Go to Top

Column: Nog 90 minuten.

Column: Nog 90 minuten.

Het borrelt in het stadion. Er is iets meer dan een uur gespeeld donderdagavond als NEC steeds meer grip op de wedstrijd begint te krijgen. De bal wordt makkelijker rondgespeeld en de Nijmegenaren krijgen een aantal grote kansen om hun eerste been alvast in de Eredivisie te zetten. Hij wil er niet in. Het aluminium en Jorn Brondeel zorgen er voor dat een tegendoelpunt wordt voorkomen.

En alsof er ergens op de lat een knop zat die de stand ‘volledig uit je plaat’ activeerde, voelde het Bredase publiek perfect aan dat dit hun moment was. Nu hadden die elf jongens op het veld hun nodig. Het vuur onder de heksenketel werd opgestookt en vrijwel iedereen van de 19.000 man op de stoeltjes sprong op. “NAC, NAC, NAC”, klonk het minutenlang vanaf de tribunes.

NAC bikkelde en ploeterde het laatste kwartier van de wedstrijd. Cyriel Dessers was daar het levende bewijs van. Heel de wedstrijd lang had hij moeten opboksen tegen twee verdedigers van 2,5 meter groot. Moegestreden was de Belg, die aan de zijkant zijn vervanger Fisayo Olatayo Mubarak Adarabiyoyo (hopelijk wordt mijn column ooit ergens voorgedragen) al klaar zag staan. Slechts één schot hij tot dan toe gelost.

NEC gooit snel in. Giovanni Korte jaagt door en ziet de verdediger wegglijden. Pijlsnel vangt hij de bal op en geeft hem af op Cyriel. De rest is geschiedenis. En hopelijk een geschiedenis die ons terugbracht naar de Eredivisie.

Want nog 90 minuten en dan weten we of De Parel van het Zuiden weer terugkeert waar het thuis hoort. Iedereen die gisteren in het stadion was, dus ook de zure meneer van de Gelderlander, zal beamen dat NAC té groot en té mooi is voor nog een jaar FC Oss en Almere City. Een club met zo’n grote en vooral hondstrouwe aanhang verdient het om actief te zijn op het hoogste niveau.

Lieve spelers. Jullie zullen op het tandvlees lopen na een lang en zwaar seizoen. Spelen bij NAC is niet perse makkelijk en dat brengt druk met zich mee. Maar zondag kunnen jullie jezelf onsterfelijk maken in Breda en omstreken, de droom om terug te keren op het hoogste niveau te vervullen.

Maar doe het niet voor die onsterfelijkheid. Doe het voor de supporters, die er altijd voor jullie zullen zijn. Doe het voor de stad en zorg dat we nog trotser kunnen zijn op De Parel. Doe het voor dat jongetje dat gisteren misschien voor de allereerste keer naar NAC was en verliefd is geworden op het geel-zwart. Doe het voor de mensen op kantoor en achter de schermen, die al veel te veel collega’s hebben zien vertrekken en zich jaar in en jaar uit inzetten voor de club. Doe het voor de dames in hun eigengemaakte NAC trui, die weer eens op een schappelijke tijd op tv willen in plaats van na middernacht op SBS 6 en doe het voor Riny, die al 50 jaar geen wedstrijd mist, voor iedereen de deur openhoudt en nog iedere uitwedstrijd een eigen fotoverslag maakt.

Doe het voor ons.
Nog 90 minuten.

Bron: B-Side Rats

38 Reacties op "Column: Nog 90 minuten."

 • Waddinxveen
  26 mei, 2017 - 09:19

  Waarom kan ik geen duimpje onder een bericht plaatsen? Dan had ik het onder deze Column meteen gedaan!

  109

  0
 • Waddinxveen
  26 mei, 2017 - 09:20

  p.s. Met 1 correctie op de laatste zin: Nog 95 minuten a.u.b.

  18

  8
 • Baarug
  26 mei, 2017 - 09:25

  Wat. Een. Column.

  23

  0
 • Ed
  26 mei, 2017 - 09:28

  Het wordt billen knijpen zondag. Wat een ambiance gisteren. We staan nu voor. Zondag weten er meer, maar de spanning stijgt enorm. We horen thuis in de ere. Nog niet qua voetbal, maar zie en hoor de rest in het stadion…. Gewoon top. Biertje in de nek bij van Ingen. Wat een zuurpruim.
  Gewoon 200 procent geven.

  22

  0
 • Molenschot Loco
  26 mei, 2017 - 09:35

  Amen

  5

  0
 • Talent
  26 mei, 2017 - 09:38

  Rake column… vooral de laatste alinea! Wij verdienen die terugkeer ????

