Go to Top

Morning After Poll: Een Avondje NAC begint op het veld

Morning After Poll: Een Avondje NAC begint op het veld

NAC boekte gisteren een zwaarbevochten, maar zonder meer verdiende overwinning op Vitesse. Het elftal streed met volle inzet en overgave voor de overwinning en werd uiteindelijk beloond met drie punten. De wisselwerking met het publiek gaf uiteindelijk de doorslag, zo stelde Mitchell van der Gaag na afloop.

Hoewel de aftrap al in de namiddag was, mag de wedstrijd tegen Vitesse met recht een Avondje NAC genoemd worden. Op het veld stond een elftal dat (anders dan in veel, veel andere wedstrijden dit seizoen) van begin tot eind de mouwen opstroopte en een verschil in kwaliteit compenseerde met strijd en inzet. De ploeg werd daarbij weer eens ouderwets vooruit gestuwd door het publiek op de (zoals altijd) goedgevulde tribunes in het Rat Verlegh Stadion. Vitesse-trainer Leonid Slutsky stelde na afloop zelfs dat hij een dergelijke sfeer zelden in zijn carrière had meegemaakt.

In de comments zijn NAC-supporters dit seizoen doorgaans nogal zelfkritisch. Reacties als ‘de sfeer is niet meer wat het geweest is’ en ‘het was nogal stil in het stadion’ passeren, zeker na een nederlaag, met de regelmaat van de klok de revue. Vaak worden die reacties aangevuld met ‘zonder NOAD op de tribunes, mag je geen NOAD op het veld verwachten’. NAC verliest dus niet alleen door de spelers op het veld, maar eigenlijk ook door de mensen op de tribune. Kijk je dan naar een wedstrijd als die van gisteren, dan snap je waar dat gevoel vandaan komt. Het publiek heeft NAC gisteren namelijk écht een boost gegeven en was mede bepalend voor de overwinning.

De wedstrijd van gisteren staat niet op zichzelf. In de wedstrijden waar de vonk overslaat tussen veld en publiek kan het echt spoken in Breda. Ik hoef alleen maar ‘Lurling tijdens NAC-Roda JC’ of ‘Invalbeurt Pierre van Hooijdonk’ te noemen en iedereen weet wat ik bedoel. Als het vuurtje eenmaal aan is, blijkt NAC tot veel meer in staat dan tijdens andere wedstrijden. Je vraagt je daarom af waarom de NAC-supporters niet altijd volle bak gas geven. Als het namelijk zo makkelijk is om NAC tot grootse daden te brengen, ben je gek als je dat nalaat.

De vraag is echter of het echt zo eenvoudig is. Onze Tilburgse vrienden noemen ons vaak een ‘carnavalsvereniging’. Het maakt volgens hen eigenlijk allemaal geen ruk uit wat er op het veld gebeurt, het is feest zolang er bier is en er een beetje lollig gezongen kan worden. Hoewel dat natuurlijk nogal gechargeerd is, zit er wel een zekere kern van waarheid in. Het is inderdaad zo dat het de meeste NAC-supporters niet alleen om de kwaliteit van het voetbal gaat. Als dat wel het geval zou zijn, zou er namelijk al jaren geen hond meer komen. In die zin klopt het dat het niet uitmaakt wat er op het veld gebeurt. Dat wil echter niet zeggen dat de wedstrijd slechts achtergrondmuziek in het grootste café van Breda is. Want hoewel de meeste NAC-supporters niet voor het goede voetbal komen, komen ze wel degelijk voor het voetbal.

In de wedstrijden waarin het echt ontbrandde op de tribunes, gebeurde er iets op het veld. Ik noemde net Lurling en Van Hooijdonk al. Een niet-gegeven rode kaart of (zoals gisteren) een onterechte en gemiste penalty doen ook vaak wonderen. In de wedstrijden met een geweldige sfeer, zijn er vaak één of twee bepalende momenten aan te wijzen waarop publiek en spelers elkaar vonden. In de wedstrijden waarin het helemaal niet wil met de sfeer, mist die connectie met het veld. Het heeft geen zin om een ploeg eindeloos toe te zingen, wanneer die aanmoedigingen aan dovemansoren gericht lijken. NAC-supporters zijn uiteindelijk ook niet gek. Maar zie je dan een jongen als Leigh, dan weet je wat aanmoedigingen met spelers kunnen doen.

