Go to Top

BSR in gesprek met: Menno Koch: “Ik zie geen reden om iets aan het systeem te veranderen”

BSR in gesprek met: Menno Koch: “Ik zie geen reden om iets aan het systeem te veranderen”

Aanvoerder Menno Koch kijkt in gesprek met ons terug op onder meer de eerste seizoenhelft, het trainingskamp en het komende half jaar. Hoe beleefde de centrale verdediger de bewogen periode en hoe ziet hij de toekomst? Koch nam in het Spaanse Atamaria uitgebreid de tijd voor een telefonisch interview.

De eerste seizoenhelft kende twee gezichten: de langdurige reeks van nederlagen en de ingeslagen weg naar boven. Koch beaamt dat het zeker niet gemakkelijk was in het begin van deze jaargang.
“We hebben een moeizame start gehad met heel het team, denk ik. Dat heeft voor wat rumoerige weken gezorgd in het begin. Ook voor wat trieste gebeurtenissen, zoals het ontslag van Hans Smulders en het daaropvolgende vertrek van Justin. Toch denk ik dat we daarna de stap omhoog hebben gezet. In mijn ogen was PSV wel het kantelpunt, hoewel we nog een aantal terugvallen kregen. Richting het einde van de eerste seizoenhelft behaalden we een aantal goede resultaten met goed voetbal en vooral een goede teamprestatie.” Het ontslag van de technisch directeur heeft er toch wel flink ingehakt, vertelt Koch. “Zoiets gebeurt natuurlijk omdat wij niet presteren op het veld. Met name Hans werd daar heel erg op aangekeken, maar uiteindelijk zijn wij daar verantwoordelijk voor. Ik persoonlijk voel me daar onderdeel van. Dat vond ik heel jammer en heel spijtig.”

Niet alleen voormalig td Hans Smulders kreeg ladingen met kritiek te voortduren. Ook de captain zelf moest aardig wat incasseren. “Het is natuurlijk niet makkelijk. Alleen probeer ik wel altijd positief te blijven. Kritiek is nooit leuk en je krijgt het altijd wel mee, of je het nu opzoekt of niet. Je zal het altijd wel via via te horen krijgen. Aan de andere kant; het is deel van de job, het bestaat uit minder mooie momenten maar dan moet je ook de stap zetten om daaruit te komen.”
Toch heeft Koch de aanvoerdersband nooit als last gezien, maar altijd met trots gedragen. “Ik heb de band gekregen en dat vind ik een hele eer. Ik heb daar nooit voor weggedoken. Je moet er staan in goede en in slechte tijden. Als aanvoerder sta je misschien net iets meer in the picture en krijg je wat meer kritiek als het niet goed gaat, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik ga daar zeker niet voor weglopen en ik vind ook niet dat dat hoort. Je staat er als het slecht gaat net zoals je er staat als het goed gaat. Dat heb ik altijd proberen te doen. Natuurlijk is het soms moeilijk, maar om dan te zeggen dat ik de band niet meer wil dragen? Nee, daar heb ik geen seconde aan gedacht.”

NAC speelt sinds enkele weken in een vijf-verdedigerssysteem, wat over het algemeen succesvol is gebleken. Koch vormt het hart van de defensie, tussen de twee andere centrale verdedigers in. Moet de club vasthouden aan dit systeem in het resterende half jaar? Koch: “Ik denk dat het ons wel veel meer stabiliteit geeft. Ten eerste verdedigend, maar ik denk dat we nu aanvallend ook een stuk onvoorspelbaarder zijn. Je merkt dat tegenstanders meer moeite hebben om tegen ons te spelen. Volgens mij creëren we nu meer kansen dan voorheen, dus ik denk dat het zowel op verdedigend als aanvallend vlak een positieve uitwerking heeft gehad op het team. Soms stonden we lange periodes onder druk, nu merk je dat we vanuit de counter of opbouwend er veel beter uit komen, waar we in het begin meer moeite mee hadden. Dat geeft uiteindelijk meer rust. Ik zie geen reden om iets aan het systeem te veranderen, maar uiteindelijk is het altijd aan de trainer.”

