Go to Top

Waarom García niet op ’10’ speelt

Waarom García niet op ’10’ speelt

Onbegrijpelijk volgens vele supporters: Manu García speelt onder Vreven dit seizoen niet op het middenveld, maar linksbuiten. Het riep vragen op waarom wél Rai Vloet op die positie speelt, maar niet onze kleine Spaanse balkunstenaar.

Manu García als linksbuiten, het is even wennen. Vloet speelde een mindere voorbereiding, maar mag toch blijven staan op de ’10’ positie. Ondanks zijn mindere indruk aan de bal en passend, heeft Vloet toch zijn doelpunten en assists meegepikt.

Stijn Vreven werd zodoende gevraagd om een reactie, en legt kort uit waarom Manu niet op zijn favoriete positie speelt. “García heeft in zijn nieuwe rol als hangende linksbuiten een vrijere rol. Wanneer hij naar binnen trekt, zullen verdedigers niet doordekken.” Het fysiek van Vloet en het scorende vermogen geeft de doorslag om juist hem als aanvallende middenvelder te laten starten. Manu zal zich dus moeten blijven richten op de positie van hangende linksbuiten, zodat hij naar binnen kan trekken en een vrijere rol heeft. Volgens Vreven zal García zo meer tot zijn recht komen en gevaarlijker zijn wanneer hij het middenveld opzoekt.

Bron: B-Side Rats, BN DeStem

59 Reacties op "Waarom García niet op ’10’ speelt"

 • Lamington
  8 augustus, 2017 - 08:59

  En blijkt het geen succes, dan is er de flexibiliteit om te switchen met García, uiteraard.

  79

  1
 • Kinderkaartje
  8 augustus, 2017 - 09:10

  Prima uitleg, maar ik moet het nog zien.
  Voelt toch niet logisch op een of andere manier.

  García is.zoveel beter dan Vloet, gevoelsmatig

  32

  6
 • Tom Schoeters
  8 augustus, 2017 - 09:19

  Een ding dat ik zeg is “Trainer is baas”

  25

  6
 • Allemaal de schuld van Schollen.
  8 augustus, 2017 - 09:22

  Zolang we maar punte pakken. NOAD????????

  19

  2
 • SjorsNAC
  8 augustus, 2017 - 09:35

  Waarschijnlijk zal hij na 2 westrijden een pak op de broek hebben gekregen snel omschakelen. ;-)

  Vitesse en psv zijn gewoon klasse beter, tegen sparta zullen we een puntje moeten sprokkelen. Persoonlijk vind ik het jammer dat je meteen het linkerrijtje krijgt, zo krijg je niet echt de kans te groeien en vertrouwen te tanken.

  11

  33
 • Uit je Naaht
  8 augustus, 2017 - 09:37

  Garcia is een geweldenaar, maar we moeten hem niet groter maken dan hij is. Toen bijvoorbeeld Ziyech bij Twente op 10 speelde maakte hij élke wedstrijd het verschil. Bij Garcia was dat vorig jaar, in de Jupiler League, niet het geval: er zaten ook anonieme optredens tussen. Ja, hij was regelmatig de beste van het veld en maakte in de nacompetitie het verschil, maar nee, je kunt er niet op vertrouwen dat hij NAC dit seizoen elke wedstrijd aan de hand neemt.

  Zo lang dat laatste niet het geval is kun je niet de hele speelstijl of invulling van het team aan zijn positie ophangen. Hij zal dus moeten spelen waar hij het meest voor het team kan betekenen, ook als dat niet op de voor hem persoonlijk beste plek is.

  Ik zeg dit ook omdat ik vrees dat de liefde voor Garcia hier Vloet op een 1-0 achterstand zet. Garcia heeft geweldig gespeeld en is een echte publiekslieveling waardoor het soms lijkt alsof hij de rechtmatige ‘eigenaar’ is van de 10 positie. In die uitleg heeft Vloet hem van die positie ‘verdreven’, met als gevolg dat Vloet tegen dat idee moet vechten. Dan wordt onze nieuweling nooit op zijn merites beoordeeld en krijgt hij wellicht geen faire kans. Dat zou zonde zijn, en oneerlijk.

  Hup Garcia! Hup Vloet! Hup NAC!