De vraag is nu waar het allemaal begint. Wat is de magische bron van het Avondje NAC? Begint het bij de supporters, die het elftal over een dood punt heen helpen? Of begint het bij de spelers, die de supporters op gang helpen?

Een Avondje NAC begint op het veld

Bekijk de resultaten

Laden ... Laden ...

Bron: B-Side Rats

45 Reacties op "Morning After Poll: Een Avondje NAC begint op het veld"

 • sjanie
  10 december, 2018 - 09:33

  Er is weer gewonnen! Nu moet Europees voetbal zeker haalbaar zijn!

  43

  5
 • Cool Hand
  10 december, 2018 - 09:41

  Laten we het zo zeggen, als je speelt om zo weinig mogelijk doelpunten tegen te krijgen zoals tegen NAC, dan zou het raar zijn als het een heksenketel was op de tribunes. Na en moeilijke eerste 5/10 minuten was gisteren duidelijk dat de spelers er alles voor deden om een goed resultaat te boeken en dat had duidelijk zijn weerslag op het goede volk in het publiek.

  30

  1
 • Cool Hand
  10 december, 2018 - 09:42

  Nac door Ajax vervangen is een optie

  3

  2
 • kopspion
  10 december, 2018 - 09:48

  waar is Pollos gebleven ?????????????????

  volgende week Pec vanaf het begin bij de strot pakken en weer met dezelfde NOAD spelen als gisteren; dan zou je zo maar eens een resultaat kunnen halen daar en ziet de wereld en winterstop er een stuk beter uit !!!

  19

  1
 • D'n Portugees
  10 december, 2018 - 09:48

  Mooi stukske trouwens!

  28

  2
 • Chris W.M.
  10 december, 2018 - 09:49

  Denk dat de actie van Mets na een paar minuten, waar hij over een afstand van een meter of 20 aan kwam glijden en de bal over de zijlijn schoot ter hoogte van de middellijn redelijk het startsein was om er achter te gaan staan. Vanaf dat moment kreeg ík in ieder geval het idee dat ze met de juiste instelling op het veld stonden.

  Maar de focus die er was op Leigh, die eerst met cynisme benadert werd maar door die “aanmoedigingen” juist groeide, dát was cruciaal voor de sfeer. En dat is het bewijs dat er eerst op het veld wat moet gebeuren om tot een wisselwerking te komen. Het publiek zag met eigen ogen dat een speler beter ging spelen door hun aanmoedigingen, wat natuurlijk werkt als doping voor het publiek en de rest van de spelers.

  72

  0
 • Belgische Naccer
  10 december, 2018 - 09:50

  Voor het eerst dit seizoen, NOAD gezien bij de spelers, en ja dan win je gewoon…

  Had je dit tegen Emmen, Utrecht, ADO en willem II ook gebracht, dan had je een puntje of 10 meer gehad nu en was er niks aan de hand….

  Zeer vreemd dat dit niet iedere wedstrijd gebracht kan worden. PEC en Heerenveen hopelijk ook 6 punten met deze instelling!

  16

  2
 • HupNac!
  10 december, 2018 - 09:53

  @Chris W.M. … Ik had het idee dat het hele optreden van Mets het eerste kwartier wel het startsein was. Die klapte er echt overal heerlijk hard (met succes) in.

  41

  0
 • malpolon
  10 december, 2018 - 09:54

  Het avondje NAC van gisteren begon met de hakbal van Leigh.

  50

  1
 • sjanie
  10 december, 2018 - 09:54

  Ja Belgische Naccer, misschien zelfs wel 7 punten tegen PEC en Heerenveen! Het kan allemaal niet op hier!

