Wij gaan niet opzij

Buitenkant Rat Verlegh Stadion kleurt langzaam Geel met Zwart

Met dank aan Samen voor NAC krijgt de buitenkant van het Rat Verlegh Stadion langzaam maar zeker eindelijk een NAC-uitstraling. In samenwerking met de Gemeente Breda worden de groene buizen onder het dak onder handen genomen.
Aan de buitenzijde van het stadion zitten onder het dak groene buizen. Een rare kleur, aangezien NAC al sinds jaar en dag Geel en Zwart als clubkleuren voert. Dat vonden ze bij Samen voor NAC ook en dus worden de buizen nu een andere kleur geverfd: de ene helft geel, de andere helft zwart. Gisteren werd bij Vak G begonnen met de werkzaamheden, die in samenwerking met de Gemeente Breda (de verhuurder van het stadion) worden gedaan. [caption id="" align="aligncenter" width="476"] Archiefbeeld van het Rat Verlegh Stadion[/caption] Als het aan NAC en Samen voor NAC ligt, worden de buizen aan de binnenzijde van het stadion straks ook geschilderd. Dat wordt hopelijk in een later stadium gedaan, zo laat Leon Aerssens in gesprek met BN DeStem weten: "Ook wij zien het binnen liever geel en zwart, maar het zijn toch echt twee verschillende klussen die de gemeente uitvoert. Nu werken ze met hoogwerkers, binnen kan dat niet."

Bron: B-Side Rats, BN DeStem

Vorig bericht
Christiaan mag aan de Bax 23 reacties
Volgend bericht
Nigel Bertrams en NAC in gesprek 36 reacties
Terug naar overzicht
55 Reacties
0   0  
knurft

nou die vieze blauwe stoeltjes nog vervangen voor geel en zwarte exemplaren
en het begint ergens op te lijken

0   0  
Realist

Ja en andere lichtmasten graag. Nu echte. Dan is de uitstraling aan de buitenkant al veel beter.

0   0  
Arie

En het oude uitvak terug!

0   0  
De Knoest

Wie dat toch ooit verzonnen heeft....... Groene buizen, blauwe stoeltjes??

0   0  
Arie

En als we dan toch bezig zijn breng Annie ook even terug in oorspronkelijke staat.
Ze is vaak onverstaanbaar en vergeet van gekkigheid soms dat ze het clublied moet instarten, wat zelfs al zo ver gaat dat ze nog wel eens het verkeerde lied wil pakken.

0   0  
Pimmeke

Mooi werk. Nu idd het oude uitvak terug. Schandalig vak. Als we het over normalisatie hebben lijkt me een aanpassing van ons uitvak niet meer dan logisch.

0   0  
G00Ser

Goede zet, meer NAC uitstraling mag het stadion wel hebben.

Die stoeltjes zou leuk zijn, maar dat gaat niet gebeuren gezien de eigenaar (gemeente) en de grote van de investering.

Het uitvak mag van mij zeker groter/aantrekkelijker, al vind ik de bezettingsgraad belangrijker. Ik bedoel hiermee, dat in de Jupiler League een uitvak niet zo belangrijk is aangezien het zelde gevuld is. In de Eredivise zit het vaker vol, maar een groter uitvak zal weer ten koste gaan van eigen publiek in Vak I. Maar goed, ook hier geldt dat ik hier geen wijzigingen verwacht gezien de eigenbaar (gemeente) en de grote van de investering.

0   0  
knurft

@ GOOSer

gelijk maar een 2 ring dr opknallen na promotie ;-)

0   0  
JK

En terug naar de eredivisie!

0   0  
Rubenac

Buiten kant antraciet grijs of zwart en het straald nog meer uit, icm gele buizen
Uitvak naar beneden trekken, maar smaller.
Vak i bij vak Gg trekken en gas erop

0   0  
ECG

Schilder ook de stoeltjes zwart en zet het NAC logo er mooi in!

0   0  
knurft

@ Rubenac

inderdaad , en dan die afgrijselijke lege zone weglaten
gewoon alles op elkaar aan laten sluiten
scheidt de vakken maar af door of een glazen wand en of gaas

0   0  
NAC4EVER!

