Go to Top

Hoe belangrijk is Bredase handhaving voor Manchester City?

Hoe belangrijk is Bredase handhaving voor Manchester City?

NAC werkt sinds vorig seizoen officieel samen met Manchester City. Contractueel is vastgelegd dat gedurende een periode van vijf jaar, waarvan er dus inmiddels één verstreken is, wordt samengewerkt tussen de twee clubs. Het meest zichtbare is natuurlijk de talenten die op huurbasis uitkomen voor NAC. Vanuit Engeland stroomt ieder seizoen een mix van vier tot zes spelers onze kant uit. Het eerste jaar waren dit er vier, mede doordat een (groot) aantal spelers niet wilden spelen voor NAC: zij vonden zichzelf te goed of bleven liever in Engeland. Dit jaar zijn dit er al zes op huur- en één op permanente basis. Spelen in de Eredivisie betekent een groot verschil voor deze jongens.

Op 14 april van het jaar 2016 werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat NAC en Manchester City een samenwerkingsverband aan gaan voor vijf jaar. Na de succesvolle verhuurperiodes van Divine Naah en vooral Enes Ünal besloten beide clubs nauwer samen te werken. Even kort in hoofdlijnen samengevat:

 • Samenwerking voor vijf seizoenen waar vier tot zes spelers (gratis) de overstap maken op huurbasis van City naar NAC
 • City investeert ieder jaar in het trainingscomplex van NAC om spelers optimaal te kunnen begeleiden
 • NAC mag gebruik maken van het scoutingsnetwerk van City; ook wel het Google van de spelersmarkt genoemd.
 • NAC ontvangt een vergoeding wanneer een speler van City doorbreekt tot het eerste elftal óf verkocht word.

Het eerste jaar van de samenwerking verliep niet al te soepel. Technisch directeur Hans Smulders had een mooie lijst van spelers die hij wilde huren, maar City, de speler zelf of de zaakwaarnemer stemde hier niet mee in. Voorbeelden: Enes Ünal wilde dolgraag bij NAC blijven. Hij voelde vertrouwen, had het naar zijn zin en wilde zich laten zien. Toch vonden City en zijn zaakwaarnemer dat hij op een hoger niveau moest voetballen. Twente kwam in beeld en betaalde om en nabij €800.000 euro voor de diensten van Ünal. Ook Bersant Celina stond op de lijst van NAC, maar ging naar FC Twente vanwege een idem verhaal. Keepers Angus Gunn en Billy O’Brien kwamen om uiteenlopende redenen niet en ook Adarabioyo (Nee, niet Fisayo maar zijn broertje Tosin) bleek onhaalbaar. De eerste talenten die arriveerden waren Ashley Smith-Brown en Thomas Agyepong. Later volgden David Faupala, die Ünal verving, en Brandon Barker, die op zijn beurt weer kwam omdat Bersant Celina naar die club uit Enschede vertrok.

In augustus werd duidelijk dat de ene na de andere afmelding volgde. Shay Facey kwam een week op stage, maakte indruk, vond zichzelf te goed voor NAC, vertrok naar SC Heerenveen, speelde daar in drie wedstrijden 127 minuten, pakte een rode kaart en keerde (wegens een blessure) weer terug naar Manchester. Ook Kean Bryan was lange tijd in beeld als onze nieuwe centrale verdediger. Eerst kwam ‘ie niet, toen weer wel en uiteindelijk toch niet. Het bleek toch dat Kean liever in Engeland wilde blijven en werd zodoende verhuurd aan Bury. Weer geen centrale verdediger dus. Uiteindelijk werd op de valreep dankzij Manchester City Shane O’Neill binnen gehaald als compensatie voor de afmeldingen die NAC kreeg. Uit de City-Google kwam Shane naar voren als ideale kandidaat en werd hij gehuurd van het Cypriotische Apollon Limassol.

NAC sloot 2016 af met het ontslag van trainer Marinus Dijkhuizen en een plek op de achtste plaats in de Jupiler League. In de winterstop werd pas écht duidelijk dat City NAC niet ziet als het kleine irritante broertje dat je tevreden moet houden met goedkoop speelgoed. NAC had zeer behoefte aan een spelmaker, en die kwam er. Het kleine broertje kreeg ineens een prachtig stuk speelgoed van zijn grote broer. Manu García werd teruggehaald uit Spanje en gestald bij NAC. Manu kwam bij Alaves tot slechts 30 minuten bekervoetbal, in Breda leidde hij de promotie in. De grote broer had dus een stuk speelgoed gegeven waar het kleine broertje de rest van het jaar zoet mee was. Nu, een paar maanden later, kan je de vergelijking maken met de seizoenstart in de Jupiler League. Voor NAC-begrippen was die achtste plaats echt veel te laag. City greep in en zorgde er mede voor dat NAC zelfs onverwachts promoveerde. Natuurlijk lag dit niet alleen aan de Engelse grootmacht, want zonder Stijn Vreven en een excellerende Cyriel Dessers hadden we waarschijnlijk nog een jaar op het tweede niveau gespeeld. Maar toch, we kunnen wel stellen dat het aandeel van de grote broer groot was.

Voor NAC-begrippen is dit opnieuw een slechte seizoenstart. We staan gedeeld zestiende en dat is niet waar NAC wil staan. We kruipen langzaam richting de winterstop, er moet wat veranderen als we willen klimmen op de ranglijst. Op dit moment ontbreekt het naar mijn mening naar duidelijk scorend vermogen, ervaring in de as van het veld en de aansluiting richting het doel van de tegenstander. Als NAC in de winterstop, wanneer de transfermarkt weer open gaat, nog in de onderste regionen staat, zal blijken hoe graag Manchester City NAC in de Eredivisie wil behouden. Eigenlijk is daar maar een simpel antwoord op: heel graag. Een hoger podium en meer weerstand is essentieel voor de ontwikkeling van de beste talenten van City. Maar de vraag is dan: wat kan en vooral gaat City doen om NAC te helpen als het zo ver komt? Er zijn verschillende scenario’s mogelijk:

 • Er komt een zevende huurling naar NAC
 • Er keert een City-huurling terug naar Manchester en daar komt een ander voor in de plaats
 • City-Google geeft spelers weer die NAC in januari op kan pikken
 • City doet niets

Wie er in het grote City-Google zullen verschijnen kunnen we niet zeggen, maar wél weten we een aantal talenten te noemen die het in januari echt het verschil zouden kunnen maken in Breda.

