Go to Top

Ex-NAC: Bayram: “Mijn tijd bij NAC was een leerschool”

Ex-NAC: Bayram: “Mijn tijd bij NAC was een leerschool”

Ömer Bayram speelde jaren voor de Parel van het Zuiden, maar wist toch niet echt zijn naam te vestigen. Nog voor hij goed en wel doorgebroken was, besloot de geboren Bredanaar NAC namelijk te verruilen voor het land van zijn ouders. In Turkije werd de linksbuiten omgeturnd tot linksback en op die positie is hij al jaren basisspeler in de Süper Lig. Eerst bij Kayserispor en nu bij Akhisar Belediyespor. Voetbalzone zocht Bayram op.

Bayram verruilde NAC in 2012 voor Kayserispor. NAC was rijkelijk laat met een contractaanbieding en dus besloot Bayram zijn aflopende contract in Breda niet te verlengen. Kayserispor leek hem een veel betere optie: “Het was een subtopper die altijd bij de top zes zat. Het complete plaatje klopte. Dus vanwege mijn afkomst, maar ook omdat ze jonge spelers de kans gaven. En ook het financiële plaatje natuurlijk, daar draai ik niet omheen. Het bedrag dat je opeens voorgeschoteld krijgt, is shockerend. Het viervoudige dan wat ik verdiende? Nee, wel tien keer meer. Ik had bij NAC een koelkastcontract, zoals ze dat noemen. Ik speelde jeugdinterlands bij Turkije en NAC was destijds een beetje een zinkend schip. Ik kon wel vier jaar bijtekenen, maar een vertrek was het overwegen waard, zeker ook omdat ik uit een gezin kom dat het niet breed had. Het hele plaatje van Kayserispor klopte en zo kon ik zowel voor mijzelf als voor mijn ouders zorgen.” 

Ondanks dat hij NAC vroeg verliet, kijkt hij zonder wrok terug op zijn periode in Breda. Hij denkt er nog vaak aan terug: “Ja, het is onmogelijk om er niet aan te denken. Je debuut, de eerste goal, de eerste keer dat je basisspeler bent… Dat blijft je allemaal bij. Ik heb geen slechte herinneringen aan mijn periode bij NAC overgehouden. Ik was ongeveer zeventien jaar toen ik regelmatig bij het eerste ging spelen. Eigenlijk was ik nog maar een B-speler, ik heb de A1 half overgeslagen. Als jeugdspeler krijg je kansen en is alles goed geregeld in Nederland, dat is toch wel even anders dan in Turkije. Hier worden jeugdspelers meer aan hun lot overgelaten. Maar bij NAC moest je ook knokken voor je plekje. Er speelden allemaal gevestigde namen: Anthony Lurling, Matthew Amoah, Leonardo, Jelle ten Rouwelaar… Als jonge jongen was het bijna onmogelijk om je plek te verdienen.”

Bij NAC leerde hij wat het is om profvoetballer te zijn. Hij stak veel op van de oudere spelers in de selectie: “Zoals ik al zei, het zijn gevestigde namen. Er was bijvoorbeeld een incident met Ten Rouwelaar op de training. Ik kapte hem uit en kreeg daarna veel tijd om af te maken. Ik dribbelde wat met de bal en opeens kreeg ik twee benen van achteren! Hij sprong gewoon op me, echt bizar. Dat was zijn bedoeling. Hij wilde laten zien dat ik geen trucjes moest gaan uithalen of leuk moest doen, maar gewoon die bal erin moest knallen. Mijn tijd bij NAC was een leerschool, ik werd serieuzer. Het heeft me gevormd tot de voetballer die ik nu ben. Later, als je een gevestigde naam bent, kan je meer trucjes uithalen. Dan heb je meer krediet.”

In Turkije bouwde Bayram rustig aan een mooie carrière. Hij is bezig aan zijn zesde seizoen in de Süper Lig, waar hij op de linksbackpositie een vaste keuze is. Stiekem hoopt hij af en toe op een uitnodiging voor het nationale elftal. Omdat Bayram zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit bezit én nog geen interlands voor één van de twee speelde, staat hij voor beide teams open: “Ik sluit uitkomen voor Nederland ook zeker niet uit. Tuurlijk denk ik aan Oranje. Maar ook daar heb ik het gevoel: zien ze mij wel? Het maakt met niet zoveel uit voor welk land ik uitkom, ik wil gewoon graag namens mijn land spelen.”

