Overal waar we komen

Grote wijzigingen competitieopzet blijven uit

De eredivisieclubs zijn niet tot een akkoord gekomen over inkrimping van de Eredivisie en een fundamentele herverdeling van geld. Wel worden clubs die in Europa uitkomen voortaan bevoordeeld in de beker en wordt er een piepklein potje eerlijk gedeeld.
De eredivisieclubs onderhandelden lang over een nieuwe competitieopzet, waarin het aantal clubs ingekrompen zou worden naar zestien en er in een play-off gestreden zou worden om het kampioenschap. Hoewel supporters over het algemeen aangaven hier niet op te zitten wachten, vonden de clubs het blijkbaar toch de moeite van het onderzoeken waard. Gelukkig slaagden de achttien er niet in een akkoord te bereiken. Wat wel jammer is, is het feit dat een structurele herverdeling van televisiegelden uitblijft. Op dit moment ontvangt de nummer één (op basis van sportieve prestaties in de afgelopen tien jaar) 5,3 keer zoveel als de nummer laatst. De clubs willen aan dat systeem niet tornen, maar besloten wel vijf procent van de gelden evenredig te verdelen. De topclubs worden ook in het nieuwe systeem daarom structureel bevoordeeld. Datzelfde geldt ook voor de beker. Clubs die in Europees verband in de poulefase uitkomen, hoeven een ronde minder te spelen in de bekercompetitie. Zij stromen later in. Ook hier wordt het de topclubs dus makkelijker gemaakt. Wat krijgen de kleine clubs dan? Eigenlijk bar weinig. Clubs op natuurgras of een hybride variant mogen maximaal 3,5 miljoen euro verdelen uit Europese gelden. Daarnaast worden de vergoedingen voor jeugdspelers die transfereren verhoogd. Nu is dat nog 14 duizend euro per jaar. In het nieuwe systeem wordt dat 35 duizend euro. Hoewel dit een substantiële verhoging is, zou je kunnen concluderen dat de topclubs nog altijd hun jeugdtransfers kunnen financieren uit de oneerlijk verdeelde tv-gelden en dus effectief gratis spelers ophalen. Wellicht komt er ook nog een verzwaarde degradatieregeling, waarbij twee clubs rechtstreeks degraderen. Of dat geregeld wordt, wordt besproken met de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie.

Bron: B-Side Rats, VI

Volgend bericht
BSRetro: François Gesthuizen 18 reacties
Terug naar overzicht
27 Reacties
0    
Kinderkaartje

En nu maar hopen dat deze afspraken ook nog voor ons goeie NAC gelden, wat je er verder ook van vindt.
Daar maak ik me eerlijk gezegd meer zorgen om, dan deze uitkomsten.

0    
Da Pope

@Kinderkaartje

Ik had als NAC ingezet op een systeem waarin de club met de langste naam nooit kan degraderen. Gemiste kans.

0    
Nacman

Het is heel simpel de KNVB draait en denk maar dat Nederland bestaat uit 3 clubs
Weet je wat laat die 3 tegen elkaar spelen zonder de andere 15 clubs

0    
Bsidebovenin

Dat die schijtclubs van een Emmen & Heracles tegen stemmen zegt al genoeg!
WEG MET DAT KUNSTGRAS!!

0    
Zagge

Het is dus eigenlijk PSV en Ajax en de rest. Zoals het nu ook al met de begrotingen is.
Het financiele en sportieve gat zal met de rest nog groter worden en alleen maar groeien.
Enige optie is. Zorgen dat je zo nu en dan ook eens Europees speelt en wat rondjes doorkomt. Oftewel een hele grote zak geld die NAC meeneemt naar Europees niveau. Eigenlijk lijkt dat sowieso de enige redding voor NAC te zijn want pappen en nathouden en onderin bungelen en zo eens degraderen is ook niet vol te houden, niet voor een club als NAC (Met oa de hoge huur).

Ik denk dat het water dusdanig aan de lippen staat dat het nu echt wel eens heeeel serieus bekeken moet worden. Een verstandige overname, die partij neemt meteen ook het stadion over. De supporters bewaken de cultuur en blijven de sfeer waarborgen en omhoog kijken.