Rodney Kongolo: De Nederlandse broer-van speelt op dit moment op huurbasis bij Doncaster Rovers dat op het derde niveau in Engeland uit komt. Eerder dit jaar was hij al te gast in het Rat Verlegh Stadion tijdens de wedstrijd NAC – FC Oss (4-1) samen met een aantal andere spelers van City. Kongolo is in tegenstelling tot zijn broer middenvelder, waar hij het beste tot zijn recht komt in de as van het veld. Deze zomer werd hij verkozen tot beste speler van de Elite Development Squad (EDS). Tevens was hij vorig seizoen aanvoerder en loodste hij het de EDS naar de tweede plaats in de competitie. Kongolo’s verhuurperiode loopt op 3 januari af. Hij zou dus beschikbaar zijn om NAC te kunnen komen versterken.

Oleksandr Zinchenko: Waarschijnlijk de bekendste naam uit dit rijtje. Zinchenko speelde vorig seizoen op huurbasis bij PSV, waar hij vooral zijn wedstrijden afwerkte bij het tweede elftal. Onder Cocu heeft hij nooit écht de kans gekregen, net als een hoop andere talenten in Eindhoven. Zinchenko was met zijn negentien jaar de jongste doelpuntenmaker ooit in het nationale elftal van Oekraïne. De aanvallende middenvelder annex vleugelspeler speelt nu in Manchester, maar alleen in de beker en het reserve elftal.

Brahim Diaz: Hét pareltje uit de jeugdopleiding van Manchester City. De Spanjaard wordt nu al vergeleken met Lionel Messi. Diaz kan overal in de aanval uit de voeten en als aanvallende middenvelder. Hij scoort heel makkelijk en heeft de techniek van Paolo Fernandes. Lange tijd leek hij op weg naar Girona, maar Pep Guardiola wilde hem meenemen op trainingskamp naar de Verenigde Staten. Toch moet Diaz het voorlopig hebben van bekerduels en wedstrijden in het tweede.

Tosin Adarabioyo: Mocht er een centrale verdediger wegvallen of ondermaats presteren, zou hij wel eens in beeld kunnen komen. Tosin stond zijn mannetje in China tegen onder meer Borussia Dortmund en Real Madrid. Tosin verlengde onlangs zijn contract en wordt gezien als een toekomstige basisspeler voor The Blues. Zijn sterke punten zijn onder andere zijn kracht, goed in de lucht en zeer rustig aan de bal.

Natuurlijk zou het prachtig zijn als City een speler stuurt die op het tweede plan is beland in Manchester. Die kans lijkt alleen nihil. Zo’n speler verdiend ongeveer de volledige spelersbegroting van NAC in één jaar tijd en heeft de clubs voor het uitkiezen. Tot de winterstop kunnen we alleen nog maar speculeren wie en óf er überhaupt iemand bij gaat komen. Feit is dat het voor City alles behalve voordelig is als NAC degradeert. Zij zullen er dus zo veel mogelijk aan doen om handhaving voor NAC te realiseren.

Bron: B-Side Rats

74 Reacties op "Hoe belangrijk is Bredase handhaving voor Manchester City?"

 • Jeffrey
  12 november, 2017 - 15:03

  Zoals ik eerder heb aangegeven ben ik voor spelers die langdurig voor “onze” club uitkomen!
  Ik heb niets met die samenwerking met City en het levert alleen maar passanten op!

  11

  116
 • Ojee
  12 november, 2017 - 15:19

  Alle spelers zijn passanten

  134

  3
 • Henri
  12 november, 2017 - 15:24

  Hoe goed al deze talenten eventueel ook mogen zijn. NAC heeft alleen behoefte aan ervaring en leiderschap. En dat hebben deze jongens niet. Ze zijn daar eenvoudig nog te jong voor. Ervaring krijg je in de loop der jaren en leiderschap ontwikkel je als het in je persoonlijkheidsstructuur zit, want niet iedere voetballer is ook een leider. Ik blijf er bij, de enige speler waar NAC echt wat aan heeft is Yaya Touré…..ervaring, leiderschap, fysiek enorm sterk en spelend in de as van het team/veld.

  16

  11
 • Tuinzigt86
  12 november, 2017 - 15:28

  Als die passanten er maar zorgen dat we in de eredivisie blijven vind ik het best!

  54

  3
 • Jos
  12 november, 2017 - 15:49

  Ik denk dat bij de afwegingen wie er in de eredivisie voor nac mag gaan spelen,ook het feit mee wordt gewogen dat er op plastic velden gespeeld zal moeten worden!!!

  12

  2
 • Jetpaction
  12 november, 2017 - 15:51

  City heeft een paar leuke talenten gestald bij ons die zonder de samenwerking niet haalbaar zouden zijn, zowel voor ons niet als andere clubs in d Eredivisie. NAC moet echter wel op eigen benen kunnen staan ervoor moeten zorgen dat de talenten uit de verf kunnen komen door zelf voor enige routine en ervaring te zorgen. Smulders heeft het echter 100% op jeugdig talent gegooid en dat is erg riskant. Het kan goed uitpakken maar als je de complimenten krijgt voor leuk spel maar wel knullige tegengoals krijgt waardoor je regelmatig verliest, gaat dat knagen aan die jonge gasten.

  Kijk hoe Excelsior het doet, Nederlands jeugdig talent aangevuld met enkele ervaren krachten als Bruins en Koolwijk en van Duinen. Ik moet wel zeggen dat de druk en het verwachtingspatroon waarschijnlijk stukken lager is als bij NAC maar die hebben een ideale mix van talent en routine. Als wij dat soort spelers in onze has hadden dit seizoen, komen de talenten van de City Jonges er denk ik beter uit en hadden we toch wat meer punten bij elkaar gesprokkeld.

