Go to Top

Inkrimping Eredivisie ‘lastig’ voor NAC

Inkrimping Eredivisie ‘lastig’ voor NAC

Al jaren steggelen de clubs in de Eredivisie over een vernieuwing van het competitiemodel. Het aantal clubs, de ondergrond en de manier waarop de prijzen verdeeld worden, zijn allemaal onderwerp van discussie. Vorige week werd bekend, dat één van de voorstellen is de Eredivisie in te krimpen naar zestien clubs. NAC-directeur Justin Goetzee wil nog niet expliciet aangeven of NAC zich hierin kan vinden.

In gesprek met het Algemeen Dagblad houdt Goetzee de kaarten dicht tegen de borst: “Als kleinere club weeg je twee dingen mee: het belang van het Nederlandse voetbal en dat van je club. Dat is soms lastig.”

In een eerder stadium was NAC uitgesproken tegenstander van het plan om naar zestien clubs te gaan. Voor een club als NAC neemt de kans op degradatie exponentieel toe als de Eredivisie wordt ingekrompen. De vraag is dan ook welke andere voorstellen precies onderdeel uitmaken van het plan voor ‘Eredivisie 2.0’.

Bron: B-Side Rats, AD

24 Reacties op "Inkrimping Eredivisie ‘lastig’ voor NAC"

 • MLBredaaa
  10 oktober, 2018 - 09:19

  Tuurlijk zitten er goede en slechte dingen in dit voorstel maar ik erger mij er gewoon aan dat alles ‘beter’ moet voor de topclubs. Play-offs om landskampioenschap, geef ze gewoon een competitie met zn 3en spelen ze iedere week topwedstrijden. Vorig ‘top’-idee voor de topclubs waren die jongteams.

  53

  1
 • Grote Smurf Zonder Baard
  10 oktober, 2018 - 09:19

  Ook bij 18 clubs is de kans zeeeeer groot dat we degraderen dus er verandert wat dat betreft niet veel ?

  26

  5
 • Mike
  10 oktober, 2018 - 09:22

  Dat is niet lastig heren directie /eigenaren en beleidsbepalers. Dat betekent eindelijk is doorpakken met de slapende grote jongen die NAC is. Nummer 4 qua toeschouwers, met nog groeipotentie. Redelijk groot achterland. Met visie ambitie en juiste mensen en investeringen kan NAC in alles gewoon een subtopper zijn. Als in potentie kleinere jongens als AZ, Vitesse, Heerenveen dat kunnen moet dat bij NAC zeker ook mogelijk zijn. Maar dan moet er eens doorgepakt worden. Zonder luchtfietserij van de afgelopen 20 jaar.

  Aanmodderen is degraderen. En terecht.

  Vuist maken, beleid voeren en ambitie tonen en weer laten zien dat je meetelt.

  62

  3
 • B
  10 oktober, 2018 - 09:32

  Eerst in de oude opzet van de eredivisie genoeg punten zien te halen.

  Daarnaast was als het 5 jaren plan ‘gelukt’ was geen probleem. Iets met structureel strijden om Europees voetbal. Daarentegen strijden we nog steeds om degradatie.

  Kleine club is natuurlijk ook onzin. In potentie supporters, stadion etc…. gewoon een top 10 club van Nederland………..

  Ben zo klaar met dat geld excuus en dat slachtoffer gedoe wat NAC zich aanpraat dat het een kleine club is. Spreekt 0 ambitie uit.

  26

  2
 • Wijnkunst
  10 oktober, 2018 - 09:42

  Er wordt met geen woord gerept over de ok divisie. Daar gaat geen geld naartoe toch? Hoe houdt de ok divisie dan nog aansluiting met de eredivisie? Zal de grote drie worst zijn, maar lijkt me niet onbelangrijk, mochten wij degraderen

  10

  0
 • Wijnkunst
  10 oktober, 2018 - 09:43

  Kk divisie

  5

  2
 • kopspion
  10 oktober, 2018 - 09:45

  al met al ga ik nu toch echt steeds meer vrezen dat we er erg slecht voorstaan met ons clubke !
  er zal heel wat moeten gebeuren (en snel) !! om er weer bovenop te komen
  het is toch ook wel overduidelijk wat een puinhoop die Smulders ervan gemaakt heeft met de samenstellen van deze selectie…..