Ja inderdaad, weg met die blauwe stoeltjes!
Weet alleen niet of zwart praktisch handig is. Dat worden het als de zon schijnt net hete bbq's.
Maar misschien dat mensen op de hoofdtribune vanuit hun ervaring dit wel mee vinden vallen.

Valt het mee, dan graag gele en zwarte stoeljes.
Zijn het inderdaad als de zon schijnt net hete bbq's,dan graag alleen gele stoeltjes.

0   0  
knurft

@de knoest

er was ooit een lichtpunt binnen het NACse die vond dat het nieuwe NAC stadion dezelfde uitsraling moest krijgen als die pisbak die in Rotterdam zuid staat
vandaar blauwe stoeltjes , en in de beginjaren rode trappen

0   0  
am

Hoop dat het ook voor het onderhoud noodzakelijk is anders weer geldverspilling, zoals we gewend zijn.

0   0  
San076

Ik zou eigenlijk weleens willen weten wat het zou kosten om alle stoeltjes te vervangen.
Is er niet iets te regelen met één of meerdere van onze sponsoren misschien?

0   0  
Paul

Ik zou weleens willen weten wat een stoeltje per stuk kost. Is het geen idee om supporters hun eigen stoeltje terug te laten kopen voor een geel/ zwart exemplaar?

0   0  
TpT

Gewoon volle bak in het stadion, dan maken die stoeltjes me niet zoveel uit. Meer doeken bovenin lijkt me wel gaaf. Die groene balken zijn inderdaad geen gezicht dus goed dat die een verfbeurt krijgen.

Verder schaam ik me inderdaad een beetje voor ons uitvak, maar een goede oplossing weet ik zo 1,2,3 niet. Dat hele vak is te groot, zeker in de Jupiler league.

0   0  
Judge M.

Gewoon Siep weer eens uitnodigen en hem een pot verf en nunne kwast in zijn handen geven als hij weer eens in de buizen klautert. ;-)

0   0  
Wanny

Alle stoeltjes vervangen kost tonnen. En daar gaan ze niet beter van voetballen.

0   0  
Brabantplein

- Oude uitvak terug
- Gele stoelen
- Meer staanvak op de B-Side
- Grote lichtmasten

Man wat zou dat gaaf zijn!

0   0  
Arie

@ Wanny

Als iedereen een oproep krijgt om zijn eigen stoeltje te verven, want ze zijn van plastic dus dat gaat makkelijk, moet dat klusje zo geklaard zijn zou je zeggen.

Daarnaast zal het terugbrengen van het uitvak in zn oude vorm, maar wel verkleind in de zin van Vak G verder doortrekken, ook de sfeer ten goede komen. Vanaf G zie je nu niet eens of er uberhaupt uitsupporters zijn en dat haalt een hoop beleving weg.

0   0  
buurman

Ik vind het een mooi initiatief. Het is een begin. Waar je echt vanaf moet is die blauwe stoelen, dat is gewoon raar. Ziet er niet uit op TV.
Heb begrepen indertijd dat nieuwe stoelen en de stoelen wisselen veel te duur is. Moet toch een oplossing te vinden zijn met overspuiten? Tegenwoordig perfecte verf voor kunststof. Ploeg vrijwilligers, mondkapjes en niet al te zwaarwichtig doen over het milieu (Trump doet daar ook niet ingewikkeld over.)

0   0  
buurman

zijn die blauwe stoelen

0   0  
gaoperd

over Siep gesproken

zou die uberhaupt nog weleens bij NAC komen ? die heb ik al in geen jaren meer zien rondstruinen

0   0  
Uit je Naaht

@ Brabantplein, mooie voorstellen, die helaas allemaal te duur zijn. Het oude uitvak was bovendien te groot - als het zou terugkomen in die vorm zou het minder breed gemaakt moeten worden wat mij betreft. Het lijkt me alleen te duur, net als het vervangen van de stoeltjes.

De lichtmasten gaan sowieso niet vervangen worden, gezien de recente keuze om LED-verlichting in de huidige masten in te passen. Hoewel ik groter ook mooier vind een verstandiger keuze: het is écht duur, je gaat er niet beter van voetballen en het draagt ook minder bij aan de identiteit van NAC, in de zin dat het wel gaaf is maar dat je er NAC niet aan kunt herkennen (de Geuselt, om een willekeurig voorbeeld te noemen, heeft ook grote lichtmasten). Waar ik wel benieuwd naar ben: houdt NAC iets over aan de energie-besparing door het vervangen van de lampen? LED-verlichting maakt volgens mij echt een groot verschil, dan kunnen we het zo over (tien?)duizenden euro's per seizoen hebben? Weet iemand hier iets van?

