Go to Top

Karelse: “Per tegenstander afwegen met welk systeem je aantreedt”

Karelse: “Per tegenstander afwegen met welk systeem je aantreedt”

Na een serie wedstrijden, waarin NAC nogal wat goals incasseerde, stapte trainer Mitchell van der Gaag over op een systeem met vijf verdedigers. Het lijkt waarschijnlijk, dat de trainer daar in ieder geval tot de winterstop aan vasthoudt. Oud-NAC-doelman en -trainer John Karelse stelt in gesprek met BredaVandaag Van der Gaag flexibel moet zijn en zijn systeem moet durven wijzigen.

Karelse zag dat de vijfmansdefensie achterin wat rust bracht: “Met het 5-3-2 systeem stond het verdedigend tegen Ajax wel goed en in de oefenwedstrijd tegen Zulte Waregem wist NAC ook de nul te houden.”

Dat betekent volgens Karelse echter niet per se, dat je nu vast moet houden aan vijf verdedigers: “Je moet per tegenstander afwegen in welk systeem je gaat aantreden. Alleen in Groningen zou ik gewoon voor de winst gaat. Als Mitchell van der Gaag zondag het materiaal heeft om 4-3-3 te kunnen spelen, dan zou ik dat gewoon doen.”

Hoewel de nood in Breda met 8 punten uit 13 wedstrijden hoog is, vindt Karelse het te vroeg om in paniek te raken: “We zouden moeten stoppen met het negatief vooruitkijken, want als NAC zondag gewoon wint, dan ziet de stand er heel anders uit.”

Bron: B-Side Rats, BredaVandaag

37 Reacties op "Karelse: “Per tegenstander afwegen met welk systeem je aantreedt”"

 • Bart
  29 november, 2018 - 08:36

  Belangrijkste is dat we zondag niet verliezen! Elk punt is nu belangrijk dus als het 0-0 staat in de laatste 10 minuten niet opeens gek gaan doen! Gewoon lekker 5-3-2 en counteren! Tegen Ajax kregen we zo ook kansen en dus tegen Groningen ook!!!

  26

  4
 • Wolfmanjack
  29 november, 2018 - 08:39

  Karelse heeft gelijk. Alleen NAC wint niet gewoon in Groningen. Nac mist niet alleen voetbalkwaliteit maar ook voetbalmentaliteit. Ze durven niet te voetballen, gaan te snel achteruit lopen.

  18

  5
 • BATI
  29 november, 2018 - 08:51

  Er zijn nog 4 wedstrijden tot de winterstop. Je speelt nog tegen 2 concurrenten. Moet je dan dat schijtbakkenvoetbal gaan spelen en hopen dat je misschien 2 puntjes pakt door op de 0 te spelen of iedere wedstrijd er vol ingaan en hopen op 3 punten of meer…???

  Het kan aan mij liggen maar de winterstop ingaan met 8 of 9/10 punten maakt ook niks meer uit.

  Dat 5-3-2 systeem is een systeem om niet te verliezen. Winnen ga je er niet mee doen denk want aanvallend moet je het hebben van toevalsballen die per ongeluk goed vallen.

  En we zagen afgelopen zaterdag voor de zoveelste seizoen wel weer, ook al speel je met 5 verdedigers, kut goals krijgt NAC bijna altijd wel tegen.

  6

  15
 • Nachoreca1
  29 november, 2018 - 08:52

  Deze beschouwingen komen ook mijn strot uit. De feiten zijn als volgt; rvc, goetzee en Smulders hebben er een teringzooi van gemaakt. De focus lag op zwarte cijfers en hulp uit Engeland. Dat eerste is gelukt maar bij degradatie schiet je weer naar de rode. Is geen ondernemen maar beheren dit. Er wordt niet vooruit gedacht. Dat tweede is lachwekkend mis gegaan. Onze kei uit Eindhoven zit met een afloop som thuis lekker fox te kijken. Een grote teringzooi is het en winnen in Groningen? Ik hoop het als geen ander maar wordt niks.

