Go to Top

Vanuit de verre oost een kritische noot

Vanuit de verre oost een kritische noot

Vandaag geeft Berry van der Heijden (poging-tot-journalist bij BN/De Stem)  de ruimte aan Hans Deelen, harry b.d., Van Rumschoten en scouting Nederland tegelijk om eens te vertellen hoe hij (jawel, dat is allemaal serieus 1 persoon) over NAC denkt.  Dat weten we natuurlijk allang, maar deze keer wordt het dan eens door iemand anders opgetekend.

Tipjes aan Berry: ‘reaguurders’ zijn de commenters op GeenStijl. Niet iedere commenter op het internet is een ‘reaguurder’.
En als je nou eens iets gaat onderzoeken, of iemand gaat interviewen, leer je dan voortaan eerst eens goed in. Daar word je voor betaald.

Enfin: ruim baan voor het artikel over de reageerselmakerkoning van NAC: Hans Deelen! Uw (on)genoegen plaatsen kan in de reageersels

NAC-rebel met virtuele voorhamer

Een geluid over NAC dat nog niet tot de krant is doorgedrongen is dat van de reaguurders op internet.

Een portret van een van hen.Over het tekort bij NAC van 3,2 miljoen hebben velen hun zegje gedaan. Fans reageren op websites van de krant, of NAC-sites als De Rat, NACblog en bsiderats. Soms grappig, soms bot, soms inhoudelijk. In ieder geval bezorgd of het allemaal wel goed komt. Het geluid van deze fans is in de krant nog niet aan bod gekomen.

In het allegaartje van internetmeningen valt één persoon het meest op. Roemrucht en controversieel reageert de oud-Bredanaar Hans Deelen onder pseudoniemen als Harry b.d. en Van Rumschoten, hard, scherp en soms onder de gordel. Wat bezielt Harry Deelen en wie is hij eigenlijk?

‘Een gewone Bredase jongen’, noemt Hans Deelen (43) zich. Op internet is hij als Van Rumschoten, Scouting of Harry b.d. de vloek en gesel van NAC-bestuur en -directie. De directeur IT bij de Deutsche Bank schiet uit de heup vanuit Zwitserland waar hij woont, vanuit Singapore of ergens daartussen in. Snoeihard als het bestuur of directie betreft, die hij niet gekwalificeerd vindt voor hun baan.

Dat lokt weer reacties uit die soms niet door internetfilters komen. “Dat is goed, want er worden te veel ziektes toegewenst en bedreigingen geuit. En dat is jammer”, vindt hij.

Hans Deelen wordt cynisch genoemd en rancuneus. Hij zou in 2004 gesolliciteerd hebben op de directeurspost bij NAC, maar de keus viel op Theo Mommers.

Deelen spreekt tegen dat hij op de functie heeft geworven. Ook vindt hij niet dat hij te hard uithaalt of fatsoensnormen overtreedt. “In het internationale zakenleven heb ik geleerd dat Nederland echt een tandje moet bijzetten. Maar in Nederland is men sneller beledigd dan dat men naar argumenten luistert. Je moet je mening klip en klaar geven, anders bereik je niets.”

Hans Deelen was ooit een Bredaas manneke dat met vader en broertje naar NAC ging kijken, eerst de thuis-, maar later ook alle uitwedstrijden.

De gymnasiast studeerde bedrijfskunde. Sinds 1994 woont hij in het buitenland en vanaf 2002 op een alp in het Zwitserse plaatsje Feusisberg. Soms bezoekt hij nog wedstrijden van NAC. Dagelijks schrijft hij op websites pittige meningen over de club die hem in de ziel zit gegrift.

Vanuit Singapore licht hij toe: “Het huidige bestuur is niet het beste wat Breda te bieden heeft. Als je ziet hoe ze hun taken uitvoeren dan rijzen de haren je te berge. Ze stralen geen commitment uit. Er bestaat het beeld van mensen die borrelnootjes eten bij wedstrijden. Ze werken te traag, zijn slordig. Het zijn vriendjes die elkaar benoemen”, klinkt het in van de hem bekende oorlogstaal.