  18

  0
 • nacman
  26 mei, 2017 - 09:46

  prachtig bij winst zou dit het wonder van Breda zijn.
  een gelijk spel is goed ik durf het haast niet te zegen maar bij een 2-1 verlies gaan we ook promoveren maar natuurlijk gaan we altijd voor de winst.

  4

  0
 • RaraNAC
  26 mei, 2017 - 09:49

  Oh wat gaat het zondag spannend worden!
  Ik hoop dat Vreven ze komende dagen op de massagetafel legt. Net als tegen Volendam was het de laatste 20min over…
  Het grote verschil met vorig jaar: geen uitgoal van NEC! We moeten daarom niet de bus parkeren.
  We krijgen de ruimte, dat kan niet anders..

  Ik ga m’n zenuwen maar weer wegdrinken bij de jazz

  6

  0
 • NAC4EVER!
  26 mei, 2017 - 09:55

  Doe het NAC!!!!

  Hopelijk vertellen de spelers/trainers die er vorig jaar ook waren wat NAC vorig jaar in de Play-Offs thuis tegen Eindhoven heeft gedaan. Namelijk een 1-0 nederlaag goed maken, ZORG ERVOOR DAT DAT NEC NIET LUKT!

  3

  0
 • NAC4EVER!
  26 mei, 2017 - 10:00

  Oproep aan de 500 suppporters die zondag naar het stadion gaan:
  Maak ‘herrie’ voor 19 000 (+) supporters!
  Schreeuw ze naar die o zo gewilde promotie naar de EREDIVISIE!

  29

  0
 • John
  26 mei, 2017 - 10:01

  Word een zware kluif.
  Nec was op alle onderdelen beter maar verzuimde het af te maken. Vergelijkbaar met vorig seizoen toen de kruiken veel beter waren maar toch met 2-1 verloren.

  Nadeel is dat nec geen twijfels heeft over speelwijze. Ze moeten vol op aanval spelen. Ook dat vergelijkbaar met vorig seizoen toen we compleet werden weggespeeld de tweede wedstrijd. Hopelijk nu beter.

  5

  1
 • Beppie Aarts
  26 mei, 2017 - 10:04

  Wat ‘n GEWELDIGE colum!! Het raakt me wéér, net als gisteren de hele sfeer in het stadion, de entourage, de “vechtjassen” op ‘t veld!! En natuurlijk hoop ik met heel m’n geel zwarte hart dat NAC het af kan maken, maar wat er ook gebeurd, het BLIJFT MIJN NAC!!!

  10

  0
 • merma84
  26 mei, 2017 - 10:08

  Prachtig geschreven. Wat ik gisteren heb ervaren is met een pen te beschrijven, wat hou ik toch van NAC.

  16

  0
 • G00Ser
  26 mei, 2017 - 10:10

  Nog even terugkomen op gisteren;

  Allereerst de complimenten aan de Loco’s, wat een doek, echt super! Ook complimenten aan de medesupporters, we hebben laten zien waarom NAC terug naar de Ere moet. En als ik socialmedia lees denkt voetballiefhebbend Nederland hier ook zo over.

  Terug naar de wedstrijd, ik vond NEC kwalitatief sterker dan NAC. Ze waren rustig aan de bal, sterker nog, ze waren té rustig aan de bal. Ik vond NEC namelijk iets te nonchalant voetballen. Ze verloren veel 1op1 duels en waren beroerd in de afronding. NAC speelde een stuk feller en deed daardoor niet onder voor NEC. Objectief gezien zou ik zeggen dat een 0-0 terecht was, maar gezien alle ellende van de afgelopen jaren vind ik een 1-0 toch wel terecht :).

  Zondag moet NAC jagen op een uitdoelpunt om de druk bij NEC nog verder op te drijven. NAC zal moeten waken voor de buitenspelers van NEC, met name de linksbuiten kwam te vaak op. Aansluitend op de column, nog één keer 90minuten en we spelen weer in de Eredivisie…ik kan niet wachten.

  7

  2
 • Ki Utsuri
  26 mei, 2017 - 10:14

  ‘Nadeel is dat nec geen twijfels heeft over speelwijze. Ze moeten vol op aanval spelen’.

  NEC moet, maar weet ook dat ze bij een goal van NAC er 3 moeten maken. Dit vergt veel concentratie en veel communicatie tussen de linies. Ik verwacht, lees:hoop, dat het Nijmeegse vreemdelingenlegioen dit niet zomaar voor elkaar boxt.
  Hopelijk kan NAC zijn goaltje meepakken en stort het fysiek niet zo in elkaar als vorig jaar. Dan maken we een goede kans.

