Go to Top

Column: Breda Bruist

Column: Breda Bruist

In de aanloop naar NAC-NEC vroegen wij Joost Blaauwhof  om eens in zijn pen te kruipen. Joost gaf hier gehoor aan en heeft opnieuw een column geschreven, dit maal over NAC-NEC en hoe Breda dit beleeft. Zoals altijd geldt dat de mening van de columnist niet de mening van B-Side Rats hoeft te zijn.

Breda bruist! Zelden heb ik deze stad zo in rep en roer gezien. Mensen lopen met de borst vooruit. Of het nu in het Ginneken is of Tuinzigt, Breda leeft. Mensen wensen elkaar succes, fietsen glunderend door de straten en roepen elkaar na. ‘Donderdag, dan wacht de volgende!’ De zondagavond kan niet meer stuk. De tapkranen maken overuren. De trots is terug, in de hele stad. Het lijden is voorbij. Voor tenminste vier hele dagen. Breda heeft een gigantische boost gekregen. En dat alles door die ene club. De club die het in zich heeft de stad binnen negentig minuten te verbinden. Breda ademt NAC. En NAC ademt Breda.

Vandaag is het inmiddels één jaar geleden (en een dag, wij waren wat laat met plaatsen. BSR) dat een ultieme droom in duigen viel. Een droom van een stad. Een droom van duizenden mensen. In notabene Tilburg stond NAC op poleposition, maar daar raakte de motor oververhit. De kans werd verspeeld met een dubbele fout. Erik Falkenburg vermoorde koelbloedig, zijn kwijl nog nauwelijks van ons logo gedroogd, de natte droom van menig NAC-fetisjist. Minstens één seizoen werd ons verblijf in de krochten van het Nederlandse voetbal verlengd.

Noodzakelijkerwijs ging er geen mes, maar een hakbijl in het spelersbudget. Een nieuwe, frisse wind moest door Zunderello gaan waaien. Een doorstart. Jonge wilde honden, in plaats van volgevreten en uitgerangeerde Golden Retrievers. Even later verving de trotse indiaan de ongewapende, tandeloze cowboy. Ondertussen beschermde de Bredanaar zichzelf met overvloed aan cynisme om het leed te verzachten. Geen enkele seconde is er ingehaakt in de titelstrijd. Zelfs de periodetitel mocht er niet aan geloven. Maar thuisblijven, dat doe je niet. Waar een droom bedrog bleek te zijn, bleef hoop in leven. Terwijl het schip zonk, gooide de play-offs een reddingsboei toe. Bijna kopje onder, maar nooit opgeven en altijd doorzetten. NOAD, met een uitroepteken.

We zijn er altijd. Wij NAC-supporters. Maar in weken als deze, is het net anders. Op het moment dat de nood het hoogst is, haalt de NAC’er het beste in zichzelf naar boven. Duizenden, omringt door rook en fakkels, steken hun helden op een training een hard onder de riem. Duizenden, omringt door rook en fakkels, besluiten samen naar de wedstrijd te lopen. Je doet het voor de club en spelers. Voor het logo en de stad. Bovenal doe je het voor elkaar. Omdat alleen diegene, die hetzelfde gevoel rond deze club heeft als jij, weet wat er door je heen gaat. Het gevoel voor deze club is heel, heel speciaal. Nauwelijks in woorden te omschrijven. Het is een gevoel dat je alleen met een lotgenoot kan delen.

Twee finales. Twee wedstrijden op leven en dood. Twee dagen waarvan elke seconde voorbij kruipt. Winnen of verliezen. Deze week gaat om veel meer dan dat. Het gaat om de hunkering naar succes. Maar het gaat vooral om de verbinding met elkaar. NAC moet je voelen. Nergens kan en lukt dat beter dan in deze emotionele achtbaan, de play-offs. Nergens liggen euforie en glorie zo dicht bij pijn en vernedering. Nergens beleef je NAC meer en beter dan in de play-offs. De stad staat op uitbarsten, van dolle vreugde en geluk. Maar deze stad, deze mooie trotse stad, kan ook bedekt worden met een deken van diepe rouw. Die spanning, dat gevoel, die gloeiende emoties, dat is NAC.