Ik geloof echt niet zo heel erg in het alternatief... of de nieuwe AD moet ergens direct bakken met geld vandaan toveren en het technisch hart moet nogal wat gouden grepen doen.

Zo kan de nieuwe eigenaar meteen ook de AD en TD aanstellen is dat ook geregeld.

0    
TpT

Wat mij betreft is er maar 1 probleem in Nederland en dat is dat clubs uit commercieel oogpunt voor kunstgras kiezen en hier dmv kostenbesparing hun selectie voor versterken en thuisvoordeel behalen.

Kun je de combinatie van natuurgras en een eredivisiewaardige selectie niet betalen dan heb je er ook niks te zoeken.

0    
Sander P

@TpT

Helemaal mee eens.

0    
De Leijtenant

Wat ik niet snap is die degradatieregeling. 2 clubs degraderen (en promoveren) rechtstreeks. Het argument luidt: ‘een zo sterk mogelijke eredivisie’. Wat nou als de nmr 17 van de eredivisie sterker is dan de nr 2 van de Eerste divisie? Iets wat misschien dit jaar niet, maar afgelopen seizoenen vaak wel het geval was.
Organiseer desnoods rechtstreekse plat-off duels tussen deze teams. Juist dan houd je een zo sterk mogelijke eredivisie.
Of zie ik dit verkeerd? Dan hoor ik dat graag.

0    
Arie

Snel overstappen op kunstgras!
Daarna meteen weer weg pleuren en aanspraak maken op de 350.000 uit dat potje!

0    
Molenschot Loco

Arie schaf een seizoenkaart aan van die kutgras clubs....kies maar....

0    
Breda

Het wordt tijd dat uitsupporters dat heracles gaan boycotten. Lege uitvakken daar.

0    
ibio

kunstgras = antivoetbal
opzouten met die plasticvelden!

0    
Oldskool

De doorrekening van kunstgras geeft aan dat dit 1,3mln directe besparing oplevert: geen onderhoud/energie kosten/geen trainings-en jeugdcomplex nodig/geen personeel voor grasmat/commerciele activiteiten op het veld mogelijk.

De indirecte voordelen zijn er dan ook nog: hogere salarissen dus betere spelers geeft hogere transferopbrengsten/hogere ranking TV gelden.

Samen kom je boven de 2 mln per jaar en dan ga je er vanuit dat die clubs niet per ongeluk europees halen.

Leg dat eens uit aan clubs als: NAC, GAE, Groningen, w2 etc.

Clubs als Zwolle, excelsior, heracles, den haag en vvv worden vaak als voorbeeld genoemd maar verkrachten het NL voetbal.

Zouden Groningen en NAC er uit vliegen en Sparta en DB promoveren dan is de kunstgras poppenkast compleet.

En de clubs die dit eenvoudig kunnen aanpakken willen niet delen. Maar de topclubs zeiken er wel over.,

Ergens zou je bijna willen dat alles onder de top 3 overstapt op die plastic troep. Maar dan ben ik weg.
Een trommel op het vak of kunstgras heb ik altijd gezegd. Dan stop ik er mee. Die trommel los ik overigens zelf wel op dan.

Ik zet iig nooit meer een stap in een stadion van een kunstgras eredivisieclub. (Tenzij echt een soort finale). Ze zakken er maar in.

0    
Wijnkunst

De kunstgrasclubs profiteren niet mee van de 5 pct regeling t.g.v. de veranderende p/d regeling. (2 clubs degraderen rechtstreeks en bij het bekervoetbal stromen de Europees spelende clubs een ronde later in). Aan de andere kant pakken ze 3,5 ton als ze hun plastic rotzooi wel opruimen.

0    
van Flieger

Belachelijk dat de KNVB wordt geleid door die Smit, protagonist van het kunstgrasvoetbal. Een farce.

0    
Oldskool

@ wijnkunst

Er komt een potje van 5% van de EU opbrengsten van de topclubs, te verdelen onder de grasclubs. Dat potje is gemaximeerd en variabel (afhankelijk van eu succes).

Dat is niet genoeg om de voordelen op te heffen. Veel te weinig en vooral te onzeker.