  94

  2
 • Harrie
  8 augustus, 2017 - 09:38

  Sparta linkerrijtje, dan draaien die een top seizoen

  4

  1
 • Jf
  8 augustus, 2017 - 09:45

  Bedankt bsiderats jullie anticiperen gelijk op een vraag. Duidelijke uitleg van Vreven

  19

  2
 • fritsspits
  8 augustus, 2017 - 09:54

  Belachelijk dit. Een 10 moet toch een bal kunnen aan nemen en andere instelling kunnen brengen. Manu kan dat, hij is de beste voetballer van het team. Nu gaan we een positie voor hem creëren, gewoon op 10 zetten en dan maar zonder Vloet spelen. En als er fysiek gevraagd wordt dan kunnen we Vloet altijd nog brengen.

  39

  36
 • F7-Top
  8 augustus, 2017 - 09:55

  Na het zien van de wedstrijd van afgelopen zaterdag kan ik dit verhaal van Vreven wel volgen (ondanks dat ook ik riep om Garcia op 10). Het is duidelijk dat Garcia niet als linksbuiten speelt maar eerder links op een 5-mans middenveld met inderdaad veel vrijheid om naar binnen te komen (en op een gegeven moment zelfs kort aan de rechterzijde te belanden). Daarnaast zie je in de spelstijl van Vloet wel dat hij graag de 16 in komt en meer dang heeft om een goal te maken dan Gracia (toch meer van het passje tussendoor). Met zijn lengte en fysiek is Vloet ook gevaarlijker dan Garcia, als hij naast Ambrose opduikt. Dus al met al vind ik dit bij nader inzien helemaal geen slecht plan van Vreven. Hup NAC.

  37

  2
 • Steefl
  8 augustus, 2017 - 09:56

  @SjorsNAC een puntje sprokkelen tegen Sparta? Die moet je thuis gewoon winnen, die hadden het vorig seizoen het in de 2de seizoenshelft bijzonder lastig en zijn er zeker niet sterker op gewonnen.
  Als je daar tegen thuis, op voorhand, genoegen met een punt gaat nemen degradeer je natuurlijk meteen.

  Hup NAC

  36

  2
 • PIPO
  8 augustus, 2017 - 10:12

  @fritsspits

  Je vertoont weer pipo gedrag. Of je leest niet goed of je wilt het niet begrijpen. Ik begrijp in ieder geval heel goed wat de trainer bedoelt. En ik kan je voorspellen : dit is een meesterzet.

  6

  10
 • willem 4,5
  8 augustus, 2017 - 10:16

  Tot nu toe heeft Vreven het goed gezien met alles, dus laat hem.

  16

  3
 • NAC4Ever
  8 augustus, 2017 - 10:37

  Dit kan ik wel volgen.
  Garcia mist wat fysieke kracht (is niet erg. Hij is pas 19, niet alles kan al top zijn) dat lijkt op deze manier opgelost te worden. En zo krijgt Garcia wel de ruimte voor zijn creativiteit.

  Mocht dit toch niet werken neem ik aan dat Vreven iets anders verzint. Maar ik hoop niet dat dat niet nodig is. En dat we meteen veel punten pakken.

  8

  1
 • Amarilla Negra
  8 augustus, 2017 - 10:56

  Als García in de vrije rol speelt zal de linksback dus zeer relematig eroverheen gaan om de voorzet vanuit de hoek te geven. Hoop dat Angelino goede longen heeft. Hij zal dan toch regelmatig als de sodemieter terug moeten sprinten.

  8

  2
 • Otjes
  8 augustus, 2017 - 11:01

  Volg het maar ik zie het niet werken tot nu toe. Ambrose heeft manu achter nodig om tot recht te komen.

  We zullen het zien. Trouwens vloet is weinig fysiek hoor.

  5

  14
 • harm
  8 augustus, 2017 - 11:10

  Stilte voor de spits

  9

  1
 • Oosterhout3
  8 augustus, 2017 - 11:18

  Ofterwijl, we spelen een verkapt 451, waarbij garcia de vrije rol heeft!!(en dus overal te vinden zou zijn!)

  Met name de link garcia/el alouchi blijft cruciaal
  In de vrije rol van garcia kan ook el alouchi doorschuiven naar linksbuiten en b.v. vloet iets zakken naast verschueren en garcia op 10 in de vrije rol!