Meer staanvakken op de B-Side lijkt me ook gaaf, en volgens mij is er ook vraag naar. Het verhoogt ook de capaciteit van het stadion, wat zou kunnen zorgen dat je de investering er op termijn uit haalt - hoewel we helaas niet zo vaak meer uitverkopen, maar dat kan veranderen. Vraag is: mag het? Weet iemand hoe dat zit?

0   0  
Viking

@ am
Ja de verflaag is omdat dit onderhoudsmatig nodig is, omdat Nac in al die jaren geen onderhoud heeft uitgevoerd.....
Als er iemand geld verspilt of juist niet in het onderhoud (vanwege 0 know-how) steekt is het NAC. Zie ook de gevaarlijke situatie met de gaskachels een aantal jaar geleden.
We mogen in onze handjes klappen met de Gemeente Breda, anders was ons NAC allang omgevallen.

Een geluk nog is dat Brussel de ogen nog sluit...........

0   0  
BonoBreda

@ San076 @ Paul

Vanuit Samen voor NAC hebben we in 2015 een aantal offertes opgevraagd, goedkoopste was iets van € 280.000,- incl. btw en inruil van de oude stoeltjes en dan zou de montage van de stoelen door vrijwilligers moeten gebeuren. Je moet per stoel ongeveer uitgaan van € 19,50 excl. btw.

0   0  
Molenschot Loco

Led verlichting in de masten?..... jammer....die huidige masten zijn oer lelijk.. dacht dat de verlichting onder de 4 overkappingen werden geplaatst......zoals bij de lampkes van pisvee..

0   0  
buurman

Van de andere kant past bij NAC ook wel een oerlelijk stadion waar niks klopt. Als het in het veld en op de tribunes maar tekeer gaat.
Maar, zonder meer, alles geel/zwart draagt bij aan de sfeer. Mooie initiatieven dus van SvN.

0   0  
Arie

@BonoBreda

De stoelen hoeven toch niet vervangen te worden? Spuitbussen of een lik verf eroverheen en klaar is kees. Desnoods een heel groot zwembad vol verf op P5 neerzetten en ze daar allemaal in onderdompelen.

0   0  
Brabantplein

@Uit je Naaht

Klopt het kost geld maar onze identiteit en de beleving van een avondje NAC mag toch best wat kosten?

Het wordt tijd dat NAC ook is wat terug doet voor haar supporters. Vroeger kon je nog wel een goedkoop shirtje bij je seizoenkaart halen terwijl je nu alleen de playoff er gratis bij krijgt (nounou 10 euro en bovendien zou dat voor SCC sowieso gratis moeten zijn vind ik).

De lichtmasten is misschien wat overdreven en heeft geen prioriteit. Het uitvak veranderen heeft wat mij betreft wel prioriteit. Het is helemaal niet raar dat er weinig uitsupporters mee gaan naar NAC. Zou zelf ook niet gaan. VAK G vergroten en het uitvak naar beneden door trekken en smaller maken lijkt me top idee. Komt de wedstrijd beleving van zowel ons als de uitsupporters echt ten goede. Een rij staanvakken op de B-Side moet ook goed te doen zijn, dit stimuleert de sfeer ook weer. Tot slot de stoeltjes zouden veel meer uitstralen in het geel inderdaad.

Samen voor NAC is goed bezig maar NAC zelf mag ook wel wat doen vind ik. NAC spreekt lovend over de aanhang op social media maar wanneer doen ze nou echt is iets terug voor ons.

Tot slot nog even het punt over de shirts. Waarom kunnen wij niet meer voor pak hem beet 30 euro een nieuw shirtje halen met ons seizoenkaart. NAC verdiend daar alsnog veel aan lijkt me en het is toch tof als de supporters een recent shirt hebben van onze club zonder dat het ons elk jaar 80 euro kost?

0   0  
Nacir

Zwart gele stoelen, meer staplaatsen B-side.

