Go to Top

Scorebordjournalistiek van de bovenste plank

Scorebordjournalistiek van de bovenste plank

Via Gouwtje kregen wij vandaag een interessante lijst doorgestuurd. Hierop stonden de aantallen doelpunten, die NAC dit seizoen heeft gemaakt en tegen heeft gehad. Op zichzelf is dat nog niet zo heel interessant. Dat wordt het pas als hij laat zien waar de doelpunten zijn gemaakt. Dan bedoelen we niet waar in het veld, of waar in de wedstrijd. Nee, de lijst laat het verschil zien tussen NAC uit en NAC thuis. Scorebordjournalistiek van de bovenste plank dus.

Het verschil tussen uit en thuis is iets wat wijzelf schrikbarend vinden. In Breda lijken onze spitsen iets beter te spelen, maar vooral de verdediging (of de aanval van de tegenstander) lijkt te reageren op het geluid op de tribunes. Statistieken zeggen niet alles, maar het is wel een mooie manier om een aantal dingen naast elkaar te kunnen leggen.

NAC heeft dit seizoen al 71 doelpunten gemaakt. Hiermee hebben wij al 35 keer meer mogen juichen dan afgelopen seizoen, toen NAC bleef steken op 36 doelpunten. Het grootste deel, 40 doelpunten, is tijdens een thuiswedstrijd gemaakt. De overige 31 doelpunten zijn buiten Breda tot stand gekomen. Sjoerd Ars (17 doelpunten, 9 assists) en Mats Seuntjens (11 doelpunten, 11 assists) zijn dit seizoen aanvallend de belangrijkste spelers voor NAC. De Parel van het Zuiden heeft hiermee, na Sparta en VVV, de meest productieve aanval van de eerste divisie. Kevin Brands, met 11 doelpunten en 1 assist, en Uroš Matić, 3 doelpunten, 6 assists, zijn daarna de belangrijkste spelers voor NAC.

Helaas hebben we ook een aantal keer een doelpunt tegen gehad. De verdediging staat over het algemeen als een huis, want met slechts 32 doelpunten tegen hoeven wij hierbij alleen Sparta voor ons te dulden en die ploeg kreeg er slechts één minder tegen. Wordt er hierbij gekeken naar vorig seizoen, dan kunnen wij een stuk gelukkiger zijn. Vorig seizoen kregen we, in de Eredivisie, 68 doelpunten tegen. Dat zijn er 36 meer dan dit seizoen.

Zoals gezegd is er dit seizoen een goed verschil tussen uit en thuis te merken. De spitsen van de overige Jupiler-clubs bakken er namelijk weinig van in Breda, want tijdens NAC-thuis wisten ze bij elkaar slechts 12 doelpunten te maken. Grootste boosdoener was hierbij overigens Volendam, dat er 4 wist te maken en zo dus een derde van het totaalaantal  tegengoals voor zijn rekening nam. Uit is de verdediging helaas iets minder zeker. Buitenshuis mocht Jelle 20 keer vissen. Ook hier is 4 tegendoelpunten overigens het hoogste aantal geweest voor de tegenstander.

Al met al dus een mooi staaltje scorebordjournalistiek op basis van deze statistieken. Waarbij we in de eerste alinea stelden dat duidelijk is wat NAC nodig heeft. Hier kan ik slechts een antwoord op geven: onze steun. Daarom zit er maar een ding op, NAC zoveel mogelijk steunen en ze naar een plek in de nacompetitie schreeuwen. De plekken voor Sparta-uit zijn helaas al uitverkocht, maar er komen nog 5 andere wedstrijden aan waarin 15 punten gepakt kunnen worden en NAC onze steun goed kan gebruiken. Heb je dus nog geen kaarten voor een van de laatste wedstrijden, dan kan je die hier kopen. Doelpunten zijn, zoals hierboven vermeld, bijna gegarandeerd.

Bron: B-Side Rats, Gouwtje

21 Reacties op "Scorebordjournalistiek van de bovenste plank"

 • Tom
  20 maart, 2016 - 21:55

  Hiermee hebben wij al 35 keer meer mogen juichen als afgelopen seizoen

  Het is “Hiermee hebben wij al 35 keer meer mogen juichen DAN afgelopen seizoen” :)

  Maar super!!!

