Go to Top

CR: “We willen de Clubraad democratischer maken”

CR: “We willen de Clubraad democratischer maken”

Waar we al meldden dat er een nieuwe structuur komt bij de Clubraad en nadat bekend is geworden hoe de sollicitatieprocedure zou zijn, zagen we meerdere vragen in de reacties op B-Side Rats voorbij komen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die belangrijk kunnen zijn voor de mensen die ecentueel willen solliciteren én voor de transparantie van het nieuwe beleid. Om die reden zocht BSR contact met de CR om een paar punten verduidelijkt te krijgen.

Alle huidige leden van de CR zijn via een stemming gekozen. Ze gaan dus een methode naar de prullenbak verbannen terwijl ze daar zelf mee groot zijn geworden. De voorzitter van de CR, Sander Rademaker, legt uit waarom er gekozen word voor een nieuwe structuur: “De oude structuur dateert uit een tijd waarin de supportersbelangen op de kaart moesten worden gezet. Daarom is toen gekozen voor een verkiezing per vak, omdat zo de meeste fanatieke supporters in de Clubraad zouden komen. Inmiddels staan de supportersbelangen op de kaart en bleken verkiezingen niet altijd representatief meer. Het was het tijd om de een volgende stap te maken. Zo waren inmiddels de Breda Loco’s en Stichting vak G ontstaan, terwijl alleen de SV als supportersgeleding in de Clubraad was vertegenwoordigd. Daarnaast wilden we kwalitatief een stap maken, wat heeft geleid tot het functieprofiel en het opstellen van een missie, visie en strategie. Ook willen we de Clubraad democratischer maken, wat straks kan door supporters de ruimte te geven om ook te participeren.”

Een duidelijk plan dus; supporters moeten meer betrokken worden. De nieuwe structuur betekent echter ook dat alle leden van de huidige CR opnieuw moeten solliciteren naar hun huidige (neven)functie. Willen de huidige leden niet solliciteren maar wel betrokken blijven bij de CR om hun kennis en/of netwerk te delen dan kunnen ze, net als ieder ander, lid worden van een in het leven geroepen klankbordgroep. Het is echter niet vanzelfsprekend dat een oud-bestuurslid zomaar een rol krijgt binnen de nieuwe structuur van de CR. Rademaker: “Het nieuwe bestuur wordt verantwoordelijk voor de invulling hiervan. Hierin zullen met name oud-bestuursleden of bestuursleden van supportersgeledingen die geen zetel krijgen in de Clubraad plaatsnemen. Maar ook hier geldt dat dit geen keiharde eisen zijn, maar het moeten wel personen zijn die bestuurlijke ervaring hebben rondom NAC en veel kennis van zaken hebben. Zie het als een soort denktank en het borgen van kennis, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft en de kwaliteit vergroot kan worden. Supporters die een bijdrage willen leveren zullen dit in eerste instantie primair doen via deelname in een commissie, project of uitwerking van een specifieke case.”

Als het functieprofiel goed bekeken wordt, is er nog ruimte voor vragen (dat was bij bovengetekende in ieder geval zo). Er wordt nergens gesproken over een termijn voor de benoeming, in welke volgorde het bestuur van de CR af zal treden (iedereen in één keer weg of stapsgewijs). Volgens Rademaker wordt de maximale zittingstermijn op de vergadering van 21 januari definitief vastgesteld. Tevens gaat het nieuw te vormen bestuur zelf een rooster van aftreden maken.

Verder waren er in onze reacties vragen over de “eis” van 10 jaar een seizoenskaart hebben. Sander geeft uitleg waarom er voor 10 jaar is gekozen. “Een CR lid moet goed op de hoogte zijn van wat er speelt rondom NAC, ook vanuit het verleden. Bij voorkeur heeft een sollicitant een seizoenskaart voor 10 jaar aan een stuk, maar het is een richtlijn. Geen harde eis.” Richtlijn? Dus ook als iemand niet aan het profiel voldoet zou hij zich aan kunnen melden? “Het gaat er vooral om dat een kandidaat zichzelf herkend in het profiel. Vaak bestaat de ideale kandidaat die aan alle eisen voldoet niet eens. Een uiteindelijk besluit hangt af van het gehele plaatje: het feit of een kandidaat zich in het profiel herkent, zijn persoonlijke motivatie en het oordeel van de commissie. Ook is dit afhankelijk van hoeveel geschikte kandidaten zich aanmelden.”

Daarnaast is er in de reacties een vraag gekomen over stichting Vak G. Een relatief nieuwe stichting, die een groep vertegenwoordigt (o.a. donateurs) die al langer bestaat. Wat gebeurt er als de stichting het niet volhoudt, en kan iedereen zomaar een stichting oprichten en zo in de CR komen? “Dan zal de samenstelling van de Clubraad moeten worden herzien. Net als wanneer er een nieuwe of andere stichting op zou worden gericht.” Daarnaast moet een stichting voldoen aan bepaalde voorwaarden om een zetel te krijgen in de CR. Meer over die voorwaarden kan je hier lezen.

