Wij gaan niet opzij

BSRetro

In de rubriek BSRetro blikken we terug op belangrijke momenten in de NAC-geschiedenis en interviewen we helden van weleer.

In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed clubicoon Hans van den Dungen. Hans was zijn hele leven verbonden aan NAC en speelde meer dan 350 wedstrijden in het geel-zwart. Begin 2020 maakten wij dit verhaal met Dunga.

42 reacties Castor
jvg19890321006

BSRetro: Danny Schrijvers

Tien seizoenen in het geelzwart, meer wedstrijden in het eerste dan Leo Canjels, meerdere Bouwmeesters én zijn eigen vader. Maar ook voetballer in een tijd waarin er meer was (of meer móest) dan alleen voetbal. Een portret van Danny Schrijvers, verdediger/middenvelder (of toch stiekem spits?) van een misschien niet altijd geweldig goed, maar boven alles ‘echt’ Bredaas NAC.

48 reacties Castor
jvg19810530023

BSRetro: Koos Waslander

Voetballen met lef, kwaliteit combineren met hard werk, schoffelen als het moet, verbazen als het kan. Als speler werd Koos Waslander begin jaren ’80 door teamgenoten én supporters heel snel in de armen gesloten, als een symbool voor alles wat NAC moet zijn. Een portret van een ‘felle donder’, over Eredivisierecords, Volvo’s met gouden velgen, en de wisselwerking tussen publiek en spelers. “Ze konden me wel een beetje opnaaien, ja.”

15 reacties Castor
bekerfinale

BSRetro: Stanley Bish

Op 31 mei 1973, vandaag exact 47 jaar geleden, wint NAC de beker, voor tienduizenden Bredase fans op een donderdagavond in de Kuip. Dat doet het met een team vol spelers die iconen zijn geworden (of op dat moment al waren), bijna allemaal door een jarenlang verblijf aan de Beatrixstraat. De maker van de openingstreffer is een jonge, sterke spits met lang donker haar, die door zijn goal minstens zo iconisch wordt voor NAC, maar kort na de finale al uit Breda vertrekt. Een portret van Stanley Bish (1951), zowel op als buiten het veld een aanvaller, met een nooit ophoudende drang naar voren. “Ik leerde, zeker bij NAC, al vroeg omgaan met de druk van een spits: als je doelpunten maakt kun je in de hele stad gratis drinken, maar schiet je op de paal, dan kom je nergens binnen.”

24 reacties Castor
8840 retro

BSRetro: Robbert Schilder

Er was een tijd dat dragende spelers uit de Eredivisie NAC als een stap vooruit beschouwden. Dat geldt in 2009 ook voor Robbert Schilder (1986), die veel opties heeft, maar voor het Bredase geelzwart kiest, voor Europees voetbal, voor een basisplaats op het middenveld in een “perfect stadion”. Nu, elf jaar later, kijken we terug op een voetbalreis die hem in vier Nederlandse windstreken bracht, en hem langs topclubs en Eerste Divisie blies.

14 reacties Castor
img 20191114 wa0000

BSRetro: Arno van Zwam

Je hoeft niet veel wedstrijden te spelen om een stempel te drukken op de NAC-geschiedenis. Arno van Zwam (1969) doorstond de degradatie-play-offs van 2006, vervulde een heldenrol in Amsterdam in 2004, en had als keeperstrainer een behoorlijk aandeel in de ontwikkeling van Jelle ten Rouwelaar tot derde keeper van Nederland. Over mensen prikkelen, ジュビロ磐田, en de voldoening van trainen met kinderen.

9 reacties Castor
1 2