Lees hier het volledige interview.

Bron: B-Side Rats, Voetbalzone

11 Reacties op "Ex-NAC: Bayram: “Mijn tijd bij NAC was een leerschool”"

 • Kerelman
  10 november, 2017 - 11:07

  Je kan het iemand niet kwalijk nemen dat hij Nac verlaat voor een club waar hij tien keer zoveel kan verdienen. Al blijft het wel zonde dat hij hier zo vroeg is weggegaan.

  34

  1
 • Ouwe Spionkop
  10 november, 2017 - 11:09

  Prima speler die groot gelijk had om toen te vertrekken als je het 10-voudige kan verdienen. Jammer dat NAC dit soort spelers nooit kan houden.

  14

  0
 • Talentje
  10 november, 2017 - 11:11

  Wat een vent he die Jelle… NOAD er in! Niet lullen maar poetsen! Goede instelling!

  ontopic: Leuk om te lezen dat een jongen als Bayram het zo naar zijn zin heeft. Heb vaak genoten van zijn acties.

  26

  0
 • Arie
  10 november, 2017 - 11:20

  Laat je contract in 2019 gewoon lekker aflopen en kom terug naar de Parel!
  Altijd een heerlijke speler gevonden, altijd 100% inzet en kwam nog eens een mannetje voorbij als linksbuiten.
  Zoals wel vaker werd er geblunderd door de directie door niet op tijd contractbesprekingen aan te gaan en een talentvolle jeugdspeler, die toen al veelvuldig in het eerste had gespeeld, langer vast te leggen.

  20

  1
 • D'n Beuk
  10 november, 2017 - 12:43

  Terugkomen naar NAC samen met Demir

  9

  2
 • Dutchbird
  10 november, 2017 - 13:11

  Ömer heeft het gewoon goed gedaan.

  5

  0
 • Jordy van Treijen
  10 november, 2017 - 13:38

  Ik was altijd een groot fan van deze jongen. Hij kon een man passeren, had de juiste mentaliteit en had een mooie toekomst bij ons NAC voor zich. Dat hij heeft gekozen voor een (veel) hoger salaris in Turkije valt hem natuurlijk op geen enkele wijze kwalijk te nemen. Mooi ook dat hij daar zo eerlijk over is. En toch wringt de schoen een beetje: Als NAC bijtijds de onderhandelingen was begonnen had hij waarschijnlijk wel langer gebleven. Een gemiste kans!

  Ook grappig dat in de comments de naam van Demir wordt genoemd. Een jongen die op een soortgelijke manier de club verliet, maar wel heeft laten zien over de juiste eigenschappen en kwaliteiten te beschikken. Jammer dat zulke jongens vertrekken voordat ze daadwerkelijk hun (toegevoegde) waarde in het geel-zwart hebben kunnen tonen.

  Demir en Bayram terughalen? Het zou geweldig zijn, maar ik denk dat die jongens in Turkije een salaris verdienen dat voor NAC te exorbitant is… Neemt niet weg dat het erg mooi zou zijn!

  14

  0
 • Arie
  10 november, 2017 - 14:04

  Demir loopt aankomende zomer uit zn contract bij een Turkse tweedeklasser.
  Mits die zijn niveau van de afgelopen jaren nog kan halen moet die toch haalbaar zijn.

  5

  2
 • boxer
  10 november, 2017 - 15:43

  Hebben we die opleidingsvergoeding nu al ontvangen?

  5

  0
 • Breda
  10 november, 2017 - 15:47

  Van As was even vergeten hem een contract te geven terwijl iedere speler met een Turks paspoort geld waard is door de regels daar.

  14

  0
 • Baske
  10 november, 2017 - 15:58

  Buiten het feit dat de verdiensten daar hoger liggen kon deze jongen terecht bij de club uit de streek waar zijn familie vandaan komt. Een enorme eer voor die gastjes. Knap dat hij zich staande houdt daar

  5

  0