Go to Top

Buigen of barsten, deel II: Peter Remie

Buigen of barsten, deel II: Peter Remie

Overleeft NAC de storm? Halen we de reddingsboei van de play-offs? Heeft NAC genoeg kwaliteit om die play-offs te doorstaan? En stel dat het alsnog fout gaat, hoe kom je dan het snelst weer bovendrijven? Het zijn vragen waar je je als NAC-fan uren mee bezig kunt houden. In deze laatste spannende weken van het seizoen leggen we precies die vragen voor aan oud-spelers die ervaring hebben met degradatiestrijd, met nacompetitie, met winnen én met verliezen. Aan het woord: Peter Remie.

Ontloopt NAC degradatie? 

“Ik denk het wel. Ik hóóp het wel. Een paar weken terug was NAC dood en begraven, als je me toen had gezegd dat we nu weer kans maken had ik je niet geloofd. Maar dit is dé kans om aan te haken: De Graafschap en Excelsior zullen niet winnen bij Ajax en PSV. Morgen moet NAC winnen, daar is volgens de krant iedereen in de selectie zich daarvan bewust. Maar als er één dat weet is het Ruud Brood. Dat is een echte winnaar, die gaat over lijken. Dat was als speler zo, dat zal nu niet anders zijn. Als ik het programma de komende weken zie, dan moet je winnen tegen Emmen, winnen tegen PEC, Fortuna is misschien ook wel te pakken… en trouwens, als je ziet hoe ze in uitwedstrijden presteren, waarom zou je dan niet van Feyenoord kunnen winnen? Een puntje of tien moet NAC volgens mij kunnen halen. In theorie.”

Maakt NAC een kans in de play-offs?

“Dat wordt lastig, maar héél het seizoen is al lastig. Het zal een narrow escape worden. Maar de trainer heeft wel iets veranderd, de spelers gaan weer voor elkaar door het vuur, dat zag je tegen VVV en Excelsior. Dat geeft me wel goede hoop.”

“Maar waarom het nu iets beter gaat dan voorheen? Dat is iets ongrijpbaars. Spelers die bij Van der Gaag minder aan de bak kwamen gaan nu misschien voor hun kans. Zo’n Greg Leigh bijvoorbeeld, die krijgt natuurlijk wel de fans erachter. En zo slecht is hij niet! Het is niet de beste verdediger, maar wel de beste linksback die we hebben, en zeker in thuiswedstrijden is hij ook offensief van waarde. Hij maakt wat los. En Ruud heeft toch wat meer aanvallende impulsen gegeven, denk ik, wat we ook nódig hebben: dat systeem met vijf verdedigers heb ik nooit begrepen. Verdedigen hebben we de laatste vijf maanden ook niet gekunnen, en alleen met winst kun je erin blijven.”

Wat doet de druk van de nacompetitie met je?

“Het zijn altijd aparte wedstrijden. Twee jaar terug knikkerden we er natuurlijk uit, tegen Roda, en ook dit keer zal NAC het uit bij Sparta, of uit bij GAE weer gegarandeerd moeilijk krijgen. Kwalitatief hebben we niet het beste elftal, dus het zal vooral thuis moet het gebeuren. En dan weet je ook: geen enkele Eerste Divisieclub komt naar Breda met het idee dat ze even makkelijk gaan winnen, er zitten hier 19.000 gekken op de tribune, dat zijn ze daar echt niet gewend. Maar laten we eerst die nacompetitie überhaupt maar eens zien te halen…”

Stel dat NAC degradeert, wat voor kans maak je dan om terug te keren?

“Dat zal afhangen van de selectie. Meer dan de helft van het huidige team zal vertrekken. Dus wat komt er dan bij de sponsors los? Wat doet de trainer? En wat wordt de doelstelling? Als je degradeert vind ik het misschien wel het verstandigst om op nul te beginnen. Je moet zorgen dat je niet wéér geforceerd promoveert. Want je ziet het: vorig jaar hadden we drie kanjers en zijn we er nét ingebleven, over dit jaar hoeven we het niet eens te hebben. Je kunt dan misschien beter langzaam werken aan een nieuw NAC, aan een herkenbaar elftal. In de jeugd zitten een paar jongens die net een contract hebben gekregen, maar de stap naar de Eredivisie is blijkbaar te groot op dit moment. De spelers uit de eigen jeugd waar NAC mee promoveerde moesten rijpen in Helmond, maar mannen als Brusselers, Meijers, Damen, die zul je nu moeten gaan gebruiken.  En met eigen jeugd, met Nederlandse jongens, geleidelijk aan, drie tot vier jaar nemen om te promoveren… dan weet ik zeker, dan zit er alsnog elke week 19.000 man. Maar bij voorkeur blijf je natuurlijk gewoon in de Eredivisie.”

 

Bron: B-Side Rats

8 Reacties op "Buigen of barsten, deel II: Peter Remie"

 • Oldskool
  12 april, 2019 - 14:39

  3 tot 4 jaar heeft NAC niet Peetje. Niet in die baggercompetitie. Daar moet je zo snel mogelijk weg als je er in komt. Sportief, maar zeker ook financieel. Maar dat moet gewoon kunnen, mocht je degraderen. Dan is NAC nog steeds de grootste club.

  Bij winst vanavond zie ik handhaving overigens zeker nog kunnen.

  10

  2
 • Wolfmanjack
  12 april, 2019 - 14:42

  Ik ben ook voor eigen jeugd. Maar met het niveau Damen gaan we het echt niet redden. Ook niet in de KKD.

  14

  2
 • Arie
  12 april, 2019 - 15:14

  Daarom mag Damen ook vertrekken en krijg jonkies als Van Hecke, Agougil en hopelijk Loshi en Amissi een contract.

  2

  3
 • scheppioni
  12 april, 2019 - 16:10

  Een wijs man, onze Peterke !!
  Ok zo’n type die je vanavond graag erbij had gehad, hadden Rosheuvel en Kasteneer maar 60 procent van onze Peterke !! Come on NAC !!

  5

  2
 • Moppernac
  12 april, 2019 - 16:11

  Nou dan zitten er geen 19000 man meer hoor in de KKD.
  Maximaal 18999 want ik ga echt niet weer jaren naar de kkd kijken.

  6

  10
 • Ratje
  12 april, 2019 - 16:53

  @Moppernac

  Vanavond ook lekker wegblijven dan!

  15

  3
 • Ge Wit wel die jinne
  12 april, 2019 - 16:55

  Ik mag die Peter wel

  2

  1
 • Dutchbird
  12 april, 2019 - 17:02

  wijze praat, maar ik word er niet blij van

  2

  0