Go to Top

Smulders: “Afspraken nakomen en weten wat je van elkaar verlangt”

Smulders: “Afspraken nakomen en weten wat je van elkaar verlangt”

Hans Smulders is nu ongeveer anderhalve maand de Technisch Directeur bij NAC. Hiervoor was hij TD bij FC Eindhoven en zette daar goede resultaten neer, wat vorig jaar resulteerde in de play-offs voor promotie. NAC zag in hem de juiste man om Robert Maaskant als TD op te volgen en haalde hem naar Breda.

Hier was het in eerste instantie zijn bedoeling om de selectie intact te houden. Dat plan lijkt gewijzigd te zijn. Ondertussen is Joeri de Kamps vertrokken, wacht Elson Hooi op Coventry City of hij wel of niet mag komen en mag Hakim Borahsasar ook uitkijken naar een nieuwe club. Zijn trainer Dijkhuizen geeft daarnaast aan niet overtuigd te zijn van de kwaliteiten van Naah en Damen en AZ lijkt nog steeds geïnteresseerd in Seuntjens. Verder gaf Dijkhuizen in gesprek met BSR TV aan toch wel versterking voorin te wensen. De vaste kern waarmee we de winterstop ingingen lijkt dus vooralsnog zo goed als geheel intact te blijven, maar daar omheen wordt er kennelijk wel gekuisd.

Waar je de spelers vooral hoort over het doel ´promoveren´ denkt Smulders daar op een andere manier over. Die bekijkt dit vanuit een opbouwend perspectief: “Ik denk niet in promoveren, ik denk in voetbal, daarin beter worden. Dan komt de rest vanzelf.” Hij heeft hierbij ook een visie wat een speller van NAC moet bezitten: “Een echte NACCER is superfit, gaat altijd de strijd aan, durft initiatief te nemen en is een teamspeler.” En hoewel deze aanname uiteraard goed is, klinkt dit zonder verdere toelichting meer als een langer termijn-plan in plaats van dit jaar de Jupiler League verlaten.

Smulders is positief over de toekomst van, met en bij NAC: “Ik ben helemaal niet zo somber over de sportieve toekomst, want als we destijd met FC Eindhoven al bijna konden promoveren, dan moet dat met NAC helemáál lukken. We hebben kwaliteit genoeg en kunnen alleen maar beter. Smulders zit goed op zijn plek als TD. Hij ziet het leiden van een profclub dan ook niet als onmogelijk taak: “Zo moeilijk is het allemaal niet. Afspraken nakomen, weten wat je van elkaar verlangt en met elkaar beter willen worden. Dat is de basis,” besluit hij. Het moet niet moeilijker gemaakt worden dan het is.

Een vrij nuchtere visie die aansluit bij de instelling van Dijkhuizen: niet teveel poespas en to the point. Het is een twee-kanten-van-de-medaille-verhaal. Een goed uitgekiende lange termijn-visie die NAC uit het dal tilt en waar er wordt gewerkt aan een financieel gezonde en sportief presterende club met veel lering van de fouten uit het verleden. Er hangt ook nogal een verwachting aan dit jaar. Breda schreeuwt om promotie en dat niet bewerkstelligen kan wel eens een hard gelag worden. We gaan zien hoe deze aanpak zich vertaalt op het veld en in beleid en wat er nog gaat gebeuren tot eind januari qua transfers. Vanaf vrijdag moeten de Mannen er staan.

Bron: B-Side Rats, VI

 

28 Reacties op "Smulders: “Afspraken nakomen en weten wat je van elkaar verlangt”"

 • Judge M.
  13 januari, 2016 - 11:15

  Hulde!! Lange termijnvisie boven korte termijndenken. Ik heb geen enkel probleem met nog een jaar JuupLeague als er vervolgens een stevig fundament onder de club ligt. Dat fundament is er de afgelopen 15 jaar finaal onderuit gehaald en op los zand kan niemand bouwen. Promotie zou een mooie bonus zijn dit jaar maar een sterke en gezonde club lijkt me belangrijker op het moment..