NEC-NAC. De mini-klassieker. Een term die me gestolen kan worden. Vanaf nu zal alles moeten wijken. Wijken voor één gezamenlijk doel. De Eredivisie. Donderdag zal het Rat Verlegh-stadion kolken. Het vuur zal de tribunes afbranden. Een orkaan van geluid zal de spelers in de rug blazen. Een geel-zwarte muur zal ons fort, het Rat Verlegh-stadion, verdedigen. Een beslissende slag zal geslagen moeten worden om onze missie, Operatie Eredivisie, te voltooien. Bijna twintigduizend mensen zullen in het stadion met het hele hart achter deze club staan. Als alles klopt, dan zal Breda uitbarsten. Dan zal deze stad in een hele, hele lange roes terecht komen. Als alles klopt. En anders?! Dan zullen de wonden gelikt worden, de tranen vloeien en zal de pijn door de hele stad voelbaar zijn. Maar wij zijn NAC, en NAC zal nooit opgeven en altijd doorzetten.

Zondag, 18.30 uur, weten we het. Op het veld moet het gebeuren, maar dat kleine verschil, dat kunnen wij maken. Samen voor NAC, want wij gaan niet opzij.

Bron: B-Side Rats

19 Reacties op "Column: Breda Bruist"

 • Zlatan
  23 mei, 2017 - 11:18

  Hulde

  27

  0
 • mul
  23 mei, 2017 - 11:19

  HUP NAC!!!!

  12

  0
 • Brutus
  23 mei, 2017 - 11:27

  Mooi stuk zeg

  Cmmonnn NAC

  zoals ik al eerder aangaf wij gaan promover

  12

  0
 • Pimmeke
  23 mei, 2017 - 11:27

  Brrr kippenvel! Werken met deze dagen is klote!

  15

  0
 • NAC!!
  23 mei, 2017 - 11:30

  Amen.

  Hup NAC !!

  8

  0
 • Bash
  23 mei, 2017 - 11:40

  Hele gave column! Thanks voor dr mooie woorden Joost

  6

  0
 • Los Pollos Hermanos
  23 mei, 2017 - 11:42

  Eindelijk eens een mooi en bovendien goed geschreven stuk. Hulde aan u, beste man! Hulde.

  Hup NAC!

  8

  3
 • Peter Tax
  23 mei, 2017 - 12:20

  Breda vooruit,
  de klokken luiden,
  Breda, gij blijft de parel van het zuiden!

  9

  0
 • Ratjetoe
  23 mei, 2017 - 12:33

  Wellicht een idee om NEC de eerste paar minuten duidelijk te maken dat er niets te halen valt in Breda door enkele minuten lang massaal niemand wint er in Breda te scanderen?

  14

  0
 • Arie
  23 mei, 2017 - 12:36

  Werken met deze dagen is niet klote, wel compleet zinloos. Ik voer in ieder geval geen zak uit en ben al continu bezig met donderdag en ook zondag.

  MAKE US PROUD!

  16

  1
 • Talent
  23 mei, 2017 - 12:40

  Top column, die het NAC-gevoel zo treffend weergeeft;)

  2

  0
 • Baske
  23 mei, 2017 - 12:42

  Denk echt nergens anders meer pfff

  3

  0
 • Perreweps
  23 mei, 2017 - 12:48

  Mooi stuk! We gaan met zijn allen voor GOUD!

  4

  0
 • Joost
  23 mei, 2017 - 13:08

  Goud, kippenvel.

  3

  0
 • Dutchbird
  23 mei, 2017 - 13:30

  Zondag om 19:00 u is het jazz festival afgelopen vanaf dan gaan wij de kroegen overvallen.

