Go to Top

“Wij hebben de eerste divisie onderschat”

“Wij hebben de eerste divisie onderschat”

In gesprek met BN de Stem blikt oud-aanvoerder en verdediger Michaal Dingsdag terug op de eerste helft van het seizoen; Een seizoen Jupiler League, een seizoen vol tegenstellingen en het seizoen van de ondergrens. Maar ook een seizoen met de hoogste begroting en de hoge verwachtingen die daarbij komen kijken.

NAC reist normaal gesproken naar Valencia, een stad vol met zon, om in de winter te trainen. Waar verschillende Nederlandse topclubs in Turkeije verregenen en ruzie maken, verblijft NAC bij de westerburen. NAC overnacht in het pittoreske Bosschenhoofd en traint in het stadion van voormalig profclub RBC. Er is in Breda echter niemand die ook maar durft te klagen. “Wij hebben één doel: promotie. Maar de druk van buitenaf proberen wij buiten de deur te houden, omdat wij onszelf die druk al opleggen. Wij zijn de grote favoriet. Aan het begin van dit seizoen hebben we het echter te makkelijk opgenomen. ‘Kampioen worden, dat doen wel effe’, was de gedachte. Zo makkelijk gaat dat niet. Over het hele veld is het één tegen één, lange ballen en er zitten soms vierhonderd man op de tribune. Dat is wennen. Je kunt er kort of lang over praten, maar wij hebben de eerste divisie onderschat,” aldus Dingsdag.

Dingsdag weet ook waarom NAC staat waar het nu staat. Hij is hierin kritisch op zijn teamgenoten maar weet ook dondersgoed waar het bij hem aan schort.”De eerste seizoenshelft was ronduit teleurstellend. We zijn in het begin als een dolle naar voren gaan rennen. Dat is tegen ons gaan werken. We hebben daardoor te veel punten weggegeven. We zijn niet stabiel genoeg, moeten meer een geheel worden en de acceptatiegrens moet omhoog. Pas als dat lukt en alle plaatjes zijn goed ingevuld, kan het beter gaan. Over mijn eigen spel ben ik niet tevreden. Ook ik maak fouten. Zoals tegen MVV. Het tegendoelpunt is een gevolg van mijn foute inspeelpass. Daarnaast heb ik te veel duels gemist. Drie door een schorsing, twee vanwege een kleine blessure en daarna moest ik na de trainerswissel Kenny van der Weg drie weken voor laten gaan.”

Naast het feit dat Kenny het prima deed als vervanger van Michael was de verdediger na de trainingswissel meer kwijt dan zijn basisplek. Sjoerd Ars werd namelijk aangewezen als nieuwe aanvoerder. “Met of zonder bandje. Het verandert niks aan de persoon die ik ben. De trainer vindt dat Sjoerd Ars meer aanwezig is. Prima. Mijn benadering blijft hetzelfde, hoewel ik als doelstelling van de staf wél heb meegekregen dat mijn kritiek opbouwender moet zijn en ik positiever moet coachen. Ik ben bij Vitesse met Van Hooijdonk, Kreek en Van den Brom opgegroeid en bij Heerenveen speelde ik met Bosvelt, Sibon, Pranjic en Hansson. Persoonlijkheden die zeiden waar het op stond. Bij NAC moet iedere speler anders benaderd worden. Bij de één zeg je: ‘Misschien kun je de bal de volgende keer op een andere manier inspelen.’ Bij een ander roep je: ‘Godverdomme. Wat een klotebal is dat.’ Jelle, Ronnie en Sjoerd  kun je op de man af meteen de waarheid vertellen en keihard aanpakken. Bij andere jongens is dat lastiger. Omslachtiger. Af en toe voel ik me net Dokter Phil. Iedere speler heeft een andere benadering nodig. Het kost tijd om aan elkaar te wennen. Individueel hebben wij de beste spelers. Wij hebben ook de breedste selectie, maar zijn niet het beste team.”