  Ik zie liever geen nieuwe City namen meer dit seizoen, de jongens die we hebben zin in potentie zeker goed genoeg. Ben van mening dat Smulders toch had moeten kiezen voor wat routine. Nu kun je die in de winterstop proberen te halen maar ik hoop maar dat dat niet too little too late is. Ook die spelers moet je weer inpassen en dan is het zo alweer Mei….

  19

  3
 • van Flieger aan de Costa
  12 november, 2017 - 15:57

  Smulders concurreert met City. Dat jeugdelftal. En wat hij haalt is blijkbaar minder dan wat City bij ons stalt. Daarnaast houden de aandeelhouders de hand op de knip en willen ze ook niet verwateren. Daar zit de ware crux. Een patstelling.

  11

  23
 • van Flieger aan de Costa
  12 november, 2017 - 16:03

  En Goetzee haalt veel te weinig binnen, waarom is de omzet niet gestegen naar 14-15 miljoen?

  27

  22
 • Rubenac
  12 november, 2017 - 16:06

  Fuck city

  15

  69
 • Nacdictive
  12 november, 2017 - 16:43

  Laten we eerst eens afwachten tot de winterstop… Wellicht nog 1 of 2 versterkingen zijn altijd welkom, maar liever geen City spelers, wat we nu hebben is voldoende (van City dan, ook kwalitatief!). Misschien het verlies nemen op Stand, Nijholt en Haemhouts en met het vrijgekomen budget investeren.
  Vaak zie je ook dat, zelfs op het oog kwalitatieve versterkingen, een club niet beter laat presteren in de tweede seizoenshelft. (Zie het jaar met G Fernández, De Zeeuw, Marcellis).
  Ik ben ervan overtuigd dat deze groep het moet kunnen redden al zal het kantje boord worden.

  4

  7
 • De Scout
  12 november, 2017 - 16:46

  Op naar handhaving samen met City!

  30

  4
 • Spionkop
  12 november, 2017 - 17:03

  Ik heb het liefst goede spelers, kan me geen reet schelen waar ze vandaan komen.

  23

  2
 • Arie
  12 november, 2017 - 17:21

  Manchester City is een gemaakt gedrocht, een smerige kutclub van de hoogste orde. En wij helpen vrolijk mee.
  Van de 15-20 gehuurde spelers in de afgelopen jaren zullen alleen Unal, Garcia (op basis van vorig seizoen) en wellicht Angelino blijven hangen als parels.
  Mijn nekharen gaan nog overeind staan van de namen SmithBrown, Barker, Faupala, Naah en de rest die zich dit seizoen dat lijsje in weet te prutsen.
  Kappen met die onzin.

  26

  46
 • RV
  12 november, 2017 - 17:21

  In het jaar met Marcellis en Fernandez hadden we ook weinig creativiteit en geen echte spits voorin. Daarnaast weinig kwalitatief goede backs.

  Nu hebben we een goed middenveld met El Allouchi en García. Met Angelino een van de beste backs van de Eredivisie.

  Cruciale posities zijn gewoon niet goed genoeg bezet, en dat terwijl we genoeg budget hebben. Mits het niet is uitgegeven aan de grootverdieners van vorig jaar. Echt een lachertje dat je Haemhouts voor zo’n salaris nu op de loonlijst hebt staan. Geen enkele Jupiler League club zou hem voor dat salaris een driejarig contract aanbieden, Smulders deed het.

  Dit jaar gewoon veel en veel te mager geïnvesteerd met name in de keeper, verdedigende middenvelder en spits positie. De spits positie kun je nog over twijfelen want Ambrose heeft wel iets.

  Maar die beste jongen gaat ons met García niet vrijspelen hoor. Bovendien vind ik dat een BVO met deze begroting altijd in staat moet zijn om deze posities op de eigen loonlijst ingevuld moet hebben. We hebben niet eens een alternatief voor Ambrose, echt diep en diep triest.

  Heb je eindelijk een van de beste backs van Nederland heb je geen spits die er alleen zijn kop maar tegenaan hoeft te zetten.

  27

  4
 • RV
  12 november, 2017 - 17:30

  Ik heb overigens niks tegen die City deal. Ik zie wel jongens die er honderd procent voor gaan. Daar heb ik Demy de Zeeuw en Fernandez nooit op kunnen betrappen.

  Maar gewoon in de as een fatsoenlijke speler aantrekken met ervaring en een beetje leiderschap. Kom op man, iedere Eredivisie club lukt het maar NAC kan het weer niet.

  41

  2
 • malpolon
  12 november, 2017 - 18:13

  @ Arie

  Manchester City is een volksclub met een lange traditie, die sinds enkele jaren een puissant rijke buitenlandse eigenaar heeft. Dat geldt echter ook voor Manchester United, Chelsea, Liverpool en nog een heleboel andere clubs uit de Premier League. Zijn dat volgens jou ook allemaal kutclubs?

  Manchester City is ook: twee keer achter elkaar degraderen en na een slechte start op het derde niveau je thuiswedstrijden nog steeds voor meer dan 30.000 toeschouwers afwerken.

  41

  2
 • Rijen
  12 november, 2017 - 18:19

  @Rubenac
  Kan me niet voorstellen dat jij niet geniet van Manu Garcia. ;)

  6

  2
 • die ne gast
  12 november, 2017 - 18:31

  Laten we idd de winterstop afwachten.
  Met iets meer geluk staan we dan ‘gewoon’ op de 12e plaats…

  3

  2
 • Lamington
  12 november, 2017 - 18:54


  Of een scorende spits.

  3

  0
 • ome cor
  12 november, 2017 - 19:08

  @Jeffrey
  Spelers halen die NAC zelf kan betalen én NAC in de Eredivisie houden is een droom, maar zal zeker niet op korte termijn gaan gebeuren.
  NAC wil weer terug zelfstandig worden, maar de weg daarnaar toe zal via de 5 jarige deal met City zijn.
  Als je dat niet snapt en blijft zeiken over de deal met City dan ben je of te dom om te poepen, of je wilt het liefst met NAC een aantal leuke seizoenen in de grijze middenmoot van de JL gaan spelen.