Maar vooral een verticaal uitvak (met zelfde capaciteit als uitvak nu heeft) helemaal in de hoek. En de stoeltjes die dan vrijkomen aan vak G geven. Groter VAK G, geen aquarium uitvak. Iedereen blij,,,

0   0  
Uit je Naaht

@ Brabantplein, zeker het mag best wat kosten, maar het gaat om de verhoudingen. Stoeltjes, lichtmasten of uitvak aanpakken kost per operatie volgens mij tonnen en dat heeft NAC niet. Het moet dus allemaal met kleine stapjes en zoveel mogelijk goodwill.

NAC-supporters zijn de afgelopen jaren op heel veel vlakken niet verwend, dus daar baalt iedereen van. Als NAC dit wil compenseren met kortingen op shirts, kaartjes, of wat dan ook zie je dat echter direct terug in de begroting. Het is gewoon behelpen, het geld moet er aan de ene of aan de andere kant vanaf.

Het mooiste zouden natuurlijk kosten-neutrale kortingen zijn: kortingen die zoveel meer verkoop opleveren dat NAC er geen verlies op lijdt. Ik neem echter aan dat NAC dit bestudeert met modellen die dit soort effecten berekenen.

0   0  
am

Wat een dom gelul over de kleur van de stoeltjes. Zorg gewoon dat er goed voetbal te zien is, zit het stadion vol en zie je geen reet van die stoeltjes.

0   0  
@tje

http://stadion-stoelen.nl/offerte-aanvragen/ en je weet het ;-)

0   0  
Sjaak

Zou mooi zijn als NAC inderdaad een mooie lichtinstallatie kreeg.
Bij de bouw van het stadion mochten de masten niet hoger zijn dan nu,kwam door de antenne van het vroegere Casema , zou dan storing geven,vandaar die kleine lage mastjes.
De lampen die er nu in hangen hadden dus eigenlijk van veel grotere hoogte moeten schijnen.
Bij aanschaf van nieuwe led-verlichting moet men voldoen aan uefa eisen; 1400 lux op het veld.
Dit is ook nodig voor het dames ek straks.
Ik dacht dat er in Eindhoven 296 arnituren hangen aan de daken.
Amsterdam heeft zelfs 2500 lux als lichtsterkte
Vergeleken met de lampen bij NAC is dit ongeveer 3keer zo scherp,wij hadden in het begin 800 lux,maar door de jaren heen word dat minder en daar heb je met led minder last van.
Ook is led-verlichting meestal in te stellen,je zou dus voor wedstrijden die vriendschappelijk zijn het licht kunnen minderen en daartussen kan je er nog veel meer mee.
Lampen hebben ook geen opstarttijd nodig en kunnen tot 30% besparen t.o.v. gewone stadionverlichting.

0   0  
Nac!!

En eens een fatsoenlijk scorebord, deze is echt uit het jaar 0!

0   0  
NV

Wat betreft de stoeltjes. Zou Tommie van der Leegte ons niet willen helpen. VDL Seating Systems heeft namelijk heel veel stoeltjes in de aanbieding. http://www.vdlseatingsystems.com/?page/6959752/901.aspx Zelfs met bekerhouders! Over bekerhouders gesproken. Kunnen er geen bekerhouders op de stangen bij de staanvakken worden gemonteerd. Of draaf ik nu door?

0   0  
H.V.M.

NAC heeft geen cent te besteden.
We zijn amper in staat om een Jupilerwaardig elftal bij elkaar te harken.
Sponsoren moeten elk jaar de gaten dichten, anders wordt op (korte) termijn de stekker er uit getrokken.
Inmiddels zitten er hier een aantal die het uitvak in ere willen herstellen, ja zelfs groter willen maken!!!
Een ander wil graag een stadion vol met geel/zwarte stoelen. Zou er inderdaad prachtig uitzien
Bovenstaande (ondoordachte) voorstellen gaan in totaal minstens €1.500.000 kosten.
A, hebben we niet.
B, als we het al hadden dan kunnen we het beter in de spelersgroep steken.
We kunnen maar het beste z.s.m. uit die afschuwelijke Juup divisie zien te komen, voordat de stekker er uiteindelijk alsnog uitgetrokken gaat worden.
Van een groter uitvak of een andere kleur stoeltjes is nog nooit een club beter gaan spelen.