  19

  6
 • Bart
  29 november, 2018 - 08:53

  @bati die 1 of 2 punten kunnen aan het eind van het seizoen heel belangrijk zijn! Kijk maar naar vorig jaar

  8

  0
 • Eucalypta ..
  29 november, 2018 - 09:14

  Met 5 achterin blijven staan tot de winterstop. In 4 minuten tijd tegen Ajax met 4 achterin scoort Huntelaar en daarna bijna nog een keer! Terwijl ze de 1e helft nog geen doelpoging hadden. Maw Koch en Palmer Brown te zwak met zn tweeen

  9

  0
 • FVBreda
  29 november, 2018 - 09:39

  Of andere centrale verdedigers opstellen of met 5 man gaan staan. Andere CVs zijn er niet, dus 5 man.

  Voor het eerst dit seizoen waren voorzetten niet zo gevaarlijk van de tegenstander. Was er maar weinig ruimte voor doorschuivende middenvelders en was er weinig tot geen ruimte achter de verdiging.

  Tot 2 minuten voor tijd en v Hooijdonk erin kwam en NAC weer met 2 man centraal stond. Toen was het weer het herkenbare NAC van dit seizoen.

  Ook tegen Groningen 5-3-2.

  18

  0
 • Rat uit Rijen
  29 november, 2018 - 09:39

  Als we tegen een Groningen gaan voetballen om niet te verliezen, dan verliezen we juist geheid. Zo gaat t al een paar seizoenen tegen de directe concurrenten. Vooruit voetballen en druk zetten! Dan valt er wat halen. Maar ja… of dat deze selectie lukt is weer de vraag. Ik blijf hopen dat het toch een keer wel gaat lukken.

  3

  3
 • Ouwe Spionkop
  29 november, 2018 - 10:17

  Gewoon de boel dicht timmeren achterin t/m de winterstop. Bidden dat we nog een paar punten halen en zeker niet verliezen van PEC en Groningen.
  Vervolgens laat ik me graag verrassen door de versterkingen die PvH gaat halen.

  9

  0
 • Beest
  29 november, 2018 - 10:21

  Waar blijven godverdomme al die geblesseerden man. Waardeloze kut instelling. Gelijk buiten gooien .

  Word puur misbruikt gemaakt van die nieuwe regeling

  3

  17
 • Harrie
  29 november, 2018 - 10:41

  Zegt de trainer die met Vlissingen in de hoofdklasse bijna onderaan staat

  19

  2
 • Arie
  29 november, 2018 - 10:44

  Als je ook maar iets wilt bereiken, zul je met die 5mansverdediging Allouchi er toch verdomme echt een keer uit moeten halen. Anders breng je aanvallend 0 en win je nooit meer een wedstrijd.
  Korte voor Allouchi, dan heb je nog snelheid in je counter ipv tikkie terug alles op het grmakkie El Al.

  10

  4
 • Breda1965
  29 november, 2018 - 10:55

  Ik heb me n tijd geleden al neergelegd bij degradatie,en dat was nog voor emmen uit.Dit zg NACelftal snapt niet dat ze hun veters uit de schoenen moeten lopen om een paar puntjes te kunnen pakken.Mentaliteit van niks.Versterkingen met kerst zijn te laat.

  15

  2
 • Charpie
  29 november, 2018 - 11:00

  @ Beest; je denkt ook als een beest. Een speler buiten gooien omdat hij geblesseerd is? Mag jij ook ontslagen worden als je een keer ziek bent ( bijv. door je werk zelf) ? Er is geen speler die niet graag fit is.

  3

  4
 • Becherovka
  29 november, 2018 - 11:39

  @Rat uit Rijen

  Je hoeft niet per se aanvallend te spelen om te winnen. Het belangrijkste is dat er een bepaalde onverzettelijkheid getoond wordt en een gretigheid om voor iedere meter te vechten tot je er bij neervalt. Daarmee kan je echt een hoop kwaliteitsproblemen verbloemen.

