Go to Top

Supportersverenigingen in opstand

Supportersverenigingen in opstand

Supporter pesten, dat lijkt de hobby van menig burgemeester te zijn. En ook de KNVB werkt niet altijd mee met onder meer rotte aanvangstijden en door de clubs en supporters zo weinig mogelijk inspraak te geven. 

Na een lange voorbereiding komt daarom nu een aantal supportersverenigingen in opstand. Hoe ze dit gaan doen? Simpel, door een overkoepelend orgaan te maken voor alle supportersverenigingen en andere (supporter)vertegenwoordigers. Doel van dit collectief is het verminderen of oplossen van problemen waar supporters tegenaan lopen. Denk hierbij aan strenge vervoersregelingen, als vee behandeld worden en wedstrijden om half 1 of half 5 op de zondag. Het Landelijk Supporterscollectief is opgericht om de belangen van alle voetbalsupporters op een zo’n goed mogelijke manier te behartigen. Op dit moment zijn onder andere Haagse Bluf, SV Superboeren, Stichting Kingzine, Fanclub de trouwe Oss, Stichting Breda Loco’s en de NAC CR lid.

Het collectief heeft bij haar oprichting, vandaag, een persbericht de wereld in gezonden, dat wij graag met iedereen willen delen:

Voetbalsupporters verenigen zich in landelijk collectief –  Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalfans

Supporters van betaald voetbalclubs slaan de handen ineen om gezamenlijk op te komen voor de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Fans van vooralsnog vijftien eredivisie- en acht eerste divisieclubs zijn vertegenwoordigd in het Supporterscollectief Nederland, dat op 3 mei officieel is gelanceerd. Aangesloten zijn onder meer de supportersverenigingen van clubs als Ajax, Feyenoord, FC Twente, FC Utrecht en ADO Den Haag.

Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Daaronder de fanatieke supporter die zijn club uit en thuis volgt en de trouwe seizoenkaarthouder op de lange zijde, maar ook de liefhebber die incidenteel een wedstrijd bezoekt. Al deze verschillende soorten liefhebbers moeten het voetbal kunnen beleven op een manier die zij willen. Een bezoek aan een betaald voetbalwedstrijd moet voor iedereen betaalbaar, veilig en gezellig zijn.

Achter de schermen is afgelopen jaar hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het Supporterscollectief een nuttige en breed gedragen gesprekspartner kan zijn van de belangrijkste landelijke partijen als het gaat om de organisatie van voetbalwedstrijden en wet- en regelgeving die betrekking heeft op supporters. Het collectief is inmiddels gesprekspartner van de KNVB en schuift ook aan bij de zogenoemde Expertgroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie en de politie zijn vertegenwoordigd.

Het Supporterscollectief staat boven alle clubs en zal zoveel mogelijk handelen uit naam van ‘de voetbalsupporter’. Het gaat ons om cluboverstijgende problemen die landelijk spelen en in veel gevallen op alle supporters van toepassing zijn. We focussen daarbij op de positieve rol van betaald voetbal in de maatschappij. Misstanden krijgen vaak de meeste aandacht als het gaat om voetbalsupporters, terwijl weinig plek is voor positieve zaken. Voetbalsupporters hebben daardoor een negatief imago gekregen, wat doorwerkt in het veiligheidsbeleid rond veel wedstrijden. Wij menen dat het voor alle partijen een vooruitgang is om nu structureel met een georganiseerde afvaardiging van supporters te kunnen samenwerken.

Meer informatie en nieuws over Supporterscollectief Nederland is te vinden op de website en via onze kanalen op sociale media:

www.supporterscollectiefnederland.nl
https://twitter.com/SupportersNL
https://www.facebook.com/supporterscollectiefnederland “

Bron: B-Side Rats, Supporterscollectiefnederland

18 Reacties op "Supportersverenigingen in opstand"

 • BATI
  3 mei, 2016 - 16:21

  Leuk hoor, zeuren over die aanvangstijdstippen op zondag maar dat moet van de tv. Want daar betaald de tv veel geld voor. En clubs hebben dat geld nu eenmaal nodig om te blijven voortbestaan. Dus de supporters kunnen dit wel erg vinden maar ik denk dat de clubs het geld toch ook wel belangrijk vinden.

  Neemt niet weg dat die aanvangstijdstippen voor de jupiler leaque gewoon ruk zijn! Zondag om 12.30 uur is toch een verademing ipv maandagavond om 8 uur.