Hij hekelt de sfeer van stilzwijgen. ,,Niets is wat het lijkt bij NAC. De club heeft een historie van misverstanden opbouwen en dan zwijgen over wat er speelt.”

Hij noemt de door NAC verloren ontslagzaak van stadionmanager Ton van Eenennaam. ,,Er werd pas over gecommuniceerd nadat de krant een stukje schreef. De achterban verwacht dat directie en bestuur zaken communiceren. Anders ontstaat volkstheater en ergernis”, zegt hij.

,,Ik heb ook mijn vraagtekens bij de rol van Jan Hoppen. Ik begrijp dat hij boos is over het tekort van 3,2 miljoen euro. Maar ik weet niet of zijn plan voor het Stadionkwartier goed is uitonderhandeld. De club heeft geen externe deskundige toegelaten. Ook is niet helder wanneer die rechten bij NAC zijn gekomen.”

Deelen betoogt onverbloemd, net als op internet. Hij woont dan ook in Zwitserland. Maar hij wil absoluut niet met een foto in de krant. ,,Met bedreigingen heeft het niks te maken”, spreekt hij tegen.

Als je Deelen hoort, is het bij NAC niet goed of het deugt niet. Toch heeft het bestuur beslissende stappen gezet. Zo wil men af van het huidige systeem waarbij zittende bestuursleden de nieuwe benoemen, komt er een driekoppige directie om onverantwoorde solo’s te tackelen en is het negatieve eigen vermogen aangepakt. Deelen vindt dat dit veel eerder had moeten gebeuren.

De grootste zorg van de NAC-fan is de kwaliteit van de selectie komend seizoen.

“We zijn niet goed genoeg voor het linker rijtje. Het bestuur had Pierre van Hooijdonk twee jaar geleden moeten binnenhalen, toen hij nog wilde. Hij is geen gemakkelijke jongen, maar hij loopt wel zo binnen bij Fenerbahçe, Celtic en Benfica. Als we komend jaar veel wedstrijden verliezen, komt de trainer buitenspel te staan en dan gaat het snel verschrikkelijk fout.”

Deelen zegt wel kandidaten te weten voor een driekoppige directie, maar noemt geen namen. “Niet zonder hun toestemming. We hebben een middenveertiger nodig die onafhankelijk alle energie en tijd in de club kan steken. Voor mij is het geen issue.”

In NAC-gelederen valt nog steeds de naam Chris van Nijnatten. “Dat is een NAC-fan in hart en nieren, maar geen directeur. Wel goed voor adviezen of communicatie.”

Van de bestuursleden is hij het meest teleurgesteld in waarnemend voorzitter Bas van Bavel. “Van hem had ik ook het meest verwacht. Helaas is hij meegegaan in het wegkijken bij problemen. Hij heeft de meeste potentie. De rest moet heel snel wegwezen.”

Bron: B-side Rats, BN/De Stem

39 Reacties op "Vanuit de verre oost een kritische noot"

 • nac6
  2 juli, 2010 - 11:48

  gewoon een zure nare man die zijn zin bij nac niet heeft gehad en nu probeert op allerlei manieren nac te beschadigen

  0

  0
 • Stofje
  2 juli, 2010 - 11:49

  Toch een tof stukje tekst.

  0

  0
 • Maj. W.L. van Rumbonen b.d.
  2 juli, 2010 - 11:52

  Nou, het heeft zo'n 10 jaar geduurd, maar het is dan toch eindelijk gelukt: Hans 'Weilust' Deelen in het lokale krantje. Waarvan akte!

  Bien. Koffie maar weer.

  0

  0
 • Rene van der Gijp
  2 juli, 2010 - 11:54

  "…vanuit Zwitserland waar hij woont…"
  "Sinds 1994 woont hij in het buitenland en vanaf 2002 op een alp in het Zwitserse plaatsje Feusisberg."
  "Hij woont dan ook in Zwitserland."