  Belangrijkste lijkt me dat NAC zich helemaal suf gaat oefenen op standaardsituaties. Niets weggeven en dan via een corner of vrije trap een doelpuntje pakken is een gigantisch wapen. Maar dat komt ook van iemand die al lange tijd liefhebber is van CateNACcio. =)

  4

  0
 • Nac till i die
  29 november, 2018 - 11:43

  Wat de boel dicht timmeren met dat stookhout achterin verliezen we geheid vol op de aanval man niks te verliezen erop gaan als mannen vikingen niks dichtimmeren erop klappen mes tussen de tanden en voetballen

  2

  6
 • WW
  29 november, 2018 - 12:11

  Karelse heeft in theorie gelijk, maar hebben wij een selectie die wekelijks van systeem kan veranderen al naar gelang de tegenstander?
  Ik waag het te betwijfelen.
  Als we, gegeven de omstandigheden, met 4x schijtbakkenvoetbal 4x een gelijk spelletje pakken tot de winterstop ben ik tevreden. Al moet je eigenlijk van Groningen en/of Zwolle winnen.

  6

  0
 • WW
  29 november, 2018 - 12:13

  @NAC till i die

  In theorie heb je gelijk, maar is wat jij wil realistisch? Hebben wij daar het materiaal voor?
  Als ik met 1 woord onze selectie moet omschrijven, dan komt “onverschrokken” bepaald niet als 1e bij me op…

  4

  0
 • GeelZwartHart
  29 november, 2018 - 12:23

  5-3-2 Groningen gaat ons vastzetten want die ruiken bloed.

  9

  0
 • gaoperd
  29 november, 2018 - 12:34

  helaas op voorhand wederom kansloze missie…

  2

  2
 • scheppioni
  29 november, 2018 - 12:44

  Zeker heeft d’n Karel gelijk, maar zoals de laatste weken gebleken gaat ons NAC minstens ene helft zich weer zo labiel als een aangeschoten konijn gedragen !! De ploeg is dan ook zoals emmen tweede helft zo labiel als de neten en echt van vierde klasse niveau, de hele t.s. mag zich dit enorm aanrekenen maar iconen uit het verleden zitten erbij en kijken ernaar !! Zondag weer zo’n laffe, labiele instelling heren NAC spelers trek dan heel gauw dat mooi waardig NAC shirt uit ! Toon je je eigen nou eens gvd een waardig NAC held !!

  4

  2
 • scheppioni
  29 november, 2018 - 12:46

  Precies wat GeelZwartHart zegt, ons NAC is gvd hiervoor goed gewaarschuwd !

  3

  1
 • De trainer
  29 november, 2018 - 13:19

  Alsof Groningen real Madrid is. Dat je zoiets tegen Ajax probeerde kan ik begrijpen, maar uit bij Groningen moet je er gewoon op klappen. Anders krijg je weer hetzelfde voetbal als de tweede helft tegen Emmen. Ik voel de bui alweer hangen

  4

  2
 • Zagge
  29 november, 2018 - 13:29

  Volgens mij moeten we wat punten inlopen op concurrenten dus 3 punten halen moet hrt uitgangspunt zijn. Met een 5 mans verdediging? Ja prima als je een retegoed counterplan hebt dan wel.
  Dan is snelheid voorin belangrijk.. benieuwd wie er dan voorin opgesteld staat.

  1

  0
 • Patje
  29 november, 2018 - 13:39

  Ik ben van mening dat bij 5-3-2 meer rust komt in de verdediging dan bij 4-3-3.er kome tog weinig voorzetten van de vleugels voorin. Dus as zondag erop klappen en zorg dat je de punten mee naar Brabant terug neemt. Tijd voor NOAD.

  0

  0
 • Baosje
  29 november, 2018 - 14:09

  Zondag word ons NAC met de staart tussen de benen weer naar Breda gestuurd !
  Groningen ruikt inderdaad bloed en zal ons puinbakken elftal nog verder de vernieling inschoppen als we met dezelfde opstelling/instelling het veld ingaan als we inmiddels gewend te doen zijn

  Er is een kans dat we de volle 3 punten of tenminste 1punt mee nemen…en dat is enkel als onze jufjes eindelijk als kerels gaan voetballen!