  Je kunt iets leuk vinden of niet leuk vinden, maar NAC kan op dit moment niet zonder.
  Jij lijkt me nog iemand waarmee je kunt discussieren, maar een Rubenac of een Arie bijvoorbeeld, die snappen het echt niet. Dat is praten tegen een dove en zwaaien naar een blinde.

  33

  10
 • Jeffrey
  12 november, 2017 - 19:34

  @Ome Cor. Je mag hier ( gelukkig) gewoon je mening geven. Ik vind de huidige situatie bij NAC niet oké!
  Over dom gesproken, lees je eigen tekst nog een terug. Niveau 0,0

  13

  14
 • Barry
  12 november, 2017 - 19:41

  Door de financiële ruimte die we door deze deal krijgen kunnen we elk jaar een speler of 3 kopen en vastleggen voor langere tijd. Dat is prima en dan kun je er over 3 jaar zomaar goed voorstaan.

  Het nadeel is dat niet alle spelers van City het vereiste niveau hebben en je dit jaar zult moeten knokken om er in te blijven.

  3

  3
 • Arie
  12 november, 2017 - 20:00

  Malpolon

  Chelsea schaar ik inderdaad in hetzelfde rijtje. Verhuurd ook 100 “talenten” per jaar. United en Liverpool niet, die hebben door eigen prestaties (titels, bekers, Europees) de weg naar meer inkomsten verdiend. Die kutclubs werken andersom, prestaties kopen met gekregen geld. Als je dat niet snapt is de discussie snel afgelopen.

  7

  16
 • Arie
  12 november, 2017 - 20:04

  Ome cor

  Ik snap het best, maar ik verkies een paar jaar in de grijze middenmoot van de Jup boven deze deal ja. Grote kans zelfs als het zo doorgaat, dat we met die fantastische, zo bejubelde deal alsnog in die middenmoot belanden. Dan wil ik u nog wel eens horen.

  6

  26
 • 076
  12 november, 2017 - 20:19

  @ Arie

  Dat overleeft NAC niet. Simpel. Dus het is City deal of een langzame dood.

  20

  3
 • Braze
  12 november, 2017 - 20:59

  Het grootste probleem van NAC zijn niet de MAN City spelers . Erg is dat de beoogde sterkhouders en grootverdieners Haemhouts,Stans,Nijholt en Ntoko wel groot incasseren m,aar niets leveren.
  NAC heeft een te jong elftal op het veld en een hoop niet presterende ervaring op de tribune.

  24

  1
 • Kaale rakker
  12 november, 2017 - 21:14

  Zo komen we wel uit de schulden en we moeten er in blijven, en rustig aan op bouwen alles kan niet gelijk

  11

  1
 • jvt
  12 november, 2017 - 21:21

  Het zou toch niet dat we zijn overgeleverd aan de goede wil van MC?
  Kunnen we dan niets zelf afdwingen? Stuur dan dat management maar naar huis want dan is elke cent (+ die 50%) weggegooid.

  5

  14
 • NAC4Ever
  12 november, 2017 - 21:40

  Van Flieger toch, 14-15 miljoen? Dat hadden we voor de degradatie niet eens!

  De (ongeveer) 11 miljoen waar we nu op staan is vrij netjes ten opzichte van de (ongeveer) 12 miljoen voor de degradatie.

  8

  8
 • Rubenac
  12 november, 2017 - 21:45

  @rijen

  Geniet er oprecht van.
  Maar NAC is alles wat tegendraads is.
  Oa de e league boycotten, prachtig!!
  Daarom stuit het me enorm tegen de borst , dat we city geheel volgen.
  Kom op, zon grote achterban, zon grote slapende reus…
  Kijk eens een keer goed in de keuken bij Excelsior, Almelo en Zwolle…

  6

  8
 • NAC4Ever
  12 november, 2017 - 21:45

  @Arie
  De kans is zeer reël dat we met een aantal JL jaren in de middenmoot niet meer bestaan!
  Sorry hoor, maar als de City deal dat kan voorkomen, heel graag!

  Ooit zullen we weer op eigen benen kunnen staan, maar (voor 388ste keer) we komen nou eenmaal van ver, heel ver. Als een club als Manchester City ons dan kan helpen weer richting de middenmoot/subtop van de Eredivisie ben ik daar blij mee.

  23

  5
 • Peppie&kokkie
  12 november, 2017 - 22:33

  Nac heeft niets te makken.Daarnaast deel ik ook de mening , zonder MC is Nac ten dode opgeschreven. En zo te zien willen de aandeelhouders ook niet echt aan een “dood paard” trekken…….
  Ps heldere uitleg , en hugodver…ben blij als die interland wedstrijden voorbij zijn.

  7

  1
 • Arie
  12 november, 2017 - 22:47

  Alsof we zonder City geen magere 5e(!) plek in de Jup konden behalen en nu weer onderin staan mee te klooien.
  Iedereen roeptoetert dat we dood en begraven zouden zijn zonder, bij mij gaat het er niet in.

  7

  8
 • Kaale rakker
  12 november, 2017 - 23:04

  Sponsors weten op dit moment ook niet waar ze aan toe zijn met het stadion met die kut gemeente, de burgemeester zei dat het goed voor de stad Breda en dan gaat hij nu anders praten over wat nac moet mee betalen voor onderhoudt ze hebben het stadion betaalt en met veel rente, ja het is goed voor de stad Breda hoor ik hem nog lachend zeggen, al die jaren 9 ton reken maar uit, als je zoveel huur betaalt dan moet de verhuurder ook de onderhoudskosten betalen anders ligt ieder geval niet aan Smulders en zo dat ligt dan aan zijn voorgangers en nu moet hij eerst puin ruimen van een ander

  4

  5
 • 7hills
  12 november, 2017 - 23:29

  Angelino wordt einde van seizoen verkocht aan Ajax of PSV. Van dat geld kan NAC weer een of twee eigen spelers aantrekken. En dát mijn vrienden, is the way forward. Visie zo u wil. Talenten ‘aantrekken’ die normaal onhaalbaar zijn voor NAC, en tóch eraan verdienen. Ik weet zeker dat er een hoop clubs jaloers op zijn.

