hield van de club, maar koos terecht eieren voor zijn geld. Gudelj was het geloof ik, koos liever voor Rick ten Voorde en Santi Kolk. Het succes is hem, in een voetbalmaf land als Schotland, gegund.

  0

  0
 • gerrit39
  15 maart, 2016 - 10:35

  Nou die bal lag al bijna op de lijn die had er al in gevlogen dus zo heel erg beslissend was hij ook niet.

  0

  0
 • Henri
  15 maart, 2016 - 10:39

  Och, altijd leuk je eigen mening bevestigd te krijgen. Afgelopen jaren heb ik op dit forum menige keer gesteld dat Schalk alleen geschikt is voor een twee spitsen systeem met een lange sterke targetman. Ik gun hem zijn succes van harte. Was in ieder geval een mannetje met een drive en een wil om te presteren. Mooi te zien hoe hij zich over zijn tegenslagen heft gezet en nu misschien wel flink kan gaan cashen. Overigens heb ik ook gezegd in hem eventueel een goede box to box speler te zien. Hij kan (kilo)meters maken, heeft duelkracht en een goed afstandschot. Misschien bewijst hij in de toekomst hier mijn gelijk ook een keer in. De tijd zal het leren. Succes verder Alex en als je op termijn financieel onafhankelijk ergens wilt afbouwen dan kun je altijd nog bij NAC terecht en een middelvinger opsteken naar al die afgunstige criticasters die het altijd zo nodig vinden om eigen spelers totaal af te zeiken. Jouw trein staat weer op de rails, enjoy the journey!

  0

  0
 • F4
  15 maart, 2016 - 10:41

  @gerrit39

  Toch is de aanhang van Ross County dat al lang vergeten. Die zien hem de bal er in prikken en ze naar een prijs schieten. De eerste in historie. Daarbij was ie ook tegen Celtic wel degelijk beslissend. Hopelijk zien we Schalk hier ooit nog terug. Met een nog lelijkere goal in de Kuip in dezelfde minuut na een zinderende bekerfinale. Dromen mag toch?

  0

  0
 • Mafkees
  15 maart, 2016 - 10:48

  Of die bal nou wel of niet op de lijn lag boeit helemaal niet. Hij legt hem erin. Dan telt ie pas, dus zo beslissend was ie wel.

  0

  0
 • JohnFe
  15 maart, 2016 - 11:06

  Of je fan bent of niet van hem, maakt niet uit, het is geweldig voor die gast ( en zijn club) en ik denk dat vele er van dromen dat ze hetzelfde hadden kunnen doen.

  Tof Schalkie!

  0

  0
 • knurft
  15 maart, 2016 - 11:13

  met Schalk naast Perica , in een 4-4-2 , of mij part 5-3-2 system , EN met Erwin Mulder in de goal ( die men voor een habbekrats had op kunnen halen bij de nerds) waren we NOOIT NEVER NIE gedegradeerd

  ga daar maar eens over nadenken …….

  0

  0
 • Overal
  15 maart, 2016 - 11:27

  Werd door veel supporters waaronder ikzelf toendertijd al geroepen. Eigenwijze trainers die denken het voetbal uitgevonden te hebben met een door hun heilig verklaard systeem, ziek wordt je ervan.

  Goede trainers kijken naar hun spelersmateriaal en passen daar de formatie op aan, niet andersom. Van Gaal heeft er de WK finale mee gehaald.

  0

  0
 • Arie
  15 maart, 2016 - 11:31

  Ik had het zo voor me kunnen zien, Ralf Seuntjens en Schalk in de spits dit seizoen.

  0

  0
 • Arie
  15 maart, 2016 - 11:33

  Gorter linkermiddenvelder
  Mats rechtermiddenvelder
  Stam als controleur of evt. rechtsback
  Kenny linksback
  Van Bezooijen centraal achterin

  Wat een prachtig mooi herkenbaar team uit de regio/opleiding zou er dan gestaan hebben.

  0

  0
 • Arie
  15 maart, 2016 - 11:35

  Eventueel nog Bayram linkermiddenvelder ipv Gorter die wel erg ver teruggezakt lijkt.

  Man man man, einde van mijn zwijmel berichten.

  0

  0
 • Arie
  15 maart, 2016 - 11:36

  Toch niet,

  Braber nog erbij.

  0

  0
 • NFE
  15 maart, 2016 - 12:13

  Arie, je vergeet Grad kul ????

  0

  0
 • NFE
  15 maart, 2016 - 12:13

  Arie, je vergeet Bart kul ????

  0

  0
 • NFE
  15 maart, 2016 - 12:14

  Enne Noël de Graauw komt er ook al aan!

  0

  0
 • Arie
  15 maart, 2016 - 12:30

  Gradje natuurlijk erbij, en bedoel je Bartje van den Eede?

  0

  0
 • scheppioni
  15 maart, 2016 - 12:39

  Helemaal waar F4 !
  Zijn drive en zijn honger naar de goal om te willen winnen, iets wat we nu maar elke wedstrijd moeten afwachten met name uitduels !
  Ik vergelijk Schalkie der bomber altijd maar een heel eind met Filipo Inzaghi !
  Volledig in een voetballend team best van waarde alleen niet met zijn kont naar het vijandelijke doel, oorlog maken in de zestien ! Ga zo door Alex, mij zege heb je !

  0

  0
 • Fred
  15 maart, 2016 - 17:29

  Ach het wordt al jaren geroepen wat van Hooijdonk nu zegt .
  Ik had destijds Perica en Schalk wel eens in een 4-4-2 systeem bezig willen zien , maar meneer Gudelj wist het natuurlijk allemaal véél beter en de gevolgen daarvan hebben we allemaal ondervonden .
  Ik kan me het eerste jaar van Schalk nog herinneren samen met Bayram in de spits , bij toeval een keer in 4-4-2 waarschijnlijk maar ze scoorden beiden en we wonnen uit bij NEK .
  Dat vermaledijde 4-3-3 heeft al heel veel ellende teweeg gebracht , niet alleen bij NAC maar om die reden zitten we straks ook niet op het EK en de Belgen wel .
  Maar ja de heren trainers willen allemaal zo graag hun eigen stempel drukken en ze weten het allemaal véél beter .
  En natuurlijk was Schalk toe hij wegging ook niet brandschoon en ook zijn opgefokte houding tijdens beide wedstrijden tegen Goahead verdiende niet de schoonheidsprijs .
  Ik zie hem desondanks ooit nog wel terug komen .

  0

  0