  VOETBAL OM TE WINNEN, niet om enkel tegen te houden

  Start met 4mans verdediging
  4mans middenveld
  Offer El Allouchi op voor van Hooijdonk en zet die samen in de spits met Te Vrede

  Compact als één team spelen
  Toon lef en durf!!
  Schiet eens van afstand op doel…
  Maar doe in ieder geval iets !

  En wie weet valt juist dan t kwartje eens onze kant op….

  6

  2
 • Ki Utsuri
  29 november, 2018 - 14:25

  Zonder Ilic en Fernandes mis je gewoon veel te veel techniek, inzicht en kwaliteit op de 10 positie en zonder Muhren is de spoeling helemaal dun. Laten we dan ook niet geforceerd met El Alouchi of de Korte op achter de spits gaan spelen, die missen het overzicht en de techniek daarvoor, maar de spelers die we wel hebben benutten op hun kwaliteiten.

  Het is een uitwedstrijd en we zijn niet verplicht om het publiek in Groningen te vermaken. Dus achterover hangen, de boel dicht houden en met de snelheid van Korte en Rosheuvel en Te Vrede als aanspeelpunt op de omschakeling spelen. Laten wij ook eens een keer geniepig de punten mee naar huis nemen.

  6

  0
 • Vreven4president
  29 november, 2018 - 17:35

  Aanvalluhhhh!!!

  0

  0
 • Ratjeduneerste
  29 november, 2018 - 19:43

  Gewoon lekker 5-3-2, dat hoeft niet eens verdedigend te zijn. Op het moment dat je merkt dat je zelf ook wel aan voetballen toekomt, kun je met 2 hoogspelende backs gewoon een aanvallende formatie wegzetten.

  Op het moment van balbezit naar 3-5-2 schakelen, waarbij de backs als half-spelers fungeren. Is niks geks, zo heeft LvG toch een mooi WK weggezet.

  Hopelijk zondag minimaal 1 punt, het liefst 3! En met werklust beginnen, wat stelt Groningen nou weer voor? Laat ze maar eens zien hoe dat in het verre zuiden werkt !!

  4

  0
 • Ed
  29 november, 2018 - 19:55

  Als ze zondag winnen loop ik de polonaise

  3

  0
 • Peppie&kokkie
  29 november, 2018 - 20:12

  Haha ja we gaan counteren met deze opstelling. Kansloze missie met dit droeftoeters gezelschap

  1

  0
 • scheppioni
  29 november, 2018 - 20:25

  Anders ik wel Ed !! Zou gvd eens lelker zijn zeg !

  1

  0
 • scheppioni
  29 november, 2018 - 20:25

  Lekker !

  1

  0
 • Jans
  29 november, 2018 - 20:44

  Wat heeft Karelse hier nog te zoeken? ( SLECHTSTE KEEPER. ALLERTIJDEN) ook door hem ooit gedegradeert. ( mijlen ver voor zijn goal)

  1

  10
 • scheppioni
  30 november, 2018 - 00:23

  @ Jans
  Verder wel zuiver ? Nou de laatste jaren met onze keepers zoals afgelopen zaterdag eerste goaldie ballen hoog in eigen vijf meter !! Verlang ik nasr d’n Karel, dan maar voetballend wat minder !!!

  2

  1
 • heksenketel
  30 november, 2018 - 10:32

  Een analyse vanaf een grote afstand door iemand die er wel verstand van heeft. Leuke borrelpraat om te lezen als je tijd hebt. Verder kun je er niks mee. Van der Gaag moet datgene doen wat voor hem nu goed voelt.

  0

  0
 • Jantje
  2 december, 2018 - 21:07

  Neem een voorbeeld aan Willem 2. Daar werken ze voor elkaar

  1

  0