  8

  0
 • Ollie bier halen!
  26 mei, 2017 - 10:28

  Wat een heerlijke column. Niet alleen trots op de spelers van NAC en de ongelooflijke vechtlust die de mannen op het veld laten zien. Trots op de supporten en de loco’s met het indrukwekkende doek en hun sfeer acties. Maar inderdaad ook op iedereen in Zundert en op kantoor die keihard werken om te zorgen dat de zaken er omheen super zijn geregeld, maar ook op BSR. Top intervieuws waar de mannen bij FOX nog een puntje aan kunnen zuigen. Geweldig mannen, zelfs stillem2ers en Nekkers komen hier kijken hoe het moet. Een vette pluim voor jullie is op zijn plaats, thx!!!! Op naar de Grote Markt, want daar mogen we nu toch wel over dromen. Ik begin er echt in te geloven dat ik daar heel heel veel bier kan gaan halen!

  7

  0
 • Frans
  26 mei, 2017 - 10:33

  Heerlijke column die perfect het NAC gevoel beschrijft. Chapeau!

  4

  0
 • Van "taajlaand
  26 mei, 2017 - 10:45

  Schitterend stuk text, haast een proza!

  2

  2
 • JK
  26 mei, 2017 - 11:00

  Wat een sfeer gisteren. “The kind of atmosphere that makes the little hairs in the back of your neck go stand up and tingle” heeft Engels voetbal commentator John Motson ooit gezegd. Het was te spannend om er tijdens de wedstrijd van te genieten dus dan maar na de wedstrijd. Zo trots om supporter van deze club te zijn.

  5

  0
 • Wanny
  26 mei, 2017 - 11:52

  Mooi geschreven. En al redden we het niet zondag, ook dan zitten we er komend seizoen weer!

  10

  0
 • Jr
  26 mei, 2017 - 11:56

  Ik zit hier nog met kippenvel en ben nu al nerveus voor zondag. Zal er bij zijn voor ons nac…maar zal me moeten inhouden tussen de nekkers. Hup nac en op naar ere!!!!!!

  0

  0
 • Isabel
  26 mei, 2017 - 12:04

  Wat een mooi stuk en zo waar!!

  0

  0
 • H.V.M.
  26 mei, 2017 - 12:18

  “De oefenmeester wil nog niet dromen. Met één been in de eredivisie? “Nee. De kansen blijven fifty-fifty. We weten dat het zondag heel intens en moeilijk gaat worden. De spelers vallen bijna om, ze zitten op hun tandvlees. Ik heb niet het gevoel dat we al in de eredivisie staan.”

  De spelers vallen bijna om, ze zitten op hun tandvlees!!!!!!
  Dat klinkt niet bemoedigend.
  Gaat dus loodzwaar worden.
  We hebben in ieder geval een versterkt middenveld nodig. Zou het met Stans proberen.
  We kunnen in dit soort wedstrijden wel wat meer kracht op het middenveld gebruiken.
  Nijholt viel slecht in en is nog niet honderd procent.
  Zondag heb je spelers nodig die nog één keer honderdtien procent kunnen geven.
  Compact spelen en rustig blijven.
  Je krijgt altijd een of twee grote kansen.
  Daarvan zal er toch een in het netje moeten.
  Ga er maar vanuit dat NEC minstens eenmaal scoort.
  Gisteravond was het al een feestje!
  Het échte feest moet er zondagavond aankomen.
  Bredase nachten zijn lang!

  8

  1
 • Niet zeurende Naccer
  26 mei, 2017 - 12:19

  Vergeet niet dat het zondag dik 30 graden zal zijn. Dit speelt ook een belangrijke rol.

  1

  0
 • De Lange
  26 mei, 2017 - 12:43

  Over de sfeer is alles gezegd.top. Je moet de storm van Nec de eerste minuten overleven. Misschien ervaren mannetje extra op middenveld.vroeg scoren zou helpen. Maar volgens mij is er bij Nec nu ook 1 geschorst? En oja onze Ed heeft Dessers nu wel teruggepakt natuurlijk , die zat achter het schermpje

  8

  0
 • NAC4EVER!
  26 mei, 2017 - 13:20

  Even iets over Stans.
  Mocht je zondag vlak voor tijd met 0-1 (of zoiets) voorstaan, nog een wissel over hebben en Stans staat niet in het veld. Gun hem dan nog een invalbeurt.
  Vind het echt knap hoe hij zo positieve instelling blijft houden.

  Gisteren heb je daar ook weer een aantal keer kunnen zien.
  -Toen de spelers op het veld kwamen voor de voor de warming-up zag Stans gezicht er erg gebrand uit. Terwijl hij al wist dat hij niet de basis stond.