  10

  10
 • Sjef de gevulde koek
  10 december, 2018 - 09:55

  Het is zwaar zwaar bevochten maar heerlijk om te zien. NU tegen Zwolle op dat kut kunstgras ga je niet winnen en dan zeg ik wat ongeveer dezelfde ploeg is tegen Heerenveen kan het zo maar dezelfde wedstrijd als gister worden en ga je met wat adem de winterstop in.

  8

  0
 • sjanie
  10 december, 2018 - 10:00

  Of misschien kunnen we nog wel 36 punten halen tegen PEC en Heerenveen. Dan gaan we als koploper de winterstop in en ziet alles er weer helemaal anders uit! Whoop whoop!

  7

  24
 • Pizzabakker
  10 december, 2018 - 10:11

  Het verschil met nummer 14 is slechts 3 punten, dus alles is nog mogelijk. Met nog enkele versterkingen tijdens de winterstop en het behouden van deze wedstrijdmentaliteit moeten we degradatie toch echt wel kunnen ontlopen lijkt me.

  Wat een wedstrijd gisteren zeg. Ik zit nog na te genieten!

  21

  0
 • Bredaasyellowarmee
  10 december, 2018 - 10:18

  Wat een heerlijke middag/avond was het. Bewijs dat het NAC publiek het nog steeds kan!
  Wat een (eindelijk goed ) nieuw lied met het hele stadion kan doen…

  Ik roep soms op de tribune, nu moeten we het als supporters overnemen van de mannen op het veld en ze die boost geven. Dat is gister zeker gelukt! maximaal zelfs!

  Maar kan helaas ook genoeg momenten noemen dit seizoen dat het ook kon, of nodig was en dat het niet gebeurde. En dat kan je niet alleen bij de mannen op het veld wegleggen. dus ik stem nee ;)

  Soms begint ie op het veld… soms hoort ie gewoon op de tribunes te begonnen… we verwachten een wisselwerking toch? wisselwerking is dan ook dat ie op wisselende plekken start… veld of tribune…

  gisteren was het vooral samen!! wat een liefde voor deze club

  15

  1
 • naccer076
  10 december, 2018 - 10:18

  het lek is boven!

  3

  5
 • Tombola Breda
  10 december, 2018 - 10:44

  Complimenten aan mijn mede NAC supporters die gisteren aanwezig waren. Gezien de huidige staat van de club zou je misschien verwachten dat het één groot chagrijn zou zijn op de tribunes. Maar niks van dat. Vanaf de eerste seconde een positieve vibe. Verhalen dat Leigh in de eerste minuten cynisch zou zijn toegezongen herken ik totaal niet.

  Als de zusjes uit 013 nog eens willen beweren dat we een veredelde carnavalsclub zijn….

  16

  1
 • ali
  10 december, 2018 - 10:47

  Wat een enorme hosanna stemming hier.
  Als Foor die penalty gewoon normaal genomen had, was je weer met een achterstand de rust ingegaan en was deze wedstrijd uiteindelijk gewoon verloren gegaan

  9

  62
 • Twan
  10 december, 2018 - 10:54

  @ Ali

  Als Als Als.

  Hij miste en Nac heeft gevochten! Mag het even wat positiever!!!!

  46

  0
 • Breda-Loyal
  10 december, 2018 - 11:10

  @ali Vitesse maakten zelf de fout om Foor die penalty te laten nemen. Die ging met knikkende knietjes naar de stip toe en toen Nijholt en co hem al gek begonnen te maken ( plus als volgt het gehele stadion ) kan je die misser geheel Vitesse aanrekenen.

  Ooit van de term spoken gehoord ? Als het namelijk spookt in het rat verlegh stadion gebeuren de meest onwerkelijke dingen , waarvan de misser een moment was die je aan het spoken toe kan voegen

  11

  0
 • Chris W.M.
  10 december, 2018 - 11:12

  @ali

  Als de VAR zich i.p.v gefocussed had op wáár de overtreding werd gemaakt, gefocussed had op de vraag óf het wel een overtreding was dan was die pingel er überhaupt nooit gekomen. Was een schwalbe namelijk, Büttner laat zich al vallen voordat Verschueren contact maakt.