  Hup Hans! Hup NAC!!

  0

  0
 • D'n Beuk
  13 januari, 2016 - 11:32

  Eens met Judge M

  0

  0
 • wolfmanjack
  13 januari, 2016 - 11:34

  Hoewel iedereen wilt dat NAC snel promoveert is zijn manier van denken de enige juiste. Vanuit een goed beleid een stevige organisatie neerzetten en dan komt de rest vanzelf.

  0

  0
 • Kipiani
  13 januari, 2016 - 11:55

  Ook hier duimpje omhoog.

  0

  0
 • ikke
  13 januari, 2016 - 11:56

  Eindelijk iemand die er kijk op heeft.zou het dan toch goed gaan komen met onze mooie club……

  0

  0
 • Dnwitte
  13 januari, 2016 - 12:04

  Dit is nou eindelijk verstandige taal. Natuurlijk wil ik dat mijn cluppie op het hoogste niveau acteert. Echter moet er een goede basis liggen. Dat korte termijn denken, hebben we hopelijk gehad.

  Liever een goede basis, dan promoveren en gelijk weer degraderen.

  0

  0
 • S.HB.NAC
  13 januari, 2016 - 12:18

  Krijg kriebels van zo’n visie. Wat een ongelofelijke verademing. Nu van het woord een daad maken!!!

  0

  0
 • Toontje
  13 januari, 2016 - 12:25

  Prima visie…eerst opbouwen en dan pas eventueel promoveren…maar hij zal toch ook wel weten dat het financieel noodzakelijk is om te promoveren…dus hij balanceert ook tussen twee gerdachten

  0

  0
 • J.
  13 januari, 2016 - 12:26

  Ben benieuwd hoe we reageren als we niet promoveren???

  0

  0
 • nacfan
  13 januari, 2016 - 12:29

  Laat Smulders maar lekker knutselen aan dit nac. Misschien pakt het wel goed uit.
  Ik zou ook geen problemen hebben met nog een jaar juup en dat we dan promoveren en weer een vaste ere club worden net zoals vroeger!!!

  HUP NAC,HUP SMULDERS

  0

  0
 • nacfan
  13 januari, 2016 - 12:32

  J.

  CLUBLIEFDE KENT GEEN DIVISIE!!

  0

  0
 • scheppioni
  13 januari, 2016 - 12:59

  Vooral ‘het durven iniatief te nemen’ is het grote euvel geweest de laatste tijd bij NAC, nu met Marinus hoop ik in 2016 weer steeds meer terug en dan kan zomaar het succes eerder komen dan dat je denkt !
  Reminder winterstop 1991/1992, toen was het nog vele malen belabberder gesteld met ons NAC, allen toen gingen we ineens met heztelfde stel zelf voetballen, het gevolg de zon ging heel snel schijnen, binnen vier maanden van plek 13 naar plek 2 en promotie, ik bedoel maar !
  De insteek van HS is eindelijk op realisme gebaseerd, hopelijk gaat dit uitkomen bij ons NAC BREDA !!

  0

  0
 • buurman
  13 januari, 2016 - 13:33

  Als ik het goed lees beginnen mensen er zich al voorzichtig bij neer te leggen dat we nog een jaar in de Juup blijven. Als dat zo is, dan is het zo natuurlijk, maar volgens mij heb je dan toch een vet probleem.
  Betekent namelijk nog minder budget en dus zeker geen sterker elftal. Moet je puur geluk hebben dat er een geweldige lichting jeugd aan zit ter komen anders wordt het jaren Juup. En die geweldige lichting jeugd zie ik nog niet.
  Ploegen als haarlem-fortuna-mvv etc. gingen ook opbouwen in de Juup, we hebben ze niet meer terug gezien.
  NAC hoort in de ere medesupporters, nergens anders, en opbouwen moet je met de jeugdelftallen doen.

  0

  0
 • Wanny
  13 januari, 2016 - 13:35

  Als we niet promoveren zit ik er volgend seizoen gewoon weer. Al best wel wat leuke wedstrijden gezien dit seizoen, meer dan vorig seizoen.

