Wij gaan niet opzij

Eindelijk weer een Andro Knel bokaal

Zaterdag 19 juli spelen de supportersteams van NAC Breda en Sparta Rotterdam, voorafgaand aan de oefenwedstrijd tussen de hoofdmachten van NAC en Sparta, in Sint Willibrord om de Andro Knel Bokaal. Het tijdstip is vastgesteld op 13:30 uur, daarna volgt om 17:00 uur de wedstrijd NAC Breda - Sparta Rotterdam. Andro Knel speelde voor zowel NAC als Sparta. Hij was 1 van de dodelijke slachtoffers bij de vliegramp met het Kleurrijk Elftal in 1989 in Suriname. De SLM-ramp nabij Zanderije is dit jaar 25 jaar geleden. Het overlijden van Knel leidde tot een vriendschap tussen de supporters van NAC en Sparta, die, zeker bij de oude garde, nog steeds leeft. Opdat wij nooit vergeten. Ter nagedachtenis aan Andro Knel en ter verbroedering van supporters.

Vorig bericht
NAC oefent mogelijk tegen Dundee United 12 reacties
Volgend bericht
Twee nieuwe trainers voor NAC jeugd 19 reacties
Terug naar overzicht
31 Reacties
0   0  
JohnFe

Gaaf!!! Doet me net als Ferry van Vliet pas geleden toch weer even stilstaan bij het feit, hoe betrekkelijk alles is.
Opdat we nooit vergeten...!!!

0   0  
Mafkees

Andro Knel... ja, dat was wat. Hij zou op mijn verjaardag komen, maar belde af. Hij ging met kleurrijk naar Suriname. Was ie trots op en blij mee. Ik dus ook.

Zijn moeder wist dat het met hem gebeurd was voordat het officieel was. Ze had zijn schoenen tussen het puin herkend op TV beelden. Damned, dat mens moet gek geworden zijn.
Tonneke Breda en ikzelf waren als eerste aan de Beatrixstraat om nieuws te halen, hopen op toch overleven. Even later werden we vergezeld door BredaToTheBone. Ton van der Meer moest onze hoop de grond in slaan. Andro was niet meer, zo wist hij. Een klein tafeltje werd door Ton achter het gesloten hek neer gezet, waarop we onze bosjes bloemen konden deponeren. Dat duurde niet lang. Het werd in no time een bloemenzee, op een altaar met open hekken. Van Roosendaal via Maastricht tot Groningen kwamen supporters en spelers naar Breda om hun eer te bewijzen en hun eigen spelers te herdenken. Een volledig spontaan ding werd heel groot en landelijk, ineens.

Een klein groepje HK van NAC bewaakte het altaar 24 uur per dag. Er waren wat medelanders geweest die sjaaltjes kwamen proberen te jatten, tot hun eigen spijt (achteraf), dus dat was helaas nodig. En ineens waren daar de jongens van Sparta. Hun HK, hoe klein ook, kwam eer betonen aan Andro. Hoewel ze eerst bang waren voor knok, kwamen ze gewoon hun bloemen en sjaals brengen. Diep respect viel ze ten deel. Waarmee de dood van Andro ineens een positief aspect kreeg. Ik zie nog voor me hoe ik vol trots ons stadion (Beatrixstraat) aan die gasten heb laten zien.

Hoewel sommige "stoere" mannetjes van onze kant in een later stadium de band tussen NAC en Sparta in twijfel meenden te moeten trekken, siert het beide clubs dat er nog steeds wel "iets" is. Dat iets is Andro Knel en de Andro Knel bokaal. En de herinnering bij oude garde figuren van twee kanten aan die ene dag.

Opdat we nooit vergeten!!

0   0  
ikke

respect,klasse

0   0  
Harmen

Mooi beschreven! En prachtige traditie die in ere gehouden moet worden.

0   0  
cor taxi

@Mafkees.Het was een hele aardige gozer die Andro Knel.Ik woonde toen in Spangen, en zag en sprak hem vaak.Heeft hij je verteld dat hij altijd naar de training kwam op rolschaatsen?Hele lieve jongen en op en top sportman.

0   0  
Bonobreda

Mooi stukske Mafkees, respect!

0   0  
Oldskool

Ik weet nog goed dat ik na het stappen, na overdag er lang te zijn geweest, toch nog maar ff langs de Beatrixstraat reed , een uur of 4 snachts, om nog even stil te staan bij de bloemen en sjaals. Toen bleek er nogal wat maten ook te zijn en ben ik maar gebleven.

NAC was ons huis toen. Heilige grond en er was nog echt respect voor (oud-) spelers. En wij gingen niet opzij al bestond dat liedje toen nog niet.

Er was geen internet, geen mobiele telefoon. Je ging gewoon. En je was nooit alleen.

Die band met andere clubs heb ik nooit gehad. Ik vind Sparta wel een mooie club. Ook zonder Knel. Maar die dagen zal io nooit meer vergeten. Hoe triest ook, toch heb ik daar mooie herinneringen aan.