Aan de Spaanse kust speelde NAC maandag een oefenwedstrijd tegen de nummer zes van België. De Parel van het Zuiden wist met 2-1 te winnen, wat een goed gevoel geeft. Wat bleef de mandekker het meeste bij? Koch: “We creëerden eigenlijk best wel veel kansen. We hadden er makkelijk wel drie, vier, vijf kunnen scoren. Dat is de scherpte die we net misten. Zij (St. Truiden, BSR) creëerden vanuit hun eigen spel niet veel, het waren vooral slordigheden vanuit ons als zij gevaarlijk werden. Als je die dingetjes eruit weet te halen, zijn wij gewoon een hele goede ploeg. Dat zag je deze wedstrijd ook, dus dat is wel positief denk ik.”
Inmiddels verblijft de selectie al een aantal dagen in Spanje, maar hoe ziet zo’n dag er precies uit? Koch: “Om 09.00 uur zitten we aan het ontbijt, daarna volgen de behandelingen; worden jongens ingetapet en vertrekken we richting het veld.” In tegenstelling tot vorig jaar, verblijven de spelers niet op loopafstand van de velden. “We hebben busjes en vanuit het complex is het vijf á tien minuutjes rijden. Dan komen we aan bij een veld of zeven, waar meerdere clubs trainen.” Onder meer SC Heerenveen, FC Utrecht en het Duitse VfB Stuttgart vertoeven eveneens in La Manga. “Het is een mooi complex, hele goede velden, prachtig weer en goede omstandigheden. Eigenlijk perfect om te trainen. Om 10.30 uur start de training, die meestal twee uur duurt. Daarna keren we terug naar het hotel om te douchen en te rusten. Om 15.30 uur trainen we voor de tweede keer. Om 18.30 uur volgt het diner en in de avonduren sluiten we af met wat activiteiten, zoals bepaalde oefeningen met de psycholoog van de club. En er zijn natuurlijk gesprekken met de trainers. Zo ziet de standaard dag er ongeveer uit.”

De lijn doortrekken van de laatste paar wedstrijden heeft de prioriteit. Ook Koch weet dat dat nodig is voor directe handhaving. “Die stabiliteit die we aan het einde hebben getoond, dat moeten we vasthouden. Er zullen echt nog wel mindere wedstrijden tussen zitten, alleen mogen we niet meer door de ondergrens zakken. Het is in ieder geval belangrijk dat we als team bij elkaar blijven en op karakter de strijd aan gaan om op die manier een gelijkspel en doorheen te slepen. Dat moet de basis zijn voor de tweede seizoenhelft. Ik denk dat als we dat op kunnen brengen, we een mooie tweede helft van het jaar tegemoet kunnen gaan.”
Op 20 januari staat niet zomaar een wedstrijd op het programma. De Derby leeft al binnen de spelersgroep en ook Koch weet dat er dan andere dingen gevraagd worden. “Iedereen weet hoe belangrijk deze wedstrijd is. Voor de club, voor de spelers en voor de fans. Het is een wedstrijd waar je alles op je tandvlees moet spelen. Dat is iets wat we elkaar zeker duidelijk maken. Daar werken we nu al naartoe. Natuurlijk zal het in de week voorafgaand aan de wedstrijd nog intensiever worden, maar we zijn er al mee bezig.”

Dinsdagmiddag genoot de selectie van een vrije middag. Daarbij komt de golfbaan die in de buurt ligt goed van pas, aldus Koch. “Zeker ook even je rust pakken, er komen nog een paar pittige dagen aan. Misschien gaan we even een balletje slaan, je hebt hier een paar golfbanen. Een paar jongens zeggen dat ze kunnen golven, maar ik moet nog zien of dat waar is”, vertelt hij lachend. Vrijdagmiddag keert de selectie weer terug naar Nederland. Daar wordt de voorbereiding op de tweede seizoenhelft voortgezet.

Bron: B-Side Rats

21 Reacties op "BSR in gesprek met: Menno Koch: “Ik zie geen reden om iets aan het systeem te veranderen”"

 • Dirk
  9 januari, 2019 - 16:59

  Deze selectie blaakt op dit moment vol van vertrouwen, hebben een goede reeks weg gezet in december, hebben ook de draad weer opgepakt in Spanje met een mooie zege op St Truiden en laten naar de buiten wereld zien te fungeren als 1 team.

  Houd echter wel mijn hart vast mocht Mitchell te Vrede wegvallen door blessure of schorsing, staat namelijk op “scherp”. Geven we het vertrouwen aan Mühren of van Hooijdonk of trekken we nog een spits aan, Armenteros ??