Maar waar ligt dat dan aan? Is het deels de schuld van Maaskant, die Dingsdag persoonlijk overhaalde om naar Breda te komen? Dingsdag steekt de hand deels in eigen boezem door te zeggen dat het niet alleen aan de trainer ligt. “Wij zijn verantwoordelijk voor de prestaties op het veld. Het werkte alleen niet meer met de trainer. Daar hebben we met Robert altijd open en eerlijk over gesproken. In persoonlijke gesprekken hebben we dingen aangegeven die anders konden. Daar is niets mee gedaan. Als je het laat doormodderen, gaat het fout. Het ontslag was onvermijdelijk. De klik was weg.”

Een slecht begin en geen chemie meer met de trainer en dr. Phil op het veld. Het resultaat van dit alles is een achterstand van 9 punten op Sparta en een derde plek op de ranglijst. Ondanks dat dit genoeg is voor de play-offs neemt de selectie en vooral Michael Dingsdag hier geen genoegen mee.“Maar geloof me:Wij gaan vol voor het kampioenschap. Daar geloof ik honderd procent in. Je kunt er kort of lang over praten, maar wij hebben de eerste divisie onderschat”

Bron: B-Side Rats, BN de Stem

31 Reacties op "“Wij hebben de eerste divisie onderschat”"

 • BreDaN
  9 januari, 2016 - 11:10

  Eddy.. stop eens met typen en kom eens helpen de schuur opruimen hier… 8-D

  0

  0
 • VrijUit
  9 januari, 2016 - 11:13

  Hoe zit het met de regeling voor Volendam uit?
  Hoe laat aanwezig zijn daar op de dijk? En achteraf nog mensen die daar een paar pintjes willen pakken?

  0

  0
 • Eddy W
  9 januari, 2016 - 11:18

  BreDan, dat zal ik je niet aan doen.

  0

  0
 • RaraNAC
  9 januari, 2016 - 11:34

  Tja. Dit zijn teksten die we na de eerste wedstrijd al konden opschrijven..

  Ondertussen heeft Sparta nog steeds z’n vorm en wint van Cambuur. Het gaat heel lastig worden.
  Het zou wel weer typisch NAC zijn om nacompetitie te spelen… Tegen Twente

  0

  0
 • leeuw
  9 januari, 2016 - 11:40

  Als je echt een persoonlijkheid wilt zijn maak je géén onderscheid met het aansturen en corrigeren van álle spelers in het elftal want dan maak jij jezelf ondergeschikt als aanvoerder Michael.

  0

  0
 • Chefke
  9 januari, 2016 - 11:57

  Wat is zo’n winterstop toch kut he, niemand wordt hier vrolijk van. Tegen Volendam 3 punten en dan eindelijk weer een maandagavondje NAC!!

  0

  0
 • Oldskool
  9 januari, 2016 - 12:19

  Misschien is het handig om eens aan te geven wat de CR doet. Wat er bereikt is de afgelopen jaren. Waar je mee te maken krijgt etc. Ipv alleen maar aan te geven hoe de structuur is en waar kandidaten allemaal moeten voldoen.

  Toen de verkiezingen per vak waren gaf geen hond zich op. Ik denk dat er 3 supporters zijn ofzo die de notulen lezen en concrete acties kan ik mij niet herinneren op wat protest tegen roze uitshirts na.

  Over communicatie met de achterban gesproken……

  0

  0
 • Oldskool
  9 januari, 2016 - 12:24

  Huh??? Deze reactie hoort onder ander topic…

  0

  0
 • F4
  9 januari, 2016 - 12:27

  Als ze zes punten pakken tegen Eindhoven en Volendam geloof ik weer in de titel. Voorlopig is negen punten een flink gat en zijn we te vaak teleurgesteld. Ik hoop momenteel vooral op een promotie in de Grolsch Veste, wat een stuk realistischer lijkt dan het kampioenschap. Weet Dijkhuizen echter de juiste snaar te raken en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen dan hebben we inderdaad de beste groep. Dan zou er ook nog wel iets moois kunnen gebeuren. Met een fanatieke aanhang moeten sowieso alle thuiswedstrijden vanaf nu gewonnen worden en moet de directe concurrentie punten afhandig gemaakt worden. We gaan het zien. Ik sta achter NAC.