  5

  0
 • Brutus
  8 augustus, 2017 - 11:19

  Ben benieuwd wie vandaag gepresenteerd gaat worden als spits

  1

  7
 • PrinsF8
  8 augustus, 2017 - 11:31

  Ik verwacht dat NAC nog wel eens de verrassing van dit seizoen kan gaan worden. Ik verwacht net zo’n seizoen als toen met Ernie Brandts, toen we 3e eindigden…

  Laat de start maar komen!

  18

  0
 • Otjes
  8 augustus, 2017 - 11:33

  Verschuren en metz met ervoor garcia.

  En een echte linksbuiten of evt allouchi, rechtbuiten fernandes, spits ambrose.

  Dit is wat de ere vraagt, anders wordt middenveld overlopen. Allouchi en manu op middenveld waarvan 1 in een vrije rol lijkt me erg naief, stijn.

  1

  6
 • Jf
  8 augustus, 2017 - 11:33

  3e is wel heel hoog gegrepen en echt nergens op gebaseerd. Ik denk dat Nac vandaag die Rossi die bij W2 afgetest is contracteren

  2

  11
 • MLbredaaa
  8 augustus, 2017 - 11:39

  Met een uitzakkende Garcia richting de 10 kwam er heel veel ruimte voor Angelino en Ambrose in die hoek afgelopen zaterdag

  1

  0
 • Barry
  8 augustus, 2017 - 11:44

  De eerste 2 wedstrijden spelen we tegen 2 van de betere teams in de eredivisie. Iedereen zal dan snel inzien dat het voor ons NAC een loodzware opgevave dit jaar en dat we keihard moeten knokken voor lijfsbehoud. En hopelijk kunnen we dan voor 1 september nog 1 of 2 spelers met meerwaarde binnenhalen die wel eredivisie ervaring hebben.

  Met dit onervaren elftal gaan we het mijn inziens niet halen.

  4

  12
 • nac fan
  8 augustus, 2017 - 11:59

  ik heb er alle vertrouwe in dat nac het wel red

  11

  0
 • Tja
  8 augustus, 2017 - 12:00

  Daarom. Snel Rienstra voor de neus van die stillems weg halen. Ideale versterking

  12

  3
 • Ki Utsuri
  8 augustus, 2017 - 12:03

  @Barry:
  En als we stiekem toch wat verrassende punten sprokkelen moeten we het nog allemaal maar zien tegen Sparta want dat kunnen we niet op de omschakeling spelen. Zodoende is er iedere week wel wat te zeiken. Voor veel mensen is dit een fijn vertrek want dan kan het uiteindelijk alleen maar meezitten.

  Juist tegen Vitesse (uit) en PSV (thuis) liggen er kansen. Beide teams zijn nog volop aan het sleutelen en het initiatief ligt bij de sterke teams, zij móeten de punten pakken. Iedere wedstrijd begint met 0-0 en NAC kan zonder druk geduldig vanuit de organisatie gaan voetballen. Elk gewonnen punt is een bonuspunt op het begrootte totaal (40). Laten we vooral niet gelijk in paniek raken als we van een ploeg als PSV, Feyenoord of AZ verliezen. Laat staan al gaan huilen voordat de wedstrijd is begonnen.

  Zelf ben ik vooral blij dat we ons weer mogen gaan meten met dergelijke ploegen.

  14

  1
 • Johan Wierikx
  8 augustus, 2017 - 12:05

  Ik ben ook bang dat het elftal te jong is om niet de problemen te komen dit jaar
  Best een goed elftal heeft NAC maar met te weinig jongens met eredivisie ervaring.
  1 of 2 oudere spelers die wel al jaren op eredivisie niveau spelen zou dan ook zeer welkom zijn.
  Jonge goede spelers hebben we genoeg nu nog wat ervaring.

  8

  4
 • N. Aukesss
  8 augustus, 2017 - 12:17

  Met zijn technisch vermogen en lichte fysiek kan Garcia ideaal a la Van der Vaart in zijn goede dagen de vrije rol tussen de linies invullen. Vloet zal dan wel minder statisch moeten gaan spelen en met veel loopvermogen meters moeten maken om gaten te sleuren voor zijn creatievere medemiddenvelders.