0    
Moppernac

Kunnen we met de nieuwe opzet niet aan de KNVB vragen of NAC (als uitzondering) iedere wedstrijd met 15spelers en 2keepers mag spelen? Dan pakken we mss wel een paar extra punten

0    
Oldskool

@Zagge

Een nieuwe eigenaar die NAC naar EU brengt en paar rondes door laat komen bestaat niet, Niet in NL en niet voor een club als NAC.

Je praat dan over 50 mln investering ofzo. Feyenoord, AZ etc halen geen punt in Europa. Reken maar uit.

0    
RaraNAC

Als de kunstgras clubs ooit een vergoeding krijgen om over te stappen naar gras dan moet NAC een flinke schadevergoeding eisen van de KNVB.
Al die jaren dat we minder geld voor de selectie hadden omdat wij wel op gras spelen...
Je gaat die kunstgrasclubs toch niet nog eens belonen.. geef ze 5 jaar om alles op orde te krijgen, anders verplichte degradatie.
En nu ik het toch over degradatie heb, 2 teams rechtstreeks en de nr 16 play offs. Dat zou mooi zijn. (Niet voor ons)

0    
SjorsNAC

Pleur die grasmat maar eruit en erin met kunstgras als dat ons zoveel voordeel gaat opleveren interesseert het me geen zier wat die andere clubs ervan vinden, natuurlijk liever echt gras maar als je zoveelt kunt besparen en een topclubs structureel kunt benadelen, doen!

Lekker tegendraads.

0    
Ouwe Spionkop

Amateurclubjes moeten dus straks al 3 wedstrijden meer spelen dan de topclubs om de finale te halen van de beker. Als ik NAC was zou ik ons gewoon niet meer inschrijven voor die beker. Dat is toch een lachtertje zo.

0    
Hugo

Heej. Ik ben het eens met Flieger!

0    
Spitfire

"Wellicht komt er ook nog een verzwaarde degradatieregeling, waarbij twee clubs rechtstreeks degraderen. Of dat geregeld wordt, wordt besproken met de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie"


Ik ben het doemscenario van 2007 nog niet vergeten, 3e worden en intertoto spelen omdat de KNVB een nieuw systeem bedacht had.

Ik zie het alweer gebeuren, dat wordt een proefbalonnetje van één seizoen, en raad eens wie er dat seizoen 17e wordt.....

0    
[email protected]©

Voor NAC zou het niet goed uitpakken normaal, maar ik zie wel iets in een BeNeleague op het hoogste niveau, daaronder gescheiden competities. Dus het rechterrijtje eredivisie, tegen het linker rijtje eerste divisie. Met ambitie en goed beleid, zou NAC om dit kampioenschap mee moeten kunnen doen.


Je levert de wedstrijden tegen de topclubs in, maar je krijgt er voor terug dat je om de prijzen mee kunt spelen tegen gelijkaardige clubs met gelijkaardige begrotingen. Het grote verschil in begroting maakt de huidige eredivisie niet spannend. En de gelijkwaardige begrotingen maken de eerste divisie juist wel spannend.

0    
Die ne gast

Als het zo moet, zeg ik: gooi er bij ons ook maar kunstgras in.
Het is duidelijk dat onderin in de Eredivisie clubs met kunstgras een duidelijk (financieel) voordeel hebben t.o.v. clubs met echt gras. Blijkbaar is er geen urgentie genoeg om het te veranderen. Laten de topclubs en de KNVB het dan maar voelen en alle clubs onder de top 3 overgaan op kunstgras!

0    
Pizzabakker

De KNVB had sowieso nooit toe moeten staan dat kunstgrasclubs konden promoveren naar de Eredivisie. Door het thuisvoordeel wat die clubs hebben, ze trainen er zelfs op dus kennen ieder plastic sprietje, pakken ze altijd genoeg punten om niet te degraderen. Is niet voor niets dat er door de jaren heen steeds meer bij zijn gekomen.

Gewoon verbieden en op gras spelen. Kunstgras is prima om ook de hele winter door te kunnen trainen. Meer moet dat gewoon niet zijn. Al die opspringende korrels ziet er ook niet uit en de bal reageert ook nog eens heel anders op een kunstgrasmat.

0    
buurman

Toch voor NAC een goede deal. We gaan geld beuren. Er komen, zo goed als zeker, minder kunstgrasvelden. En heel belangrijk; 18 ploegen in de ere.

Laad alle berichten na dit bericht in
Nee
Ja