  0

  0
 • De Lange
  9 januari, 2016 - 12:30

  @raranac,die reactie heb ik al meer gezien. waarom ben jij zo onder de indruk van Cambuur. Heb je meer wedstrijden van Cambuur gezien?Heb je Nac-Sparta gezien? heb je de wesstrijden van Sparta gezien?Dan weet je genoeg lijkt mij. een combi van de langste adem,geluk en toch die kwaliteit gaat ons brengen waar we heen moeten

  0

  0
 • Jonka
  9 januari, 2016 - 12:40

  Onze toppers hebben na jarenlang in de absolute top te hebben gespeeld begrijpelijk het lage niveau waarvoor zij voorheen hun neus ophaalden onderschat. Man man man…..

  0

  0
 • gaoperd
  9 januari, 2016 - 12:47

  nacompetitie tegen Twente…
  kom maar op , die pakken we !

  0

  0
 • scheppioni
  9 januari, 2016 - 14:08

  Eerste divisie onderschat ??? Wat een slap gelul !!!
  Werkelijk niet te geloven, zo’n speler kwam bij mij voorlopig niet meer in de basis, wat een idioot, hoe vaak moet je gewaarschuwd worden ! De eerste twintig minuten tegen volenndam waren prima, alleen de selectie was zo breekbaar, bij ene tegenslagje , sloeg ons NAC gelijk door de bekende ondergrens door een te lange tijd anti ‘hangend’ voetbal, die tol betaal je dan vanzelfsprekend, nu is Marinus hopelijk op de goeie weg en schroom niet om bv een Damen meer de kans te geven dan een bv Naah ondanks dat hij bij manchester city heeft gespeeld !! Het collectief met bloed aan de palen, daar moeten we het bij ons NAC BREDA van hebben !

  0

  0
 • EEXz
  9 januari, 2016 - 14:09

  en dat noemt zich een prof, geen wonder dat hij overal gefaald heeft.

  0

  0
 • scheppioni
  9 januari, 2016 - 14:11

  Oh ja en geloof maar dat er in tukkerland gebefd uhh gebeefd wordt, als er tegen ons NAC moet worden gestreden en dan moet je dus meteen toeslaan en niet afwachtend gaan voetballen, want dan speel je ze in de kaart, maar ook daar heb ik met Marinus steeds meer vertrouwen in !

  0

  0
 • RV
  9 januari, 2016 - 14:29

  Volgens mij had er na 2 wedstrijden al geen onderschatting meer mogen zijn. En toch werden er drama potten gespeeld tegen VVV, RKC, Helmond, MVV, Emmen, GAE… Noem maar op… Dan kan er toch geen sprake meer zijn geweest van onderschatting.

  Structureel gebrek aan persoonlijkheden en gewoon een hele onevenwichtige en onintelligente selectie die individueel aardig kunnen ballen maar geen team willen of kunnen vormen.

  0

  0
 • Oldskool
  9 januari, 2016 - 14:38

  @RV

  Drama tegen GAE???? Als ze zo het hele jaar gespeeld hadden waren ze niet gedegradeerd of stonden ze nu bovenaan.
  Maar ik snap wat je bedoelt.

  0

  0
 • scheppioni
  9 januari, 2016 - 14:53

  @ Oldskool
  Helemaal mee eens, betreft go ahead !!
  Ongelofelijk dat iemand dit citeert of hij vergist zich per ongeluk, dat kan natuurlijk !!
  Zo’n instelling zoals die wedstrijd en we worden kampioen zeker te weten, zo’n wedstrijd verlies je per toeval maar inne keer !

  0

  0
 • TheBeek
  9 januari, 2016 - 16:08

  Onderschat? Ja dat hoef je mij niet te vertellen dat ze dat gedaan hebben.

  Laten we hopen dat RKC uit de laatste x was!

  Alleen dan kunnen we nog kampioen worden.

  Maar 9 punten is toch best veel. We zullen zien ik heb er in ieder geval weer zin in!