  Kijk naar Zwolle, die hebben er jaren over gedaan om te promoveren, maar hebben wel een prima structuur neergezet. En dat betaalt zich nu uit met successen op het hoogste niveau.

  0

  0
 • RNL
  13 januari, 2016 - 14:10

  @Buurman Er zijn nu ook ploegen met een minder budget en een beter elftal.

  0

  0
 • Henri
  13 januari, 2016 - 14:24

  Wijze woorden van Buurman. Ik lees hier ook steeds vaker dat een jaartje JL geen kwaad kan. Maar men gaat er dan en passant vanuit dat er dan wel meteen wordt gepromoveerd. Waar deze redenatie op is gebaseerd is mij echter een volkomen raadsel. Veel spelers, het merendeel van de selectie, mogen dan zo vertrekken. Er zal dan dus weer een grotendeels nieuwe selectie moeten worden samengesteld die dan echt op JL niveau zal zijn. Want, welke zichzelf respecterend voetballer wil nu in deze erbarmelijk slechte competitie spelen en dan nog merendeels op kunstgras ook. Nee wordt er dit jaar niet gepromoveerd dan is NAC voor onbepaalde tijd een structurele JL ploeg.

  0

  0
 • Wanny
  13 januari, 2016 - 14:38

  @ Henri

  Al die andere ploegen zijn toch ook van JL niveau? Graafschap komt terug, maar dat is ook niks. Dus zou NAC nog altijd een rol van betekenis spelen en dan kun je ook zomaar promoveren. Dit seizoen hebben we dan wel meer te besteden, maar maken we het ook niet waar met al die dure spelers.
  Dus ik zou niet willen zeggen dat NAC volgend seizoen veel minder kans zou hebben om te promoveren.

  Mochten we overigens dit seizoen wel de stap maken, dan moet er ook een grotendeels nieuwe selectie worden samengesteld. Want wat er nu rondloopt, daarvan zijn er misschien 5 bruikbaar voor de eredivisie. Dan nog een paar voor op de bank en de rest ga je het niet mee redden in de ere.

  Dus hoe dan ook werk zat voor Smulders.

  0

  0
 • TheBeek
  13 januari, 2016 - 14:42

  Ze zijn in ieder geval goed bezig met het afscheid nemen van spelers waar we toch niks aan hebben (y)

  Benieuwd of er nog iets van toegevoegde waarde voor terug komt voor 1 februari.

  Promotie word moelijk met deze groep.

  Ook niet in paniek raken als het dit jaar niet lukt. Dan volgend jaar maar of later. Zolang we maar geen gekke dingen doen en geen paniek aankopen halen.

  Als je ziet wat voor elftallen de laatste jaren promotie hebben afgedwongen moet het met nac toch ook mogelijk zijn in de nabije toekomst.

  0

  0
 • SjorsNAC
  13 januari, 2016 - 15:31

  Ben het hier mee eens, promotie zou natuurlijk mooi zijn maar niet ten kosten alles, ik heb liever eindelijk eens een goed stabiele basis, dan maar een jaar extra juup.

  En dijkhuizen en smulders moeten de tijd krijgen, de kans is aanwezig dat we vrijdag en maandag niet winnen… Rust bewaren hoe extreem moeilijk dat ook is

  0

  0
 • buurman
  13 januari, 2016 - 16:36

  Laat ik even niet rationeel redeneren maar met mijn hart. Al speelt NAC hoofdklasse, ik kom kijken, NAC kijken zit in mijn systeem het hoort bij mijn leefstijl zeg maar.