0   0  
Spionkop

Sinds wij dat KUT uitvak hebben, is het keihard achteruit gegaan op het veld.

Just saying.....

0   0  
San076

@NV Die bekerhouders hebben er op gezeten toen de staanvakken er net waren. Waarom ze verdwenen zijn weet ik niet.

0   0  
NV

@San076 Daar kan ik me niks van herinneren. Of waren dat die gaten die in de stangen zaten?

0   0  
H.V.M.

Er zijn er zelfs die zich schamen voor het uitvak!
Het moet niet gekker worden.
Het voetbal wat we al drie seizoenen op rij voorgeschoteld krijgen is pas echt beschamend.
Drie, vier seizoenen geleden zat het stadion vrijwel elke wedstrijd vol.
Als we nu niet promoveren is het volgend seizoen nog maar voor de helft gevuld.
Dat doet in alle opzichten pas echt pijn.
Een uitvak voorzien van plexiglas, bovenin het stadion, is wel het minste waar we ons nu over moeten bekommeren.
We hebben op dit moment wél andere zorgen!

0   0  
Breda

Ik schaam mij voor het uitvak

0   0  
heksenketel

@Breda @H.V.M.

Natuurlijk schaam ik mij ook voor ons uitvak. Wie dit heeft verzonnen, snapt er echt helemaal niks van! Gelukkig worden wij bij uitwedstrijden niet zo behandeld. Als ik directeur van NAC zou worden, was het uitvak één van de eerste dingen, die ik aan zou pakken.

Sterker nog, ik denk dat ons gebrekkige uitvak er mede voor heeft gezorgd dat de sfeer in het stadion een stuk minder is. De B-side reageert nooit meer op het uitvak, simpelweg omdat ze niet te horen zijn. We hebben ons hiermee zelf in onze vingers gesneden!

0   0  
BonoBreda

@ NV

Met VDL hebben we ook een gesprek gehad, die kwamen hoger uit dan het bedrag dat ik eerder heb genoemd...

0   0  
H.V.M.

@heksenketel: "Als ik directeur van NAC zou worden, was het uitvak één van de eerste dingen, die ik aan zou pakken".

We hebben meer aan een directeur die geld weet te genereren en er voor zorgt dat we eindelijk weer eens een selectie op het veld hebben staan die er voor gaat zorgen dat we op korte termijn weer in de Eredivisie te bewonderen zijn.

Renovatie van het uitvak met alle kosten die daar ook nog eens aan verbonden zijn, gaat er echt niet voor zorgen dat we eerder promoveren.

Steek die paar centen, als we die al hebben, maar in een betere selectie. Dáár ligt de prioriteit.

0   0  
Sjef de gevulde koek

Er is maar 1 ding wat als eerste aan ons stadion verandert moet worden. Dat is dat verschrikkelijk kut uitvak weg halen. Geen reclame voor onze club en veel minder sfeer. Wie dat ooit bedacht heeft is geen voetbalman maar een staatsmongool zoals zo vele die de laatste jaren hier de leiding hebben gehad. Elke wedstrijd als ik er na kijk hunker ik na 1400 kakkerlakken pal naast op ons vak g. En lekker in de hekken. Uitvak ik net het eerste elftal elk jaar dat er na kijk hoe erger het word

0   0  
Waddinxveen

Bij dit soort onderwerpen wordt duidelijk dat het maar goed is dat de club niet door de supporters wordt bestuurd. Sympathieke, maar ook compleet irrationele wensen passeren hier de revue.

Stoeltjes verven? Right, dat ziet er na 5 jaar al niet meer uit als gevolg van slijtage door UV en gebruik. Gewoon straks in de eredivisie (die dag komt ooit weer) weer volle bak, dan is er geen stoeltje meer te zien. En als we na een aantal jaar met voldoende inkomsten weer geld hebben, kan je de boel altijd nog vervangen voor zwart (geel is te besmettelijk).

Uitvak? Ja, dat is een misser, maar die 100 man die er zelfs in de eredivisie in zat, kan gewoon bovenin gaan staan en hoeft dan niet door het plexiglas te kijken. Als ik NAC was zou ik vak I elke wedstrijd gebruiken om een amateurclub uit de regio met hun jeugd uit te nodigen. Tien keer belangrijker dan dat een paar man uit Oss of Nijmegen er wat op vooruit gaan qua zicht.

