Go to Top

Van de koning tot de clown

Van de koning tot de clown

Prettige Koningsdag allemaal! Velen zullen vanacht al lekker ge-partyd hebben (heeft iemand de F8Hipster nog zien zwalken?) en/of zich vandaag opmaken voor een nat (update 09:00: wat een  kutweer…) feestje, wat niet zo slecht klinkt als het wél gaat zijn.

Want het wordt pokkeweer vandaag. Op de dag van onze koning wordt geadviseerd jezelf goed te kleden en warm te eten en te drinken. Bijzonder advies zo eind april. En zo over koningen gesproken; Anthony Lurling heeft nog maar eens laten weten bijzonder trots te zijn op zijn tijd bij NAC. Woorden die ook op een dag als vandaag passen.

Trots dus, is hij op zijn periode bij NAC en deze periode heeft een speciale plek in zijn hart. “We hadden een geweldige groep met Rob Penders, Patrick Zwaanswijk, Ronnie Stam, Jelle ten Rouwelaar, Matthew Amoah..” vertelt Lurling aan het AD. “Ik was altijd van maandag tot en met zaterdag continu met de wedstrijd bezig. Maar daarna wilde ik een biertje drinken. Met 0-4 verlies of 5-0 winst, in de Cordial was het altijd gezellig. Wonnen we om half één van Feyenoord, kwam ik om vijf uur ’s nachts thuis.” Een gezonde, gezellige teamspirit dus en vooral een voorbeeldige inzet waar sommigen nog van kunnen/moeten leren.

Hij vervolgt: In de ochtend moest je om negen uur aanwezig zijn, maar om acht uur legden we al een kaartje. Zie je tegenwoordig niet meer. Carnaval met de hele selectie, maar wél presteren. Dit was verreweg mijn mooiste tijd. We eindigden als derde maar grepen bij de play-offs uiteindelijk naast Europees voetbal.”

Mooi verhaal van de Koning/Messi van Breda. En tegenover de koning binnen de hoffelijke GeelZwarte huishouding staat de hofnar. De paljas van Breda. Niemand minder dan de logo-kussende-maar-tegelijkertijd-zijn-reet-mee-afvegende Erik Falkenburg.

Begin dit seizoen stapte hij over van NAC naar Willem 2. Niet ver daarvoor wilde hij ook al een dergelijke overstap maken, toen hij van Go Ahead naar PEC wilde verkassen.

Dat heb ik toen niet gedaan vanwege de supporters van Go Ahead”, vertelt de uiterst nobele (lees: bijzonder hypocriete) Falkenburg aan de VI. “Ik had het daar prima gedaan, weet ik zeker. Maar ik had bij de eagles zo’n ontzettend leuk jaar gehad. Alleen al de Adelaarshorst heeft iets magisch. Die mooie herinnering wilde ik niet verlaten met een overstap naar PEC.”

Een jaar en weer weg, dat lijkt zo’n beetje de rooie draad in zijn carrière te worden.  In plaats van Zwolle koos hij voor Breda. “Dat was ook een prachtige club en op papier een goede keuze. Qua stadion, stad, supporters..” Maar hij had daar kennelijk minder op met ons supporters aangezien een Tilburgse transfer hem niet deed twijfelen. Of kwam de daadwerkelijke broodvoetballer uit de mouw. “Na de degradatie dacht ik wel ‘Erik, dat soort gevoelens mogen niet met meespelen. Tuurlijk levert het gezeik op, maar als het goed is voor je carrière: gewoon doen’ “, verklaart Falkenburg. En tja… dan nog steeds is het een pipo met z’n gedrag, maar een dergelijke keuze -op zakelijk en/of financieel vlak- zullen wel meer mensen maken als het om hun zelf gaat.

Hij vervolgt (enigszins clownesk): ” Mooie (…) kansen moet je pakken. Breda en Tilburg zijn haat en nijd, dat wist ik ook wel. Tja,ik wist dat die overstap wat los zou maken. En ergens is dat nog wel begrijpelijk ook (iets met bij hoog en laag ontkennen ook, enzo; BSR). Ik heb er weinig van gemerkt, behalve dat ik een hele nacht wakker gehouden ben door NAC-fans. De volgende dag moest ik me melden bij Willem 2, kreeg ik een ander nummer en was ik er vanaf. Het heeft me één dag beziggehouden,” en daarna kon het zijn reet roesten, of is dat de vrij geïnterpreteerd?