  -Stans was net klaar met zijn warming-up. En zag dat Adarabioyo klaar stond om in te vallen. Dit was de laatste wissel voor NAC. Stans wist dus dat hij er niet meer in zou gaan komen ondanks zijn warming-up.
  Desondanks zegt Stans iets tegen Adarabioyo van ‘kom op jongen’. Probeert dus zijn mede speler (die boven hem is gekozen) scherp te maken/houden.

  -Na de goal had ik het idee dat Stans best blij was met de goal… haha (juichende heel erg gepassioneerd). Dat terwijl hij dus niet speelde.

  Van deze drie punten vind ik het eigenlijk wel normaal dat je je zo gedraagt als speler. Maar Stans zal voor het seizoen denk ik toch hebben gedacht dat hij dit seizoen belangrijk zou gaan worden OP het veld, i.p.v. buiten het veld.

  Nogmaals Stans, super knap hoe jij je gedraagt dit seizoen! Nog een wedstrijd vol houden en wat mij betreft ga je mee naar de Eredivisie (als het zondag goed afloopt). Ik zie dit seizoen als een incident. Bij Excelsior hebben je laten zien wat je in de Eredivisie kunt.

  23

  0
 • NAC4EVER!
  26 mei, 2017 - 13:44

  @RNL
  Haha, precies dat bedoel ik!

  0

  0
 • De Lange
  26 mei, 2017 - 13:53

  @NAC4EVER , en wat je gisteren tegen me zei, is ook al gedeeltelijk goedgekomen????????????????????????

  0

  0
 • SpartaPietje
  26 mei, 2017 - 14:29

  Kom op NAK, NEK ze!

  2

  1
 • scheppioni
  26 mei, 2017 - 15:06

  Perfect column !!
  Tis nog ver weg en ook dichtbij, NAC moet vanaf seconde 1 zondag voetballen om een goal te maken dan spelen we weer ERE, geen angst heren NAC spelers, maar OVERTUIGING !!!!

  1

  0
 • Cool Hand
  26 mei, 2017 - 15:24

  Het wisselbeleid van Vreeven zal ook cruciaal zijn a.s. zondag. Dat zou het verschil kunnen zijn tussen promoveren of nog een seizoen in deze klote divisie. Mooie column overigens

  1

  0
 • nac fan
  26 mei, 2017 - 15:41

  zondag gaan we ze pakken op naar de ere dessers maak het af voor ons nac hup nac

  3

  0
 • Judge M.
  26 mei, 2017 - 15:47

  Ik hoop dat het in 90 minuten geklaard is maar we hebben nog 1 ander groot voordeel: hetzelfde voordeel wat ons de kop kostte 2 jaar terug tegen Roda. Dat we toen door zgn thuisvoordeel in de verlenging ineens een dubbeltellend tegendoelpunt tegen kregen en degradeerden.

  DIE DUBBELTELLENDE DOELPUNTEN KAN NAC NU ZELF MAKEN!

  Nogmaals, laten we hopen dat de klus binnen 90 geklaard wordt maar mocht het verlenging uitdraaien dan hebben we een klein voordeeltje.

  Ik hoop dat er voldoende plees op P5 zijn zondag want ik pies nu al in mijn broek van de spanning..

  COME ON NAC!!

  3

  0
 • Zagge
  26 mei, 2017 - 15:51

  Precies wat ik deze dagen op het strand en camping zeg… niet zozeer om het voetbal want is nogal altijd niet geweldig maar om de achterban. Een club die in de juup meer toeschouwers heeft dan de meeste clubs in de ere hoort niet in de juup te spelen dat is zonde voor alles en iedereen om de club. Tegen ajax etc supporters die hun neus (lol) ophalen voor NAC zeg ik ook… wat heb je liever… een eredivisie met clubs en stadions met 5000 man of een club als NAC met 20.000 man??? Tsja ja dat is voor de ere wel toffer ja.. begrijpen ze dan.

  Hup NAC doe het voor ons.

  1

  0
 • NAC4EVER!
  26 mei, 2017 - 16:37

  @De Lange
  Haha, laten we hopen dat het zondag helemaal goed komt.
  Come on NAC!

  0

  0
 • reflektor
  26 mei, 2017 - 18:18

  1-2

  1

  0
 • Ojee
  26 mei, 2017 - 23:30

  Toffe column. Recht uit mijn hart.

  Helaas gaat het in hrt betaald voetbal nog altijd om wie de punten pakt en niet om wie de beste supporters heeft. Anders waren we al jaren achter elkaar kampioen.

  Volle bak erop zondag!

  0

  0