Go to Top

Column: We zijn terug!

Column: We zijn terug!

In de aanloop naar Vitesse-NAC vroegen wij Joost Blaauwhof om eens in zijn pen te kruipen. Joost gaf hier gehoor aan en heeft opnieuw een column geschreven, dit maal over de promotie en de terugkeer van de Parel van het Zuiden. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Beste trotse NAC-supporter,

11 april 2016. Een glasheldere, confronterende herinnering. Ik moest het voelen. Ik wilde er per se bij zijn. Ervaren wat lijden is. Geconfronteerd worden met de krochten van het betaalde voetbal.

Mijn generatie groeide op met een spectaculaire zege op Ajax of een serie overwinningen op PSV. Halve finales in de beker, een klassering in de top 3. Matthew Amoah, Leonardo, Orlando Engelaar. Met geld werd gesmeten, afbouwende vedettes werden vol bombarie gepresenteerd. Een huldiging voor Europees voetbal, een fluitconcert na een saaie overwinning.

Gefascineerd was ik, toen Sjoerd Mossou zijn boek uitbracht. Een Bijbel voor NAC-gelovigen. Ik las over het leed van mijn medesupporters. Hoe moest dat zijn, vijftienhonderd mensen in het Beatrix-stadion. Hoe moest dat zijn, een bijrol in de eerste divisie. Tweewekelijks hoorde ik mensen om me heen zwarte, maar schitterende anekdotes vertellen over de pijn die NAC je kon doen. Over verdriet, veroorzaakt door hun club. Maar ik kende het niet. Ik voelde het niet.

Mijn hart werd nooit veroverd door voetbal, of door een manier van spelen. Mijn liefde voor NAC ontstond door kolkende tribunes. Door het intense gevoel voor een club. Door ‘overal waar we komen’. Door verhalen over de frustratie en het leed dat de club je kon bezorgen. Kippenvel kreeg ik als kind en later als jongvolwassene, bij elke anekdote waar NAC in werd betrokken. De club veroverde me, inspireerde me en fascineerde me. Een liefde op het eerste gezicht. Een gelukzalig gevoel gaf het me om naar NAC te gaan, als ik kiplekker in mijn vel zat. Maar vooral een vertrouwd en rustgevend gevoel gaf het me, als ik in moeilijke tijden afleiding vond in het Rat Verlegh Stadion.
NAC werd mijn thuis, mijn trots. Maar dat ene nare en pijnlijke gevoel, alsof je wordt bedrogen door je vrouw, dat kende ik niet. Tot die ene dag, toen Roda op bezoek kwam. Nooit had NAC me die pijn gedaan, alles kwam altijd goed. Maar die ene dag werd ik belazerd. Door mijn grote liefde. Tranen in mijn ogen, mijn hart verscheurd. En toch wist ik die middag, ik word volwassen als NAC-supporter. Het gevoel, omschreven in een boek voor NAC-gelovigen, dat voelde ik die middag voor het eerst.

Die dag, 11 april 2016. Een van de eerste Manchester City huurlingen bracht in Velsen-zuid tachtig meegereisde, trouwe supporters in extase. Uitgeschakeld voor het kampioenschap. Knieën in het onkruid. Maar toch, meer NAC voelde ik me nog niet eerder dan die negentig minuten. Ik wist nu wat het écht betekent om supporter van deze mooie club te zijn.

Twee seizoenen duurden het. Drie trainers probeerden het. Geen vijftienhonderd, maar vijftienduizend supporters. Maar toch, ik voelde de eerste divisie. Ik voelde de pijn die je grote liefde je kon doen. Ik kon meepraten met de mensen waar ik jaren tegen opkeek. NAC bleek daadwerkelijk de ongeëvenaarde club te zijn die ooit onwaarschijnlijk mooi in een boekje werd omschreven.
Een middag in Nijmegen, een avond op P5 en een onvergetelijke dag op de Grote Markt. Het wiste in één klap twee jaar lijden weg. Nog mooier dan het feit dat NAC gepromoveerd was, was de eruptie van vreugdevuren die ontbrandden na het laatste fluitsignaal. De tranen van geluk die vloeiden door de stad. Het gevoel wat NAC betekende, dat doorgegeven werd aan een nieuwe generatie. Dit was NAC, dit is NAC en dit blijft NAC.
NAC is een club van de stad, van de mensen. Een club van toffe jongens. Het NAC-gevoel is puurder dan ooit. De pijn na een kansloze nederlaag in Helmond of Emmen. De ontlading na het laatste doelpunt van Cyriel Dessers in Breda. De emotie, het verdriet en de ontlading. Alles maakte NAC in de supporter los. Eindelijk, eindelijk weet ik wat het voelt. Pure liefde, vallen en opstaan. Nooit opgeven, altijd doorzetten. NAC is NAC. En daarom stal het onze harten.

