Go to Top

NAC en de AVG: het FBO-advies toegelicht

NAC en de AVG: het FBO-advies toegelicht

Dankzij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er buiten NAC (en de speler zelf) niemand, die op de hoogte is van hoe het met geblesseerde spelers gaat. Omdat de lijst van (licht)geblesseerde spelers steeds langer wordt en het vanuit NAC stil lijkt te blijven, zien wij zondag pas welke potentiële basisspelers fit genoeg zijn om te spelen en wie er op de bank of tribune plaats moeten nemen. Aangezien de status van de geblesseerden een hot topic is in de comments, besloten wij navraag te doen bij de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO). Het was namelijk de werkgeversorganisatie, die de clubs adviseerde zich terughoudend op te stellen. 

Dat er sinds de inwerkingtreding van de AVG veel aan het veranderen is, zal niemand ontgaan zijn. Zo vragen steeds meer websites expliciet toestemming om verschillende soorten cookies te plaatsen of willen ze graag een bevestiging hebben voor de mailinglist van hun nieuwsbrief. Ook voor voetbalclubs is er veel veranderd door de nieuwe wet. De kaders lijken nog niet volledig helder, want wat mag je nu wel en niet delen? Als een heel stadion ziet dat een speler schreeuwend naar de grond gaat, moet een club hier dan na de wedstrijd over communiceren, of is dit medische informatie? Om te voorkomen dat iedere club het wiel zelf uitvindt, besloot de FBO haar leden een advies te geven.

Barry Dopmeijer, jurist van de FBO, laat aan B-Side Rats weten dat de werkgeversorganisatie voor de veilige weg kiest. Hoewel de AVG ruimte voor interpretatie biedt, kregen de betaald voetbalorganisaties het advies zich niet in het grijze gebied te begeven. Dopmeijer: “Zoals u weet zijn professionele voetbalclubs veelvuldig in de media. Dit brengt mee dat de clubs onder het vergrootglas van tal van handhavende instanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst en de Autoriteit Persoonsgegevens) liggen. Het verstrekken van gegevens van medische aard is – in het licht van de Algemene Verordening Gegevensbescherming – in beginsel strikt verboden. In hoeverre hier een uitzondering op gemaakt kan en mag worden, is vooralsnog onduidelijk. De komende maanden/jaren zal die duidelijkheid moeten gaan ontstaan.”

NAC kiest vooralsnog voor een erg restrictieve interpretatie van de AVG. De club zwijgt in alle talen over blessures, op de blessure van Pelé van Anholt na. NAC is daarmee terughoudender dan volgens de FBO noodzakelijk is. Het advies van de federatie laat namelijk ruimte om over het herstel van spelers te communiceren. Volgens Dopmeijer is de verwachte termijn van terugkeer geen medisch-inhoudelijke informatie en zou dit dus gedeeld mogen worden. “In algemene zin raden wij clubs aan geen medisch-inhoudelijke zaken zelf naar buiten brengen, maar hoogstens iets kenbaar te maken over de verwachte termijn van terugkeer.” NAC zou daarom bijvoorbeeld kunnen communiceren over de inzetbaarheid van Muric en Te Vrede tegen AZ. Omdat de club dat niet doet, ontstaat het beeld dat NAC de AVG gebruikt om niks naar buiten te brengen, wanneer de club dat zelf niet nodig acht. De AVG verplicht de club in ieder geval niet te zwijgen.

NAC heeft die vrijheid om te zwijgen ook, omdat het advies van de FBO eerst en vooral richtlijnen biedt. Clubs moeten zelf hun exacte werkwijze bepalen, legt Dopmeijer uit: “Iedere club zal voor nu eerst intern moeten bespreken hoe zij hiermee om willen gaan. Hierbij zal ook de medische staf een belangrijke stem dienen te hebben. De medische staf heeft hun eigen medische geheimhoudingsplicht, waarbij schending van deze plicht zowel tucht- als arbeidsrechtelijke consequenties voor de betrokken clubartsen kan hebben.”

Dat er bij Van Anholt dan toch iets naar buiten kwam over een nieuwe blessure was geen toeval. De rechtsback wilde zelf graag duidelijkheid scheppen naar de fans van zijn nieuwe club. Door dit vrijwillig te laten noteren bevindt de club zich volgens Dopmeijer in veilig water: “Wij adviseren om spelers zelf het woord te laten doen als het (medisch) inhoudelijk wordt. Het zijn immers de privacyrechten van een natuurlijk persoon die in het geding zijn. Een voetballer blijft bovenal een mens, met daarbij alle (universele) rechten die aan een natuurlijk persoon toekomen. Het recht op privacy is onder meer verankerd in de Nederlandse Grondwet, het Europees Verdrag de Rechten van de Mens en recentelijk dus ook in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.”