  Maar recent is het NAC gevoel toch veranderd bij mij. Ik geloof dat ik de 0-5 overwinning op utrecht met drie goals van Arnold op maandag nog vijf keer heb bekeken gecombineerd met mijn werk. Heerlijke maandag.
  En zo was het op maandag altijd ; of nagenieten van de wedstrijd of nog eens flink kwaad maken om de onterechte nederlaag. Zo chauvinistisch als iets.
  En op dinsdag begon de volgende wedstrijd al weer te leven. Naar mate de week vorderde werd de komende match steeds meer het onderwerp van gesprek. Altijd hoop op een overwinning. En natuurlijk dat heel speciale , niet te omschrijven gevoel, als de komende wedstrijd ajax-feyenoord of willem2 naar Breda kwamen.
  Op zaterdag om de 2 weken opstaan met een tikkie apart gevoel; lekker klussen en deze avond naar NAC.
  Moest ik kiezen tussen een verjaardag feestje of naar NAC; ik ging tien maal liever naar NAC.

  En dat is veranderd beste mensen. Hoe ik ook mijn best doe, op maandagavond tegen telstar; i.p.v. dat het me inspireert doet het me pijn. Pijn en schaamte dat we zo zijn afgedaald.
  NAC hoort in de eredivisie te spelen en nergens anders.

  Verdomme ga nu niet roepen dat nog een jaar Juup voor NAC niet erg is, ik wil daar namelijk gewoon niet aan denken.

  0

  0
 • Henri
  13 januari, 2016 - 18:37

  @Buurman
  Dat is de juiste mindset. Of zoals Louis van Gaal zou zeggen imagineren. Denk aan die promotie, denk dat je de volgende wedstrijd wint, denk dat je alle volgende wedstrijden dit seizoen wint, denk dat je onverslaanbaar bent. Prent het jezelf in, geloof in jezelf, geloof in je team….. en niet voor één wedstrijd.
  Ik ken een leuk voorbeeld. Een kennis van me sprak een keer een van de bekendste honkballers van de USA op de wc aan en vroeg hem wat hij zich nu het meeste/beste herinnerde van zijn carrière. Deze zei het zo 1,2,3 niet te weten. Toen hij bijna de wc ruimte verliet zei hij: “O ya man, the bal was real slow, real slow!” Hij gaf daarmee aan in zijn training zo’n mindset te hebben gecreëerd dat al worden al die ballen met snelheden van boven de 120km per uur gegooid hij er altijd vanuit ging dat die ballen helemaal niet hard/snel waren en dat hij die bal makkelijk kon slaan/raken. Zo maar een voorbeeld uit de top van de USA honkbaltop.

  0

  0
 • Oldskool
  13 januari, 2016 - 19:35

  Ik kan iedereen verzekeren dat nog een jaar jupiler league dramatisch is voor NAC. Dat is bijna niet te doen financieel en dan moet er zeker een miljoen af voor spelers. Stadion is veel en veel te duur voor juupleague etc.

  Wil overigens niet zeggen dat je niet in voetbal en bouwen moet denken.

  0

  0
 • scheppioni
  13 januari, 2016 - 19:52

  @ ene na beste buurman
  Zoals ik je van hier ken, ben je een beste kerel, maar lees nou eens goed terug wat je citeert en wat je vorig seizoen vaak citeerde, ik wil je niet afvallen, want ik herken wat je nu citeert, maar ik heb met je vorige seizoen zo vaak gediscussieerd over op langer termijn hoe het fout kan gaan, en nu zien we het hoe diep het zit in deze ploeg, zodat het voor een voetballende trainer zoals Marinus nog een hels karwei gaat worden om van deze wel aardige selectie een stabiele ploeg te maken, zodat niet bij elke tegenslagje de ondergrens weer snel in zicht komt, laat dit voor eens en altijd een goeie les zijn voor in de toekomst, wanneer we weer op de weg terug dan ook met het oog op langer termijn “altijd vanuit je eigen blijven voetballen” en nooit meer het veld instappen en maar hopen dat we niet verliezen of voetballen op een puntje !!
  Al het mooie wat je hierboven aanhaalt komt nu als mosterd na de maaltijd en natuurlijk hoort NAC in de ere, maar wanneer je dan in de ere voetbalt moet je je eigen er ook naar gedragen en nooit zoals vorig seizoen heraklets uit die onderaan stonden en wij daar met de staart tussen de benen heengingen en even als medicijn voor hen diende en zie hun nu !! Die wedstrijd samen met de 6-0 bij excelsior voor de beker twee maanden erna waren toch wel de ergste uit mijn hele NAC periode, nog erger toen we in 1987 zeventiende stonden in de eerste divisie !! Wij zijn NAC, dan moet je dit ook zeker uitstralen !!