  0

  0
 • dirk
  9 januari, 2016 - 16:57

  Bij de palingbroeken zit de klad erin hoor !!
  Tegen Utreg met 5-1 onderuit.

  0

  0
 • jhe
  9 januari, 2016 - 17:39

  Met onze Marinus is het aantal punten al niet veel beter, krijgt schijnbaar de boel ook niet op scherp en stelt onze 2e kanon niet op. Onbegrijpelijk allemaal maar iedereen moet het bij Nac nog leren, de hulptrainers, de AD, tja en dan wordt je geen kampioen en sta je met de hoogste begroting waar je nu staat. over 2 wedstrijden is het over of aansluiten.

  0

  0
 • Rattartar
  9 januari, 2016 - 18:02

  @jhe
  De punten zijn sinds Marinus sowieso al verbeterd, dat is een feit. Anders wordt je ook niet net-niet-periodekampioen. Daarbij zijn we met Marinus 3 plaatsen op de ranglijst gestegen.

  Wie is die 2e kanon waar je het over hebt? Brands wordt nu wel opgesteld en hij doet het best lekker als ik de radio moet geloven. Die zal er tegen Volendam ongetwijfeld wel in staan.
  Ars is lichtjes geblesseerd en wordt uit voorzorg er uit gehouden. Vandaar.

  0

  0
 • chrisje
  9 januari, 2016 - 18:58

  Hoe kan je nu een competitie onderschatten als er elke wedstrijd 15000 dwazen op de tribunes zitten ?

  0

  0
 • wolfmanjack
  9 januari, 2016 - 19:17

  Ongelooflijk deze reactie, onderschatting is altijd de grootste valkuil en bij NAC gebeurt het. Wat een lamlullen.

  0

  0
 • scheppioni
  9 januari, 2016 - 20:08

  Ik snap er ook geen zak van chrisje en ja wolfmanjack ongelofelijk, deze valkuil is in mijn ogen merendeel wel de rode draad geweest bij ons NAC, het wordt weer hoog tijd voor een stabiele vertrouwen hebbend NAC !

  0

  0
 • Sam
  9 januari, 2016 - 20:53

  Of samen gestelde selectie is niet goed genoeg voor in de top eerste divisie

  0

  0
 • Frituurpan
  9 januari, 2016 - 20:58

  Als Twente door de situatie daar spelers moet laten gaan, lijkt me dat geen slecht idee om tegen hun te spelen in de nacompetitie

  0

  0
 • Sp1
  9 januari, 2016 - 21:51

  Tere zieltjes die niet aangesproken wensen te worden?…. Daar kampen we al jaren mee. Pppfff

  0

  0
 • oosterhout3
  9 januari, 2016 - 22:16

  huh??

  dus de rest mag hij niet met commentaar aanspreken als diegene iets fout doet?!
  alleen de ‘ervaren’ spelers mag je direct aanspreken… de rest moet je met een fluwelen handschoen aanspreken

  ACH KOM OP ZEG!!
  als ze iets fouts doen, gewoon zeggen!!

  klaar met die prima diva’s die zich spelers noemen, ze moeten maar eens beginnen zich als een prof te gedragen…. en gewoon luisteren als ze iets fout doen!!

  ach

  volgende week volendam uit…. ik zeg geconcentreerd aanvallen&goed omschakelen mocht je de bal verliezen… en ze zijn te pakken!

  0

  0
 • O
  10 januari, 2016 - 01:45

  Zonder onze fanatieke achterban waren we al lang de pineut. Trots op onze stad, de club en haar supporters! Al de rest is bijzaak! Hup NAC

  0

  0
 • heksenketel
  10 januari, 2016 - 18:28

  Mijnheer Dingsdag… “Een winnaar heeft een verhaal, een verliezer een excuus”. De rest mag je zelf verzinnen…

  Oh ja… en tegen je collega’s zeggen dat ze hier iets vaker op het forum moeten kijken…Dan hadden jullie in ieder geval als het gaat om onderschatting van de Juup kunnen zeggen: “Een gewaarschuwd mens telt voor twee!”

  En nou jij en de rest van je collega’s aan de bak!

  0

  0