Toch zijn de spelers tot op heden voorzichtig met het delen van deze informatie. Voetbalvakbond FIFPro is de regelgeving nog steeds aan het onderzoeken en wil aan de hand van dit onderzoek de spelers adviseren wat zij in het geval van een blessure het beste kunnen delen aan informatie. Tot hier een duidelijk advies in is gegeven door de voetbalvakbond lijken spelers af te wachten hoe ze met de vernieuwde situatie om moeten gaan.

Bron: B-Side Rats

36 Reacties op "NAC en de AVG: het FBO-advies toegelicht"

 • GinnekenGabber
  7 augustus, 2018 - 13:08

  Raar dat er bij de andere clubs over gecommuniceerd word en alleen bij nac niet.

  8

  17
 • Dutchbird
  7 augustus, 2018 - 13:14

  We zullen er aan moeten wennen, maar eigenlijk niet meer dan normaal. Stel je voor dat jouw baas alle ziekmeldingen van medewerkers met naam en toenaam inclusief medische aspecten op het internet zou plaatsen.

  21

  8
 • DeDislekt
  7 augustus, 2018 - 13:17

  Ons volksclubke krijgt steeds meer Noord Koreaanse praktijken, maar als NAC net zo goed het doel verdedigt als zij hun president verdedigen dan vind ik het best.

  13

  5
 • DeDislekt
  7 augustus, 2018 - 13:19

  En met noord Koreaanse praktijken bedoel ik informatief. We weten immers weinig over dat land.

  2

  0
 • Des NAC’s
  7 augustus, 2018 - 13:20

  Wát precies privé informatie is, is helder. Voor medische gegevens (want “bijzondere persoonsgegevens”) geldt een extra zware zorgvuldigheids plicht. De verwerking van bijzondere persoonsgegevens is zowel op grond van de Wbp als de AVG verboden, tenzij sprake is van een wettelijke uitzondering. Een voorbeeld van een wettelijke uitzondering is uitdrukkelijke toestemming van de persoon wiens persoonsgegevens het betreft.

  4

  0
 • DeDislekt
  7 augustus, 2018 - 13:20

  Met Noord Koreaanse praktijken bedoel ik enkel informatief, we weten niet veel over dat land.

  2

  6
 • Robert
  7 augustus, 2018 - 13:20

  Egotripper Smulders gebruikt de AVG om zijn ivoren toren nog verder af te sluiten.Hij zou het liefst aan niemand verantwoording afleggen.En aan de supporters al helemaal niet.

  16

  51
 • Big John
  7 augustus, 2018 - 13:28

  @ Dutchbird

  Ik snap je punt, maar aan de andere kant kopen er geen 18.000 man om mij achter mijn computer te zien werken. Toeschouwers mogen toch wel enigszins weten naar wie ze gaan kijken als ze een kaart hebben gekocht.

  14

  2
 • F2
  7 augustus, 2018 - 13:30

  Dan lijkt mij de meest logische aanpak dat NAC de verwachte termijn deelt en de speler indien gewenst zelf de details van de kwetsuur.

  Dan zijn de meeste supporters ook wel tevreden lijkt me, ik ben in ieder geval vooral geïnteresseerd in de termijn

  4

  0
 • Baron
  7 augustus, 2018 - 13:31

  @Robert;
  Ik vind dit echt populistische praat. Aan wie zou hij anders dan de RvC verantwoording moeten afleggen?

  16

  3
 • Iedereen draait door
  7 augustus, 2018 - 13:35

  Met toestemming de werknemer mag er gewoon gecommuniceerd worden. Hoe Kun je anders een bokswedstrijd verslaan waar het bloed rond je oren spat.

  4

  4
 • Sjorsnac
  7 augustus, 2018 - 13:48

  Ik vind dat als je een speler bent van nac toch een soort publieke functie hebt en dat de supporters een soort van recht hebben op hoe de vlag erbij hangt sportief gezien. Je hoeft niet in teveel details te treden, maar het zorgt zo voor onrust en gespeculeer.

  Ps waar is de knop onthoud mij?