  Zou ons Berry van dat mooie Alpenlandje een gebolde broek krijgen?? Wat een aanfluiting is die vent zeg!

  0

  0
 • Koen
  2 juli, 2010 - 11:54

  Inderdaad een leuk stukje. En natuurlijk heeft hij wel gelijk. Een club als NAC moet het beste uit Breda en omgeving weten te strikken om de boel even goed op de rit te zetten. Waarom iedere keer van die 60-ers met een enorme laag stof op de schouders.

  0

  0
 • Johan
  2 juli, 2010 - 11:55

  Journalistiek gezien een prul van een artikel.Over iemand die anoniem wat roept onder allerlei pseudoniemen op internet en telefonisch tegen een journalist hetzelfde verhaaltje afdraait.
  Waarom geen foto erbij en de beste man eens opgezocht en dan een interview afgenomen? Dan had je hem serieus kunnen nemen. Ongeacht of je het ermee eens bent.
  Op deze basis had dit artikel natuurlijk nooit geplaatst mogen worden. Amateurisme van de Stem.

  0

  0
 • f7
  2 juli, 2010 - 12:02

  Zitten stiekem best veel waarheden in dit artikelen :(

  0

  0
 • eenaaceebreda
  2 juli, 2010 - 12:03

  Het gaat er niet om dat hij kritisch of iets dergelijks, dat mag en is zelfs goed. In dit stukje komt hij al heel anders over dan op internet, nietwaar?

  In discussie gaan met deze man lukt niet, want hij leest alleen zijn eigen stukjes tekst, en kijkt vaak niet eens naar de inhoud van het bericht.
  Negatief zijn is geen probleem, maar bij deze man is niet negatief maar kan alleen maar zeiken, en komt niet met oplossingen. Ja hij weet ze wel, maar hij houd ze voor zichzelf, dan ben je net zo onbekwaam als de directieleden (althans die hij zo onbekwaam vind, sommige zijn dat niet mijn inziens).

  Deze man maakt zich onmogelijk. Mocht hij ooit nog een plaatsje in de directie willen kan dat gewoon niet, en zeker niet om die 'bedreigingen', maar omdat hij zichzelf zo belachelijk heeft gemaakt op internet.

  0

  0
 • Dun Nakkenist
  2 juli, 2010 - 12:06

  Berry en Harry…. het kan een droomhuwelijk worden.

  De ene speelt voor journalist en kweekt irritatie bij de NACsupporters als aardbeien van de Rith tot in Zundert.

  De ander is o zo'n grote NACsupporter, heeft zichzelf (in al zijn goedheid) zelfs aangeboden voor een functie, maar sinds daar niet op ingegaan is meent hij alles en iedereen om NAC heen af te moeten zeiken. Nooit een positieve noot, nooit zijn visie hoe het wel zou moeten.

  Deze roddelnicht en gedroogde zuurpruim vormen m.i. een gouden koppel. Bij voorkeur in de verre oost ergens zonder internet.

  0

  0
 • Hoi
  2 juli, 2010 - 12:22

  Ach, Berry, geestelijk net de puberteit ontsproten. Helemaal onder de indruk van de poeha waarmee Deelen zich neerzet op het internet. Want o, o, o, hij woont in Zwitserland! En soms zit hij in Singapore! ECHT WAAR! Dat is een man van de wereld…

  Berry, voor je je luier vol met zaad hebt zitten: ga eens terug naar de school voor de journalistiek. Bereid vervolgens een goed vraaggesprek voor. Leer je in in de materie en in de persoon die je gaat interviewen. En probeer het dan nog eens.

  Of Deelen dan wel of niet gelijk heeft laat ik maar even in het midden.

  0

  0
 • wolfmanjack
  2 juli, 2010 - 12:33

  Het is toch prachtig dat iemand in mooi en origineel taalgebruik iedere keer zijn kritiek spuit over NAC. Hij heeft bovendien vaak gelijk.
  Ik lees hem liever dan iedere keer die grappenmakers die telkens weer beginnen over een worstenbroodje en elkaar maar napraten en nadoen omdat ze menen dat ze ook leuk moeten zijn. Dus Hans, ga zo door.

