Overal waar we komen

BSRetro

In de rubriek BSRetro blikken we terug op belangrijke momenten in de NAC-geschiedenis en interviewen we helden van weleer.

Voetballen met lef, kwaliteit combineren met hard werk, schoffelen als het moet, verbazen als het kan. Als speler werd Koos Waslander begin jaren ’80 door teamgenoten én supporters heel snel in de armen gesloten, als een symbool voor alles wat NAC moet zijn. Een portret van een ‘felle donder’, over Eredivisierecords, Volvo’s met gouden velgen, en de wisselwerking tussen publiek en spelers. “Ze konden me wel een beetje opnaaien, ja.”

15 reacties Castor

BSRetro: Stanley Bish

Op 31 mei 1973, vandaag exact 47 jaar geleden, wint NAC de beker, voor tienduizenden Bredase fans op een donderdagavond in de Kuip. Dat doet het met een team vol spelers die iconen zijn geworden (of op dat moment al waren), bijna allemaal door een jarenlang verblijf aan de Beatrixstraat. De maker van de openingstreffer is een jonge, sterke spits met lang donker haar, die door zijn goal minstens zo iconisch wordt voor NAC, maar kort na de finale al uit Breda vertrekt. Een portret van Stanley Bish (1951), zowel op als buiten het veld een aanvaller, met een nooit ophoudende drang naar voren. “Ik leerde, zeker bij NAC, al vroeg omgaan met de druk van een spits: als je doelpunten maakt kun je in de hele stad gratis drinken, maar schiet je op de paal, dan kom je nergens binnen.”

22 reacties Castor

BSRetro: Robbert Schilder

Er was een tijd dat dragende spelers uit de Eredivisie NAC als een stap vooruit beschouwden. Dat geldt in 2009 ook voor Robbert Schilder (1986), die veel opties heeft, maar voor het Bredase geelzwart kiest, voor Europees voetbal, voor een basisplaats op het middenveld in een “perfect stadion”. Nu, elf jaar later, kijken we terug op een voetbalreis die hem in vier Nederlandse windstreken bracht, en hem langs topclubs en Eerste Divisie blies.

14 reacties Castor

BSRetro: Hans van den Dungen

Een kind van de club. Een speler met flair. Een jongen van de streek. Maar ook aanvoerder, de verpersoonlijking van de Bredase jaren ’80 en begin jaren ’90, en voor veel mensen hét gezicht van NAC naar buiten toe. Dat alles kun je zeggen van Hans van den Dungen (1961), nummer zes aller tijden wat betreft aantal gespeelde wedstrijden in het geelzwart (361 in totaal), tegenwoordig het aanspreekpunt voor sponsoren, maar in de magerste jaren van de clubgeschiedenis de captain van een club die viel, nog dieper viel, maar zich ook weer opwerkte.

22 reacties Castor

BSRetro: Arno van Zwam

Je hoeft niet veel wedstrijden te spelen om een stempel te drukken op de NAC-geschiedenis. Arno van Zwam (1969) doorstond de degradatie-play-offs van 2006, vervulde een heldenrol in Amsterdam in 2004, en had als keeperstrainer een behoorlijk aandeel in de ontwikkeling van Jelle ten Rouwelaar tot derde keeper van Nederland. Over mensen prikkelen, ジュビロ磐田, en de voldoening van trainen met kinderen.

9 reacties Castor

BSR-beker-retro: Ajax-NAC 2003/2004

Vanavond trapt NAC tegen FC Emmen het KNVB-bekertoernooi van 2019/20 af. Winst tegen de Eredivisionist zou op voorhand een aardige stunt zijn voor de gewezen cupfighter uit Breda. Als er echter iemand weet hoe je met een enórme stunt aan ‘de beker’ begint is het wel oud-keeper en oud-keeperstrainer Arno van Zwam: het bekertoernooi van 2003/2004 begon voor NAC, met Van Zwam op doel, met een uitwedstrijd tegen torenhoge favoriet Ajax. Een terugblik op zes-en-negentig onpasseerbare minuten.

1 reactie Castor

BSRetro: Peter Remie

35 reacties Castor
1 2