  9

  1
 • OetkerNAC
  7 augustus, 2018 - 13:50

  De boete op het schenden van de AVG regels kan oplopen tot 4% van je wereldwijde jaaromzet. Dit zal voor NAC dus betekenen dat de opbrengsten van de transfers Angeliño, Bertrams en Vloet in een klap weg zijn door een torenhoge boete.

  Want als NAC schuldig is verklaard aan het schenden van de AVG regels zijn de rapen gaar. Plus, het gaat hier ook om medische dossiers van spelers. Medische dossiers zijn (zeker gezien de privacy) erg veel waard op de zwarte markt. Kortom, het lekken van deze data kan NAC zomaar die boete opleveren van 4%.

  Zeker doordat op 25 mei de wereld ineens op zijn kop staat vanwege de AVG snap ik best dat NAC hier tegenwoordig erg voorzichtig mee is.

  7

  8
 • West ham
  7 augustus, 2018 - 13:51

  Ons landje draaid door en nu is de voetballerij aan de beurt. AMF!!!

  4

  5
 • WillyG
  7 augustus, 2018 - 13:52

  Wat ik vooral vervelend vind is dat ik nu geen goede keuzes kan maken in mijn opstelling bij coachvanhetjaar.nl
  Je hebt geen zicht meer of de spelers die je gekozen hebt nu geblesseerd zijn, of hoe lang het duurt. Dit is natuurlijk belangrijk voor je wisselbeleid.

  Tal van mensen die jaarlijks meedoen aan dit soort spelletjes en poultjes op het werk. In mijn geval speelt deze kwestie Sonja van administratie in de kaart. Zij snapt er al helemaal geen reet van, en deze AVG is in mijn optiek in het voordeel met de domme.

  Dank alvast voor jullie begrip, al denk ik dat vele van jullie zich hierin kunnen vinden.

  18

  2
 • Molenschot Loco
  7 augustus, 2018 - 14:03

  @de Dislekt….Von Vliegert vragen……die is vast wel eens in Noord Korea geweest….de man is immers een wereldreiziger…..

  3

  0
 • Rattetich
  7 augustus, 2018 - 14:20

  Ochtend training 7-8 .
  Ben ik nu in overtreding ,wanneer ik meld dat Muric er op de training van vannochtend niet bij was alleen biergieter met een vet vrij verbandje om de pols en Karol nymzcyk.(Goede reflexen, maar hoe houd hij zich in kolkend verlegh??),
  Verder viel t mij op dat er vooral veel gekloot werd tegen elkaar ( proces van is m’n plaatsje in de basis veilig, is in volle gang).

  Dun metz wist na 6 mislukte pogingen een breedte pas in de voeten aan te laten komen best teleurstellend vond i zelf ook vooral richting medespelers.

  Buiten dat t slecht was overall moest er regelmatig gesproken worden over de omgangs vormen, terwijl er 5 dagen voor aanvang van de competitie tactie’s , technisch veel mis ging.
  Kortom lijkt mij ver verwijderd van een lopend team en veel werk aan de winkel voor vd Gaag , die overigens precies en helder communiceerde richting spelers .

  Smullie Hans even gezien , maar was snel uit beeld waarschijnlijk een Vloetje wegpoetse.

  Kom aon NAC.

  13

  3
 • Cool Hand
  7 augustus, 2018 - 14:21

  Modern life. Geen risico’s nemen, het zekere voor het onzekere kiezen en als er iets fout gaat zo snel mogelijk een schuldige aanwijzen. De ‘ambulance chasing’ mentaliteit uit de Anglosaksische cultuur is inmiddels hiernaartoe overgewaaid. Dat belooft wat.

  1

  3
 • Cool Hand
  7 augustus, 2018 - 14:24

  “Buiten dat t slecht was overall moest er regelmatig gesproken worden over de omgangs vormen,…”
  Licht toe Rattetich, dit vind ik nou interessant, zeker als je bij de training bent geweest.

  7

  0
 • TvB
  7 augustus, 2018 - 14:26

  @rattetich;
  Trainden fernandes, tevrede, ilic wel vollen bak mee?

  0

  0
 • Arie
  7 augustus, 2018 - 14:34

  De AVG, schijnveiligheid over je privacy voor de buhne.
  Als organisatie met een maatschappelijke en commerciële functie hoef je enkel een extra krabbeltje van een speler te laten zetten dat hij toestemming geeft dat de club er over mag communiceren.

  Sluit me volledig aan bij Robert. Smulders wil alles binnen zn toren houden en transparantie tegengaan.