  0

  0
 • HUP HOLLAND
  2 juli, 2010 - 12:38

  off topic:

  HALVE FINALE GHANA – NEDERLAND 0-1

  Finale NEDERLAND – DUITSLAND 3-0

  Finale uitzenden in de bea???

  0

  0
 • Vak G
  2 juli, 2010 - 12:56

  Liever Harry bd met feiten die vaak kloppen als die domme humor over wordtenbrood idd!

  0

  0
 • Helsie
  2 juli, 2010 - 13:02

  Als het allemaal zo triest, slecht en waardeloos is, waarom dan op BSR plaatsen?

  0

  0
 • Flappy
  2 juli, 2010 - 13:02

  Hans Deelen is vaak ongenuanceerd en onfatsoenlijk. In dit stuk is hij een stuk genuanceerder en geeft hij terechte kritiek.

  Feit blijft dat er niemand afgerekend wordt op het verlies bij NAC en dat de deal met Heja nooit objecties geevalueerd zal worden.

  De achterban zijn een stadion van 23.000, eenmalige baten van 10 a 15 miljoen en een begroting van 15 a 20 miljoen voorgespiegeld. Vooralsnog durft/wil niemand kritisch onderzoeken waarom het niet tot dit alles is gekomen.

  NAC behoeft een frisse wind én dat staat wat mij betreft los van de aversie die Harry heeft tegen bepaalde personen.

  0

  0
 • Flappy
  2 juli, 2010 - 13:06

  Ik snap niet dat de BSR zich druk gaat maken over een journalist van de Stem ipv over het eigen NAC.

  Heja profileert zich als een weldoener, maar is dat terecht?

  0

  0
 • Flappy
  2 juli, 2010 - 13:11

  Ik ben geen Harry fan/napraten

  Maar als in eerste instantie wordt gezegd dat men eenmalige baten van 10 a 15 miljoen verwacht en dat uiteindelijk 5 miljoen wordt, dan de vraag of er goed onderhandeld is toch een logische?

  0

  0
 • Flappy
  2 juli, 2010 - 13:16

  Beetje lopen emmeren over een journalist van DeStem terwijl de communicatie van NAC zelf waardeloos is.

  Het volgende document mbt de stadionplannen staat nog stééds online:

  http://www.nac.nl/files/stadionplannen_def.pdf

  0

  0
 • since1912
  2 juli, 2010 - 13:20

  Flappy het er zin an vandaag mensen!!!

  Ik verwacht nog een reactie op dit artikel van Scouting hemzelve!

  0

  0
 • Flappy@since1912
  2 juli, 2010 - 13:22

  Moest het even kwijt, gaat wel weer nu :)

  0

  0
 • Johan
  2 juli, 2010 - 13:28

  Scouting…uhhhh…Rumschoten…uhhh….Deelen…. heeft al gereageerd. Of is Flappy ook al deze persoon. Hij weet in ieder geval veel verwarring te zaaien!

  0

  0
 • LG
  2 juli, 2010 - 14:06

  De zogenaamde "Boodschapsdichtheid" van het artikel is uitermate laag.

  0

  0
 • joshua
  2 juli, 2010 - 14:09

  Sterke zet van harry/scouting !

  Door zijn anonimiteit prijs te geven neemt hij een flinke voorsprong op die negatieve figuren die anoniem hun gal spuien over mensen die kritiek hebben.
  Dit zijn naar alle waarschijnlijkheid familieleden van de betrokken bestuursleden (Lips, van Haperen etc) en Theodoor zelf niet te vergeten. De Stadler en Waldorfs van deze wereld die vooraan stonden bij quasi good news maar nergens te bekennen waren toen het helemaal fout ging.

  har, nog vele jaren!