  0

  0
 • Eddy W
  3 mei, 2016 - 16:39

  @BATI
  Het gaat niet alleen om die zondag, maar ook om de wedstrijden op maandag, het als vee behandelt worden enz. Het gaat erom dat de supporters gehoord worden, waar het nu alleen om het geld gaat. Voetbal is van ons (de supporters), want zonder ons in het stadion is het een stuk minder interessant. Door het publiek en de ploeg worden kinderen/pubers fan. Zonder fans geen voetbal en dus geen FOX/KNVB enz. en dus geen geld.

  Ik vind het persoonlijk een goed platform waarbij fans van iedere club een vinger in de pap krijgen.

  0

  0
 • BATI
  3 mei, 2016 - 16:51

  @ Eddy W

  klinkt alleen heel nobel alleen als je heel eerlijk bent weet je gewoon dat die tijd voorbij is. De jaren 80/90 zijn gewoon voorbij en voetbal is tegenwoordig vooral commercie. Hoe minder uitsupporters er meegaan hoe fijner de burgermeesters, politie en de clubs het vinden want dat scheelt hun ook weer tonnen beveiligingskosten. Of denk je dat ze in Rotterdam en Amsterdam zitten te wachten op uitsupporters van elkaar? En welke jupiler club zou op zaterdag tegen NAC willen spelen en de supporters combi vrij laten komen???? Helemaal niemand.

  En volgens mij zitten de meeste stadion nu voller dan ooit dus ik denk dat de meerderheid er geen enkel probleem mee heeft.

  0

  0
 • Oldskool
  3 mei, 2016 - 17:20

  @ BATI

  Als de TV minder betaalt aan alle clubs krijgen spelers overal wat minder geld. So what? Voor de TV was het net zo druk en werd er ook gevoetbald voor publiek.

  0

  0
 • Oosterhout3
  3 mei, 2016 - 17:25

  @bati, niet mee eens.

  Voller dan ooit??
  Utrecht 3/4 , vitesse half leeg stilburg….. half leeg.
  Excelsior… 3/4 vol. Twente. Halfvol….. ado 3/4 vol….

  Commercie is oud voetbal aan het worden!

  Eindelijk een vereniging die het voor de supporters opkomt!!

  0

  0
 • Oosterhout3
  3 mei, 2016 - 17:29

  Tv geld.moeten ze eens eerlijker verdelen in.Nederland

  Dan gaan de top salarissen omlaag en het gemiddelde omhoog!!

  0

  0
 • H.K.
  3 mei, 2016 - 17:41

  Aanvangstijden allemaal gelijk heeft tot gevolg dat FOX TV de stekker uit de geldkoe trekt waardoor 80% failliet gaat. De meeste stadions zitten toch al redelijk vol. Dus om dat geld te behouden zal de prijs van de toegangs kaarten met 400% toenemen. Is dat wat ze willen? 
  Wat betreft veiligheid vervoer en burgemeester gezever geef ik ze wel een punt. Maak gewoon 1 prof league met 24 clubs. Want vooral jong 020 jong psv en achilles mogen niet promoveren dus krijg je competitie vervalsing. Dat ze zich daar maar sterk voor maken.

  0

  0
 • die ne gast
  3 mei, 2016 - 18:09

  Als normaal uitwedstrijdenbezoek prioriteit heeft:
  – Kies een datum
  – Spreek af dat de supporters van de thuispartij kaartjes kopen voor de uitsupporters op een thuisvak.
  – Laat pas tijdens de wedstrijd (in de 12e minuut als symbool voor de 12de man) zien dat je voor de tegenpartij bent vanuit het thuisvak.
  – Tijdens de wedstrijd elkaar vocaal aanpakken
  – na afloop van de wedstrijd loopt iedereen in zijn eigen clubshirt lekker door elkaar naar buiten.

  Als we dat met elkaar afspreken en het supporterscollectief coördineert de onderlinge kaartverkoop, hoef je meteen minder vaak aan tafel met de KNVB, het ministerie en het OM om uit te leggen dat voetbalsupporters normale mensen zijn.