Wil je graag solliciteren, maar weet je niet of het past in jouw drukke schema? Volgens de huidige voorzitter ben je 2 a 3 uur per week kwijt, zit je in het dagelijkse bestuur van de CR dan loopt die tijd op tot 6 a 10 uur per week. Dit is zonder de maandelijkse vergadering. Mocht dit alles je interesse hebben gewekt, op deze pagina vind je het functieprofiel nog een keer en staat hoe je je kan aanmelden.

Bron: B-Side Rats

 

12 Reacties op "CR: “We willen de Clubraad democratischer maken”"

 • H.K.
  9 januari, 2016 - 10:41

  Beste Eddy W. In je post van 04-01 over NAC wil meer vrij vervoer schrwef je deze tekst:

  Daarnaast zal er een gesprek plaatsvinden op donderdag 7 januari met een afvaardiging van de Clubraad. Tijdens dit gesprek wil NAC kijken of er een oplossingen voor het gebrek aan normalisatie gevonden kan worden.

  Heeft dit gesprek donderdag plaats gevonden want lees er niets over terug. Was hier even benieuwd naar. Wat er nu precies gaat gebeuren betreffende vrij vervoer.

  0

  0
 • Eddy W
  9 januari, 2016 - 11:04

  Beste H.K. ,
  Ik neem aan dat dit gesprek heft plaats gevonden. Op dit moment is er, zover bij mij bekend is, geen informatie naar buiten gekomen over de uitkomst van dit gesprek. Ik zal er eens achteraan gaan.
  Zodra hier iets over te horen is lees je het natuurlijk bij ons op de site.

  0

  0
 • BreDaN
  9 januari, 2016 - 11:05

  Beste BreDaN,

  Til je luie reet eens van de bank af en ga de schuur opruimen…

  0

  0
 • BreDaN
  9 januari, 2016 - 11:06

  @BreDaN

  Godver… ok dan #metheelveeltegenzin

  0

  0
 • Oldskool
  9 januari, 2016 - 12:25

  Misschien is het handig om eens aan te geven wat de CR doet. Wat er bereikt is de afgelopen jaren. Waar je mee te maken krijgt etc. Ipv alleen maar aan te geven hoe de structuur is en waar kandidaten allemaal moeten voldoen.
  Toen de verkiezingen per vak waren gaf geen hond zich op. Ik denk dat er 3 supporters zijn ofzo die de notulen lezen en concrete acties kan ik mij niet herinneren op wat protest tegen roze uitshirts na.
  Over communicatie met de achterban gesproken……

  0

  0
 • JohnFe
  9 januari, 2016 - 12:49

  @BreDaN

  Doe je die van mij ook? tegen een vorstelijke vergoeding natuurlijk.. hahahaha

  0

  0
 • JohnFe
  9 januari, 2016 - 12:50

  O ja sorry, volgens mij heeft Oldskool helemaal gelijk.

  0

  0
 • BreDaN
  9 januari, 2016 - 12:59

  @JohnFe

  Kom hier maar helpen, ik moet over 7 weken m’n huis uit zijn (vrijwillig) ;-)
  Klaar, btw..

  Verder zou een kijkje in de keuken van de CR misschien een goeie zijn en werkt dat tegelijkertijd tweeledig.

  0

  0
 • Clubraad NAC
  9 januari, 2016 - 15:16

  @H.K. @Eddy W. Gesprek mbt normalisatie/meer vrij vervoer heeft inderdaad plaatsgevonden afgelopen week. Via Twitter hebben we dat gemeld en ook dat er momenteel een plan van aanpak wordt opgesteld. Komende week volgt er meer nieuws hierover.

  0

  0
 • poolshark
  9 januari, 2016 - 18:03

  Vooropgesteld : het streven om de aanwezige kennis en ervaring bij de achterban te gaan benutten voor NAC juich ik toe. En geen kwaad woord over mensen die zich zo inzetten voor de supporters en de club.

  Maar de omschrijving “democratischer” vind ik persoonlijk wat ongelukkig gekozen. En dan heb ik het niet over het begrijpelijke besluit om de verkiezing te vervangen door een commissie. (overigens zou ik best willen weten wie er in die commissie komen, wat hun huidige functie is en wat hun band met NAC is)
  Ik heb het dan wederom over het criterium “netwerk binnen NAC “. Met dit criterium schakel je op voorhand op een heel ondemocratische manier een overgroot deel van geschikte kandidaten uit en blijven de mensen uit het old boys netwerk over. En het argument dat je het niet letterlijk moet nemen ? Zet dit criterium er dan niet in…

  0

  0
 • oosterhout3
  9 januari, 2016 - 22:41

  @clubraad nac

  ik mis 1 ding, hoe gaan jullie SvN niet in de weg zitten??

  dat is ook een stichting die eigenlijk hetzelfde gaan doen als jullie met de klankboordgroepen.
  nac helpen met de supportersgeledingen te laten meedenken/meedoen van,met en voor nac.

  meest democratisch zou zijn een vereniging… maar dat zou altijd nog kunnen toch??

  ikzelf heb hetzelfde als buurman… echte supportersinbreng zou je pas hebben met supportersaandelen… want als de club van jouw is… doe je er alles voor!

  hupnac

  0

  0
 • buurman
  10 januari, 2016 - 09:54

  Natuurlijk een heel lofwaardig streven van de CR , maar eens met Oldskool en oosterhout3.

  0

  0