  0

  0
 • Prof dr Nakkermans
  2 juli, 2010 - 14:30

  Een NAC rebel met virtuele voorhamer is de titel van het stuk, zoals zovaak bij BNdeStem (zeg je abonnement op en ze bellen gelijk terug dat je het 50% korting krijgt! Wat een krant)is het vervolg van het stukje net zo bedroevend als het commentaar van deze Deelen.

  0

  0
 • Nijlpaard
  2 juli, 2010 - 14:44

  Hans Deelen is kritisch over NAC Breda en in heel veel zaken heel terrecht. Hij voorspelde al in een vroeg stadium dat het bij NAC Breda qua financiën fout zat en bestuur en directie niet capabel zijn om leiding te geven aan een betaald voetbalorganisatie.
  Hoon en sarcasme was op deze site zijn deel zonder dat overigens op zijn argumenten werd ingegaan. Zelfs nu de feiten voor zich spreken hoeft hij bij een aantal personen op deze site niet op bijval te rekenen. Zijn directe en recht voor zijn raap wijze van communiceren is mij liever dan het tegen beter weten in alles proberen goed te praten!!

  0

  0
 • Johan
  2 juli, 2010 - 14:47

  Beste Joshua, heeft geeft helemaal geen anonimiteit prijs. Mijnheer wil geen face to face interview en geen foto in de krant. Dus het blijft bij verkeer over de mail, fora etc…
  Wie zegt dat hij werkelijk de persoon die wordt gesuggeerd in het artikel van de Stem? Heeft de "journalist" heb gezien dan?
  Nogmaals het is een waardeloos prulstuk.

  0

  0
 • Helsie
  2 juli, 2010 - 15:01

  Ja Johan, noem het maar een prulstuk. Maar het is allang bekend dat dit zijn echte naam is en dat hij dus deze persoon is. In het artikel worden echte naam en nicknames bij elkaar genoemd. Veel meer uit de anonimiteit treden kun je niet doen, denk ik. Voorlopig weet ik meer van hem (hoe hij heet, wat voor werk hij doet, etc) dan van jou. Hoeveel anderen doen dit?

  0

  0
 • Dun Nakkenist
  2 juli, 2010 - 15:15

  @Helsie
  Zullen we 'm maar gelijk voordragen voor een lintje dan ?

  Of laten we Berry bellen en vragen of tie eens wat meer nicknames hier benadert en intervieuwt voor zijn befaamde journalistieke werk. Dan weten we van iedereen (zonder foto) toch wie wie is.

  0

  0
 • 7Hills
  2 juli, 2010 - 15:16

  – BSR: Kan je nou eens gewoon gebruik maken van het contactformulier EN je mededeling niet onder meerdere berichten plempen? Dank u. –

  0

  0
 • SBO
  2 juli, 2010 - 19:20

  vaak terechte kritiek, maar word altijd moe van het lezen van zijn comments. Het voelt nooit eens aan als positief, maar altijd zeiken en zeuren. Het zou hem veel beter staan wanneer hij iets onderbouwds en gefundeerd plaats en met oplossingen komt, ipv altijd maar negatief doen..daar zijn er namelijk genoeg van..
  En met een worstebroojke is trouwens niks mis!

  0

  0
 • braze
  2 juli, 2010 - 19:26

  Ik ken die Harry niet,maar hij heeft wel wat in zijn mars als je bij de oosterburen een topfunctie bekleedt.
  Hij mag dan regelmatig hard uithalen richting NAC-bestuur,maar de puinhoop die er is bewijst dat dat terecht is.Hup NAC!

  0

  0
 • Hoi
  3 juli, 2010 - 10:48

  @ BSR moet niet zeuren over journalist mensen

  Persoonlijk vind ik het gezeur wel meevallen. Maar laten we even eerlijk zijn: Berry van der Heijden is een waardeloze journalist. Kwam inderdaad achter de fusieplannen voor de jeugd (dat was knap), plaatste vervolgens een halve waarheid als nieuws en had heel NAC supportersland op zijn kop. En als dat gebeurt is verder alle rede zoek en kan je als NAC stoppen met al je plannen.