  0

  0
 • scheppioni
  3 mei, 2016 - 20:20

  Vooral die maandagavonden in deze k^t juup is helemaal een ellende !!
  In alle opzichten is het beter om in ieder geval naar de ere terug te keren !!
  HUP NAC

  0

  0
 • van "taajlaand
  3 mei, 2016 - 20:46

  Euh, Schepp,

  Laat dat nu nét de avond zijn waarop ik nog enigszins naar NAC Kan. ….
  Maar met je eens hoor, is totaal géén voetbalavond voor het publiek.
  En doordat het gegeven van hierboven voor ALLE supporters geld, hoop ik dat er toch, mochten we niet promoveren ergens naar voren gebracht kan worden waarom de kampioen wél een jeer of 4/5 op hun favoriete zondag heeft kunnen spelen dit seizoen.
  Dus nu eerst maar eens promoveren.
  Ik ben bang dat de hele commercie rond het voetbal niet meer te stoppen is……
  Wel een goed initiatief overigens.

  0

  0
 • scheppioni
  3 mei, 2016 - 20:53

  @ Van “Taajlaand
  Tsja waarom de kampioen wel een verschillende keren op hun favoriete zondag hebben kunnen spelen, verbaast dit je nog met die rare k^t bond, mij niet !
  Verder vind ik het zowel maandag en vrijdag kl^te avonden zijn, nu moet ik wel zeggen dat mijn de laatste maanden juist op de doorweekse dagen mijn fysieke gesteldheid het wat laat afweten, tsja dat na 30 jaar zelf voetbal ! Maar iets meer luisteren naar het lichaam in deze maar !
  Daarom, promoveren verzacht ook zeker in deze !

  0

  0
 • van "taajlaand
  3 mei, 2016 - 21:04

  Dus verstand komt met de jaren Schepp?
  Houd ook ik daar nog hoop op. ;-)

  Zit net naar champions leage te kojken…..wordt zelfs de lengte van het gras al opgemeten door de trainer ….
  Het “spelletje” voetbal is comlpeet doirgeslagen.
  En wij supporters staan erbij En kijken ernaar..
  Hoop dat er naar de supporterscubs geluisterd gaat worden, hoewel het natuurlijk nooit voor iedereen naar de zin zal zijn.
  Maar die vrijdag en maandag zullen best veel supporters thuis doen houden.

  0

  0
 • Dutchbird
  4 mei, 2016 - 02:19

  Misschien moeten we wat vaker het Nederlands Burgemeesters Elftal uitnodigen om in het stadion een voorwedstrijd te komen spelen tegen oud-NAC.

  0

  0
 • AA
  4 mei, 2016 - 02:23

  Jelle stopt na dit seizoen !

  0

  0
 • Mafkees
  4 mei, 2016 - 11:28

  Gelijk heb je BATI. Niks doen en alles accepteren gaat veel meer oplossen. In de jaren 80/90 waren supporters actiever ( ook in positieve zin) en de dwongen dus nog wel eens wat af.

  Goed initiatief aldus. United we stand, divided we fall

  0

  0
 • die ne gast
  4 mei, 2016 - 13:57

  @Mafkees
  Praten met de KNVB en politie levert niets op. Dat gebeurt al jaren, maar de regelingen zijn steeds achterlijker geworden.
  Mensen moeten gewoon met hun poten van elkaar en andermans eigendom afblijven en dan verdwijnen al die rare regelingen vanzelf.
  Zie mijn eerdere voorstel hierboven. Als we dat als supporters niet een keer kunnen uitvoeren / afspreken, dan hoef je als supporterscollectief ook niet aan te schuiven bij de KNVB, de politie of het ministerie van Veiligheid.

  0

  0
 • Mafkees
  5 mei, 2016 - 00:15

  die ne gast:

  Ja, mensen moeten met hun poten van elkaar afblijven. Alleen sommige mensen willen of kunnen dat om weet ik wat voor reden dan ook niet. Dat is dus een complicatie.

  Ja, er is al veel overleg gevoerd door individuele supportersgroeperingen. Nooit echt als collectief. 1 Keer is er een collectieve actie in Tilburg geweest. Die liep goed totdat niet zo weldenkenden van niet nader te noemen clubs toch besloten om er een zooitje van te maken.

  Met dit collectief open je de mogelijkheid voor de politiek en justitie om een landelijke gesprekspartner te hebben. Dit is een kwestie van lange adem.

  1 Enkele (overigens wel toffe) actie zoals die jij noemt gaat niet genoeg overtuigend zijn.

  0

  0