0   0  
kwek

@mafkees mooi verhaal. Merk wel dat jij het vooral terecht over de oude garde hebt. Het leeft wat minder bij de jongere gasten. Maar ben afgelopen play-off wedstrijden 3x bij Sparta geweest en 3x sprak iedereen ons aan over NAC, Andro Knel etc. En dat waren vooral "jonge gasten". Zoals je weet organiseren wij inmiddels al zo'n 10 jaar de andro knel bokaal vooral met jonge gasten.

Ik hoop dat dit keer er wat meer publiek komt. Voor de spelers, maar vooral voor Andro Knel.

Opdat wij nooit vergeten!

0   0  
JohnFe

Natuurlijk gaat het ons om Andro, maar laten we om tunnelvisie te voorkomen de andere omgekomenen ook met respect herinneren, rust in vrede.
En respect voor de enkele (gewonde) overlevende.
Opdat we nooit vergeten!

0   0  
cor taxi

Ja Oldskool. Dan ben je gewoon een normaal mens hoor.Je normale menselijke gevoelens gaan spreken.Als je daarna weer over gaat tot de orde van de dag, moet je je weer keihard opstellen.Anders loopt iedereen weer over je emotionele gevoelens heen!Want dan ben je weer te week en zachtmoedig,Het leven is hard voor een goed mens.

0   0  
NaCCer

Het staat bij mij ook nog in mijn geheugen gegrift zoiets vergeet je nooit meer.
Het is raar, maar zoals mafkees ook aangeeft het brengt mensen ook tot elkaar, hetzelfde zagen we spontaan ontstaan bij De Graafschap na het overlijden van Ferry van Vliet .
Als ik aan beide gevallen terug denk krijg ik nog een brok in mijn keel, ik ontkom er niet aan om dan sentimenteel te worden.
Sport verbroederd zegt men, maar vaak vraag ik me af waarom er altijd iets ergs moet gebeuren voor het echt tot stand komt.
Dat is ook een van de redenen waarom ik Cor Taxi hier met open armen ontvang en hem een aanwinst vind voor deze site, mooi toch om schouder aan schouder met een pilsje naar een wedstrijd te kijken zonder elkaar naar het leven te staan . Zo hoort het gewoon.
Sterker nog ik heb al heel het jaar een kruik naast me van Van Melle, en na wat opvoeding ga ik hem nog aardig vinden ook. We komen er wel als we maar willen. ;-)

0   0  
cor taxi

Haha NaCCer.Je weet dat ik je mag he,Komt door je verstand van voetbal...hulde.Je praat nooit geen onzin,ondanks dat je het niet altijd met elkaar eens zult zijn.Daarnaast ben je gewoon een leuk en fatsoenlijk mens.En zo zijn er meer op dit forum.

0   0  
peerkes

Ik zeg mooi gesproken mafkees en die dag kan ik me ook nog goed herinneren.

0   0  
ZNDRT-FanaticZ

Schitterend verhaal Mafkees. Ga zelf vanaf 1993 naar NAC dus heb Andro en het hele gebeuren niet bewust meegemaakt maar als je dat verhaal leest kun je je het heel goed voorstellen. Zeker omdat ik met Ferry uiteraard wel zoiets dergelijks heb meegemaakt. Die wedstrijd in Doetinchem zal ik ook nooit vergeten, ook al slijten sommige dingen, wat daar op dat moment gebeurde is heilig en voor altijd.

0   0  
chris

Goeie kerel, correcte gast ook. Als iemand een blikkie cola op 't veld gooide, gooide Knelletje het snoeihard terug de B-side in! Wat een held.

0   0  
Chrisje

Kan het me ook nog heel goed herinneren ik woonde toen 250 meter van het stadion , ik weet nog goed dat ik er door ontroerd was het was mooi om te zoen hoe de NAC fans hier mee om gingen andro knel FOREVER

0   0  
Chrisje

Mooi gesproken naccer

0   0  
oosterhout3

zeer goed dat dit gedaan wordt!!
WE GAAN NOOIT VERLOOOOREN!
SP-AR-TA

HUPNac!!!

0   0  
van "Taajlaand

Mooi gesproken Mafkees.

En zoals NaCCer hierbij aanhaalt sport kan, nee eerder zou moeten verbroederen!
Maar ja, een bekent fenomeen bij, haast alleen de voetbalsport? dat dit een helaas utopie is...
Goed dat het overlijden van Andro zo herinnert blijft worden en zodoende ook de band met de Sarttanen zo sterk
blijft.
Was ook dit jaar met hun op stap naar de uitwedstrijd in Nijmegen en respect van de sparta supporters dat meerdere NACcers de vriendschapsband met Sparta zo blijven waarderen.
En op zo'n moment is voetbal dan wél weer een sport waarbij respect en medeleven op een mooie manier geuit kan worden.
Ik heb dit zelf, hoe gek dit klinkt, maar 'gelukkig' ook mee mogen maken bij de begrafenis van drie van m'n NAC maten hier op Goeree Overflakkee......
Ferry van Vliet, Dominique Diroux, Andro Knel, NAC spelers die net als zo velen die bij hun club, zowel supporters als spelers, nog lang herinnert mogen blijven worden.
En ja, als er meerder supporters zoals Cor Taxi, hoewel ik eigenlijk niet veel, zeg maar eigenlijk niets van f-nooit kan hebben, op een normale manier hier mee willen praten, kan ik dat alleen maar waarderen!
Straks met de W.K., waar je als supporter dan weer bent zijn we toch allemaal weer even voor de zelfde club.
Gekke sport eigenlijk, voetbal, maar wel leuk...