  0

  0
 • Dutchbird
  14 januari, 2016 - 01:55

  Wijze woorden van een man naar mijn hart. Je kunt wel het doel hebben om te promoveren maar dat lukt alleen als je er eerst voor zorgt dat je goed voetbalt, beter dan de andere clubs. Dus moet goed voetbal het doel zijn en als je dat doel haalt komt de rest vanzelf.

  Hopelijk gaan onze mannen in de tweede seizoenshelft zo goed voetballen dat we promoveren. Maar als dat niet lukt komen we echt niet in een rampscenario terecht zoals bij RKC en eerder RBC. Als je in de Juup 12.000 vaste klanten hebt en vaak meer dan 4.000 losse klanten dan lopen de sponsoren ook niet een. twee, drie weg en laten de aandeelhouders hun kapitaal ook niet verdwijnen in een faillissement.

  1) Als Goetzee en het “kantoorpersoneel” blijven zorgen dat het goed toeven is op de tribune voor supporters en sponsoren tegen een redelijke prijs.
  2) Als Smulders zorgt voor een selectie die goed kan en wil voetballen en voor elkaar wil werken.
  3) Als Dijkhuizen zorgt voor een goede sfeer in de groep met gemotiveerde spelers/bankzitters en ingesleten spelpatronen naast verrassingselementen.

  Dan gaan we in ieder geval genieten van ons NAC. Ook als dat vijf jaar in de Jupiler League gebeurt. Maar de kans is groot dat we binnen die vijf jaar al promoveren naar de eredivisie en daar de zaak voortzetten zoals PEC Zwolle, NEC en Heracles dat deden.

  0

  0
 • oosterhout3
  14 januari, 2016 - 07:24

  oldskool,
  met 1mil minder sta je nog steeds 1e met spelersbegroting:)

  0

  0
 • buurman
  14 januari, 2016 - 11:05

  Beste Scheppi,

  NAC won met catenaccio voetbal de beker. Welke tactiek je voert wordt bepaald door de spelersgroep die je tot je beschikking hebt.
  Verdedigend voetbal kan ook mooi zijn en heel effectief. Het gaat om het resultaat.
  Met alleen hard roepen dat we meer moeten aanvallen kom je er niet.
  In ieder geval had de ploeg van vorig seizoen nooit mogen degraderen. Nu ben ik bang dat je eenvoudig kwaliteit tekort komt, al is in deze zwakke competitie gelukkig alles nog mogelijk.

  Maar een club met de potentie van NAC hoort totaal niet thuis in de Juup. 1 Seizoen geen ramp maar langer wel.
  Sprak van de week met enkele Belgen over NAC. Overal wekt het respect dat wij in de eerste voor 18000 toeschouwers ballen.
  NAC is in potentie minstens zo groot als AA Gent.
  Maar AA Gent speelt met een goed beleid Champions en wij met een slecht beleid (zeker niet te wijten aan Goetzee, het is voor hem mis gegaan !) in de Juup.

  Met gerichte investering en een goed beleid moet bij NAC kunnen wat bij Gent ook is gelukt. Dat is dus wat anders dan bouwen in de Juup, daar zakt mijn broek vanaf.

  0

  0
 • scheppioni
  14 januari, 2016 - 12:48

  Kan ik me wel in vinden, maar dan blijft het nog dat ons NAC het initiatief in een wedstrijd zoals vorig seizoen, nooit elke keer zomaar uit handen mag geven, dan glijd je af en wordt het in dit geval een enorme sneeuwbal effect met desarstreuze gevolgen helaas !

  0

  0
 • scheppioni
  14 januari, 2016 - 12:49

  Ik heb het ook nooit gehad over zo maar blind aanvallen, maar wel de intentie hebben om er ene meer te maken dan de tegenstander !

  0

  0