  14

  12
 • Anticortaxi
  12 november, 2017 - 23:31

  Nederlands academie voor Cityspelers. Heb begrepen dat nac volgend jaar haar thuiswedstrijden speelt in het lichtblauw

  7

  18
 • Ouwe Spionkop
  12 november, 2017 - 23:40

  City zal NAC wel reddden in de winterstop. Maar over 1,5 jaar loopt t contract af. En dan?

  1

  8
 • Jack
  12 november, 2017 - 23:43

  @ 7hills

  Was het maar zo mooi dat Angelino het niveau zou hebben om aan clubs als Ajax of PSV verkocht te kunnen worden. Geen reden dus voor andere clubs om jaloers te zijn.

  4

  9
 • Otjes
  12 november, 2017 - 23:46

  Het is idd wel erg wrang dat spelers als haemhouts, nijholt, stans & ntoko niet mogen of kunnen leveren. Op zowel sportief als financieel gebied. Kan gebeuren soms.

  Wat mij echter erg stoort is dat sommige spelers gewoon een 3 jaar contract krijgen. Dit kost Nac een bijna paar miljoen op 3 jaar tijd.

  Dit is meer dan de Nac talenten opleveren de komende jaren. Water naar de zee dragen noemen ze dat.

  10

  1
 • malpolon
  12 november, 2017 - 23:51

  @ Arie

  Ik vind jouw logica moeilijk te volgen. Clubs die al veel hebben gewonnen, mogen op grond daarvan wel een rijke buitenlandse eigenaar hebben zonder een kutclub te worden, maar clubs die minder hebben gewonnen niet? Met andere woorden: als een rijke oliebaron honderden miljoenen in Ajax pompt, is dat in orde, maar als hij zijn oog laat vallen op een club als NAC, dan…?

  City heeft trouwens ook voor het Mansour-tijdperk aardig wat gewonnen, onder meer twee landstitels, vier FA Cups en een Europa Cup II, maar dit terzijde.

  Waarschijnlijk zijn we het toch wel gedeeltelijk eens. Ik sta er ook niet om te springen dat NAC een rijke buitenlandse eigenaar krijgt. Een al helemaal niet als dat een eigenaar zou zijn die zonder pardon de clubnaam en de clubkleuren zou veranderen. Dan liever arm. Maar de City-deal is wat mij betreft aanvaardbaar zolang je de zeggenschap niet uit handen geeft.

  7

  3
 • Kinderkaartje
  13 november, 2017 - 00:04

  @Anticortaxi

  Wat een lol weer, vanuit 013.

  Voor jullie zou lichtblauw een vooruitgang zijn ten opzichte van je lelijke clownspakken, voor ons is blauw een traditie.

  4

  4
 • Dutchbird
  13 november, 2017 - 01:55

  @Kaale Rakker lees je eigen stukje nog eens terug en vraag je af of dit weergeeft wat je eigenlijk bedoelt, want ik kan er geen touw aan vastknopen.Bij @Arie trouwens ook niet.

  @jvt we hebben juist nu slim management nodig en dan bedoel ik met slim een eredivisieteam kunnen opstellen met een jupiler niveau budget. De eerste 5 jaar na Mommers was er geen slim management. Nu hebben we in ieder geval Hans Smulders en een technische staf die begrijpt hoe we langzaam weer eigen eredivisiewaardig vlees op de botten kunnen krijgen. Als Goetzee (of een ander) ondertussen ook aan de sponsorkant zorgt voor meer vlees op het bot dan kunnen we over 5 jaar de concurrentie met clubs als Utrecht, Zwolle en Groningen aan en vijf jaar later met AZ, Vitesse en Heerenveen. Wat Mommers, van Bavel en Hoppen in vijf jaar hebben stukgemaakt kan alleen door heel slim management in 10 jaar worden hersteld.

  @van Flieger; natuurlijk zou het geweldig zijn als onze aandeelhouders van het kaliber suikeroom zijn zoals een van Seumeren bij Utrecht. Dat zijn ze echter niet en dat kun en mag je ze niet verwijten. Jij verwijt ze dat wel en dat doe je op een misselijk makende wijze. Met alle respect, maar daardoor ga ik telkens opnieuw weer over mijn nek van jouw gezever vanaf de Costa of je Alp (nooit vanuit Breda). Zorg binnen je netwerk eindelijk eens voor betrokken kapitaalkrachtige mensen die de aandelen graag overnemen voor de prijs die ervoor is betaald en vervolgens en paar miljoen bijstorten voor de aankoop van nieuwe spelers en het contracteren van management dat wel in jouw pulletje past. Zo lang je dergelijke vrienden niet kunt mobiliseren verdien je meer respect als je bescheiden blijft in je commentaar. Van Aalst en Smulders zijn geen sexy hipsters, maar als jij in de spiegel kijkt zie je waarschijnlijk ook iemand die meer op de vorige VVD voorzitter lijkt dan op Pablo Mari.

  12

  3
 • Voske
  13 november, 2017 - 03:02

  @Dutchbird

  Hehe. Dat had ik even nodig. Jammer dat Fliegermans alleen in zijn eigen geweldige Flieger-zijn gelooft, anders kan hij niets anders dan je gelijk geven. ik irriteer me al tijden mateloos aan het bashen van mensen die NAC op de been hebben gehouden. En dan ook nog durven Calimeroën dat er hier op de man wordt gespeeld. Bah.

  Oh ja: dikke lol @ VVD voorzitter…

  3

  1
 • Oldskool
  13 november, 2017 - 08:16

  @ Otjes

  Een paar miljoen in 3 jaar??? Geef mij die som eens dan….

  1

  0
 • jvt
  13 november, 2017 - 08:38

  Ja hoor, geef het management nog maar een jaartje of 10 om hun eigen puin te ruimen.
  Goetzee haalt ondanks de florerende economie, promotie en de grote achterban te weinig sponsorgeld op en wijst naar de te hoge huur. Een schande want Breda wordt nu echt niet zoveel beter van NAC naast de politiekosten. Hoeveel bedrijven en mensen komen zich huisvesten in Breda door NAC? Die paar werknemers?

