Wij gaan niet opzij

Over B-Side Rats

Hoe is B-Side Rats ontstaan? Welke ontwikkeling hebben we doorgemaakt? En wat doen we tegenwoordig precies? Dat leggen we je hier graag uit. 

Onze oorsprong

De meeste NAC-supporters zullen ons tegenwoordig vooral als nieuwssite kennen, maar zo zijn we niet begonnen. B-Side Rats ontstond eind jaren 90 als een samenwerking tussen mensen van De Rat, de JKB en de gEd Breda. De intentie van de groep was het volk op Vak E weer wakker te maken, de sfeer terug te brengen en eenheid op het vak te krijgen. Na de opening van het nieuwe stadion in 1996 waren de NAC-supporters zoekende. De kenmerkende sfeer van het stadion aan de Beatrixstraat kon niet één op één gekopieerd worden en er was onderling nogal wat gedoe. Met de B-Side Rats werd getracht dat op te lossen.

Door de samenwerking met de JKB te zoeken, werd een poging ondernomen om de (vermeende) rivaliteit tussen Vak G en de B-Side de nek om te draaien. Samen met De Rat werd gepoogd zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat lukte heel behoorlijk. Op enig moment bestond de groep B-Side Rats uit ongeveer tachtig mensen.

Hoewel het begin hoopvol was, liep het na verloop van tijd toch weer stuk. Onderlinge strijd, verschillende verwachtingen, mensen die liever naar een ander vak verhuisden en een hoop andere redenen zorgden ervoor dat de groep uit elkaar viel. Wat overbleef was de website.

De website

Een website, die toen al fanatiek geüpdatet werd door een groepje enthousiaste supporters. Zij gingen online verder toen de B-Side Rats als groep in het stadion ophield te bestaan. Het basisrecept van BSR is sindsdien eigenlijk onveranderd gebleven: we zoeken NAC-nieuws, plaatsen dat en supporters kunnen daar vervolgens op reageren. 

Hoewel we een supporterssite zijn, is onze stelregel dat we proberen zo objectief mogelijk te zijn in onze nieuwsvoorziening. We brengen het nieuws, maar willen niet onze eigen mening opdringen. We bewaren onze mening voor de comments, net als alle andere bezoekers. Omdat de crew inmiddels uit een man of vijftien bestaat, bestaat dé mening van B-Side Rats ook niet.

De stichting

Hoewel de basis onveranderd is gebleven, heeft B-Side Rats de afgelopen jaren een flinke verandering doorgemaakt. Dat geldt allereerst voor de samenstelling van de groep. B-Side Rats bestaat tegenwoordig uit een volledig andere groep mensen, dan waarmee we ooit begonnen. Wat de crew al die jaren bindt, is dat we allemaal NAC-supporters zijn, die graag een (flink) deel van hun vrije tijd aan de club spenderen.

Niet alleen de samenstelling is gewijzigd, ook wat we als B-Side Rats doen is anders dan vroeger. Zo snel mogelijk het laatste NAC-nieuws brengen zal altijd de ruggengraat van de site blijven, maar inmiddels doen we meer dan dat. We doen al een aantal jaar live verslag van alle wedstrijden, hebben onze eigen fotografen op het veld, maken BSR TV, interviewen en schrijven achtergrondverhalen en organiseren evenementen als de jaarlijkse Pubquiz en Wij gaan de singel in.

Om dat allemaal een beetje fatsoenlijk te organiseren, hebben we in februari 2017 Stichting B-Side Rats opgericht. De stichting zorgt ervoor dat we afspraken kunnen maken met onze partners en nieuwe dingen kunnen ontwikkelen. Naar het belangrijkste resultaat tot op heden kijk je nu. We konden dankzij de stichting een crowdfundingactie opzetten, waarmee we de nieuwe website hebben gefinancierd.

Onze toekomst

Met meer dan 80.000 unieke bezoekers en dik anderhalf miljoen pageviews per maand zijn we tegenwoordig een grote online community voor NAC-supporters. Maar hoewel we inmiddels een jaar of twintig bestaan, zijn we voor ons gevoel nog altijd pas net begonnen. Het doel blijft het ieder jaar een stukje beter en mooier te doen. We zoeken doorlopend naar nieuwe manieren om onze bezoekers van hoogwaardige content te voorzien. 

Daarbij bieden we graag een podium aan jonge mensen, die bij ons de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te leren en hun netwerk kunnen uitbreiden. Zo hopen we een springplank voor hun professionele carrière te kunnen zijn.

Hup NAC!