  32

  0
 • Pietje Bell
  10 december, 2018 - 11:23

  @chris W.M.:

  Dat vond ik nou ook! Herhaling nog eens teruggekeken maar kan er echt geen overtreding in zien.
  Dacht ook in eerste instantie dat de VAR ingreep omdat het een schwalbe was!!

  16

  0
 • Cool Hand
  10 december, 2018 - 11:35

  Maar waarom raakt Verschueren dan ook zijn evenwicht kwijt? In zo een situatie moet je de scheidsrechter niet de kans geven om te fluiten.

  6

  3
 • Baosje
  10 december, 2018 - 11:45

  jongens , zullen we vandaag eens NIET op Verschueren lopen zanikken ?
  was volgens mij toch wel de man van de wedstrijd !!

  dat mag óók weleens gezegd worden….

  Hulde Arno ! het was een puike match

  37

  0
 • Pizzabakker
  10 december, 2018 - 11:47

  Was inderdaad geen strafschop, maar ik denk dat het ‘opstootje’ voorafgaand cruciaal is geweest voor het mislukken ervan. De scheids die voorlangs liep bij Foor om het te sussen heeft hem volgens mij toch maar mooi uit zijn concentratie gehaald.

  9

  0
 • Sia
  10 december, 2018 - 11:51

  Kip en ei: supporters zwepen de spelers op maar het stadion komt ook tot leven als de spelers de mentaliteit van gisteren tonen.

  NAC moet het voorlopig van de thuiswedstrijdjes gaan hebben: met de support van de 12de man zijn we – zelfs met de matige selectie van nu – tot goede prestaties in staat. Je wint niet zomaar van Vitesse en Heracles.

  8

  0
 • Chris W.M.
  10 december, 2018 - 11:56

  @Cool Hand

  Er is wel degelijk contact. Maar als je goed de overtreding terugkijkt ( samenvatting staat op NAC.nl) dan zie je dat Büttner zich voorover laat vallen nog voordat hij goed en wel de arm van Verschueren voelt. Sowieso vreemd dat hij voorover valt als hij de arm van Verschueren op zijn borst voelt maar goed. Daarbij pakt Verschueren nergens een shirt o.i.d vast, duwt hij niet, niets. Er is enkel licht contact.

  Dat een scheidsrechter hiervoor fluit kan ik nog begrijpen, hij ziet dat er contact is op volle snelheid. Maar een VAR, die dit meerdere malen vanuit meerdere hoeken kan bekijken, moet hier toch aangeven dat er minimaal contact is en dat het te weinig is voor een pingel?

  12

  1
 • n@©
  10 december, 2018 - 12:03

  You can’t start a fire without a spark.

  16

  0
 • Los muchachos del Breda
  10 december, 2018 - 12:03

  Heerlijke wedstrijd! Dit was zo’n typische NAC-wedstrijd waarvan niemand van te voren niets verwacht maar door karakter en NOAD op het veld uiteindelijk de drie punten in Breda bleven.

  8

  0
 • Geeltje
  10 december, 2018 - 13:02

  Genoten gisteren. Maar die lampjes bij een 1-0 voorsprong terwijl je laatste staat, dat deed me denken aan de wave tijdens nac – Dordrecht, waar we 2-0 voor stonden. Terwijl op dat moment de ploeg het moeilijk had. Als publiek vroegen we om de gelijkmaker.

  11

  7
 • PPG
  10 december, 2018 - 13:04

  Heerlijke wedstrijd. heb me wel weer geïrriteerd aan de aanwezige azijnzeikers die meteen na de gelijkmaker iedereen weer uit liepen te kafferen. Van mij mogen die lekker thuis blijven. Blijf verdomme is achter je ploeg staan. Helemaal in zo’n wedstrijd waar het helemaal niet slecht is om op 1-1 te staan na 70 minuten.