  7

  6
 • Rattetich
  7 augustus, 2018 - 14:35

  @cool hand, teams in 2 partijen opgesplitst , volgens vd Gaag werd er niet opbouwend gecoached maar vooral veel fuck dit dat you en alles en iedereen geroepen, vooral bij bij 1 team was dit t geval( dacht de jongere spelers)waarschijnlijk bewust bij elkaar gezet, 1 team werd dus als voorbeeld gesteld . Denk dat vd Gaag graag meer volwassen gedrag wil zien minder ego en meer groepsproces . Maar das tuurlijk interpretatie vd zijlijn.

  4

  0
 • Rattetich
  7 augustus, 2018 - 14:43

  @ tvb fernandes gezien illic ben ik nie zeker van vrede nie gezien / opgevallen , mot nog wa wenne aan wie wie is . Was erg heet maar goed als ze allemaal.in spanje willen gaan spelen kunnen ze daae mooi aan wennen. Full tension zoals vorig jaar geregeld door Vreven over t veld hoorde schalle nie gehoord vd Gaag duidelijk ander type trainer maar das duidelijk verder geen waarde oordeel.zover hierover.

  5

  2
 • Cool Hand
  7 augustus, 2018 - 14:49

  Dank je Rattetich. Kan me voorstellen dat bepaalde spelers zich geforceerd gedragen om te laten zien hoe betrokken en fanatiek ze zijn. Als je van nature fanatiek en betrokken bent, hoef je niet te acteren..

  0

  1
 • Fritske d’n Olifant
  7 augustus, 2018 - 14:53

  Echt belachelijk dat na het lezen van dit stuk er nog steeds mensen zijn die denken dat Smulders zich verschuilt achter de AVG. Voor wat? Wat heeft hij er mee te winnen dat wij nu niet weten welke blessure een bepaalde speler heeft en hoe lang diegene uit de roulatie is. Behalve dat hij ermee voorkomt dat hij de AP op zijn dak krijgt. Kern van het verhaal is dat er nog heel veel onbekend is over de marges van de AVG en dat de FBO adviseert deze vooral niet op te zoeken. Dat doet NAC braaf. Daar kunnen we met zijn allen iets van vinden zoals ook sommige mensen vinden dat je 180 binnen de bebouwde kom moet kunnen rijden.

  11

  6
 • Rat uit Rijen
  7 augustus, 2018 - 14:57

  Ik vind het helemaal niets om niet te weten wat de fysieke toestand van onze spelers is. Dat wil je als supporter toch gewoon weten? Bovendien is het ook totaal overbodig. Als de persoon in kwestie toestemming geeft kan alles gewoon naar buiten gebracht worden. Dat wordt in dit stuk ook weer bevestigd. En dit vond ik overigens een knap stukje journalistiek BSR!!! Netjes gedaan!

  7

  1
 • Chris W.M.
  7 augustus, 2018 - 15:23

  Ik denk dat hier ook een mooie taak voor Blanco gecreeerd wordt.

  Als hij nu standaard elke donderdag of vrijdag training meepakt, dan kan hij mooi in BNDeStem melden welke spelers er wel en welke niet op het trainingsveld staan. Mannen die niet meetrainen de donderdag of vrijdag voor een wedstrijd zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet spelen. En misschien, als hij zijn gezicht eens wat vaker laat zien, krijgt hij wat meer informatie toegespeelt en kan hij eens iets nieuws melden ipv kijken op Twitter wat er leeft en daar een samenvatting over schrijven….

  10

  1
 • Willemf5
  7 augustus, 2018 - 15:25

  Wat een overtrokken onzin. Het braafste jongetje van de klas willen zijn terwijl de AVG echt niet bedoeld is om publieke figuren de wind uit de zeilen te nemen.

  Grow up en denk zelf eens na…

  5

  5
 • Ad B uit Roosendaal
  7 augustus, 2018 - 15:33

  NAC en de FBO moeten niet zo spannend doen over de AVG. Niet roomser dan de paus.

  De AVG is vooral bedoeld tegen onterecht commercieel gebruik/misbruik.

  O.a. wat info over blessuresituaties van spelers kan toch geen kwaad.

