Go to Top

Buigen of barsten, deel I: François Gesthuizen

Buigen of barsten, deel I: François Gesthuizen

Overleeft NAC de storm? Halen we de reddingsboei van de play-offs? Heeft NAC genoeg kwaliteit om die play-offs te doorstaan? En stel dat het alsnog fout gaat, hoe kom je dan het snelst weer bovendrijven? Het zijn vragen waar je je als NAC-fan uren mee bezig kunt houden. In deze laatste spannende weken van het seizoen leggen we precies die vragen voor aan oud-spelers die ervaring hebben met degradatiestrijd, met nacompetitie, met winnen én met verliezen. Aan het woord: François Gesthuizen.

Ontloopt NAC degradatie? 

“Poeh… daar heb ik toch wel een hard hoofd in. Uiteindelijk sta je niet voor niks onderaan, je zult blij moeten zijn als je de play-offs haalt. Als je me na het weekend zou spreken zou het een stuk makkelijker zijn om daar iets over te zeggen. Maar Emmen thuis, met een gat van vijf punten, dan moet het gebeuren: als ze die winnen wordt het ineens weer spannend.”

“Ik hou het via televisie in de gaten, en dan die je dat er wel wat veranderd is, de laatste weken. Die trainerswissel heeft wel wat teweeg gebracht, er worden puntjes gesprokkeld. Maar als je niet van Emmen kunt winnen is het wel klaar. NAC speelt thuis, dat kan een voordeel zijn, het publiek zal daarin ongetwijfeld een grote steun kunnen zijn, maar er staat tegelijkertijd ook veel druk op. En Emmen zal tevreden zijn met een punt, wat voor NAC niet genoeg is. Zulke druk doet je wel iets.”

Maakt NAC een kans in de play-offs?

“Dat hangt echt af van de loting en aan welke kant ze zitten. Als eerstedivisionist zit je normaal gesproken in een flow als de nacompetitie haalt. Maar als NAC de play-offs weet te halen moeten ze een goede serie hebben neergezet, en dán maak je een goede kans om het te halen. Daar kun je vertrouwen uit putten. Thuiswedstrijden maken dan echt het verschil.”

“Ik analyseer wedstrijden voor NEC dus ik zie veel wedstrijden in de KKD. Ik heb Twente gezien, die zullen wel kampioen worden. Maar het klinkt misschien raar, maar Twente vond ik niet de beste ploeg van de competitie. Bovenin staan een aantal teams die het NAC erg lastig kunnen maken. Sparta is een tegenstander die je niet moet onderschatten. FC Den Bosch heeft goeie fase gehad. En er zit niet meer zo’n groot gat tussen Eerste Divisie en Eredivisie. Wat dat betreft is zo’n nacompetitie een loterij. Je ziet ook aan Emmen en De Graafschap, dat waren vorig jaar geen toppers in de Eerste Divisie, maar die promoveerden wél. En dit jaar wordt gezegd dat het sterkste Eerste Divisie ooit is, dus zelfs als NAC de nacompetitie haalt heeft het nog een lange weg te gaan.”

Wat doet de druk van de nacompetitie met een spelersgroep?

“Ik heb de andere kant meegemaakt, want wij zijn gepromoveerd, dan heb je iets positiefs om voor te spelen. Maar dat is een heel ander verhaal dan spelen tegen degradatie. De druk die je dan voelt is gewoon véél groter, het is het moeten tegen het mogen. Voor Sparta dit jaar is het vergelijkbaar met hoe wij het hadden in 1993: voor ons was het óók een beetje ‘moeten’, want we snakten echt naar de eredivisie. Maar áls NAC de play-offs haalt, dan spelen ze al weken onder druk. En dat kan óók een boost geven. Maar loodzwaar zal het hoe dan ook worden.”

Stel dat NAC degradeert, wat voor kans maak je dan om terug te keren?

“Ook dat wordt best lastig. Sparta deed er tot 2016 jaren over om terug te komen, NEC zit nu al een tijdje in de KKD, Cambuur zit er al een tijdje, Roda blijft ook een beetje hangen… het is heel lastig om terug te komen, want als degradant in de Eerste Divisie spelen ben je altijd favoriet, en dan moet je het maar ‘even’ doen. En het hangt er natuurlijk ook vanaf welke spelers je kunt halen, en wie er wil komen. Spelers die in de Eredivisie kunnen spelen zullen waarschijnlijk afhaken, maar als ik voor mezelf spreek zou ik, als modale speler, altijd bij een club als NAC willen spelen. Ondanks alle negativiteit van de laatste maanden heeft NAC een grote historie, een grote achterban, een groot stadion: dat spreekt altijd aan. Bovendien is spelen in een ploeg die voor promotie gaat ook een mooie manier om in jezelf te investeren, en in Breda is het gelijk ook een kans om ook in de Eerste Divisie wekelijks voor 15.000 mensen te voetballen. Daar kun je als speler echt wel voor vallen.“

 

Bron: B-Side Rats

 

19 Reacties op "Buigen of barsten, deel I: François Gesthuizen"

 • nacman
  12 april, 2019 - 10:30

  gewoon 15e worden kan nog steeds maar wel winnen te beginnen vanavond

  17

  4
 • Heksenketel
  12 april, 2019 - 10:53

  Ik heb wel vertrouwen in vanavond! De kans op directe degradatie is nog steeds levensgroot, maar na vanavond staan we er weer beter voor!