  5

  0
 • jvt
  8 augustus, 2017 - 12:33

  Wat een lulverhaal, omdat je als linksbuiten naar binnen trekt wordt je niet gevolgd door je tegenspeler omdat jij een vrije rol hebt en die verdediger dan schijnbaar niet. Garcia is geen linksbuiten en ervoor loopt ook al geen aanvaller van Nac om op af te spelen. Als je als mid mid naar links en rechts kunt uitzwermen wordt je volgens Vreven schijnbaar wel door je tegenspeler gevolgd? Niemand laat z’n mannetje als het goed is lopen hoor. Garcia met zijn geniale passes hoort natuurlijk op 10, is een spelverdeler en heeft de steekpass.

  Daarnaast hebben we ervaring nodig, van het JUUP team (5e geworden met heel veel verliespotten) staan er nog Sporkslede, El Allouchi, Verschueren, Garcia en Korte in, daarnaast hebben we een mindere keeper in de goal staan en Vloet, Koch (bij Utrecht geen basisplaats) en een spits die het nog maar moet zien waar te maken op dit niveau. De ‘ervaring’ zit op de bank, kost ons tonnen per jaar en we komen er maar niet vanaf. Ik maak me grote zorgen. Twee zeer gelouterde spelers erbij voor dit jonge team; een beul van een spits en buitenspeler want aanvallend stelt Nac te weinig voor.

  7

  45
 • Sjef de gevulde koek
  8 augustus, 2017 - 12:49

  Denken jullie nu echt dat dit de rede is. Vreven is niet achterlijk daar ben ik al wel achter. Vreven gaat op de 0 spelen, daarom speelt vloet daar omdat die wel mee kan verdedigen ook fysiek veel meer heeft dan Garcia. met vloet verschuren mets koch en mari heb je heel veel kracht en lengt in de as van het veld. Ditis tegenwoordig het moderne voetbal en ik geef vreven gelijk. Dit jaar is overleven en hopen op een stunt. Dan is dit natuurlijk de manier. Eerst de organisatie goed en dan gaan voetballen zo denkt Vreven. Dat gaat hij niet zeggen omdat er dan alweer supporters gaan lopen janken dat ze voetbal willen zien maar geloof me onze Trainer denk eerst aan punten

  28

  0
 • Jf
  8 augustus, 2017 - 12:50

  Jvt voordat je jezelf een duimpje geeft. Wat een negatieve vent zeg pfff. Jij weet uiteraard meer van voetbal dan Vreven!

  21

  0
 • J.ae
  8 augustus, 2017 - 12:55

  Er gaat 450 man mee zaterdag. Heb ter zin innnn !

  12

  0
 • Zo is dat!!
  8 augustus, 2017 - 12:56

  JVT, neem eens gas terug kerel!

  Je hebt in een aantal zaken echt wel gelijk, maar in de Juup op vrijdagavond, hebben we vaak ook tegen muren gespeeld. Nu krijgen we ook voetballende teams en daar heeft NAC Breda, echt wel z’n waarde laten zien.

  Daarnaast vindt ik wel onze as velen malen beter, dan afgelopen 4 jaar. Met namen, voor elkaar willen werken + daarbij hebben we nu lengte.

  Mijn gevoel zegt dan ook, dat er nog wel 2 gaan vertrekken/verhuren en 2 versterkingen erbij gaan komen. *dit zal wel eind augustus, kunnen gaan worden.

  Voorspelling komende 4 wedstrijden: optimist????

  Vitesse (uit) 0p
  PSV (thuis) 3p *bonus punten
  Sparta (thuis) 3p
  AZ (uit) 1p

  Max 7p, maar het kan ook zomaar 4p worden. Sparta (thuis) moet je winnen I.I.G..

  Zo is dat!!

  14

  1
 • scheppioni
  8 augustus, 2017 - 13:03

  Ik hoop dat dit goed gaat uitpakken, ik heb mijn twijfels, want Vloet kan hopelijk wennen aan de handelingssnelheid van de eredivisie en tegen excelsior was duidelijk te zien dat ook Ambrose meer uit de verf kwam wanneer Manu Garcia vaak naar binnen bijsloot !!
  Het kan prima werken, laten we het in ieder geval hopen !!
  Want de druk moet met name zeker zaterdag al van onze goal af !! NAC we follow !