  13

  4
 • Jans
  10 december, 2018 - 13:34

  Wat heb jij hier te zoeken ALI….De strafschop was onterecht gegeven. ( psssst. Niet verder vertelle,…..Floor speelt binnenkort waarschijnlijk bij ons NAC BREDA ) Het krediet gaat naar de supporters van Nac Breda…..hoezo?……Door de volumeneuze supporters geluiden ondstond er op het veld een BOVENDRUK die de bal over het doel LIFTE. Zeldzaam geweldig publiek. (Waar jouw (nep) klub jaloers op is.

  2

  0
 • Michel
  10 december, 2018 - 13:50

  @Jans

  Wat moeten wij met Foor?
  Zijn dit nou die befaamde guns of Navarone dan? Leek meer een proppenschieter ;)

  Wegblijven verwaand ventje!

  2

  1
 • D'n Klaagmuur
  10 december, 2018 - 14:06

  Wat positiviteit al niet met een mens kan doen. Het “Leigh Leigh Leigh” vanaf de F was in eerste instantie schijtlollig en wat sarcastisch bedoeld, omdat hij de eerste 10 minuten geen pepernoot raakte. Maar hierdoor kreeg hij wel zelfvertrouwen en begon steeds beter te spelen.

  Welke speler zetten we de volgende wedstrijd in het zonnetje? Straks creëeren we als supporters nog een wereldteam ;)

  9

  3
 • Breda
  10 december, 2018 - 14:19

  Wat ik wel 100% zeker weet is dat NAC deze pot nooit gewonnen had zonder het publiek. Nijholt ging op een gegeven moment vanzelf neer en pakte bij zijn keel. Gebaarde ook 2 of 3x dat hij gewisseld wilde worden. Totaal kapot. Kon niet meer.
  Leigh liep te trekkebenen, zeker 20 minuten. Korte kon nauwelijks nog de zijlijn halen bij zijn wissel.
  Verschueren zat aan de speed ofzo

  Was na de 1-1 de sfeer doodgeslagen, hadden we verloren. Geen twijfel.
  Zo belangrijk! Juist na een tegengoal.

  Die gasten werden echt gedragen door het publiek. Een echt onvervalst avondje NAC. Ook tegen nec toen. Het MOEST en het gebeurde.

  Ik hoop dat het vertrouwen geeft om volgende week op dat plastic in zwolle ook punten te pakken, maar dat is wel andere koek.

  5

  3
 • kuikentje
  10 december, 2018 - 15:12

  avondje nac begint al smorgens van zenuwen moet ik al een paar x naar de wc om te scheiten van de spanning

  3

  3
 • Dutchbird
  10 december, 2018 - 15:29

  Gisteren begon het in de tweede minuut toen Mets met een giga sliding de aanval van Vitesse afbrak. Lekker smerige broek was het bewijs dat Karol er zin in had.

  De reactie van Vitesse coach Slutsky op de NAC supporters spreekt boekdelen. Hij was onder de indruk, dit had hij nog nooit meegemaakt.

  11

  0
 • Cool Hand
  10 december, 2018 - 16:33

  @ Chris W.M. – je hebt zeker een punt, maar op de VAR vertrouwen is geen goed idee blijkt elke week weer (zie bijv de rode kaart / geen rode kaart van VVV). Ik heb liever dat onze spelers slim genoeg zijn om te weten dat ze de scheids niet de mogelijkheid moeten bieden om een penalty te geven. Geldt ook voor slidings in het strafschopgebied; alleen doen als je 100% zeker weet dat je de bal zult hebben.

  0

  0
 • DunErwt
  10 december, 2018 - 16:55

  De jongens op het veld hebben het echte nac gevoel van de supporters gereden, hopen dat het smaakt naar meer veeeeeuull meer!

  1

  1
 • DunErwt
  10 december, 2018 - 16:56

  Gereden=gekregen

  Sorry

  1

  1
 • Vreven4president
  10 december, 2018 - 18:04

  Ik hoorde gister ook al het woord champions lieg vallen in de wandelgangen.

  Hup NAC!