  Smulders maakt het al helemaal bont met spelers als Ntoko, Rommens, Heamhouts, Stans, Nijholt, 3 keepers waarvan één nog nooit gezien, transfersommen betalen voor Koch, Mets (via videootje) en Vloet, doorgaan met Dijkhuizen, het vastleggen van een te licht elftal pupillen;Vorig jaar met verlengen van de zwakke Danny Verbeek, naast Dessers voor niemand transfergeld kunnen ophalen; Nee hij ziet het spelletje heel goed, moet ik nog verder gaan?

  Het is ongelofelijk dat deze directie met deze wanprestatie wegkomt.

  9

  7
 • Fred
  13 november, 2017 - 09:43

  Uiteraard is er MC veel aan gelegen dat NAC in de eredivisie blijft , maar het zal hen ook een doorn in het oog zijn dat het rendement enorm achterblijft ten opzichte van de verwachtingen .
  Een belangrijk detail ziet bijna iedereen over het hoofd en dat is het gezapige cultuurtje wat al jaren onze club beheerst , en blijkbaar kan Justin dat van bovenaf niet en Stijn op technisch vlak niet .
  Er zijn nog te veel stromingen binnen NAC die het verkeerde cultuurtje bewaken daar ben ik van overtuigd .
  Men laat in mijn ogen juist té veel de oren hangen naar een klein gedeelte van de achterban , die zich cultuurbewakers noemen .
  Ik was donderdag op de club en toen zei ik dat er toch best weleens een fatsoenlijk scorebord mocht komen met een groot scherm , ik viel van mijn stoel toen ik hoorde dat de ” cultuurbewakers ” dit tegenhouden en het is vastgelegd in het handvest net als de clubkleuren etc , ik ken al die rare fratsen waar ze zich druk om maken niet , maar het zal mij worst zijn of er een jingle wordt gespeeld of niet en een scorebord waar we een blunder van een scheids ???? op terug kunnen zien is gewoon van deze tijd , simpel . Daarbij is zoiets ook belangrijk voor de inkomsten , exposure etc .
  Het is maar gewoon één voorbeeldje .
  In een dergelijke setting is topsport bijna niet mogelijk alles valt en staat bovendien met de prestaties van het eerste team en dat werkt door op ALLE inkomsten .
  Opportunistisch als we zijn maken we gemiddelde voetballers veel te belangrijk waarbij ze zich een status toe-eigenen die niet past bij een ploeg die voorlaatste staat met uitzicht op de laatste plaats gezien het programma .
  Omdat we de laatste jaren niet meer verwend zijn , lijken we met elke dode mus blij te zijn en vinden we pingelen op een vierkante meter en hakballetjes die nergens toe leiden al geweldig .
  Dat is niet de schuld van Justin of aandeelhouders die de club overeind hebben gehouden , ik vind ook dat die mensen meer door hadden moeten pakken maar tegelijk ben ik er me ook volkomen van bewust dat ze de club van de ondergang hebben gered en ik kan niet in hun portemonnaie kijken .
  Vanaf de zijkant is het natuurlijk allemaal gemakkelijk praten .
  Waar ik wel al jaren op hamer is dat er een cultuuromslag moet komen , zowel de club als de supporters staan al jaren stil , de supporters proberen iets in stand te houden wat er allang niet meer is , je kunt de vooruitgang niet stoppen , laat iedereen zijn werk doen en laten we ons druk maken om de belangrijke dingen ipv een jingle of wie de stadionomroep(st )er is .
  De uitstraling naar buiten toe is ook belangrijk en ik heb de indruk dat die niet best is , we zijn op alles tegen lijkt het wel , ook bij de KNVB liggen we al jaren niet goed en ook dat voelen e daar ben ik zeker van .
  Ik denk dat er meer te halen is uit de MC deal en uit dit potentieel aan spelers die er nu rondlopen , als iedereen eens in zijn schoenen bleef staan en de juiste poppetjes op de juiste plek worden gezet en spelen als één team en niet 11 eenlingen , dan komen die inkomsten vanzelf ook weer .
  Kortom alles valt en staat met prestaties op het veld en daar mag wat mij betreft wat harder tegen opgetreden worden , ik denk dat het besef er niet is dat de tijd nog maar erg kort is , de tijd van uitproberen is voorbij , elke maand staan de salarissen netjes op de rekeningen van de heren daar mag best iets tegenoverstaan .
  Er wordt volgens mij veel te gemakkelijk over gedacht , ik vind dus ook dat de leiding het recht heeft Stijn en kornuiten ter verantwoording te roepen waarom dure spelers niet eens een kans krijgen en volkomen genegeerd worden .
  Dat is kapitaalvernietiging !!
  En dat we ” toevallig ” gepromoveerd zijn is geen enkele vrijbrief om nu niet te hoeven presteren , het was vorig jaar een schande om met dat materiaal als vijfde te eindigen zoals het nu een grove schande zou zijn om je niet veilig te spelen en minimaal 4 ploegen onder je te laten .

  12

  1
 • Sia
  13 november, 2017 - 09:47

  Ik ben voor deze samenwerking. Kijk naar hoe Vitesse is gegroeid in samenwerking met Chelsea. Ze winnen de beker en hoewel ze niets laten zien in Europa en het stadion nooit meer dan halfvol is, zijn ze daar een stabiele subtopper geworden. Hopelijk NAC ook op korte termijn want degradatie is problematisch, zoals Goetzee al heeft aangegeven.

  3

  1
 • Arie
  13 november, 2017 - 10:02

  Malpolon
  City en Chelsea zijn door miljardeninvesteringen, buiten de inkomsten uit eigen bedrijfsvoering om, topclubs geworden.
  Liverpool en United waren dat al. Dat ze in handen zijn van buitenlandse eigenaren wil niet zeggen dat er met grof geld wordt gesmeten. De duurste aankoop van Liverpool is nog altijd Carroll met iets meer dan 40miljoen, nadat ze Torres voor 65 verkochten aan Chelsea. City heeft er al meer dan 10 die rond dat bedrag zitten of daar ruim overheen gaan.