  0

  0
 • Eddy W
  20 maart, 2016 - 21:57

  Dai is nooit mijn sterkste punt geweest.. Heb het aangepast.

  0

  0
 • Oldskool
  20 maart, 2016 - 22:10

  Als de ervaren jongens er gewoon nu eens echt staan in de nacompetie: Stam, Gorter, Dingsdag, en Jelle, dan promoveert NAC. Klaar. Want Unal, Ars en Seuntjens zijn beter dan de voorhoedes van Cambuur Excelsior, Eindhoven of desnoods w2. Unal is beter dan een falkenburg, of hoe die anderen spitsen ook mogen heten.
  Met 17.000 man in Breda wint niemand hier als die 4 vol er voor gaan. En over 2 wedstrijden ook niet.

  0

  0
 • Dutchbird
  21 maart, 2016 - 02:01

  Vergelijken met vorig jaar helpt bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen maar slaat natuurlijk als een tang op een varken. Maar als dit team ervoor zorgt dat we volgend jaar wel kunnen vergelijken met vorig jaar ben ik tevreden en als het team van volgend jaar ook nog zorgt voor veel betere cijfers in de eredivisie dan vorig seizoen dan vergeet ik alle ellende en ook de namen Gudelj, Lemic, Rutjes en Maaskant.

  0

  0
 • badeend
  21 maart, 2016 - 07:42

  Is er weer een positieve vibe rond NAC (aan het komen)? Als we die lijn door kunnen trekken – en eindelijk allemaal samen onze schouders eronder zetten – dan kan het een heel mooi begin van de zomer worden!

  Dus voor nu: snel vergeten de rare fratsen van sommige spelers, de onnodige blunders, het vermeende gebrek aan inzet. Maar dan ook écht het team steunen zoals we dat wel degelijk kunnen in Breda. Niet meer zeuren, niet meer ongefundeerde kritiek leveren, SAMEN VOOR NAC.

  Volle bak achter NAC, op naar die nacompetitie! Het kan!

  0

  0
 • Eddy W
  21 maart, 2016 - 07:43

  Een op een vergelijken kan inderdaad niet. Ik wou het dan ook gewoon even aangeven. Het belangrijkste in dit stuk zijn dan ook niet die twee zinnen, maar dat we qua doelpunten wel degelijk goed bezig zijn. Daarnaast kan je via deze cijfers ook goed zien dat NAC zonder veel publiek een stuk minder presteert. Iets wat ik persoonlijk het belangrijkste vind.

  0

  0
 • @oldskool
  21 maart, 2016 - 08:02

  Vorig jaar tegen roda zaten er 19.000. Da heeft ook niet echt geholpen. En tijdens t seizoen ook gewoon 17/18 duizend. Werkt eerder verlammend op onze spelers heb ik t idee

  0

  0
 • Oldskool
  21 maart, 2016 - 08:23

  @@ oldskool

  Blijkbaar niet. (Zie de cijfers

  0

  0
 • Play-offs hoe het er nu uit zou zien
  21 maart, 2016 - 09:16

  Eerste Ronde:
  Almere City FC – FC Emmen
  MVV Maastricht – FC Volendam

  Tweede Ronde:
  Go Ahead Eagles – VVV-Venlo
  Almere/Emmen – De Graafschap
  NAC Breda – FC Eindhoven
  MVV/Volendam – Excelsior

  Derde Ronde:
  GAE/VVV – Almere/Emmen/Graafschap
  NAC/Eindhoven – MVV/Volendam/Excelsior

  Het zou mooi zijn dat Willem II ipv Excelsior nacompetitie moet spelen. Een droomscenario is dan een finale tussen de Kruiken en NAC waarin Breda Tilburg de JL in stuurt!

  0

  0
 • nacman
  21 maart, 2016 - 09:17

  sparta verliest alles nac wint alles hoeven we geen nacompetitie te spelen toen ging de wekker en nacman werd wakker uit een mooie droom.
  op na de nacompetitie met een positieve vibe.
  FORZA NAC

  0

  0
 • 3 Hoefijzers
  21 maart, 2016 - 09:21

  @Tom

  Als je dan toch iemand wil verbeteren, doe het dan goed.

  “Hierdoor hebben we al 35 keer meer mogen juichen dan in het afgelopen seizoen”

  0

  0
 • F4
  21 maart, 2016 - 09:52

  Heeft iemand ’t Gat in Volendam al gebeld? Geloof dat we op de Dijk een finale gaan spelen… En dat is Hooi man!