  16

  3
 • Breda
  9 januari, 2019 - 17:03

  Het blijft bijzonder dat Smulders bij spelers en staf heel goed lag, maar dat je dat nooit hoorde van bndestem (Blanco). Komt in ieder interview met BSR terug maar nooit in destem.

  Die hebben een kwalijke rol gespeeld in het afserveren van Goetzee/Smulders.

  Overigens wordt de derby straks zonder beiden ADs gespeeld… Dus de stand op de ranglijst zegt niet alles en zwarte cijfers ook niet.

  17

  12
 • Nacdictive
  9 januari, 2019 - 17:39

  De zin “zijn we gewoon een hele goeie ploeg” schiet mij toch in het verkeerde keelgat.. Het is goed om te horen dat hij niet wegloopt voor de band maar op dit moment is er een andere speler die mi de band zou moeten dragen. Koch heeft mij nog geen moment kunnen overtuigen, echter met 3 achterin centraal loopt het wel beter maar ik ben benieuwd als we weer de betere ploegen treffen hoe hij dan speelt en houd ik mijn hart vast..

  9

  10
 • since1912
  9 januari, 2019 - 18:03

  Naar mijns inziens heeft Koch ook wel overdreven veel kritiek over zich heen gehad. Is duidelijk een speler met potentie, en qua karakter zit het ook goed anders ben je geen aanvoerder.

  Een beetje meer vertrouwen en trots richting Menno lijkt me wel gepast, het is een van de weinige eigen spelers die inmiddels goed begaan is met de club en heeft zich altijd professioneel gedragen.

  36

  9
 • Dutchbird
  9 januari, 2019 - 18:03

  @breda ik denk niet Blanco van invloed is geweest op het ontslag van Smulders. Dan geef je die waardeloze journalist teveel credits. Smulders kreeg de zak omdat hij geen antwoorden paraat had op hautaine vragen vanuit een van de meerderheidsaandeelhouders. Die vond dat getuigen van weinig respect voor de aandeelhouders. Misschien was dat ook wel zo want die drie verdienen niet veel respect. Besteden zelf veel te weinig tijd en aandacht aan de club en laten dat over aan de grootste bestuurlijke mislukkeling van Breda en omstreken, Gielen genaamd.

  7

  12
 • Henkie
  9 januari, 2019 - 18:31

  Ik vind het echt bijzonder positief. Laatste wedstrijden gaat het beter, zeker. Tegen vitesse goed spel, tegen groningen er gewoon vijf om de oren. Tegen zwolle was het ok, meer niet. Tegen heerenveen achter komen op tien man, zelfs tegen negen werd het nog bijna 1-3, maar kom op zeg mag het een overwinning op 9 man.

  Vind het ook wel beter gaan, maar zo goed is het allemaal ook weer niet en we staan dan ook nog steeds gewoon een na laatste.

  10

  1
 • Arie
  9 januari, 2019 - 18:32

  Natuurlijk vindt Menno dit systeem fantastisch. Zo heeft hij met 3 centrale plaatsen minder kans om ernasst te worden gezet, heeft hij 2 kompanen om zijn gebreken te compenseren en zijn fouten op te lossen.

  14

  14
 • Rattaplan
  9 januari, 2019 - 18:36

  @Dirk

  Deels mede met je eens dat we in de spits te afhankelijk zijn van Te Vrede. Echter zal een technisch hart hier gewoon keuzes moeten maken. Is een gelijkwaardige vervanger te halen voor het budget wat zij te besteden hebben.
  Daarnaast heeft het zin om zo’n 75% van je budget te besteden aan een stand in. En wanneer je een goedkopere speler haalt, is die dan zoveel beter als Muhren en van Hooijdonk? Of zorgt zo’n persoon juist voor onrust in het team. Zoals die pannekoek die we ooit van twente huurden als backup. Het feit dat ze niet volop bezig zijn met een spits, geeft mij juist het gevoel dat de trainer het dus wel ziet zitten in hetgeen hij achter de hand heeft. Hij staat er dan ook dagelijks bovenop.
  Liever dat beetje budget inderdaad besteden aan de posities waar het echt nodig is zoals nu gebeurd. Ik kan me periodes herinneren dat NAC in een winterstop 15 spelers haalde waarvan er misschien 2 echte versterkingen waren.