  Zo heeft hij nog een paar keer half naast geschoten en daardoor onrust veroorzaakt, terwijl dat niet (helemaal) terecht was. En nu vraagt hij vragen aan Hans Deelen die niet kloppen. Hans Deelen heeft nooit op de functie van directeur geaasd. Waar Berry die klok nou weer heeft horen luiden is dan weer een raadsel.
  Jammere is dat hij vervolgens niet doorvraagt aan Deelen waar de zuurte in zijn berichten dan wel vandaan komt. Dit is afgezien van het feit of Deelen wel of niet gelijk heeft.

  0

  0
 • zus
  3 juli, 2010 - 11:46

  Je kan vinden van hem wat je wilt maar in dit artikel zegt hij niets verkeerds. Nou is dit artikel eigenlijk ook best wel vlak en neit echt kritisch. Het is meer een beschouwing dan een kritsiche noot. Kom op Hans kom van je alp af en schrijf eens op hoed de toekomst van NAC er volgens jou uit moet zien… opleiding, tehcnische staf, sponsorbeleid, merchandising, de club van westelijk brabant, oost zeeland en noord België worden, uitwisselingsprojecten met Celtic etc… kom op geef je visie in plaats van een beschouwing!

  0

  0
 • Leur Noord
  3 juli, 2010 - 13:00

  blijf maar lekker op die berg zitten in verwegistan waarom aandacht geven aan zoiets het interesseert niemand geen hol wat die vent erover denkt en mij ook niet daaag harry bd

  0

  0
 • Patje
  3 juli, 2010 - 15:38

  Bouwers hebben we nodig en geen geflipte, doorgedraaide en vooral gefrustreerde bonusgraaiers van allerlei vage Harry bd-banken.

  Deze lokale namaak-Zalm lacht in je gezicht en steekt een dolk in je rug.

  Als deze persoon, in welke vorm dan ook, direct invloed krijgt in het NAC-gewoel, dan blijf ik NAC nog steeds trouw, maar dan kan NAC afscheid nemen vanmij en heel heel veel andere trouwe vrijwilligers.

  EAlleen de rechtbank kan dan nog ingrijpen.

  Wat hij dan meteen al zal roepen, zoals Scheringa dat deed is: "Ze hebben ons kapot gemaakt".

  0

  0
 • Dun Nakkenist
  3 juli, 2010 - 18:45

  Vriend Deelen heeft dus gesolliciteerd bij NAC.
  Dat hij niet aangenomen is (bestaat er dan toch een God ?) is alleen maar goed. Na die afwijzing is de ware aard van Deelen boven gekomen en zeikt ie alles af wat met NAC te maken heeft.

  De beste stuurlui staan aan wal, maar ik hoop dat Hans Deelen never nooit de kans wordt geboden om ook maar eventjes aan boord te komen.

  Hij doet exact het zelfde als Johan Cruijff bij Oranje. Hij lult, hij bazelt, hij praat veel, maar zegt weinig en zo lang het niet top gaat houdt hij altijd de ruimte open om de (eigen)wijze betweter uit te kunnen hangen.

  Zum Kotsen

  0

  0
 • NACMAN
  4 juli, 2010 - 20:01

  Waarom heeft die man nooit een ban gehad op alle NACsites?

  0

  0
 • Helsie
  4 juli, 2010 - 20:27

  @Dun Nakkenist

  Ik zeg niks over een lintje. Daarbij, hij is door anderen belangrijk gemaakt. Die happen/reageren continu op zijn schrijfsels. Dus of je het nou leuk vindt of niet, het is een begrip in virtueel NAC-supportersland. En daar heeft vrijwel iedereen, bewust of onbewust, aan meegewerkt. Dat je dat niet leuk vindt, doet vrij weinig af aan het feit dat het zo is.

  0

  0
 • Schwalbe
  5 juli, 2010 - 07:53

  leuke stukjes regelmatig van harry bd, een stuk beter te pruimen dan die verzuurde regels van anderen die anoniem blijven schelden.

  0

  0