  4

  1
 • Vreven4president
  10 december, 2018 - 18:12

  Avondje NAC is inderdaad een wisselwerking. Vooral als ons onrecht wordt aangedaan of de tegenstanders een klojo op het veld hebben lopen, kan de vonk overslaan. Ik ben dan ook altijd een groot voorstander geweest om de scheids, de knvb en Schollen overal de schuld van te geven. En dat mogen ze horen ook!

  Ik heb me gister dan ook helemaal schor geschreeuwd vanaf minuut 1. Het mooiste wat ik gister zag, en daar geloof ik heilig in, is dat Verschueren nog even ging kwallen voordat Foor de penalty ging nemen. Hij raakte uit z’n concentratie, moest veel te lang wachten, ging daardoor nadenken en twijfelen en miste. Ik geloof in kwallen en etteren om je doel te bereiken.

  Hup NAC! Hup vonk!

  2

  1
 • scheppioni
  10 december, 2018 - 19:07

  Zeker een wisselwerking, maar wat ineens weer een hosanna hier zeg, zaterdag zwolle uit ….. we blijven NAC en dit seizoen nogal labiel !!! Ik hoop dat ik ongelijk heb maar ik wil het zaterdag eerst nog maar eens zien ……

  2

  0
 • WW
  10 december, 2018 - 19:37

  Het staat en valt allemaal met wat er op het veld rondloopt. Zijn de spelers gevoelig voor de aanmoedigingen van de tribune?

  Want in zichzelf, als op zichzelf staand fenomeen, bestaat het “je ploeg naar de overwinning schreeuwen” niet. Dat is een misvatting.

  Het bewijs daarvoor vinden we in de degradatie van 2015, de thuiswedstrijd tegen Roda.

  Het publiek leefde net zo intens mee als met de promotie, de thuiswedstrijd tegen NEC 2 jaar later. Het stadion beefde van emotie, het “come on N.A.C.” deed de stadionfunderingen op hun grondvesten schudden. Maar in tegenstelling tot de selectie van 2017, stonden er in 2015 teveel spelers op het veld die het allemaal geen reet uitmaakte. Demy de Zeeuw bijvoorbeeld was duidelijk al met zijn gedachten bij na het seizoen; lekker op vakantie. En zo waren er meer. En dan kan je decibellen produceren wat je wil, de longen uit je lijf schreeuwen, het sorteert geen effect.

  Gisteren speelde de ploeg fel, en het publiek pikt het op en reageert. Een heel andere thuiswedstrijd eerder dit seizoen, thuis tegen Fortuna, was het grotendeels een dooie boel op de tribune maar er gebeurde ook geen fuck op het veld. Op tikkie breed en tikkie terug na. Die paar keer dat NAC er toen voor ging, volgde onmiddellijk reactie op de tribune.

  Dus selectie & staf, knoop dit in je oren: als je het publiek mee wil krijgen, hoef je alleen maar te spelen zoals gisteren. In wezen is NAC een hele makkelijke club: kneiterhard werken en ervoor gaan wordt door het publiek gezien, gewaardeerd & (in de vorm van aanmoedigingen culminerend in een orkaan van geluid) beloond.

  Maar ook in uitwedstrijden graag, komende zaterdag op het plastic van Zwolle bijvoorbeeld. Gooi die schroom van je af en ga ervoor; je neemt het mee in de hoofden van de fans naar de eerstkomende thuiswedstrijd. In Zwolle ontbeer je de steun van 19000 man, desondanks wil ik een zo compleet bescheten NAC als in Emmen nooit meer zien.

  3

  0
 • Uitsupport
  10 december, 2018 - 20:04

  Wel mooi dat een nieuw liedje ingebracht door een fanatieke groep jongens, er doorheen gekomen is in het hele stadion. Creativiteit is dus op deze manier beloond! Het laat zien dat er onder een groot deel van de supporters zeker een behoefte is aan een aantal nieuwe liedjes, hopelijk komen deze er de komende tijd meer.
  Allemaal kaarten kopen voor Zwolle uit, dit mag door b-side rats ook weer wel eens wat beter gepromoot worden.

  10

  0