Beste, hondstrouwe supporter, vandaag begint de eredivisie. Beste, hondstrouwe supporter, wij zijn terug.

Bron: B-Side Rats, Joost Blauwhof

44 Reacties op "Column: We zijn terug!"

 • ECG
  12 augustus, 2017 - 14:37

  De spijker op z’n kop,hulde!

  37

  1
 • XaviBreda
  12 augustus, 2017 - 14:39

  Heerlijk! Op naar hopelijk een mooie avond in Arnhem! Hup NAC!

  19

  1
 • Rb
  12 augustus, 2017 - 14:41

  Prachtig geschreven Joost, wederom!

  26

  0
 • En dan zeggen wij
  12 augustus, 2017 - 14:44

  Prachtig geschreven, kippenvel!

  21

  1
 • Pondo
  12 augustus, 2017 - 14:44

  Zojuist gelezen dat vreven z’n mannen ook huiswerk meegeeft over hun directe tegenstanders. Wanneer een speler bij de overhoring geen antwoord heeft neemt vreven hem niet serieus. Wauw! Wat mogen wij blij zijn met een man als Vreven en hem gaat het niet liggen in ieder geval. Heb er zin in vanavond!!!!

  30

  1
 • Kinderkaartje
  12 augustus, 2017 - 14:44

  S C H I T T E R E N D !!

  Echt kippenvel bij het lezen.
  Totaal andere generatie dan ikzelf, maar prachtig verwoord wat deze prachtige club voor ons allen betekent en wat ons bindt.

  Petje af, Joost.

  24

  2
 • Pondo
  12 augustus, 2017 - 14:45

  Aan*

  1

  0
 • scheppioni
  12 augustus, 2017 - 14:48

  Bravo Joost !
  Laat dit een perfecte inspiratie zijn voor onze NAC helden, voetballend NAC 0-3 !!!
  Een afwachtend NAC met hangen en wurgen 1-1 !! Ik ga voor het eerste !! NOAD !

  5

  2
 • BredaBeatrix
  12 augustus, 2017 - 14:54

  Mooi omschreven en herkenbaar voor velen van ons.

  Ik zie het bij mijn 5-jarige zoon terug. Nu nog denkend dat NAC de beste club ter wereld is. Nu nog pratend alsof willem 2 het Noord-Korea van Brabant is. Over een paar jaar net als z’n pa staat ie week in week uit trouw achter z’n club. Niet verzaken, soms in extase van een gelijkmaker in de laatste minuut, vaker mauwend over dat zaadvoetbal, maar ten alle tijden trots dat ie bij NAC hoort.

  Hup NAC!

  26

  1
 • Pico
  12 augustus, 2017 - 14:59

  Goed geschreven joost!

  5

  0
 • NAC4Ever
  12 augustus, 2017 - 15:17

  Mooi verwoordt!
  Eindelijk is het zover, we mogen een Eredivisie wedstrijd spelen!

  2

  2
 • S.NAC.G
  12 augustus, 2017 - 15:28

  Ik ben NAC-supporter geworden nadat het een generatie oversloeg. Mijn opa heeft dit me bijgebracht en ik zal er voor zorgen dat dit nooit meer een generatie overslaat. Ben zelf nog maar een jonge knul van boven de 20 maar mijn zoon/dochter en diens kinderen zullen het allemaal zo meekrijgen zoals ik het overkreeg van mijn opa en de liefde die ik vooral zelf ontwikkelt heb. Enigste moment dat ik mn kids zat wil zien is zat na een extase avond bij NAC. Ik heb na die 4 jaar gifbeker NAC weer hoop op een toekomst waarbij ik verwacht dat we uiteindelijk weer de wakkere reus zullen zijn die zal groeien en uiteindelijk weer bij de subtop zal horen. HUP NAC voor altijd.