  5

  3
 • buurman
  12 april, 2019 - 11:14

  2-1 Moet kunnen. En dan begint het pas, want we moeten punten blijven pakken. Vanavond is alles beslissend.

  7

  4
 • Kudeta
  12 april, 2019 - 11:15

  Stik zenuwachtig al toen ik opstond

  11

  1
 • van Flieger
  12 april, 2019 - 11:33

  De nummer 16 van de ere voelt zich verliezer en vliegt er uit in de nacompetitie, de nummer 17 voelt zich winnaar (want niet rechtstreeks eruit) en gaat er positief in met een grotere kans op handhaving.

  6

  5
 • van Flieger
  12 april, 2019 - 11:35

  buurman – de MC is 2-0 voor vanavond, ze moeten het alleen wel even doen. Als ze nu opnieuw door de ondergrens zakken als onder MvdG is het gebeurd.

  5

  4
 • Fan uit Zevenbergen
  12 april, 2019 - 11:59

  4-2

  4

  0
 • Dn Dijk
  12 april, 2019 - 12:47

  Buiten het feit dat we vanavond moeten winnen , gaat het ook over de manier waarop !

  Vanaf vanavond gaat het om lef en overtuiging !

  Dat is de enige manier om te overleven in de eredivisie !

  5

  0
 • Zagge
  12 april, 2019 - 12:50

  Een klinkende overwinning kan wel eens voor de nodige opleving kunnen zorgen. Zo niet dan zal het een voortzetting blijven van wat heel het seizoen al een feit is.

  Gas erop er valt hier voor Emmen niks te halen.

  4

  0
 • El Commandante
  12 april, 2019 - 12:50

  Stel dat we de play offs weten te halen, wat opzich al een overwinning zou zijn aangezien NAC al dood en begraven was dan zit NAC in een zelfde soort “flow“ als de teams uit de KKD. Dus dat voordeel kun je wat mij betreft dus weghalen en dan zijn we absoluut niet kansloos.

  Maar goed dat is veel te ver vooruit kijken. Vanavond is erop of eronder.

  HUP NAC!

  3

  0
 • scheppioni
  12 april, 2019 - 12:59

  Allez Francois allez !!
  Zo’n speler die wist wel vanavond wat er gevraagd moet worden, hopelijk winnen we de slag op het middenveld vanavond, dan zie ik een 4-0 worden !!!
  Idd Kudeta, al twee dagen, maar het mot en het zal vanavond !!!
  Vanavond winnen en dan is zelfs ontlopen van nacompetitie ook nog een mogelijkheid !
  Daarbij thuis emmen met alle respect, anders zijn we ook echt niet eredivisie waardig en hopen op geen persoonlijke blunders van ons NAC kant !!!

  3

  0
 • Piet
  12 april, 2019 - 13:32

  Emmen komt voor een punt. Zal niet meevallen als ze voor de goal gaan liggen. Alles geven vanavond aub

  4

  0
 • berepoot
  12 april, 2019 - 14:05

  succes scheppioni.dat emmen is een camping elftal, moet nac kunnen winnen, wij krijgen ze 23 april,

  1

  0
 • NAC... what else?
  12 april, 2019 - 14:21

  Probeer het veld breed te houden, dus echte vleugelspelers op de flanken. Gezien het aantal tegendoelpunten lijkt me hun defensie en keeper ook niet het sterktste deel van het elftal. Dus als het miet te vol wordt in het centrum moet het uiteindelijk te doen zijn. 2-0 dus.

  1

  0
 • Rubenac
  12 april, 2019 - 14:26

  Die flieger gaat helaas niet altijd op.
  NEC stond laatste en speelde 2-2 bij Ajax.
  Roda ging eruit en Nijmegen vierde feest.
  Toen kwam Sparta…

  0

  1
 • naccer076
  12 april, 2019 - 15:12

  vanavond 6-0…heb er zin in!!

  4

  0
 • Roodwitblauw
  12 april, 2019 - 15:25

  Ben benieuwd vanavond. Emmen heeft meer te verliezen dan wij. NAC kan niet lager. Ik verwacht dat Emmen meer vechtlust gaat tonen.

  0

  2
 • Dutchbird
  12 april, 2019 - 17:00

  Terugkeren naar de eredivisie is lastig. Eej van Aalst, da ge bedankt zijt da witte heh.

  1

  3
 • lullaby
  12 april, 2019 - 18:50

  we waren allang gedegradeerd wots th fuzz about ……

  0

  0