0   0  
oosterhout3

@taajland

niet iedereen zal voor hetzelfde land zijn ik zeg je belgie gaat verder komen dan nederland!!

dus voorbij het wk hup belgie hup nac!!

oja wanneer moest neno nou tegen brazilie??
kan die meteen die neymar onderuit schoffelen!!

0   0  
cor taxi

@van"Taajlaand.Ik begrijp best dat hier mensen zitten die niets moeten hebben van(even in jouw termen)f-nooit.Tenslotte is dit een Nac forum, en zoek ik jullie zelf op.Dus heb ik daar ook geen enkel probleem mee.Ik wil en kom ook niet provoceren, want je zal mij zelden hier over f-nooit horen praten.Oke,alleen als ik een talent weet bij ons, geef ik dat graag door zoals met Rick Dekker.Daar komt bij dat ik regelmatig bij Nac kom om de wedstrijden te zien.Ik heb zelfs de beker finale nog gezien in de kuip. Nac-Nec !! Was ik ook pas een jaar of tien.Toen ging Nac mijn interesse wekken,want ik was blij dat ze gewonnen hadden van Nec.En ben ik die club altijd blijven volgen.Dus ik mag mij dus best wel onder de noemer Nac fan scharen.Zoals je ziet pas ik mij gewoon hier aan.En daar komt het nadeel.....Ik ben Rotterdammer ...100% Feyenoorder....en daarna is het voor mij gewoon Nac.Dat is gewoon voor mij, mijn kleinere broertje.Waarvoor zou dat niet kunnen? iedereen heeft een favoriete tweede club.Bij mij is dat Nac,bij jou is dat Sparta.Waarvoor moet het Barcelona of Real Madrid zijn?

0   0  
scheppioni

@ Mafkees
Ook van mij de complimenten, mooi verhaal man ! Alweer 25 jaar geleden waar blijft de tijd, ik zie nog Andro in ene van de laatste wedstrijden bij een doelpunt juichen richting de ouwe B-side, ik stond er vlak langs op A, never forget !!!
@ Cor taxi
Mij zegen had je ook al en ook al zijn we met jouw clubke supporters niet altijd op één lijn, ge bent een goeie gast, waarmee je bewijst dat er overal uitzonderingen zijn, hier bij ons in n.o. brabant zouden we zeggen (zie het als ludiek) die hangen we apart !!
Mede NAC supporters proost met dit weer op dit lang weekend, remember Andro, Ferry, Dominique en voor ieder die ik met een geel zwart NAC daarboven vergeten ben !

0   0  
Cor taxi

Haha Scheppioni.hang mij maar apart :-)

0   0  
Bart Disse

@&*#/$! Ik ga op 19 juli op verkaasie, dus deze mis ik. Baal ik van.

Cor Taxi, ik heb een serieuze bloedhekel aan Feyenoord. Maar dat is eigenlijk meer aan bepaalde groepen daarzo.

0   0  
Cor taxi

Mij ken je nou zo langzamerhand toch wel.Dacht je dat ik daar geen bloedhekel aan had dan!!!! Ik zie ook niets in een kleine groepering randdebielen die de boel verzieken..

0   0  
Bart Disse

Daarom ben je ook nog steeds welkom hier :-)

0   0  
Mafkees

Ja, Cor, dat wist ik wel. Heeft ie in Breda ook af en toe nog wel eens gedaan, vanaf het station. Mooi mannetje was het.

Misschien is het een idee om de Andro Knel bokaal wat algemener te maken. Voor alle te jong gestorven voetballers in actieve dienst bij NAC en Sparta. Diroux, van Vliet van NAC , misschien ook wel Schot (23) en Visschers (29).

0   0  
JohnFe

@Mafkees
Best wel een goed idee!
Klinkt zo negatief, maar ik kan niets bedenken wat er tegen zou zijn.:)
@Bart
Zelfs jij mag op vakantie hoor :), geniet er van.

0   0  
BredaParel

Mooi geschreven mafkees (wel n lastige naam van je hier op bsiderats want nu lijkt het of ik je bespot) maar het is echt n goed stukje!
nac en sparta verenigd

0   0  
Cor taxi

Oke.Eigenlijk durf ik je naam niet te schrijven.Ben bang voor een ban Mafkees :-)

0   0  
Mafkees

Hahaha, BredaParel, zolang BSR bestaat bestaat Mafkees. Ik heb deze site opgericht

Laad alle berichten na dit bericht in