  6

  4
 • Robert
  7 augustus, 2018 - 18:00

  @baron. Ikverval maar niet in quasi-, linkse politieke terminologie. In een betaald voetbalorganisatie is het management verantwoordingsvol en zo transparant mogelijk naar sponsors en betalende supporters, de andere inkomstenbron. Dat is in het belang van de club.
  Dat Smulders in juridische zin slechts verantwoording aflegt aan de RvC en natuurlijk de aandeelhouders staat daar volstrekt los van.
  Ik heb ook slechts geponeerd, dat Smulders dat het liefst ook niet zou doen.
  Waar vroeger alles direct op straat lag, zijn we nu naar het andere uiterste doorgeslagen.
  In feite ook weer een vorm van achterkamertjespolitiek om het maar populistisch uit te drukken.
  Voor deze site natuurlijk geweldig; iedereen kan voortdurend gissen en speculeren over zaken.

  2

  0
 • VieRi
  7 augustus, 2018 - 18:53

  Wat een amateurisme van NAC. Het is heel simpel, gewoon verklaring door spelers laten tekenen dat NAC bevoegd is om hierover te communiceren. Dat is alles. AVG in deze wordt compleet overdreven.

  4

  0
 • VieRi
  7 augustus, 2018 - 19:06

  @Fritske,

  Marges van de AVG zijn grotendeels gewoon bekend. Alleen niemand neemt echt de moeite om het zelf te lezen. Consultants en het bedrijfsleven probeert zich zoveel mogelijk in te dekken. Vraag is alleen in hoeverre er gaat worden opgetreden.

  Ik zit in de technology en heb veel te maken met data. Dit is wat dat betreft echt een heel eenvoudig iets.

  Weet het niet zeker, maar het grappige in deze situatie is dat NAC voor de AVG waarschijnlijk ook al toestemming zou moeten hebben als het gaat over het communiceren van persoonlijk letsel. Zoveel veranderd er eigenlijk helemaal niet door de AVG, behalve dat iedereen krampachtig de regels interpreteerd. Precies het doel overigens. Dat iedereen meer bewust is van privacygevoelig informatie.

  2

  0
 • De Chef
  7 augustus, 2018 - 19:35

  Ik heb netjes een Msc GDPR en zowel NAC als de FBO overdrijven schromelijk.Waarschijnlijk uit onwetendheid en angst. Wat gek is, aangezien de verordening eigenlijk al 2 jaar van kracht is

  2

  0
 • Fritske d’n Olifant
  8 augustus, 2018 - 00:03

  @VieRi: Je hebt absoluut gelijk maar mijn punt is dat je deze kennis niet van een TD van een BVO kan verwachten. Die kent de inhoud en de marges van de AVG niet en laat zich adviseren door een jurist en/of in dit geval een FBO net zoals de directies van de andere 17 eredivisieclubs. Die gaan dan ook even terughoudend met hun informatie om. Of dat nu overdreven is of niet doet inzake HS niet terzake.

  0

  0
 • Dutchbird
  8 augustus, 2018 - 00:54

  Wij hebben tal van knappe koppen onder de supporters. Barry Dopmeijer, jurist van de FBO, heeft er voor doorgeleerd en toch zijn er hier van die malloten die het beter denken te weten.

  1

  0
 • 076Mike
  8 augustus, 2018 - 01:40

  Even een jaar terug in de tijd, met een recent voorbeeld.

  Muric krijgt een ijsbeentje.. Loop wat mank.. En gaat van het veld.. Iedereen heeft kunnen zien, die heeft een bovenbeen blessure..

  En dan komt er een clubarts die dat vast gaat stellen.. Maar, die arts, die heeft een beroepsgeheim..
  En mag maar een aantal dingen delen met de werkgever:

  * Werkzaamheden verrichten: Ja/Nee
  * Verwachte duur van het verzuim
  * Mate van arbeidsongeschiktheid

  Kan Muric keepen? Nee
  Hoe lang gaat dat duren? 2 weken
  Kan ie echt niet keepen? Nee

  En toch, weet de techische staf bij NAC hoe de vork in de steel zit, want ja, Muric moet behandeling krijgen en aangepast trainen.
  Hier staat ergens in het getekende arbeidscontract dus ergens wat over te lezen.

  Voorheen, werden dus medische gegevens, die voor andere doeleinden beschikbaar waren gesteld, door de werkgever op straat gegooid.

  En daar doet de AVG nu dus wat tegen.

  Kan je 2 dingen doen..

  Je kan dat stukje contract aanpassen en ipc alles laten zoals het was.
  Of je kan ervoor kiezen om voortaan de voorgeschreven regels te volgen.

  Lastige kwestie!

  0

  0