  10

  0
 • Johan o
  12 augustus, 2017 - 15:31

  Zo is het joost…. ik kan t niet anders verwoorden.

  Als wij als supporters weer meer dan 110% kunnen gaan geven dan wordt het een geweldig seizoen. .. ook wij mogen niet verzaken….

  7

  0
 • Ramon Tax
  12 augustus, 2017 - 15:38

  Geweldig verwoord

  3

  0
 • Talent
  12 augustus, 2017 - 15:48

  Raak!

  3

  0
 • Maco
  12 augustus, 2017 - 15:56

  Ik als voetbalmoeder weet hoe t voelt Joost ! Mooi verwoord wat dit kluppie met je doet!

  8

  0
 • TeunDeBeun
  12 augustus, 2017 - 16:00

  Amen!

  2

  0
 • HenkTank!
  12 augustus, 2017 - 16:24

  Jij bent zeker nog nooit echt bedrogen door je vrouw;)

  Voor de rest voel ik je helemaal Joost!
  Toch trots dat ik kan zeggen 1jaar totodivisie en 2 jaar juup te hebben mee gemaakt.

  Een ding moeten we wel even rekening mee houden. Zoveel als in de juup Word er voor ons NAC in de eredivisie niet gejuicht.

  6

  2
 • Wijnkunst
  12 augustus, 2017 - 16:35

  Een mooi scenario voor vanavond. Vitesse scoort vrij snel 1-0. Iedereen lacht in Arnhem en begint 10, 10, 10 te roepen.
  Een donderspeech van Vreven i
  n de rust. Na rust komt NAC op 1-1. Vitesse valt aan en wordt geneutraliseerd. Een kwartier voor tijd scoort Manu de 1-2 na drie man te hebben uitgespeeld met een stiftbal over de keeper. Met het mes tussen de tanden voorkomen we de gelijkmaker, na nog een spectaculaire redding van onze ‘lange’. Er wordt nog lang nagefeest in Breda. Zoiets?

  10

  1
 • nacfan076
  12 augustus, 2017 - 16:36

  Kippenvel!

  HUP NAC, WIJ ZIJN TERUG!!

  2

  1
 • Rinus
  12 augustus, 2017 - 16:46

  Hulde Joost, mooi stukje proza. Inmiddels met t treintje op weg naar Arnhem, vanavond in een thuisvak. Knallen mannen, godnondenju zin in!!!!!

  5

  1
 • Leeuw
  12 augustus, 2017 - 16:47

  Een mooie wijn behoeft geen krans, wél een duimpje omhoog!

  4

  1
 • Dn Bruun
  12 augustus, 2017 - 17:00

  Hulde aan deze column, ook zeker zeer herkenbaar als “jonge hond” op de tribunes. Maar dat neemt niet weg dat de trots dat we ein-de-lijk terug ongekend groot is. Over een uurtje met de bus richting Arnhem om namens al die NAC supporters Nederland iets te vertellen; “Wij zijn terug!!”

  Hup NAC!

  2

  1
 • 1912
  12 augustus, 2017 - 17:20

  Mooi geschreven, herkenbaar.
  En man man, nog steeds kippenvel als ik iets lees of zie over die beruchte dag eind mei:)

  0

  0
 • reflektor
  12 augustus, 2017 - 17:25

  Woonde destijds in de reinierstraat en miste geen wedstrijd , (thuis-uit) we waren de ganze dag met nac bezig , inderdaad goed geschreven dikke duim .

  0

  0
 • nonkel frans
  12 augustus, 2017 - 17:34

  Een club van de stad – sorry Joost – je zult de regio bedoelen.
  Van Wagenberg tot Baarle van Steenbergen tot Molenschot;
  sowieso alles tussen Mark en Aa en nog veul verder ;-)

  6

  0
 • Anton
  12 augustus, 2017 - 17:36

  Ik ga al 30 jaar nu met mijn dochters dit beleefd .het was geweldig .. nu zitten ze beide aan een beschuit . Kunnen niet eten van de spanning …..trots met kippenvel …..