  6

  0
 • 076
  8 augustus, 2017 - 13:08

  De beste spelers moeten op hun eigen positie spelen. Dus Garcia op 10. Zal na paar wedstrijden wel zo zijn.

  Vorig jaar begon het ook te draaien nadat Stans tegen Top gewisseld werd, ondanks dat Stans niet slecht speelde, maar zodat iedereen weer op de eigen positie kwam.

  7

  3
 • Breda
  8 augustus, 2017 - 13:28

  Geforceerde poging om beiden te kunnen laten spelen. Maar Garcia is 1 van de beste nummers 10 in NL en moet daar gewoon spelen. Zet Vloet dan maar in een 4-4-2 naast Ambrose.

  Persoonlijk zou ik een elftal om Garcia heen bouwen. Die moet onbetwist in de basis staan op 10. De rest is gewoon minder goed.

  12

  10
 • nacman
  8 augustus, 2017 - 13:45

  siemen mulder fluit het eerste eredivisie duel van nac

  0

  11
 • Dutchbird
  8 augustus, 2017 - 13:53

  Ik snap de redenering van Vreven wel. Garcia had het vorig jaar best lastig tegen grote sterke spelers die hem kort dekten. Nu krijgt hij de keuze tussen naar binnen soleren of buitenom gaan. En als het idee niet zo uitpakt als Vreven verwacht dan is de zaak snel om te zetten.

  9

  1
 • Niek
  8 augustus, 2017 - 13:54

  NAC heeft afgelopen jaar ook wedstrijden gespeeld met El Allouchi op linksbuiten, die dan veel naar binnen kwam om samen met Garcia daar een man meer te creëren, tijdens NAC-jongAjax was dit heel duidelijk te zien in misschien wel de beste wedstrijd. Je laat de rechtsback een beetje zwemmen en zelf kom je meer aan voetballen toe centraal, tevens ruimte voor je back om wat te doen. Niets mis mee

  6

  0
 • Nac fc
  8 augustus, 2017 - 14:07

  @brutus wie zegt dat er vandaag een spits word gepresenteerd

  1

  0
 • Brutus
  8 augustus, 2017 - 14:16

  Niemand dat hoopte ik ????

  2

  1
 • Nac fc
  8 augustus, 2017 - 14:21

  @brutus hier zeggen wel meer mensen het maar nergens iets over gehoord

  1

  2
 • MIB
  8 augustus, 2017 - 15:57

  Stiekem had jvt graag een Red Bull deal gezien. Met Sneijder in het blauw, geel, rood bij RB NAC Breda!

  6

  0
 • karel1
  8 augustus, 2017 - 16:50

  leuk dat we toch allemaal optimisten zijn zo hoort t
  En indien onze trainer uitvalt hebben we genoeg specialisten op deze site/
  Hup nac

  1

  0
 • Negentientwaalf
  8 augustus, 2017 - 16:52

  Hoeveel potentiële nac-coaches zitten er op dit forum? Fuckin’ hell….

  9

  0
 • Ouwe Spionkop
  8 augustus, 2017 - 18:48

  Stijn Vreven = 2e Ernie Brandts. Verdedigen en door counters proberen te scoren. Dus geen Garcia op 10.
  Ik zou het liever anders zien.

  0

  12
 • inzicht
  8 augustus, 2017 - 20:29

  Wel grappig eigenlijk. Eerst zeuren dat de city deal onze mannen in de weg staat maar wanneer onze eigen speler op de plek staat waar hij het beste staat en zich het beste kan laten zien gaan we zeuren dat een gehuurde speler er moet staan.

  13

  2
 • Bou
  8 augustus, 2017 - 21:03

  Heel simpel. Vloet staat op 10 voor meer verdedigende power (storen en mee terug verdedigen). Waarschijnlijk krijgt Manu een soort van vrije rol in de om schakeling dus kan NAC op deze manier op elke moment een andere aanval opzetten. Verdedigd op links is dan wel een zorgenpuntje.

  5

  1
 • Simpel
  8 augustus, 2017 - 21:05

  Garcia is volgend jaar waarschijnlijk weg en vloet het is dus goed om in vloet te investeren. Zonder vloet spelen kan ook maar dan hadden we hem niet moeten halen. Bovendien ligt er op de flank vaker ruimte dan in het centrum dus helemaal niet verkeerd dat daar je beste voetballer staat

  3

  1
 • Cool Hand
  8 augustus, 2017 - 21:13

  Ploeg om Garcia heen bouwen. Je beste speler zoveel mogelijk vertrouwen geven, Hij kan het verschil zijn tussen degradatie en erin blijven.