  2

  3
 • Arie
  13 november, 2017 - 10:15

  Daarnaast zijn we het gelukkig nog ergers over eens dat rijke eigenaren een doorn in het oog van het voetbal zijn.

  1

  2
 • Kenner
  13 november, 2017 - 10:19

  Aanvallend moet er wat gebeuren. We voetballen aardig, creëren genoeg maar scoren te weinig. Ook achterin mag er best wat bij. Het is heel dun allemaal. Ik hoop ook dat Vreven Bertrams in de goal gaat zetten. Die heeft het in zich om een stabiele eredivisiekeeper te worden itt Birigitti. Is veel te onrustig en pakt geen punten voor NAC.

  1

  0
 • Otjes
  13 november, 2017 - 10:34

  4 keer min 100k maal 3 jaar. Waarschijnlijk stiekum wat tekengeld. Snel 1,5 a 2 miljoen

  1

  0
 • gaoperd
  13 november, 2017 - 10:40

  zonder Man City is er geen bestaansrecht meer voor ons NAC
  het doet pijn dit te zeggen , maar is gewoon de waarheid

  6

  5
 • Arie
  13 november, 2017 - 10:47

  Wat velen over het hoofd zien is dat City wel degelijk een vinger in de pap heeft wie er deze kant op komen. Je hebt achterin Koch gehaald, Meijers deed het daar vorig jaar meer dan uitstekend. En dan komt dit jaar zo’n Mari. Is die echt beter dat die moet spelen?
  Je koopt Vloet, terwijl Garcia, op eigen verzoek gelukkig, dit seizoen weer rondloopt op dezelfde positie. Het beleid laat gewoon te wensen over, zeker als je kijkt naar de amateuristisch ogende keeperscarroussel en de onderbezette spitspositie.

  3

  6
 • Bredafun
  13 november, 2017 - 10:47

  Mooi verslag Lars! ????????

  1

  0
 • Foxy
  13 november, 2017 - 11:09

  @Sla. We gaan nu Vitesse ophemelen! Is dat ons voorbeeld geworden?

  2

  0
 • 076
  13 november, 2017 - 11:24

  Arie wil met 2CV’s de competitie in, hahaha Wat een idioot.

  5

  2
 • 076
  13 november, 2017 - 11:28

  Maar wel janken dat spits onderbezet is (Ambrose, Enovoldsen, Sprangers en Vloet en Fernandes kunnen er ook spelen)

  4

  1
 • 7Hills
  13 november, 2017 - 11:37

  @Jack,

  Angelino is volgens mij toch echt een van de betere linksbacks van Nederland. Al meerdere malen in elftallen van de week verschenen. Gezien zijn drive weet ik zeker dat PSV en vooral Ajax hem op het oog hebben. Dus ja, ik verwacht dat hij einde van het seizoen verkocht gaat worden door City, en het zou met niets verbazen als hij top van NL gaat spelen.

  6

  1
 • Arie
  13 november, 2017 - 11:41

  076
  Dat zeg ik niet, maar waarom wordt die huurling opgesteld ten faveure van een eigen contractspeler? Of ben jij van mening dat Mari een geweldenaar is.
  En Enevoldsen, Fernandes en Vloet zijn aanvallers ja maar geen spitsen, Vloet speelt er uberhaupt nooit en Sprangers is nog te mager.

  3

  8
 • G00Ser
  13 november, 2017 - 12:22

  Goed geschreven stuk tekst, LarsW

  0

  1
 • Bejaarde NAC-fan
  13 november, 2017 - 12:41

  Een goede vraag: Hoe houden we NAC in de eredivisie ?
  Om hier nou per individu te bepalen of ze geschikt zijn voor de eredivisie of niet is niet eens zo belangrijk.
  Het verschuilen achter het leeftijdsgemiddelde is geen optie.
  Doe eens wat aan een betere veldbezetting. Die Ambrose werkt zich een slag in de rondte en waarvoor ? Er komt geen aansluiting of een te magere aansluiting ! We proberen wel compact te spelen, maar dat lukt alleen als de tegenstander ons onder druk zet. En dan gebeurt dat vanzelf. Het middenveld bevat veel voetbal, maar absoluut geen ‘body’. Waar blijven inderdaad de patronen, die na een half jaar toch een beetje zichtbaar moeten worden.
  Verder doet de keepersklucht geen goed aan het geheel. Kies gewoon voor Bertrams. Duidelijkheid is een belangrijk goed.
  Wij als supporter(s) mogen toch verwachten dat er iets meer schwung in mag/kan/moet komen…….ALLES VOOR LIJFSBEHOUD !!!!

  6

  1
 • scheppioni
  13 november, 2017 - 12:55

  Vier wedstrijden winnen en het woord handhaving is al niet meer van toepassing voor ons NAC en dat kan zomaar !! Ons NAC kan net zo goed vier wedstrijden winnen dan verliezen, alleen moeten we het zelf op het veld willen doen en niet zo’n eerste helft zoals in venlo !! COME ON NAC !

  3

  1
 • F8
  13 november, 2017 - 12:57

  Ff heel wat anders, hoeveel uur voor en na de wedstrijd is de Beatrix eigenlijk open?

  1

  0
 • F8
  13 november, 2017 - 12:58

  Diegene heeft sowieso al 3 punten op zak zaterdag

  1

  0
 • Kaale rakker
  13 november, 2017 - 14:00

  Ik neem aan dat iedereen kan rekenen, voor hoeveel is het stadion weg gezet en je betaalt er huur voor 9 ton per jaar, al die jaren en we moeten met de gemeente mee betalen voor onderhoudt van het stadion, dan wil ik wel weten wie dat contract heeft afgesproken, want al die scheuren in het beton want als je zo gaat bekijken heeft daar nac geen zak mee te maken,ga dat is allemaal optellen 9 ton en dan iets van 7 ton en dan in Zundert nog, we mogen blij zijn met m City anders hadden we meschien als dat roosendaal gezeten ROTTE BANANEN CLUB

  3

  2
 • Ratjetoe
  13 november, 2017 - 14:12

  Voor mij is het echt tijden geleden dat ik naar NAC ging en werkelijk genoot van de voetballers op het veld. Als ik dan soms de technische hoogstandjes van Angelino, Fernandez of Garcia zie, wil ik niks anders dan God op mijn blote knieën bedanken voor de city deal. Het is voor mij weer dubbel genieten op de bside, van de sfeer en van de spelers. Iets wat ik zeker al een jaar of 3-4 heb gemist.