  3

  1
 • Willemf5
  10 oktober, 2018 - 09:46

  Gewoon op 18 houden. Zijn maar 4 wedstrijdjes meer…

  13

  0
 • Brecht
  10 oktober, 2018 - 09:52

  Dit plan betekent dat er op op een aantal fronten verder geprofessionaliseerd moet worden: geen vriendjespolitiek meer, maar sollicitatieprocedures te beginnen:
  1. voor de functie van AD
  2. voor de functie van TD
  Verder:
  3. scoutingapparaat ontwikkelen met data-opslag
  4. blijven investeren in jeugdopleiding en doorselecteren
  5. commerciële afdeling op hoger niveau brengen met 2 doelgroepen: regionale bedrijven en (inter)nationale bedrijven

  4

  3
 • buurman
  10 oktober, 2018 - 10:06

  Tsja. In potentie zijn wij een grote club (voor Nederlandse begrippen) lees ik steeds. Dat zal best waar zijn maar het is er nagenoeg nooit uitgekomen. En de laatste jaren is een ramp al hoewel met een meevallend vorig seizoen (al vertoefden we ook toen onderin.).
  Kijk naar onze rangschikking van de laatste jaren en waar we nu staan , dan begrijp je dat een inkrimping met 2 clubs killing is voor ons NAC.
  Gewoon zwaar op tegen stemmen, alleen de toppers hebben iets aan de voorgestelde veranderingen.

  15

  1
 • Ouwe Spionkop
  10 oktober, 2018 - 10:29

  Flauwekul om terug te gaan naar 16 clubs. Net zoals die belofte teams in de eerste divisie ook flauwekul zijn.
  Weg ermee!
  Stem tegen!

  22

  1
 • Breda1965
  10 oktober, 2018 - 10:31

  Het voetbal is al zwaar verpest,als we naar 16 clubs gaan,kap ik er helemaal mee

  6

  2
 • Dutchbird
  10 oktober, 2018 - 10:56

  Belangrijke keuze die je moeilijk kunt overlaten aan een directeur die weg gaat. Maar als de RvC die keuze moet maken wordt het nog veel erger. Als de aandeelhouders niet snel Gielen en zijn RvC opdoeken gaan er ongelukken gebeuren. Dan degraderen we en komen de eerste 10 jaar niet terug in de eredivisie.

  4

  1
 • JP
  10 oktober, 2018 - 11:06

  Mooie uitdaging voor NAC, ongeacht het algemeen nut. Dan hoeft er geen discussie te zijn over de doekstellingen en benodigde middelen.

  Tevens ben ik van mening dar NAC met huidig achterland en supporters schare zeker een grotere club is en ook moet zijn qua ranglijst. Dus vanuit zelfvertrouwen denk ik dat 16 ipv 18 geen invloed hoeft te hebben op de koers. Desalniettemin komt het er nooit uit bij NAC. Altijd weer dat mismanagement.

  2

  0
 • TpT
  10 oktober, 2018 - 11:12

  Ik snap niet waarom minder clubs de eredivisie sterker zou maken. Als je kijkt naar de grote en beste competities zie je dat die juist keer clubs in de hoogste divisie hebben. Engeland, Spanje, Duitsland, Italie allemaal 20 of 18.

  Daarnaast begint verbetering vanaf bovenaf. Ajax en PSV zijn nu goed bezig met sterke selecties waardoor ze minder snel spelers halen van Nederlandse middenmotors. Die kunnen nu weer meer profiteren van afvallers van de topclubs en kunnen hun eigen betere spelers wat langer aan boord houden waardoor zij ook sterker worden. Dat is de juiste manier volgens mij. Als we mindere competities zoals België en Schotland gaan kopiëren komen we ook nergens. Die Belgen hebben nu toevallig een gouden generatie maar dat is meer en kwestie van geluk dan dat ze gekweekt zijn door hij sterke competitie.