  V

  5

  1
 • Maarten
  9 januari, 2019 - 18:41

  Koch vind ik een van de zwakste schakels. Niet leuk, maar wel een feit.

  11

  20
 • Maarten
  9 januari, 2019 - 18:44

  Armenteros wil ik met mijn fiets nog wel ophalen. Haal hem eens op slapers.

  6

  7
 • Wolfmanjack
  9 januari, 2019 - 18:58

  Ik vind Koch een aardige jongen maar wel een enorm cliché mannetje.

  11

  2
 • Boei
  9 januari, 2019 - 19:30

  Is Armenteros niet van de te dure categorie? Kan me herinneren dat hij er een paar jaar terug bij de buren er 20 in schoot per seizoen. Maar als hij haalbaar is, meteen doen zou ik zeggen!

  1

  0
 • chris
  9 januari, 2019 - 19:53

  Koch speelt de laatste weken echt top. Dat zie je, maar dat bewijzen ook de statistieken. Wint vrijwel alle duels.

  Echt mooi om te zien dat er weer uit lijkt te gaan komen, wat er voor zijn blessures in zat!

  Doortrekken zo Menno!

  15

  5
 • scheppioni
  9 januari, 2019 - 19:53

  Woorden zeggen me echt helemaal niets meer !! Daar hebben we al genoeg tegenvallers mee gehad, maak deze woorden de 20ste maar waar !!

  9

  2
 • Braze
  9 januari, 2019 - 20:42

  @Breda
  Smulders:
  Keeperssoap,onevenwichtige selectie, brandhout losgepeuterd bij ManCity, contract Rommen, Haemhouts, rare deal met Helmond

  Waarom zouden de aandeelhouders niet gelukkig geweest zijn met Smulders.

  Ja, De Staf en de spelers hebben hun contract bij hem moeten ondertekenen. Die zijn dus blij met hem.

  12

  1
 • Peppie&kokkie
  9 januari, 2019 - 22:06

  Bla bla bla sorrryhoor maar Menno us echt heel beperkt, laat het maar zien tegen willem2

  7

  5
 • Breda
  9 januari, 2019 - 22:29

  @ Braze

  Een waardeloze selectie bij aantreden weggebracht. Gepromoveerd, handhaving met een schijtbudget. Spelers verkocht. 2 uitstekende trainers, minder huurlingen. goede jeugdopleiding, etc etc

  Alles heeft 2 kanten. De publieke opinie bepaalt wie er weg moet als het tegenzit. Ik ga ruim 40 jaar naar NAC en het is nooit anders geweest.

  Prima, alleen de rol van de lokale pers tegen deze directie was echt schandalig. (En ook op deze site aanwezig).

  4

  10
 • Joop Klepzeiker
  9 januari, 2019 - 22:40

  @Maarten

  Het enige wat hier een feit is, is dat wanneer jij iets vindt, het geen feit is ;-)

  6

  1
 • Breda
  9 januari, 2019 - 22:44

  En staf en spelers gaat het wel om en zijn super ego’s hoor in het moderne voetbal. Die praten snel iemand naar de mond, maar komen zelden zo vaak achteraf nog terug op een ontslag. Normaal zal het ze worst zijn.

  Anyway ik heb zeker ook vertrouwen in vd Gaag/Gilissen en Pierre.

  Ging mij om de spelletjes op de achtergrond. Niet om Smulders zelf.

  1

  7
 • Bieritieti
  10 januari, 2019 - 08:03

  Koch heeft naar mijn mening onevenredig veel kritiek gehad in de 1e seizoenshelft. Maar hij heeft na die blessure wel erg veel tijd nodig gehad om op niveau te komen. De laatste wedstrijden vind ik hem messcherp en wint al z’n duels, dit is echt een verdediger met potentie. Laten we hem dan steunen als aanvoerder en leider van onze defensie, zou ik zeggen.

  3

  1
 • Hupnac!
  10 januari, 2019 - 09:04

  @Bieritieti

  Tuurlijk speelt koch de laatste weken goed, ze spelen ook met 3 centrale verdedigers dan mogen ze met zijn 3en ook wel beter zijn.
  Maar 3 centrale verdedigers betekent ook dat we minder kunnen aanvallen en doelpunten zijn toch ook wel belangrijk.
  Verder zou ik het zelf ook niet aanpassen ondanks het ten koste KAN gaan van het aanvallen.

  0

  3