Ach whatever.. we zijn trots op onze Koning en hoeven geen paljassen meer bij NAC te zien. Wie weet komt de één ooit nog terug bij NAC en wie weet komen we de ander binnen nu en enkele weken/maanden weer eens tegen om hem een Demouge-iair welkom te geven. Hoe dan ook: prettige Koningsdag allemaal!

Bron: B-Side Rats, AD, VI

19 Reacties op "Van de koning tot de clown"

 • oosterhout3
  27 april, 2016 - 08:23

  fijne koningsdag allemaal…

  al is die koning willem de 2e mijn minst favouriete koning… goeie vraag waarom?!:)

  0

  0
 • buurman
  27 april, 2016 - 09:56

  Veel te aangedikt stukje naar twee kanten. Maar goed dat is mijn mening. We moeten Falkenburg (uitstekende voetballer) op “zijn nummer zetten” door willem2 straks in de finale te verslaan !

  0

  0
 • Fonzy
  27 april, 2016 - 10:01

  Als Falkenburg in de finale van de play-offs tegen ons 3x in eigen goal schiet mag hij van mij weer terug komen hoor

  0

  0
 • van "taajlaandp
  27 april, 2016 - 10:31

  Ergens hoop ik op de zoveelste degradatie (3e?) van deze logo kussende broodspeler.
  Maar veel belangrijker is de promotie van ons eigen NAC, duidelijk!
  Elke voeyballer is een passant, waarbij er Maar zeer weinig zijn met een écht clubhart….en die eerlijk zijn door toe te geven dat salaris doorslaggevend is.
  Lurling laat wat dat betreft merken op een nirmsle open manier, duidelijk van twee clubs te houden, maar ging in de loop van een belangrijker seizoen ook nog even bij een concurrent spelen. …
  Toch, geef mij liever 11 Lurlingen dan 1 Falkenburg.
  En de saamhorigheid van de spelets net als vroeger. .?
  Iets wat we moeten koesteren denk, want de verwende knapen van nu vinden, net als in de hele maatschappij hun telefoontje, voetbalschoenen kapper of koptelefoon veel belangrijker dan het teamgevoel onderling.

  0

  0
 • van "taajlaandp
  27 april, 2016 - 10:32

  Normale open manier

  0

  0
 • sanderson
  27 april, 2016 - 10:54

  Ieder woord over falkenburg is er 1 teveel

  En willem 2 komt in de nacompetitie niet tegen NAC te spelen, die vliegen er een ronde eerder al uit

  0

  0
 • Henri
  27 april, 2016 - 11:03

  Laten we maar uitkijken met een Demouge welkom. Het was wel Demouge die de sleutel in handen bleek te hebben voor de terugkeer van RJC naar de eredivisie. De verdediging had totaal geen vat op deze half gehandicapte voetballer. Hij moest bijna op krukken lopen. Voor de rest vind ik het appels met peren vergelijken. Lurling zijn verhaal gaat over het gebeuren binnen NAC en Falkenburg over een overstap tussen twee clubs. Totaal niet te vergelijken. En laten we eerlijk zijn. Wie onder ons laat een mooie kans bij een concurrerend bedrijf lopen als je daar wel meer kunt verdienen, meer toekomst perspectief denkt te hebben etc. Wij gaan toch ook allemaal voor ons eigen kans om voor ons moverende redenen. Al dat gezeik van NAC-WII / NEC-Vitesse / Ajax-Feijenoord. Ik vind het echt te belachelijk voor woorden vroeger speelde het ook niet Van Gorp,Nouwens, Laseroms, Van Hooijdonk gingen van RBC naar NAC, Vriends, Abdellahoui van WII naar NAC, Lokhoff, Babos, Van Wonderen van NAC naar Feijenoord. Eddy PG, Wim Janssen, Jan Everse, Theo van Duivenbode, Henk Groot Johan Cruijff speelden zowel voor Ajax als voor Feijenoord. Mensen doe toch normaal ipv al die opruiende nergens opslaande onzin. Iedereen heeft het recht om zijn eigen keuze(s) te maken in het leven of het nu gaat over privé zaken als vriendschap en huwelijk of werk gerelateerde zaken. Wie matigt zich recht toe om daar over te (ver)oordelen?