Die groene buizen werd gewoon hoog tijd. Ook de delen boven de tribunes die nu nog niet meegenomen worden.Op de buis tussen vak F4 en F5, zit een diepe roestplek die met het jaar groter wordt. Als je daar nu niks aan doet, kan je het dak gaan ontmantelen. En dat is net effe wat duurder. Ik zie dit trouwens gewoon als verplicht regulier onderhoud van de gemeente. Zonde dat Samen voor NAC hier nu voor opdraait. Dat huurcontract is dus kennelijk nog steeds zo krom als wat...

Scoreborden zijn lekker old-skool, maar wel aan vervanging toe. Boven vak G springt de eerste 0 vaak om in een 8 en laatst hadden we nog dat akkefietje met de klok die niet de juiste speeltijd aangaf.

Verlichting is ook belangrijk. NAC bespaart een fortuin aan stroom als straks die LED-lampen onder het dak hangen.

Met andere woorden, eigenlijk blijkt men het geld toch best zinvol te besteden...

0   0  
heksenketel

@H.V.M. @Sjef de gevulde koek

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Ik blijf erbij het uitvak is een schande en heeft er mede voor gezorgd dat de sfeer veel minder is dan vroeger. Lees de post van @Sjef de gevulde koek...die is me uit het hart gegrepen.

En geld genereren voor de selectie is natuurlijk mooi, maar ik ben meer geïnteresseerd om meer uit de selectie te halen. Ons spelersbudget is toch het hoogste van de Juup, waarom moet er dan nog veel meer bij?

0   0  
henk

@Heksenketel
Ons spelersbudget is niet het hoogste. Dat was vorig seizoen. Het is wel top 5. Cambuur en De Graafschap kunnen net iets meer besteden en VVV en Almere ongeveer hetzelfde of net iets minder. Door de samenwerking met ManC zou NAC beter moeten kunnen presteren dan deze clubs.

Het uitvak verbouwen zou fantastisch zijn, maar het is volledig onbetaalbaar op dit moment. De initiële verbouwing was in feite ook onrendabel. Dat gaat weer tonnen kosten en gaat geen geld opleveren. Leuk voor het sentiment, maar al het geld zal nu naar de spelersbegroting moeten. Promotie is nu het enige wat telt.

0   0  
buurman

Beste H.V.M.,

Ik begrijp je. Ik denk echter dat de uitdaging tweezijdig is. Hoe verhoog je toch de sfeer en hoe doe je dat zonder dat het tonnen geld kost ? Ik vind dan het onderhoud in geel/zwarte verf uitvoeren heel slim.
Natuurlijk moet alles erop gericht zijn weg te komen uit ie Juup. Snel weer ere spelen voor 18000 toeschouwers op zaterdagavond is de echte (en uiteindelijk enige) oplossing inderdaad.
Ook supportersparticipatie zou een doel moeten zijn; brengt geld binnen en veel supporters raken ook betrokken bij de club qua beleid. M.i. is dit een fundament dat bij een volksclub niet mag ontbreken.

0   0  
heksenketel

@ buurman en @[email protected]

Mooi geschreven en mee eens! Daarom schrijf ik ook dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. En misschien zie ik het helemaal verkeerd hoor, maar een schreeuwend uitvak wat in de hekken hing, maakte altijd van alles los op de G en bij de B-side. En dat droeg heel positief bij aan de sfeer. Van mij mag het weer een heksenketel worden :-).

Maar goed we zijn het in de kern met elkaar eens...zo snel mogelijk weg uit de Juup!

0   0  
H.V.M.

Beste buurman, we zitten in principe op dezelfde lijn. Je reacties zijn vrijwel altijd realistisch en van toegevoegde waarde.
Zoals ik bij dit onderwerp al aangaf zouden geel/zwarte stoelen een positieve verbetering zijn.
Het stadion zou er een stuk op vooruit gaan.
Gezien de huidige (financiële) situatie is dit helaas niet haalbaar.
Het weinige kapitaal waarover we beschikken hoort op het veld te staan.
Gezien de reacties zijn de meesten het er inmiddels wel mee eens.

Hopelijk raken we deze maand alsnog in een broodnodige Flow. Dan komt de goede sfeer van zelf terug!!

Laad alle berichten na dit bericht in