  2

  8
 • Breda
  8 augustus, 2017 - 22:16

  @ inzicht

  Daar kan je geen rekening meer houden:

  Dessers (eigendom) is weg
  Brondeel (2 jaar gehuurd) is weg
  Garcia (half jaar gehuurd) komt terug (huur)
  Horsfield (half jaar gehuurd) wordt eigendom voor 3 jaar

  De beste moet gewoon spelen. Garcia is de beste nummer 10. Voor NAC buitencategorie.

  1

  2
 • Henri
  8 augustus, 2017 - 22:57

  Goede voetballers kunnen op iedere positie goed uit de weg. Wat Vreven nu doet is natuurlijk niet nieuw. Ziyech stond bij Twente rechtsbuiten en Snijder heeft bij het NL-elftal ook een enkele keer links voorin gespeeld. En zonder Garcia met hem te vergelijken, maar maakte Cruyff niet de mooiste goals vanuit de linksbuiten positie. Voor de oudjes onder ons: uit bij ADO met de fenomenale lob over Ton Thie en zijn goals in het NL-Elftal tegen Argentinië (WK 74) en uit bij België vriendschappelijk om er maar een paar te noemen. Ook de Cruyff turn deed hij voor het eerst links voorin in de finale in de Kuip tegen Inter Milan.

  2

  1
 • ome cor
  8 augustus, 2017 - 23:14

  Leuk om nu al dingen te gaan roeptoeteren, maar misschien eerst even een wedstrijd of 8 afwachten ?
  Misschien hebben sommige mensen het nog niet door, maar supporter zijn van NAC betekent niks anders dan (op dit moment) de filosofie van Stijn Vreven te volgen.
  Dan kun je 100x “boe” of “kut” roepen, maar Stijn heeft z’n ideeën hierover en zal dat niet veranderen omdat er een paar mensen op een forum wat anders denken. Mocht Stijn vinden dat Manu beter keept dan Dries en Nigel, dan staat ie straks gewoon op doel.

  Leuk dat mensen met hun huis-tuin-en-keuken voetbalverstand hier roepen dat Manu op 10 moet, maar een trainer die een zwak en zwalkend NAC kan laten promoveren heeft toch wat meer recht van spreken dan supporters die vooral uitblinken in bierdrinken, overdreven positivisme voor de competitie begint en overdreven negativisme wanneer er 3x op rij verloren wordt (of al eerder).

  Hup NAC
  Hup Stijn

  17

  1
 • henk
  9 augustus, 2017 - 07:07

  @ome cor
  Zou je een seintje kunnen geven wanneer er weer iets over de opstelling mag worden geroepen? Ik vind al dat gezwets over de spelers wel vermakelijk. Het is toch een fantastisch fenomeen dat types die vorig jaar o.a. Dessers en Brondeel afschreven en meldden dat bijv. Verbeek de grote man zou worden nu weer allerlei onzin verkopen over de spelersgroep. Toch hebben Dessers en Brondeel een (financiële) stap gemaakt en speelt Verbeek nu bij Den Bosch.

  5

  0
 • buurman
  9 augustus, 2017 - 10:17

  Ben het geheel met Vreven eens. Garcia hangend op links is ideaal. Verdedigend komt hij voor het middenveld tekort in het tegenwoordige voetbal meen ik.

  1

  1
 • inzicht
  9 augustus, 2017 - 18:05

  @ breda

  Jou reactie heeft niks met mijn post te maken.

  Ik zeg alleen dat er veel mensen eerst zeuren dat eigen spelers benadeeld worden en daarna willen ze dit juist Door garcia op tien te willen.

  1

  1
 • 076Mike
  9 augustus, 2017 - 21:23

  @ Simpel

  Wie zegt er dat Garcia volgend jaar vertrekt?

  In het gunstigste geval verlengd MC zijn aflopende contract niet.. En heeft ie het dit seizoen bij NAC nog meer naar zijn zin gekregen.. Zet ie een krabbel onder een 5jarige deal! #FingersCrossed

  1

  0