  0

  0
 • scheppioni
  27 april, 2016 - 11:52

  @ Henri
  Een simpele zet in de rust van de verlenging was op dat moment hoogstwaarschijnlijk de redding, een jager als de Kamps had je de voorzet op demouge er doen uit kunnen halen, nu lieten o.a. Matic en de Zeeuw wel de voorzet geven en net wat je zegt, werd er geen fair duel aangegaan en was het vragen om problemen !!
  Maar goed, we zijn nu een jaar verder, en voor de doordenkers onder ons !!
  Hopelijk wordt het vrijdagavond geen Koningsdag in deventer !! HUP NAC

  0

  0
 • NAC4EVER!
  27 april, 2016 - 12:47

  Lurling is voor altijd een van mijn NAChelden.

  Op Falkenburg ben ik helemaal afgeknapt.
  Niet eens zo zeer doordat hij naar de stillems is gegaan, maar wel met de manier waarop.
  Ik geloof dat hij nog geen week voordat hij bij willem2 tekende dit zei:’Er 25 inschieten en kampioen worden met NAC is ook leuk”.
  Oftewel echt hoop gegeven dat hij blijft.

  Prima dat je dan alsnog ergens anders gaat tekenen, MAAR NIET OP DEZE MANIER BIJ HUN!

  Mocht het ervan komen hoop ik dat hij in Breda een mooi welkomsgebaar krijgt…..

  0

  0
 • Toontje
  27 april, 2016 - 14:20

  Toch blijf ik erbij als Falkenburg niet geblesseerd was geraakt waren we misschien niet….hij was toen aardig bezig

  0

  0
 • scheppioni
  27 april, 2016 - 15:18

  Ben ik deze keer met je eens Toontje !
  Maar ja, het liep jammer genoeg net anders !

  0

  0
 • HenkTank ©
  27 april, 2016 - 19:08

  Ik ben niet zo van het kleineren. Maar heel soms.

  Valkenburg, landverrader.

  0

  0
 • Mafkees
  27 april, 2016 - 23:32

  Valkenburg is een superleuk en supertoeristisch plaatsje in Limburg

  Falkenburg zal mij mijn reet roesten, promotie of niet.

  0

  0
 • Dutchbird
  28 april, 2016 - 01:38

  Eerst Eindhoven en dan heel misschien de kruiken. Focus op Eindhoven en als we die klus geklaard hebben en de kruiken staan op de juiste plaats in de eindstand van de ere dan ……………. hoop ik dat Kenny Falkenburg de dunne poep in de broek jaagt.

  0

  0
 • scheppioni
  28 april, 2016 - 16:10

  We zijn op dit moment in ieder geval verder dan cambuur om maar positief te blijven kijken ! HUP NAC, wat hunker ik naar promotie waar we thuis horen in de ERE !!

  0

  0
 • Badeend
  28 april, 2016 - 17:04

  Falkenburg was anders wel de enige die fatsoenlijk de supporters te woord stond, en met Matic een bedankronde liep toen het Matic teveel werd. Het gaat er bij mij ook niet in dat deze – voor NAC prima – voetballer ‘zomaar’ de overstap naar Willem II heeft gemaakt. Hij had niet echt veel andere keus, vermoed ik, en NAC kon het financieel wellicht niet eens opbrengen om in de Jupiler League meerdere van dergelijke dure spelers te hebben. Maar dat is mijn vermoeden, mijn speculatie. Misschien moet ik dat maar gewoon als waarheid in het rond gaan schreeuwen – er zijn er meer die dat doen, maar dan met een tegengesteld geluid.

  Verder, volledig eens met Henri. Wat een kolder om mensen te “haten” omdat ze een ander kleur shirtje aandoen. Echt te zielig voor woorden. Maar goed, ook dat is mijn mening. Daar hoef je het niet mee eens te zijn.

  0

  0
 • Cor Taxi
  28 april, 2016 - 20:14

  Jij moet rechter worden Badeend.

  0

  0
 • Van "taajlaand
  29 april, 2016 - 09:14

  En dan bij jou in de taxi Cor, hebben we direct de “rijdende rechter”.

  0

  0
 • scheppioni
  29 april, 2016 - 11:53

  hahaha “Taajlandke, onder het motto van koning tot clown ! lol

  0

  0