  0

  0
 • Wanny
  21 maart, 2016 - 11:36

  Dit zegt dat Sparta veel stabieler is. Die winnen vaak hun wedstrijdjes met een doelpuntje verschil. NAC wint de ene week met 5-0 en dan verliezen we een week later van Emmen met 1-0. Uiteraard kun je beter 2x met 2-1 winnen.

  Heeft veel met mentale kracht te maken.

  0

  0
 • oosterhout3
  21 maart, 2016 - 11:52

  brrrr,, krijg er al de bibbers van… nacompetitie…..

  @maker van bovenstaande teksten

  tot de winterstop waren we het beste uit qua punten, nu weer thuis qua goals maken…..

  als je gaat kijken heeft nac tegen de top 7 clubs HEEL veel punten laten liggen!

  vvv uit & thuis

  Volendam thuis
  eindhoven uit
  GAE thuis(man man man wat een kansen& dan met 0-1 thuis verliezen!)

  dan zal ik der nog wel wat vergeten maargoed

  tot nu toe loopt 442(of 352) heel fijn voor de voorste 4 met de volgende 4 spelers

  naah mats
  unal ars

  en als het dan niet lukt met scoren, heb je brands nog op de bank zitten als supersub en Pedro als extra slot op de deur!

  maargoed alles hangt er van af of je in vorm bent of niet…. mats 1e wedstrijd geschorst das wel een nadeel, vooral uit!

  0

  0
 • AlleballenopWannie
  21 maart, 2016 - 13:16

  @3 hoefijzers

  Als je dan toch wilt verbeteren:

  Hierdoor hebben we al 35 keer meer mogen juichen dan we in het afgelopen seizoen hebben gejuicht”

  0

  0
 • Tony Chocolonely
  21 maart, 2016 - 15:26

  Ik zal wel een zeikerd zijn maar suk heeft er geloof ik ook al 6 of 7 inliggen. En Unal ook al 4 dus Matic is niet de volgende speler met zijn 3 doelpunten.

  0

  0
 • J
  21 maart, 2016 - 15:30

  Sparta uit evv kaarten al uitverkocht?

  Staat niet meer beschikbaar, dus lijkt het wel op?!

  Had niet verwacht dat het zo snel zou gaan.

  0

  0
 • Rijen
  21 maart, 2016 - 15:36

  Jaa verdomme… Ben er bijna elke uitwedstrijd bij en heb nu geen kaartje voor Sparta omdat iedereen ineens massaal gaat?

  0

  0
 • Eddy W
  21 maart, 2016 - 16:01

  @Tony Chocolonely, Het gaat om het aantal keer betrokken zijn bij een doelpunt. Daar staat Matic hoger dan Ünal. Suk staat inderdaad op gelijke hoogte.

  @Rijen, Voor mensen die veel naar uitwedstrijden gaan(uitkaart+ houders) of lid zijn van de club van 1912 was er een of twee dagen eerder de kans om een kaartje te kopen. Anders kan je het altijd nog bij de SV proberen, die hebben volgens hun site nog kaartjes over.

  @J, Daar lijkt het inderdaad wel op. Eventueel kan je de SV nog proberen, zie hierboven.

  0

  0
 • Tony Chocolonely
  21 maart, 2016 - 16:10

  @Eddy W dank u. Dan was t me t niet helemaal duidelijk.

  0

  0
 • scheppioni
  22 maart, 2016 - 12:50

  Oldskool heeft het perfect verwoord, enige toevoeging eraan is het verval tussen heersen in thuiswedstrijden en heersen in uitwedstrijden, dit zal het hele dilemma gaan worden de komende twee maanden !!
  Het woordje ‘ toeval ‘ moet door onze NAC spelers zo goed als uitgesloten worden, dus nooit stoppen met voetballen bij een 0-1 voorsprong, daar hebben we nu al vaak genoeg onze kop aan gestoten, voetbalt dit NAC zelf 90 minuten lang met schijt aan elke tegenstander dan promoveren we, daar ben ik heilig van overtuigt !
  Dus laat het maar zien heren NAC spelers dat jullie het meer waard zijn om voor onze prachtige club te voetballen dan die spelers van vorig seizoen !! Ik vertrouw erop, HUP NAC BREDA !!!

  0

  0