  5

  1
 • Kaale rakker
  13 november, 2017 - 14:16

  Ik hou van NAC, mijn HART ligt daar al vanaf 1985 dus toen was ik 10 , en ik heb het beste voor ons clubje voor, dan maar met City, we blijven er in, met vallen en opstaan, we komen er met ons allen uit en het zou mooi zijn als we winnen tegen Ajax maar dan nog liever van de rest, Heracles ADO enz,en ook van die van waar je met een slappe lul in kan zeiken kruiken

  3

  0
 • Jack
  13 november, 2017 - 17:16

  @ 7Hills

  Hij doet het inderdaad prima, daar kunnen we het eens zijn, maar laten we echter wel reëel blijven. Clubs als Ajax, Feyenoord en PSV leiden hun backs voornamelijk zelf op. Het zou een beetje raar zijn als dergelijke clubs daar niet meer toe in staat zouden zijn.
  Angelino komt eerder terecht bij clubs als Utrecht en Heerenveen, dat zou een veel logischer stap zijn.

  0

  2
 • Oosterhout3
  13 november, 2017 - 17:41

  Oosterhout3
  13 november, 2017 – 13:50
  Ik zag van de week een statistiek voorbij komen…
  Korte’s key passes… bijna5 per wedstrijd, in de top 7 spelers in de eredivisie!(zelfs hoger dan garcia met bijna 4)

  Open linkerkant??
  Volgens mij spelen we nu met vloet op de flank, en lukt dat sindsdien aardig; gelijk bij utrecht&vvv(bijkomend geef je haast niks weg!
  Straks gewoon met 2spitsen spelen, of vloet wisselen voor een echte buitenspeler(agyepong of fernandes)

  ‘T zit zo dicht op elkaar nog…
  December wordt crusiaal met excelsior, twente, kruikjes, heerenveen & utrecht thuis
  Reken daarbij ffe heracles uit eind november bij… en nac kan zomaar met kerst op plek 11/12 staan!

  Ook vergeten mensen dat de – op de jaarrekening nog meeviel door transfers…. ofterwijl; meer als 1mil verlies!
  Waarom dit jaar dan contract afkopen van koch&vloet? Simpel, omdat nac denk ik 3/4verdedigers nodig heeft!!

  Waarom mari speelde I.p.v. meijers? Waarschijnlijk omdat meijers deze zomer is geopereerd en pas een maandje fit is?!

  Waarom vloet halen als garcia op 10 staat??
  Omdat vloet ook naast de cvm kan!

  0

  0
 • buurman
  13 november, 2017 - 17:49

  Uitstekende reacties van Malpolon vind ik. Dat ik veel jaren achter elkaar na een Breda’s middenveld mocht gaan kijken met bv. Bouwmeester-Quaars en Dierckx is voorbij en komt nooit meer terug. Allemaal semi profs in de selectie is niet meer denkbaar?.
  Het voetbal is een afspiegeling geworden van de maatschappij. 94% van de rijkdom zit mondiaal bij 6% van de wereldbevolking.
  In het voetbal is het niet anders. Nagenoeg alle geld zit bij de kwartfinalisten van de Champions. Ik denk dat in het voetbal van nu ook de verhouding 94/6 terug te vinden is.

  Veel drukker moeten we ons maken als MC (een prachtige volksclub) over 5 jaar de samenwerking zou beëindigen.
  Over de cultuur en identiteit van onze club maak ik me totaal niet druk. Ik zie in Breda nog steeds dezelfde lelijke koppen staan brullen en schreeuwen als het niet loopt. En ik zie ze nog steeds in vervoering allemaal juichen als Angelino weer een tegenstander uitkapt.

  Het is wel ontzettend belangrijk dat we ons dit seizoen handhaven en daarna kunnen gaan uitbouwen. Als het in Breda lekker loopt zie ik niet in waarom MC de samenwerking zou beëindigen. Ik denk dat het voor MC ook best een uitdaging en een belang is NAC in de subtop van de ere te krijgen..

  2

  0
 • NAC4Ever
  13 november, 2017 - 18:29

  @Arie
  Heeft niets met roeptoeteren te maken.
  Je zegt zelf dat je liever jaren in de middenmoot van de JL speelt dan dat we met Man City samenwerken.

  (Mede) doordat NAC de begroting in de JL niet sluitend kan krijgen betekend dat op den duur gewoon het einde van NAC. Je kunt simpel weg geen jaren zonder sluitende begroting.

  1

  0
 • Kaale rakker
  13 november, 2017 - 20:26

  Dus we komen op het zelfde uit, dat we blij zijn met de promotie en tv gelden in komsten seizoenkaarten het drinken en dan sponsoren niet te vergeten en City

  2

  0
 • GinnekenGabber
  14 november, 2017 - 19:03

  Bietje makkelijk hee alles bij mancity leggen.
  mancity doet genoeg gezien de overeenkomst.
  Het probleem zit toch bij het beleid van Nac zelf.
  Momenteel vergelijk ik Nac met het laaste eredivisieseizoen van Dordrecht.
  Leuk voetbal maar geen punten dus degradatie op het eind.
  Werk aan de winkel voor Faal Smaldeel deze winterstop.
  Kan tie daarna weer lekker op vakantie na die 4 weken hard werken. #weggejorist

  1

  0
 • GinnekenGabber
  14 november, 2017 - 19:04

  Herstel Faal Smaldeel moet Faal Smulders zijn.

  0

  0