  8

  0
 • Van "taajlaand
  23 mei, 2017 - 15:07

  Afgelopen zondag half vijf, redelijk ontspannen met een pilske de wedstrijd uit kijken. Zondag vijf uur, met nog meer bier weer eens dat ouderwedse winstgevoel, waarbij je gelukkig en onstspannen met je maten de wedstrijd nog even annaliseerd om dan toch maar weer even een afzakkertje elders te gaan drinken……
  Goed aangeschoten en gelukkig enkele uren later weer thuis.
  Dan maandag, nog dik drie dagen te gaan voor de allesbeslissende twee laatste wedsrtijden van dit seizoen.
  Kansen fifty-fifty, maar wederom weer stront zenuwachtig.
  Kaarten vliegen zéér snel de deur uit, op de B-siterats lichte paniek voor kaarten die maar niet besteld kunnen worden.
  Dinsdag, om het half uur deze site openen…..je leest een pracht van een collumn en nu gieren de zenuwen helemaal door mijn keel.
  Op dit moment zou ik liefst in Breda zelf zijn en niet op een eiland zitten waar ik te weinig ‘sparrings partners’ heb om de zenuwen van mij af te praten.
  Maar wat zal ik gelukkig zijn mocht zondagavond de promotie een fijt zijn!!!!!

  2

  0
 • Breda*076
  23 mei, 2017 - 16:03

  “We zijn er altijd. Wij NAC-supporters. Maar in weken als deze, is het net anders. Op het moment dat de nood het hoogst is, haalt de NAC’er het beste in zichzelf naar boven. Duizenden, omringt door rook en fakkels, steken hun helden op een training een hard onder de riem. Duizenden, omringt door rook en fakkels, besluiten samen naar de wedstrijd te lopen. Je doet het voor de club en spelers. Voor het logo en de stad. Bovenal doe je het voor elkaar. Omdat alleen diegene, die hetzelfde gevoel rond deze club heeft als jij, weet wat er door je heen gaat. Het gevoel voor deze club is heel, heel speciaal. Nauwelijks in woorden te omschrijven. Het is een gevoel dat je alleen met een lotgenoot kan delen.”

  Precies deze woorden! Beter is het gevoel deze weken niet te beschrijven. Mensen kijken je soms nog steeds vreemd aan wanneer je trots zegt voor NAC te zijn, dat er alweer zo’n 7000 gekken gevonden zijn om, ere of eerste divisie, maar weer een scc te nemen voor volgend seizoen. Zoveel volk bij een training en met honderden, zo niet duizenden richting het stadion lopen. Afgelopen weken meerdere keren het kippenvel over mn lichaam gehad. Deze weken laten je nog trotser zijn op het feit dat wij NAC zijn. En alsjeblieft, laat deze trots na zondag nog vele malen groter zijn omdat we dan niet meer die club uit de bierleague zijn maar weer daar gaan spelen waar we horen.

  Nog 2x alles geven. 90 minuten volle bak! Zodat we zondag weer dronken kunnen zijn. Dronken van het bier maar bovenal dronken van geluk dat we gepromoveerd zijn! Make it happen!!!

  3

  0
 • Inge
  23 mei, 2017 - 19:53

  Gaaf de sfeer in de stad en in het stadion de afgelopen weken! Winnen of verliezen, bij NAC is het altijd feest. Ik ben er al jaren bij met een SCC en wilde mn kaart voor donderdag ook terugkopen. Helaas maandag het slechte nieuws gehad dat een vriend was overleden en daardoor er niet meer aan gedacht om een kaart te kopen voor DE grote wedstrijd. Is hier iemand die een kaart over heeft voor mij? ingevandelaar@gmail.com

  0

  0
 • Inge
  23 mei, 2017 - 20:02

  Bovenstaand bericht gaat over een kaart voor vak G!!!!

  0

  0