  3

  0
 • Jeffrey
  12 augustus, 2017 - 17:40

  Mooie tekst. Hoop vanavond op een mooie verrassing!

  0

  0
 • NAC4Ever
  12 augustus, 2017 - 17:48

  Ik heb even een vraag na aanleiding van Jinek gisteravond.
  Jinek begon tegen Helene Hendrix over 8 huurlingen bij NAC. Waren huren tot nu toe toch alleen maar de 6 Man City spelers?
  Of heb ik iets gemist bij het vast leggen van spelers?

  2

  2
 • BoerFM-ELEP
  12 augustus, 2017 - 17:55

  Waar blijven de voorbeschouwingen bsiderats.

  COME ON NAC

  1

  0
 • UIt je Naaht
  12 augustus, 2017 - 18:03

  @NAC4Ever: hoorde ik ook, klopt niet. De redactie heeft daar zitten slapen.

  3

  1
 • NAC4Ever
  12 augustus, 2017 - 18:06

  @Ult je Naaht
  Oke, bedankt!
  Dan weet ik nu in ieder geval hoe het zit.

  2

  2
 • Van "taajlaand
  12 augustus, 2017 - 18:09

  Klasse om zo’n stuk text te kunen schrijven, waarbij de trots van de NAC supporter alleen maar groter wordt!!!
  En niet alleen ondat we GELUKKIG weer terug zijn, maar om al zo veel jaren lang aanhanger van deze, niet te beschrijven aantrekkelijke club te kunnen zijn.
  Nooit aan iemand uit te leggen “waarom” als je er nooit bent geweest.
  Heb zelf de laatste twee jaren mijn bezoek helaas door werk op vrijdag enkele keren moeten laten schieten, maar de agenda staat vanaf nu weer 17 keer met DIKKE letters NAC SPEELT THUIS beschreven!!!!

  Hup NAC, Hup Vreven, en laten we vanaf nu in ‘alle gezondheid’ weer een ‘stabiele’ ére-club blijven!!

  2

  0
 • Carlo
  12 augustus, 2017 - 18:11

  Nac start met Korte en geen Fernandez? Heeft Vreven nu al zonnesteek. Die Ferandez is 5 klassen beter;)

  4

  1
 • Arnac
  12 augustus, 2017 - 18:15

  Heeft er iemand een stream voor de wedstrijd van vanavond?
  Gr. Vanuit München

  4

  0
 • NAC4Ever
  12 augustus, 2017 - 18:33

  @Arnac
  Vlak voor de wedstrijd ga ik naar een stream zoeken. Rond die tijd heb je namelijk de meeste kans dat je er een vind. Als ik een goede kan vinden zet ik de link op deze site onder het live verslag.

  2

  1
 • Arnac
  12 augustus, 2017 - 18:44

  @NAC4Ever
  Top!

  1

  0
 • Justin Goeree
  12 augustus, 2017 - 18:58

  Pff wat n lange dag vandaag ????

  2

  0
 • NAC4Ever
  12 augustus, 2017 - 19:57

  Weet iemand waarom Sporkslede niet speelt.
  Is er iets aan de hand?Of is hij gewoon gepasseerd?

  0

  0
 • scheppioni
  12 augustus, 2017 - 20:04

  @ NAC4Ever
  Geblesseerd aan de knie heb ik begrepen !

  1

  0
 • Tram
  12 augustus, 2017 - 20:09

  Hup NAC! Ben nou al zat teveel gedronken ivm spanning…

  1

  0
 • since1912
  12 augustus, 2017 - 20:26

  NAC zit zo ongelofelijk diep geworteld in de Bredase harten. Dat heeft 2 jaar Jupiler League meer dan duidelijk gemaakt.

  2

  0
 • scheppioni
  12 augustus, 2017 - 20:30

  @ since 1912
  Niet alleen Bredase harten !!

  4

  0