  11

  1
 • Antognoni
  10 oktober, 2018 - 11:38

  Ik heb al een tijdje het idee dar het “solidair verklaren” van onze AD weleens een wassen neus voor de bühne is geweest. Volgens mij blijft hij zitten waar hij zit.
  En daarmee geef ik overigens geen waardeoordeel over hem qua functioneren. Sterker van mij mag hij blijven maar dan is veroordeel ik deze actie wel.

  2

  3
 • SjorsNAC
  10 oktober, 2018 - 11:51

  Maakt geen fluit uit 16 of 18, zorg dan dat de bovenste clubs in een nacompetitie om het kampioenschap vaker tegenelkaar spelen. Je hebt de kleine clubs ook nodig, waar komt anders het talen vandaan straks of wil je echt alles gaan importeren

  0

  1
 • scheppioni
  10 oktober, 2018 - 12:33

  Tuurlijk hoort ons NAC qua club normaal gesproken bij de eerste 16 van Nederland, het wordt wel eens tijd dat we er ook weer eens naar gaan voetballen, einde tijdperk en dat laf lamlendig gebrei !!
  NAC, DE PAREL VAN HET ZUIDEN !

  3

  1
 • am
  10 oktober, 2018 - 12:36

  @Scheppi
  Op dit moment niet realistisch helaas!
  Als we dit seizoen degraderen zie ik ons voorlopig ook niet meer terugkeren.
  Dat is de realiteit!

  3

  1
 • Wanny
  10 oktober, 2018 - 12:37

  Waarom niet naar een Amerikaans model. Zeg 32 clubs in 4 poules van 8 waarvan er 4 naar de play offs gaan. Geen degradatie meer.

  Ben je af van de enorme financiele onzekerheid die raar beleid in de hand werkt.

  3

  5
 • scheppioni
  10 oktober, 2018 - 12:50

  @ am
  Wel als club met achterban !
  De NAC spelers moeten daar ook eens naar hanteren en niet met loze woorden !!

  2

  1
 • denhulk
  10 oktober, 2018 - 12:53

  nac stadion meer gaan gebruiken voor evenementen zoals boksgala popfestivals muziekgala de opbrengsten hiervan besteden aan spelers zodat we boven de zestien eindigen anders loopt het mis

  1

  5
 • Fritske d’n Olifant
  10 oktober, 2018 - 13:44

  NAC moet helemaal niet bang zijn voor een eventuele inkrimping. Maar ik snap Goetzee wel dat hij dit zegt. Het is bij NAC als je het van buitenaf bekijkt al jaren aanrommelen en dat heeft met 1 ding te maken: geld. Van As en Maaskant probeerden met het beperkte budget transfervrije ervaren jongens met een krasje/deukje te halen en konden dat alleen door kortlopende contracten af te sluiten of door een gelimiteerde transfersom af te spreken. Smulders probeerde juist jonge jongens met groeipotentie te halen en die langdurig vast te leggen zodat je kapitaal kweekt aangevuld met huurlingen van City. In beide situaties leverde dit onevenwichtige selecties op en kon je elk jaar weer opnieuw beginnen. Bovendien is het risico groot omdat het zowel van jonge jongens al ouwe rotten de vraag is of ze het al/nog kunnen. Clubs als AZ en Heracles doen het juist zo goed omdat ze al jaren met een vaste kern spelen. Een volgende TD gaat het daarom echt niet beter doen als hij geen budget heeft om echte gerichte versterkingen te halen. En dan red je het echt niet met 3 ton extra. Dus geen types als De Zeeuw die het nog even een half jaartje komt laten zien maar jongens die ook graag in de toekomst bij NAC willen spelen. Dus of de aandeelhouders moeten eindelijk eens hun hand van de knip halen of de boel verkopen aan iemand die wel bereid is investeringen te doen. Op deze manier blijft NAC klein.

  2

  1
 • n@©
  11 oktober, 2018 - 16:09

  Ik blijf voorstander voor een Beneliga. 10 Nederlandse, 8 Belse clubs. Daaronder een divisie met rechterrijtje eredivisie en linkerrijtje eerste divisie. Volgens mij is dat best een leuke competitie, waarbij NAC in een goed jaar zomaar kampioen kan spelen.

  2

  0